poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rejestracja i ubezpieczenie psa  (Przeczytany 16100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kasiencja

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Rejestracja i ubezpieczenie psa
« dnia: 08 Maj 2008, 22:07:31 »
Witam, chciałabym zarejestrować psa i nie wiem jak to zrobić. Kiedyś wyczytałam na forum, że trzeba wysłać do Kopenhagi ksero paszportu psa, a oni w odpowiedzi mieli przysłać numerek i rachunek do zapłaty. Czekam już 4 miesiące i niestety nie dostałam żadnej odpowiedzi. Nie wiem jak to zrobić, czy ktoś może mi pomóc? Aha zależy mi na tym żeby załatwić to listownie, gdyż mam daleko do Kopenhagi. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2008, 11:36:28 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Rejestracja psa
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2008, 22:17:57 »
Dansk Hunderegister
Lyngbyvej 11, 1 sal.
2100 København Ø

Tel. 70 277 477 w godz 10-14

Wyslil ksero paszportu, z krotka adnotacja ´, iz chcielibyscie zarejestrowac psa. Przysla Wam rachunek do zaplaty 85 koron (oplata jednorazowa).
Jakis czas po oplaceniu przyjdzie dokument potwierdzajacy rejsestracje i numerek.

Pies bedzie umieszczony w rejestrze na 20 lat.

[Dodane: 08 Maj  2008, 22:16:50]

Aha :) znalzalam jeszcze strone:
www.hunderegister.dk
e-mail: dansk@hunderegister.dk
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kasiencja

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2008, 22:55:22 »
Dzięki piękne Mirra, zrobię tak jak radzisz- może tym razem sie uda :) Dziękuję i pozdrawiam

alusia

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2008, 08:17:40 »
Proponuje pojscie do najblizszego weterynarza. Jezeli pies nie ma wszczepionego " czipu" to mu wszczepia, wydadza na zyczenie paszport i bedzie automatycznie zarejestrowany w Danii.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2008, 10:03:25 »
Chyba nie wiesz ile kosztuje to tutaj???
Powiem szczerze, ze ja tez nie, ale za szczepionke przeciw boreliozie, za ktora normalnie place 56 zlotych, zazyczyli sobie 550 koron.
Poza tym, nie jestem pewna czy weterynarz rejestruje psy w danskehunderegister.

alusia

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2008, 10:52:10 »
Wiem ile co kosztuje w Danii i jak ktos chce rejestrowac psa w Danii to wyglada na to , ze mieszka tu na co dzien a napisalam wyraznie ze na zyczenie mozna dostac paszport i jest sie automatycznie zarejestrowanym.A poza tym jak pies bedzie zarejestrowany w dunskim rejestrze to bedzie musial byc szczepiony .Poza tym pilnowanie ( nawet drogich szczepien) jest tansze niz ewentualne leczenie chorego psa. A zakladam ze dziewczynie , ktora pyta o to zalezy na zdrowym, zadbanym i szczesliwym zwierzaku.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2008, 10:55:34 »
Wiele zalezy od tego, czy pies jest kupiony od hodowcy, czy od osoby prywatnej.
Hodowcy juz szczeniaki biora do weterynarza, ktory je tatuuje (?) lub umieszcza chip = rejestruje, sprawdza ich zdrowie itd. Jest to wliczone w cene psa i ulawia to sprawe pozniejszego ubezpieczenia (zwl. od kosztow leczenia psa).

Moze warto zapytac osobe od ktorej kupila pani psa. Tak aby na wszelki wypadek nie dublowac rejestracji szczeniaka.

Czy mozna wiedziec, na jaka rase sie pani zdecydowala?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2008, 10:55:34 »

Offline kowadelko49

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maj 2008, 00:23:55 »
Pamiętaj że psa trzeba również ubezpieczyc.Ja osobiscie ubezpieczylam mojego psa i jestem spokojna.W razie jaiegos wypadku (chodzi o pogryzienie musisz miec ubezpieczenie) bez wzgledu na to czy pies jest agresywny lub nie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maj 2008, 10:34:04 »
MOzna tez ubezpieczyc psa od naglych chorob. W przypadku naglych powaznych zachorowan, ubezpieczyciel pokrywa kosztu leczenia powyzej kwoty zawartej w umowie.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maj 2008, 11:02:47 »
Te ubezpieczenie od kosztow leczenia jest oplacalne w przypadku mlodego psa. Szczeniaki potrafia zjesc, to co znajda na ulicy i ogolnie sa nieprzewidywalne.  Czasem firma zada specjalistycznych badan psa w przypadku nowej rasy lub wysokiej kwoty ubezpieczenia.
I jak tu wytlumaczyc takiemu "wierciogonowi", ze USG rytmu serca jest zabawne i potem dostanie nagrode.

Ubezpieczenie od NW (tak nazwalambym wypadek lub ugryzienie) jest obowiazkowe.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maj 2008, 11:23:36 »
Nie tylko mlodego Malenstwo...
Moj Rudy co jakis czas odwala numery z zoladkiem ... co prawda mam w Szczecinie lekarza, z ktorym znamy sie na tyle dobrze, ze podejmuje sie leczyc Rudego przez telefon, mam w domu wszystko i plyn ringera, i glukoze i zestaw strzykawek, igiel... a w razie potrzeby, znajomego kabusewce autobusy, ktory zabiera nam leki....
ale ...
W ubieglym roku przez dwie noce Rudemu robilam zastrzyki nawadniajace...
Teraz jak mamy ubezpieczenie, to juz wole isc do lecznicy na kroplowke, niz robic dwadziesciaklika zastrzykow w ciagu nocy...
Na szczescie odpukac .... przez caly rok mielismy spokoj....

Natomiast, przy kazdej wizycie w Polsce Rudy idzie do weta na przeglad, uszy, oczy, gruczoly odbytowe i kilka innych zewnetrznych spraw. Badanie krwi, EKG serducha i raz w roku seria szczepien: nosoka, dwa rodzaje parwowirozy, wscieklizna, borelioza....  w tym roku pojawilo sie tez szczepienie przeciwko babszejozie...
No i Rudy, jak ta lala malowana :) za jakies 300 zlotych....

Natomiast karmy sa tu w takiej samej cenie, no i moje ukochane obrozki "Red dingo" lub "Rogs for dogs". Dotychczas zamawialam je przez internet, doplacajac za wysylke czasem polowe ceny obrozki :) , a tu niespodzianka :)
A przeciez przystojny facet musi miec ladne ubranka :)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maj 2008, 11:35:28 »
Hm, naprawde wiele zalezy od ubezpieczyciela. Moj przyjaciel mial psa. Pies w wieku 3,5 lat dostal raka, o ile pamietam zoladka. Ubezpieczyciel nie zgodzil sie na pokrycie kosztow operacji, gdyz uwazal, ze ubezpieczenie bylo za niskie oraz pies przyjaciela byl z  popularnej, czyli dosc taniej rasy. Wymuszono, uspienie psa, zrefundowano zakup nowego psa. Pamietam, ze byl jakis problem ze zwrotem kosztow za szkolenie psa.
Mialam tez kiedys znajomych, ktorzy uspili psa, z powodu epilepsji. Leki przeciwpadaczkowe, dzieki jakiemus tam kruczkowi prawnemu, nie byly refundowane przez ubezpieczyciela (chyba nie przedlozono badan psa na czas).
Jak napisalam, mialam kiedys takich znajomych. Pies mial 1,5 roku.

Pozwolilam sobie na zmiane nazwy watku - rejestracja i ubezpieczenie wydalo mi bardziej wlasciwe.
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2008, 12:02:11 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
Odp: Rejestracja i ubezpieczenie psa
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maj 2008, 11:57:56 »
Fakt, ze z ubezpieczenia nie korzystalismy jeszcze. Jedynie mamy je dla spokoju, ale po tym co napisalas, to chyba zaporsze agenta i wypytam o szczegoly.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Wrz 2008, 17:54:17 »
Jest tu sporo psiarzy, wiec byc moze moje informacje sie przydadza.

Po pierwsze, pragne poinformowac, iz w Danii jest OBOWIAZKOWE!!!! bez wzgeldu na rase czy wielkosc psa ubezpieczenie OC z tytulu jego posiadania.

Ubezpieczenie takie kosztuje okolo 300-400 koron rocznie, w zaleznosci od firmy ubezpieczeniowej.

Natomiast byc moze komus moja druga inormacja sie przyda, istnieje rowniez mozliwosc ubezpieczenia psa na wypadek choroby czy wypadku.
Mysle, ze czesc osob orientuje sie juz, ze u Weterynarza "trzasniecie drzwiami" praktycznie zaczyna sie od 500 koron (chocby glupie szczepienie przeciw wsiciekliznie). Osobiscie szczepie psa po prostu w Polsce, hurtem na wszytskie mozliwe choroby, tylk co bedzie jak pies zachoruje? lub ulegnie wypadkowi..... wowczas wydatki tutaj ida w tysiace.

Ubezpieczenie, ktore place mojemu psu, kosztuje 933 korony, w jego ramach pokrywana jest wiekszosc wydatkow zwiazanych z leczeniem, gdy pies zachoruje lub ulegnie wypadkowi, przez 60 dni.
W razie smierci psa, wyplacane jest rowniez odszkodowanie.

Ubezpieczyc mozna kazdego psiura do 4 roku zycia, obejmuje ono psa, do konca 10 roku zycia.

Dla tych co psow nie maja, moze to i smieszne, ale mysle, ze psiarze rozumieja i taka koniecznosc.

[Posted on: 18 Wrzesień  2008, 17:45:06]

Dopabuse jak podlaczylas Mala, zobaczylam, ze rozmawialismy na ten temat w maju. Coz skleroza.
Co do przypadkow, ktore opisalas. Wlasnie poprosilam o wykaz tych "wyjatkow", poniewaz sformulanie w polisie "wiekszosc kosztow" to troche za malo.
Aczkolwiek i tak zaplace, bo niestety, zycie psa nie jest takie uslane rozami :)
Zwlaszcza jak sie jest psim facetem :)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2008, 19:03:56 »

Ubezpieczyc mozna kazdego psiura do 4 roku zycia, obejmuje ono psa, do konca 10 roku zycia.

czyli 5letniego psa juz nie ubezpiecze? a jak pies bedzie mial ponad 10 lat to lepiej w Polsce uśpić, niz go tu leczyć  ;) ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrz 2008, 19:03:56 »

ubezpieczenie samochodu wazne

Zaczęty przez magdalena25Dział Hydepark

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 25222
Ostatnia wiadomość 17 Mar 2010, 18:55:30
wysłana przez willy
ubezpieczenie samochodu

Zaczęty przez tetaDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7255
Ostatnia wiadomość 25 Lip 2009, 20:15:50
wysłana przez teta
Ubezpieczenie rodziny i domu

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9937
Ostatnia wiadomość 30 Wrz 2013, 07:25:01
wysłana przez aneczka.k
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14098
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
UBEZPIECZENIE MIESZKANIA !!!!

Zaczęty przez sliskiDział Hydepark

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 12781
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2009, 20:13:33
wysłana przez Manior