Ogólne > Pomoc!
Autem Do Danii
Alan:
Wybieram się w sierpniu do Danii dokładnie do Odense i z tego powodu mam pytanie jak najłatwiej, najprościej (wiem że to nie zawsze idzie w parze!) dostać się do Odense?
Granicę będę przekraczał prawdopodobnie we Frankfurcie,a potem na Berlin, Hamburg, Flensburg, Odense.
A może do Rostocku promem do Gedser i dalej do Odense, ale przez most!
A może z Kiel jakis prom na Fionie, ale czy warto?
Troche zaoszczędzę drogi ale zapłace za prom!
A może ktoś ma inną propozycję, może ktoś częściej jeździ do Odense i zna jakąś fajną drogę?
Aha moje auto to posuwa tak max. 120km/h, ale częściej ok. 100km/h.
Bo chyba najtaniej to jednak cały czas autem bez promów!
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi!Za każdą będę wdzięczny!
Nara!
GoTTie:
Sam czesto jezdze autem do Odense, najtaniej i najprosciej jest jechac przez Niemcy, nie bawic sie w zadne promy itp. Teraz zaleznie czy jedziesz z Polski polnocnej czy srodkowej, mozesz jechac polnocna autostrada lub tak jak napisales Berlin - Hamburg - Flensborg.
Osobiscie polecam te druga opcje, Z przejscia na Swiecku jedziesz na Berlin, potem kierujesz sie na Hamburg, nastepnie przez samym Hamburgiem masz zjazd nr 6. Na tym zjezdzie wskakujesz na droge B404 na Kiel i tam po pewnym czasie zmienia sie ona w autostrade i droge B205. Wyjedziesz za Hamburgiem i ominiesz to miasto. Hamburg nie ma obwodnicy, wiec warto. Potem to juz latwo, Flensborg, Kolding, Odense. Cala trasa od Swiecka do Odense (710km) zajmuje mi ok 6h. Jade szybko, fakt.
W Danii nie ma stacji gazu, wiec jesli tankujesz LPG, to we Flensborgu zaraz po wjezdzie do miasta po prawej stronie przy serwisie Renault masz stacje. To ostatnia mozliwosc by sie zatankowac.
Zycze powodzenia i do zobaczenia w Odense :)
Pozdrawiam
PS. Jesli nie masz dobrej mapy, to wejdz na www.viamichelin.com i tam wpisz trase Swiecko Odense a program rozrysuje ci to dokladnie tak jak napisalem wyzej. Drukujesz i jedziesz :)
Alan:
Dzięki z pomoc!
Ja w necie używam www.map24.de też jest bardzo dobra!
Nara.
Alan:
Pytanie (szczeg. do Gottie!) czy jadąc ze Świecka do Odense, autostradami (tak jak pokazuje trase www.viamichelin.com) to trafiam na autostrady płatne?
A jeżeli tak to które i jakie są przybliżone ceny dla samochodu osobowego?
GoTTie:
A2 jest platna, sa tam 3 bramki. Za kazda przejazd kosztuje 11zl. Autostrada jest warta tej kasy, bo zaoszczedzasz mase czas (szczegolnie jadac z centralenj Polski tj. Lodz, Wawa) Od niedawna otwary jest nowy odcinek (bez oplat) az do Strykowa, 15 km od Lodzi. Tak wiec wskakujac tam, wyjedziesz az w Nowym Tomyslu, 103 km od Swiecka.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej