poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kim sa uczestnicy Forum?  (Przeczytany 13110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kim sa uczestnicy Forum?
« dnia: 05 Maj 2008, 09:03:10 »
Ciesze sie, ze forumowicz ps. Roga przeprosil za swoja wypowiedz. Pragne jeszcze wyjasnic, ze grozenie odpowiedzialnoscia karna (bo to mialem na mysli piszac, ze nastepnym razem byc moze nie poprzestane tylko na wyrazeniu swojego pogladu na forum) nie jest grozba bezprawna w rozumieniu kk i nie podlega sciganiu. To dla wyjasnienia na post Tuli, jak widac malo bieglej w polskim prawie.

Kilka refleksji, kim sa niektorzy (udzielajacy sie) uczestnicy forum. Moim skromnym zdaniem.

W duzej mierze to sfrustrowane osoby, ktore w Polsce pokonczyly studia, ktore w Danii  niewiele znacza. Malo tego, rzadko kiedy Dunczycy uznaja polskie doktoraty. I tak lepiej niz w USA, gdzie w ogole (za wyjatkiem osob majacych duzy dorobek naukowy na swiecie - nie mylic tego z polskimi Uniwerkami) sie to nie zdarza :)

Moim zdaniem wielu to polonisci, nauczyciele itd. ktorzy przyjechali tutaj i poki co swoj dyplom moga sobie tylko oprawic w ramke i powiesic na scianie. Rodzi to frustracje, rozumiem. Dlatego wytykaja innym polskie bledy ortograficzne. Dlaczego? Niczego innego nie potrafia, czy co?

A czy polski fachowiec, nawet po zawodowce, jest gorszy? Dlatego, ze popelnia ortograficzne bledy? A moze on wlasnie lepiej sie odnajduje w dunskiej rzeczywistosci, bo tutaj doceniaja to, co umie zrobic, jego fach?

Skrytykowalem dlatego takie zachowania piszacych tutaj gejzerow intelektu jak Tula czy K, co to tylko wlasnie potrafia innym wytykac bledy ortograficzne i glupio to komentowac. A moze by tak zaczac w innym Polaku dostrzegac takiego samego czlowieka?

A moze to forum powinno zaczac byc bardziej PRZYJAZNE?

Pomijam przestepcow, pisalem o tym w watku o podwyzkach plac dla opiekunek, nie chce sie powtarzac. Oczywiscie wielu polskich przestepcow wyemigrowalo (glownie po to, aby uchylic sie od odpowiedzialnosci karnej w Polsce). Ale oni sa marginesem spolecznym, rowniez w Polsce pietnowanym. I tutaj Roga nie odkryl Ameryki. Ale wiekszosc to emigracja zarobkowa, a nie przestepcza !!!

Wolnosc slowa. Zatem polskie qrwa tak samo wolno mowic, jak dunskie squ :) Dlaczego za to pietnowac? Moze kilka osob zalozy sobie forum na temat poprawnej polszczyzny i tam sie zrealizuje intelektualnie???

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: Kim sa uczestnicy Forum?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2008, 09:29:47 »
jakos nie wpadam w zadna z tych grup :)

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2008, 09:37:19 »
Ja tez nie :) Moze dlatego nie zachowujemy sie, jak ci, ktorych krytykuje (pogromcow bledow ortograficznych).

Poznalem tutaj pol Polaka, pol Dunczyka. Chlopak sam mowi, ze pisac to wlasciwie nie umie po polsku.

Temu to by sie oberwalo od ´tulopodobnych´.

Jak latwo o bledny osad?  Dlatego nie osadzajmy innych po pozorach :)

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maj 2008, 09:43:40 »
Bez urazy dla nikogo, ale pewne dyskusje w internecie czasami warto opierac o pewna zasade:

lub te:

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maj 2008, 10:06:56 »
To znow moze ja :)

Pewnie co zlosliwsi orzekna, ze na zasadzie nozyczek...  ;D

Byc moze, ale jak akurat absolutnie nie czuje sie sfrustrowana...
Zyje sobie poki co leniwym zyciem ucznia, chodze do szkoly i odrabiam lekcje.... fakt, ze nie mam tornistra, wiec bywa to czasem frustrujace  ;D
Po raz pierwszy w zyciu mam czas na zajecia terapeutyczne ze swoim synem, na zabawe z nim, prowadzanie go na zajecia pozalekcyjne... wczesniej w Polsce robila to za mnie opiekunka... bywalo, ze nauczyciele lepiej znali ja niz mnie... Frustrujace??? no,tak .... tylko co??? to, ze mam czas??? czy to, ze ktos robil to wczesniej za mnie???

Mam czas na uczenie swojego psa nowych sztuczek i opracowanie programu dogoterapii, ktora dotychczas robilam amatorsko tylko dla swojego syna... a po wakacjach zaczne juz profesjonalnie (choc w ramach wolontariatu) w malutkim osrodeczku dla dzieci autystycznych...

W Polsce zostawilam dobrze rozwijajaca sie kariere, sluzbowe mondeo i kilka ínnych gadzetow.... i wcale ich mi nie brakuje...
Mam za to czas dla rodziny, dziecka, psa i innych dzieci.... a do tego jeszcze nie musze martwic sie o brak srodkow do zycia...
Czy to moze byc frustrujace????

Doktorat powiadasz.... bo jakos akurat to jakos dziwnie personalnie odebralam... moj doktorat, powstaje??? a raczej powstawal w katedrze zarzdzania strategicznego... mysle, ze akurat bardzo pozadany na tutejszym rynku... z drobnym ale.... mi sie nie chce go juz pisac...

Frustrujace??? no tak.... tylko co??? to, ze w koncu moge robic to na co mam ochote??? czy to, ze kiedys musialam tkwic w pedzie jakiejs szalonej machiny i gonic z wywalonym do pasa jezorem, by utrzymac sie choc w peletonie tego wyscigu szczurow ????

Kilkanascie lat temu musialam porzucic moj ukochany nauczycielski zawod, bo po prostu nie bylo mnie stac na jego wykonywanie.... Pensja starczala na oplacenie jedynie mieszkania, a za cos trzeba bylo zyc.... Tu, mam szanse powrocic do tego co lubie robic...
To nie prawda, ze polskie dyplomy sa nic nie warte.... trzeba tylko nauczyc sie jezyka dunskiego... moze czasami zrobic jakis kurs, lub drobna podyplomowke...
Wszystko zalezy od tego, jak postrzegamy siebie i nasze mozliwosci.... I co robimy by nasze szanse zwiekszyc...
Tak jak napisalam w innym watku o mojej mamie.... solidna praca, mozna osiagnac wiele, a cierpliwosc i wytrwalosc na pewno zaoowocuja...

Jesli chodzi o poruszony tutaj problem ortografii... Tu nie chodzi o to, ze ludzie maja problemy z ortografia... Wiadomo, ze dysleksja jest potworem gnebiacym znaczny procent spoleczenstwa... DO tego praktycznie, dopabuse Ci urodzeni po roku 1990 mieli jakkakolwiek szanse na terapie i zajecia usprawniajace dzialanie polkul mozgowych...
Chodzi o to, ze niektorym nawet sie nie chce wcisnac guziczka sprawdz ortografie...
Jest tu na forum osoba, z naprawde zaawansowana dysleksja, w ktorej wypowiedziach nie znajdziecie nawet jednego bledu ortograficznego.... jak widac mozna.... trzeba tylko chciec, trzeba miec tylko chec na wysilek...
Przeciez kazdy zna swoje mozliwosci i na pewno ma swiadomosc swoich problemow z ortografia... dlaczego nie skorzysta z gotowej pomocy???
Nie mam tu na mysli tych, ktorzy popelniaja przypadkowe bledy, ja mowie o wypowiedziach, ktore czasami az ciezko czytac, a nie rzadko i zrozumiec....

To tyle ode mnie....
Troche osobiscie, ale byc moze niektorzy w koncu, ze tak powiem "odpimpkaja" sie ode mnie... heheh.... i akurat nie Ciebie Marys, mam tym razem na mysli...

[Dodane: 05 Maj  2008, 09:49:24]

Teraz dopabuse doczytalam o tej ortografii osoby, ktora urodzila sie tutaj i ma problemy z jezykiem polskim...

Zgadzam sie czesciowo, wiadomo, duzo trudniej byc bezblednym w jezyku, ktorego nie uczymy sie po kilka godzin w szkole, ale tez mozna znalezc na to sposob.
Moj syn, jest autystykiem, opuscil Polske po ukonczeniu drugiej klasy szkoly podstawowej, tak wiec w trakcie procesu ksztalcenia zasad poprawnej pisowni... Oczywiscie chodzi do dusnkiej szkoly, wiec jego edukacja w zakresie pisowni polskiej jest bardzo ograniczona. I teoretycznie moglibysmy go usprawiedliwic.

Na szczescie Mlody poczul problem na wlasnej skorze, bardzo czesto zdarzalo mu sie, ze mlodziez na forach internetowych, czatach i tym podobnych wynalazkach dokuczala mu z powodu ortografii, wiec Mlody sie zawzial. Zainstalowal sobie w komputerze cos (zielonego pojecia nie mam co :) ) co pozwala mu sprawdzac pisownie, oblozyl sie slownikami i efekty sa naprawde widoczne. Jak widac mozna. DOdam, ze Mlody jest bardzo zaawansowanym dyslektykiem, ktory w pierwotnej diagnozie mial miec nawet problemy z nauczeniem sie czytac... a czyta.... I to wlasnie druga moja podpowiedz - KSIAZKI!!!

Osobisicie, jesli pisze po angielsku lub dunsku, to wszystkie watpliwosci sprawdzam w slowniku, a jesli akurat korzystam z komputera, pomagam sobie opcja "sprawdz ortografie", ktora istnieje przeciez i w progarmach obslugujacych poczte internetowa i w Wordzie.
Nie mam tu na mysli 100% bezblednosci, ale chociaz doprowadzenie wypowiedzi pisemnej do czytelnej formy.
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2008, 10:48:43 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maj 2008, 10:25:24 »
Droga Miro.

Ja akurat nie Ciebie mialem na mysli. Napisalem o nie uznawaniu polskich doktoratow, bo znam taki przypadek. Nie odbieraj wszystkiego personalnie, prosze.

Akurat Twoje wypowiedzi mi sie podobaja, choc i Tobie dowalilem kiedys w ferworze walki, za co ponownie przepraszam, nie chcialem :)

Masz duzo racji. Ale czy to ma oznaczac, ze kazdy gorzej wyksztalcony Polak ma bac sie napisac cos z bledem, bo jedyna odpowiedzia na swoje pytanie, jaka otrzyma, bedzie cenzurka z polskiej ortografii?

Chyba nie tedy droga.....

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2008, 10:37:08 »
Nie przepraszaj juz wiecej. Naprawde nie zaboloaly mnie Twoje wypowiedzi. Dyskusja jak dyskusja :) a gdzie sie drwa rabie i wiory lataja :)

Nie chodzi o to, by ludzie mieli sie bac cos napisac... ale czemu nie skorzytsac z dobrodziejstw techniki??? "Guziczek" "sprawdz ortografie" jest tuz obok "wyslij".

Aha... bylabym zapomniala :)
Nie mozna porownywac "squ" za nasza polska "ku...wa"...  "squ" to cos bardziej jako cholera, kurcze, kurde...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2008, 10:37:08 »

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maj 2008, 10:40:05 »
A co maja poczac ci, ktorym sie nie chce tego robic? Bo moze wracaja po ciezkiej pracy i chcieliby sie zrelaksowac? Dowiedziec czegos? Zapytac... A tu powstaje problem, bo zamiast odpowiedzi na pytanie, sa torpedowani, ze przecinkow brakuje, ze blad?

Nie uwazasz, ze to jest po prostu niegrzeczne?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maj 2008, 10:46:07 »
Czy ja wiem????
Moze w takim razie lepiej poczekac troche, odpoczac, a potem zabrac sie za pisanie????

Powiem tylko, ze czasem naprawde trudno zrozumiec o co chodzi w pytaniu niektorych osob.
Ze, nie wspomne, o moim synu, ktorego dopabuse pregiez publiczny zmusil do wysilku, a przec na nauke nigdy za pozno???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maj 2008, 10:47:58 »
Zwoływanie ludzi do walki w obronie honoru Narodu Polskiego nie dało rezultatu więc teraz zwołujesz w obronie ciężko pracującej klasy robotniczej. Sprytnie. ::)

Skrytykowalem dlatego takie zachowania piszacych tutaj gejzerow intelektu jak Tula czy K, co to tylko wlasnie potrafia innym wytykac bledy ortograficzne i glupio to komentowac. A moze by tak zaczac w innym Polaku dostrzegac takiego samego czlowieka?
Nie wiem kto to jest K ale ja tylko raz poprosiłem o sprawdzanie ortografii, konkretnie Williego. ;D

PS. Są już fora gdzie "qrwa pseudoswietojebliwe panienki" są na porządku dziennym i tam ta gruppa ludzi możesz wyrazić swoje głębokie myśli.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maj 2008, 10:56:02 »
Nikogo nie nawoluje do walki. Wlasnie caly czas apeluje o POKOJ. Naucz sie czytac, czlowieku.

To forum jest wrogie dla nowych. Nie widzisz tego?

A ze nieraz sie wyrazam nieparlementarnie - jak wiekszosci Polakow sie to zdarza - to co??? Nie wolno???

[Dodane: 05 Maj  2008, 10:52:56]

Sorry za uogolnienie. Kilka z osob jest wrogo nastawionych do nowych. Nie potrafia zniesc krytyki.

Reszta jest ok, jak Mira na przyklad. A ta mala grupa psuje obraz calosci.

Zawsze bylem w zyciu niepokorny :) co zrobic...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2008, 10:55:54 »
Nie wolno???
Dobre pytanie - na to pytanie powinni odpowiedzieć administratorzy.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2008, 11:05:16 »
Jezeli admini napisza, ze nie wolno uzywacv slow mniej eleganckich - to oczywiscie bede to respektowal :)

Ale powinni tez wycinac watki w stylu

http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=7928.0

Niejaki K3 rozpoczal watek z wysmiewaniem bledow. A jak skrytykowalem, to Mala z Århus mnie zlajala.

Za co? Bo wolno krytykowac innych tylko wybrancom (czytaj - czlonkom forumowego towarzystwa wzajemnej adoracji). A obcym wara!

Tak to ma wygladac?

A moze przestac sie krytykowac, wypominac bledy?

Trudne, prawda?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maj 2008, 11:10:20 »
Forum, nie jest wrogie... Problem polega na tym, ze wiele osob, zwracajacych sie z prosba o pomoc ignoruje podstawowe zasady Netykiety, mowiace o tym, ze zanim sie zada pytanie, nalezy forum przejrzec.
Uwierz, ze naprawde czasami sie juz nie chce po raz setny pisac tego samego.
Ja wiem, ze dla kogos jego wlasny problem jest najwazniejszy, ale czasem wystarczy poczytac i rozwiazanie sie samo znajdzie... a pozniej ewentualnie dopytac o kwestie niezrozumiale...

I tak podziwiam swieta cierpliwosc Klingtona, ktory chocby paski wyplat tlumaczyl z trzysta razy....

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2008, 11:14:34 »
Czegos tu nie zrozumialem.

Czy Netykieta wymaga przed zabraniem glosu na forum przeczytania wszystkich wczesniejszych postow, wszystkich watkow, od deski do deski?

Przyznam sie, ze nie zrobilem tego...

Moze zatem, jak pojawi sie pytanie, ktore juz kiedys padlo, odeslac pytajacego do linka? A nie od razu go krytykowac?

To zadanie adminow. Pomagac wiecej, mniej karcic. Tak mi sie wydaje...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2008, 11:14:34 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 27039
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
O, forum wróciło ;)

Zaczęty przez liliaDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 13302
Ostatnia wiadomość 08 Lip 2009, 08:16:39
wysłana przez vera
lubie to forum...

Zaczęty przez marta_malgorzataDział Hydepark

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 27371
Ostatnia wiadomość 01 Gru 2006, 20:44:53
wysłana przez marta_malgorzata
Od dnia 1 Grudnia 2009 pisanie na forum będzie dostępne tylko dla ZAREJESTROWANY

Zaczęty przez willyDział Informacje

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 57544
Ostatnia wiadomość 02 Mar 2010, 22:34:09
wysłana przez mary-la
cytat z konkurencyjnego forum

Zaczęty przez co wy na to?Dział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 18467
Ostatnia wiadomość 10 Maj 2008, 20:44:44
wysłana przez vera