poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PRAWO POLSKIE  (Przeczytany 8779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: PRAWO POLSKIE
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Maj 2008, 11:06:00 »
Svaria, dla mnie twoja wypowiedź jest surrealistyczna. Nie ważne o co chodzi, Polak urażony, trzeba walczyć.
Tak jak roga napisał - dobrze że Duńczycy nie znają polskiego.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maj 2008, 11:53:23 »
Dowodzi to tylko temu ze kompletnie nie zrozumiales co mialem na mysli. Szkoda, no ale coz takie jest zycie..... a ja nie mam zamiaru sie powtarzac i tlumaczyc osobom ktore z zalozenia nie chca posluchac dobrych rad..... ale podam wskazowke - odpowiedz na twoje pytanie zostala zawarta w wypowiedzi Maxtora

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maj 2008, 16:50:41 »
Z powyższych wypowiedzi wynika, że brak reakcji na  określenie "polska szarańcza" oznacza akceptację. A szarańcza oznacza szkodniki i jest to określenie plagi, która pustoszy plantację czytaj Danię.
Maxtor, nie upraszczaj sprawy. Brak reakcji może oznaczać zarówno akceptację jak i nie.
Uważam jednak, że grożenie sądami w Polsce za takie określenia na jakimś zawężonym (sorki) forum dyskusyjnym to duża przesada.
Nie takie bzdury ludziska wypisują.
Zamiast zwrócić się do Rogi o przeproszenie lub wycięcie wzmianki o szarańczy to Marys grozi Sądami. Czyli bierze sprawę na huk.
Ośmieszając się w ten sposób, bo każdy rozsądny wie, że nie pójdzie z tym do Sądu. A gdyby poszedł to ośmieszyłby się jeszcze bardziej.
Więc po co używać argumentów, których i tak  nie wprowadzi w życie.  Nowy Buzdygan?
Co będzie następnym krokiem, zaangażowanie ONZ ?!?!

Pozdrawiam

Slawek Kopengaha

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maj 2008, 16:55:16 »
Uwazam, ze Marys mial racje. Mnie tez wzburzylo okreslenie szarancza. Na pewno nie chodzilo mu o ciaganie kogos po sadach, lecz pokazanie, ze takie okreslenie nas wszystkich bylo godne potepienia.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maj 2008, 17:33:40 »
A ja zadam tylko jedno pytanie ?

Dlaczego wszystkie osoby ktore sie tutaj wypowiadaja zamiast podyskutowac o dosyc powaznym problemie jakim jest obrazanie nas wszystkich - Polakow i naszego Narodu - ludzie postanowili zmieszac czlowieka z blotem.
Bo mnie nie obrazilo porownanie Rogi. Moze to jak w tym przyslowiu o stole i nozycach?
Co zas do Marysia, to ciekawe, ze wlasnie on, wypowiadajacy sie o Naszej Umilowanej Ojczyznie per "katoland" i "moherland", a o polskich dziewczetach chodzacych do kosciola per "swietojebliwe panienki", czuje sie w obowiazku bronienia godnosci Narodu. Czesto zarzucal, ze mi sloma z butow wystaje, ale widze, ze nie tylko z taka sloma ma problem...

Cytuj (zaznaczone)
Czy my jeszcze jestesmy Polakami ?
Podaj definicje Polaka wg Ciebie, bo mam dziwne przeczucie, ze kazdy inaczej polskosc definiuje.
Cytuj (zaznaczone)
lepiej 100 razy walczyc o blache
O jakąż to blachę chcesz walczyc, Swario ;D?
Cytuj (zaznaczone)
O Prawde nalezy walczyc za wszelka cene !
Wiesz, jak to z prawda jest. Kazdy ma swoja.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Maj 2008, 18:50:15 »
No to polska Azja zlodzieji i "fondanserek" zaleje  Nasze Królestwo na dobre. Czego wy tam nie budujecie RP tylko zwalacie się tu i wyrywacie nam to na co my pracujemy tu przez kilka pokoleń.
Tego samego dnia ta wypowiedź przeszła bez echa tylko dlatego że jojna nie nadepnął na odcisk Marysowi. :)

Nie wiem o co poszlo z ta szarancza i mnie to wogole nie obchodzi, bo to nie jest istotne. Dla mnie liczy sie fakt ze jeden Polak zostal czyms urazony ..
O Prawde nalezy walczyc za wszelka cene ! Slowem, czynem i postawa.
Twoją walką niszczysz to czego bronisz.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Maj 2008, 19:19:46 »

Nie wiem o co poszlo z ta szarancza i mnie to wogole nie obchodzi, bo to nie jest istotne. Dla mnie liczy sie fakt ze jeden Polak zostal czyms urazony i zamiast obrzucac kogos takim samym blotem lub korzystac z innych rozwiazan,

Napisze, tak...

Ile razy ja czulam sie urazona CHAMSTWEM, wulgarnoscia i brakiem kultury, elementarnej wiedzy na temat innych narodowosci itd naszych rodakow.

Gdybym za kazdym razem protestowala w sposob, jaki czynia/groza Marys i Svaria, to NIE wychodzialbym z gmachu prokuratury nawet "na papabusesa".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Maj 2008, 19:19:46 »

Offline kahma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Maj 2008, 19:52:28 »
Odnośnie szarańczy, czyli szkodników:
Spora grupa naszych rodaków swoją postawą szkodzi dobremu imieniu Polaków i Polski. Wszyscy dobrze wiemy o co chodzi: pijaństwo, przekleństwa, kradzieże, itp. Ludzie na tym poziomie pewnych barier nie są w stanie pokonać, dlatego w Danii nie było ich dotychczas zbyt wielu.
A poza tym - wszyscy (oprócz 2 osób) wiedzą, że to o to chodzi w tej dyskusji, która stała się jałowa. Może więc zakończmy...

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Zakonczenie "historii o szkodnikach"
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Maj 2008, 23:57:18 »
Watek PRAWO POLSKIE, gdzie rozgorzala sie powazna dyskusja na temat mojej wypowiedzi z 30.04.08 (w watku "Jak zyje sie w Danii") - zostal zamkniety. Uwazam jednak, ze na zakonczenie tematu mam obowiazek skomentowania krytyki pod moim adresem. Moja wypowiedz dotyczyla w przewazajacej mierze zachowan niektorych uczestnikow dyskusji na lamach Forum (nie musze wymieniac ich nickow - wiemy o kim jest mowa)., ale rowniez tych o ktorych czesto piszemy na Forum, to znaczy tych ktorzy nie przestrzegaja przyjetych tutaj norm, zachowuja sie karygodnie. Byc moze samo "przejscie" w moim tekscie do trzech ostatnich zdan nie bylo zbyt zgrabnie sformulowane. Wielki szum wywolaly trzy ostatnie zdania mojej wypowiedzi, miedzy innym, ze szarancza ogarnella UE. I tutaj nastapilo nieporozumienie. Byc moze w chwili uniesienia nie wyrazilem sie jasno, ale chodzilo mi o pewne  elementy, ktore po rozszerzenu Unii, zalewaja wiele krajow. Poczynajac od drobnych kombinatorow,  polskich tzw. biznesmenow, nieuczciwych posrednikow, osob sprowadzajacych mlode dziewczyny wlasnie z nowych krajow UE w celu ich "sprzedazy", a konczac na coraz wiekszej aktywnosci zorganizowanych band przestepczych. Wszyscy oni sa zarowno szkodnikami dla mieszkancow krajow Unii, a jednoczesnie psuja nasze dobre imie i utrudniaja/szkodza nam w naszych wysilkach. Jezeli ktos z Forumowiczow poczul sie pokrzywdzony moja wypowiedzia, to zwracam honor - nie bylo to moja intecja. To jedna sprawa. Druga sprawa, to pomawianie mnie o Zdrade Narodu Polskiego i grozenie sprawa sadowa. Nawet gdyby moja wypowiedz miala taka negatywna intencje intencje, to mowimy o grupie ludzi, ktorzy przyjechali do innych krajow Unii, a nie o Narodzie Polskim. Wszyscy mamy prawo do wypowiedzi w slowie i na pismie i nikt tego prawa nie moze nikomu ograniczac. Po dunsku prawo to nazywa sie "ytringsfrihed". Oczywiscie kazdy bierze odpowiedzialnosc za to co mowi i pisze. Dotyczy to rowniez mnie. Podtrzymuje mojawypowiedz, z ww wyjasnieniem. Najlepszym przykladem "ytringsfrighed" w ostatnim czasie, to powszechnie znana sprawa 12 rysunkow Mohameta opublikowanych w Jyllands Posten. Rysunki nie oczernialy wszystkich wyznawcow islamu czy jakoegokolwiek narodu, a jedynie mialy na celu krytyke tzw. islamistow, ktorzy w imie islamu walcza z demokracja krajow zachodnich. I nikt nie mogl zmusic rzad dunski, aby zabronil Jyllands Posten ich publikacji. No, ale to juz inny temat.
Aha. Zapomnialem cos wazniejszego. Wczoraj 2. maja byl dniem Polonii. Zyczmy sobie wzajemnie abysmy stali bardziej zwarci w zmaganiu sie z wieloma problemami ktore nas wszedzie na swiecie (nie tylko w Danii) czekaja. Zamiast sie "przekrzykiwac" i udawadniac swoje racje, podejrzewac i obmawiac -wspomagajmy siebie w ramach naszych mozliwosci.
a Tym ktorym Forum sie nie podoba - nie musza z niego korzystac.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
PRAWO POLSKIE - moja wersja zdarzen
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Maj 2008, 10:36:12 »
W momencie kiedy odpowiadalem tobie Roga, twoj post zostal przeniesiony. Niemniej jednak w zwiazku z tym iz watek zostal zamkniety bez mozliwosci sprostowania kilku waznych spraw takze i ja postanowilem napisac pewne wyjasnienie.

Widzisz Roga

Nie potrafie zrozumiec dlaczego uwarzasz (oraz kilka innych osob) post Marysa za grozbe. Wdg mnie tekts ten byl niczym innym jak protestem opartym o dobre zrodla.

Ja osobiscie uwarzam ze okreslenie ktorego urzyles nie bylo na miejscu poniewaz nawet jezeli miales na mysli skabusewanie go do pewnej okreslonej grupy ludzi to w rezultacie wyszlo na to ze skabusewales to przeciwko kazdemu obywatelowi RP w szczegolnosci kiedy slucha sie tego z boku (tak jak ja).
Co do porownywania sie do karykatur Mahometa to neistety nie jest to dobry pomysl poniewaz ja rowniez moglbym albo sie z toba zgodzic albo powiedziec (parafrazujac Tule) ze wolnosc slowa jest pojeciem wzglednym i odebralem te karykatury inaczej a byc moze zaraz po mnie znajdzie sie trzecia osoba ktora zinterpretuje to na jescze inny sposob jakiego my nei bedziemy w stanie pojac.
Ale mniejsza o to. Bylo minelo. Czas biegnie do przodu a watek zostal zamkniety wiec nalezy juz do przeszlosci. Cieszmy sie minionym 2 i 3 Maja oraz korzystajmy z ostatniego dnia tego dlugiego weekendu.

Tula mowisz ze Marys podpadl juz na forum wiele razy wypowiadajac sie pogardliwie a zaraz po tym sama zachowujesz sie podobnie wyliczajac mi bledy ortograficzne - nie ladnie.

A wracajac do tego co napisalas w tymze poscie do ktorego sie odwoluje, to wynika z tego ze nie przeczytalas dokladnie co ja napisalem. Mnie nie obchodzilo o co poszlo a tez dokladniej kto jest bardziej szlachetny od kogo. Mysle ze wielu z was inaczej by zareagowalo gdyby ten watek zostal zalozony przez kogos innego, niemniej jednak tylko dlatego ze byla to osoba ktora wczesniej podpadla ludziom to juz nikt nie staral sie popatrzec z gory (lub z boku) i ocenic bez zadnych emocji dana sytuacje, wypowiadajacy sie zdecydowali sie w glownej mierze udzielic odpowiedz poprzez pryzmat wlasnego odczucia jaka osoba jest Marys. Osoby takie jak ja ktore patrza z boku potrafily mimo wszystko dojrzec sedno problemu.

Do pozostalych zainteresowanych - nie udzielam odpowiedzi na pytania retoryczne.

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Tula

• Gość
Odp: PRAWO POLSKIE - moja wersja zdarzen
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Maj 2008, 14:33:35 »
Tula mowisz ze Marys podpadl juz na forum wiele razy wypowiadajac sie pogardliwie a zaraz po tym sama zachowujesz sie podobnie wyliczajac mi bledy ortograficzne - nie ladnie.
Primo, nigdzie nie napisalam, ze Marys podpadl, zatem cale Twoje zakonczenie posta nie ma sensu. Nie wkladaj mi w usta slow niewypowiedzianych.
Secundo, skoro juz o bledach mowa, to "uważam" oraz "używam" i jeszcze "nieladnie".  Czy poprawianie Tobie, milosnikowi jezyka ojczystego, bledow to zachowanie pogardliwe? Bo nie rozumiem, czemu snujesz analogie... A jesli tak to odbierasz, uzyj funkcji "sprawdz ortografie", mamy taka.
Tertio, post Marysia jest grozba, bo jak inaczej odczytac to:
Cytuj (zaznaczone)
A osobe, ktora zniewazyla Narod Polski, ostrzegam, ze nastepnym razem nie skonczy sie to komentarzem na forum.

I tyle ode mnie, adieu.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Maj 2008, 16:18:54 »
Drogi Swario,
NIe czytalam Twojej wypowiedzi, poniewaz nie interesuje mnie Twoj poglad.
DLaczego???

Poniewaz w poprzednim watku sam napisales podobnie???
NIe znales sprawy od poczatku, ale wlaczyles sie do dyskusji nie majac pojecia o jej przebiegu.
Cos na zasadzie - naszych bija.... wiec trzeba sie przylaczyc i bic na oslep....

Typowy Sarmata...
Pragne przypomniec, ze to wlasnie Sarmatyzm, doprowadzil do upadku Panstwa Polskiego...
NIestety, pomimo ze uplynelo kilka wiekow, Sarmaci sa wsrod nas...

Tym smutnym spostrzezeniem, koncze swoje uczestnictwo w tym jakze zenujacym temacie.
Slonecznego, nie tylko fizycznie dnia, zycze....
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maj 2008, 20:08:56 »
No nic.

Szkoda ze tak sie konczy ten watek. Ja juz nic wiecej do dodania nie mam. Co chcialem napisac to napisalem i nie widze potrzeby tlumaczenia wszystkiego po kolei.

Milej reszty slonecznego wieczoru

Z powazaniem

Svaria

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maj 2008, 20:08:56 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17994
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49734
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58465
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark