poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wolimy polskie towarzystwo?  (Przeczytany 13991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: Wolimy polskie towarzystwo?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maj 2008, 12:12:39 »
Mam natomiast wśród znajomych większość duńczyków i oni klną z taką samą częśtotliwością co Polak albo i częściej :D
W srodowisku w ktorym ja sie obracam nikt nigdy nie klnie. :-\
Mozesz napisac jakie slowa uzywaja? ??? Wiele lat temu czasami w pracy slyszalem "klnacych" Dunczykow slowami "for fanden" (do diabla) lub "for satan" (do szatana). ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maj 2008, 12:50:35 »
Z tych najbardziej pospolitych ktore ja slyszalem to jescze czasami uzywaja for helvede ktore jest jakoby jednym z najmocniejszych przeklenstw tutaj :) cos jak polskie kur... mac. Co do znaczenia to wdg mnie bardziej to obrazuje nie "do szatana" lecz "na szatana", "na pieklo" ale to jzu detal, moze nie mam racji aczkolwiek wole tak to tluamczyc. Niemniej jednak niewazne jak bym tego nei rpzetlumaczyl to i tak zawsze bedzie mnei to smeiszyc, ze mozna klac w taki sposob no ale coz ich rowniez moze smieszyc nasze polskie kur....

A co do przeklinania po polsku to na ten temat sie nawet prof Miodek wypowiadal ze wulgaryzmy sa czescia jezyka polskiego i czasami warto ich uzyc dla wyrzucenia z siebie pewnych emocji.
Wazne zeby nie klac w miejscach gdzie to nei przystoi.

I nie uwierze ze osoby jak ty Klingonie nigdy nie przeklinaja :)

Z powazaniem

Svaria
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2008, 13:05:30 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Maj 2008, 13:01:37 »
W srodowisku w ktorym ja sie obracam nikt nigdy nie klnie. :-\
Mozesz napisac jakie slowa uzywaja? ??? Wiele lat temu czasami w pracy slyszalem "klnacych" Dunczykow slowami "for fanden" (do diabla) lub "for satan" (do szatana). ;D

jest jeszcze

for helvede

te trzy najczęściej, innych nie znam

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maj 2008, 13:41:00 »
Diabel, szatan i pieklo - czy naprawde uwazacie ze Dunczycy klna tak samo jak Polacy. ;D Poza tym jak czesto slyszycie na ulicy te "przeklenstwa"?

I nie uwierze ze osoby jak ty Klingonie nigdy nie przeklinaja :)
Nie wiem w jakim celu mialbym przeklinac. :-\

A co do przeklinania po polsku to na ten temat sie nawet prof Miodek wypowiadal ze wulgaryzmy sa czescia jezyka polskiego i czasami warto ich uzyc dla wyrzucenia z siebie pewnych emocji.
Po przebiegnieciu kilku kilometrow emocje przechodza. Polecam. ;D
Moim zdaniem wulgaryzm jest oznaka niedojrzalosci. 8)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maj 2008, 13:53:11 »
Piszesz dwie różne rzeczy. Najpierw ze słysząc Polaków częśto przechodzisz na angielski, niby po co?? NIe wspominasz w owym momencie ze klną.
Wspominam natomiast, ze mi wstyd. Trzeba duzo zlej woli, zeby pomyslec, ze wstyd mi za sama polszczyzne... Ale oki, na drugi raz bede pisala dokladnie, drukowanymi literami i bez niedopowiedzen, zebyscie mi znow nie zarzucili absurdalnych rzeczy.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maj 2008, 14:04:13 »
Wspominam natomiast, ze mi wstyd. Trzeba duzo zlej woli, zeby pomyslec, ze wstyd mi za sama polszczyzne... Ale oki, na drugi raz bede pisala dokladnie, drukowanymi literami i bez niedopowiedzen, zebyscie mi znow nie zarzucili absurdalnych rzeczy.

NIe chodzi o absurdy, poprostu twoja wypowiedź miała jakby dwa znaczenia co jednak nie było twoim zamysłem.

Luzik ;)

Dodam tak od siebie ze trzymam się z Polakami którzy mają rodzinę (żona, mąż, czasami dziecko). Wtedy jakoś inaczej sie się rozmawia i wogóle pomaga. Wielu , którzy przyjechali sami  to rozrabiają bo myślą ze i tak są anonimowi. MOże i tak, nabrudzą i pojada a my z tym gównem zostaniemy........ :(

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maj 2008, 14:40:18 »
Nie wiem w jakim celu mialbym przeklinac. :-\
Nie chodzi o cel tylko o fakt. Nie ma na ziemii czlowieka ktory by chociaz raz nei przeklal. :)

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maj 2008, 14:40:18 »

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maj 2008, 15:19:06 »
heheheh
czytajac niektore wypowiedzi zaczynam sie zastanawiac jak grube sa te aureole nad waszymi glowami?
w 100% zgadzam sie svaria z twoja wypowiedzia.a zeby uslyszeszec dunskie  przeklenstwa wystarczy wlaczyc the voice,lub inne radio o podobnym poziomie.
i przestancie juz tak gloryfikowac tych dunczykow,bo generalnie uwazam(i jest to opinia wielu ludzi z ktorymi sie spotykam,a uprzedze uwagi niektorych,ze pochodza oni z roznych srodowisk),ze polacy przewyzszaja dunow pod wzgledem kultury(wspominajac chodzby pierdzenie za przeproszeniem w towarzystwie-wcale nie odosobniona sprawa,jak i bekanie przy stole i do tego smiech,jak i dlubanie w otwartym,ze tak powiem pysku wykalaczka po posilku.juz widze ,jak zaraz odezwa sie oburzeni(a raczej z tego co widze OBURZONE)
poza tym wystarczy spojrzec w program tv i obejrzec vi nøgne lub klovn,przy ktorych nawet swiat wg kiepkich wyglada jak program popularno-naukowy.nie ma co sie oszukiwac,bo wszyscy wiedza,ze pod wzgledem intelektualnym przewyzszamy dunow(a wyjatki i to nieliczne tylko potwierdzaja regule)
ale czego oczekiwac po spoleczenstwie,z ktorego wiekszosc konczy edukacje na 9 klasie(odpowiada to mniej wiecej piatej klasie podstawowki w polsce) a potem reszte zycia bazujacych na pomocy panstwa(ta wszechobecna depresja u dunow,traktowana jako niezdolnosc do pracy,a co dopabuse gdyby w polsce musieli zyc? hahahah)
mase prostych robotnikow przyjezdza do pracy w danii,ale i oni przy odrobinie mozliwosci wykazuja wiecej pracowitosci i wiecej logicznego myslenia w wiekszosci sytuacji  niz ich dunski odpowiednik)
z niecierpliwoscia czekam na te wysublimowane komentarze zon dunczykow itp a swoja droga ciekawe dlaczego duny tak chetnie biora sobie polki za zony(nie wspominajac o tajkach itd,ale to inna ze tak powiem para kaloszy)
dodam,ze mam wspaniala polska zone o slowianskiej urodzie i wspanialym polskim temperamencie(nie mylic z wyemancypowana dunka.u ktorej przy blizszym poznaniu zaczyna sie czlowiek zastanawiac z jaka to plcia ma do czynienia)
pozdrawiam wszystkich

lolo

Tula

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Maj 2008, 15:41:44 »
Na calosc szkoda mi czasu, zwlaszcza, ze Ty i tak zdania nie zmienisz, wiec tylko sie do koncowki odniose:
a swoja droga ciekawe dlaczego duny tak chetnie biora sobie polki za zony
A tak chetnie biora? Dysponujesz jakimis statystykami? I jaki jest powod Twoim zdaniem? Bo to chyba troche dziwne, ze te wspaniale, inteligentne, wysublimowane Polki wychodza za maz za tych pierdzacych, bekajacych niedouczonych dunskich chamow i prostakow ;D.
Cytuj (zaznaczone)
mam wspaniala polska zone o slowianskiej urodzie i wspanialym polskim temperamencie
Ja tez 8).

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Maj 2008, 15:52:38 »
LOLO troche zapędziłeś się w tych opisach. Faktycznie ze sraniem   ;D przy stole mogli by wyhamować co do reszty to raczej jest jak wszedzie.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Maj 2008, 15:54:23 »
Nie chodzi o cel tylko o fakt. Nie ma na ziemii czlowieka ktory by chociaz raz nei przeklal. :)
Dla mnie chodzi o cel - jezeli cos robie/mowie to w jakims celu. Natomiast jest dla mnie zupelnie bez znaczenia czy jest na ziemi czlowiek ktory nigdy nie przeklnal. :)

PS. Ciesze sie ze Polacy sa tacy wspaniali. Napewno do ktorego tylko kraju nie pojada to beda tam podziwiani przez nastepne 100 lat - nie tak jak ... duny.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Maj 2008, 16:07:18 »
Lolo, to co Ty tu robisz? Czemu nie wrocisz do kraju, w ktorym eleganckie kobiety i szarmanccy mezczyzni zaczytuja sie w ksiazkach Dostojewskiego, szaleja na punkcie muzyki Chopina, prowadza glebokie dyskusje intelektualne na temat przyszlosci Chin itp?
A skoro jestes tutaj, to czemu przebywasz w towarzystwkie bekajacych dunskich glupkow i ogladasz kløvn? Dziwnym zbiegiem okolicznosci, przy mnie nikt nie pierdzi i nie beka, nie przeklina, otaczaja mnie mili i szalenie kulturalni Dunczycy. A to, co widuje na ulicy, (glupkowata mlodziez i kloszardzi) nie wyglada gorzej niz w Polsce.

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Maj 2008, 16:13:51 »
juta
no co tu komentowac juta czytajac twojego nicka......
mowilem-uderz w stol..........
i masz odzew......hihiihihi

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Maj 2008, 16:41:48 »
Chcialabym CI zwrocic uwage, ze pojecie kultury, a raczej norm kultiurowych jest ewidentnie powiazane z narodowoscia.
O ile Polaka obrazi bekniecie przy stole, o tyle Japonczyk brakiem bekniecia bedzie obrazony.
Nie wiem moj drogi w jakim srodowisku Ty przebywasz, ale przy mnie jakos tez nikt nie beka i nie pruka. Owszem, grzebie sie w zebach, ale subtelnie, nie z rozdziawiona paszcza.

CO do przeklenstw, powszechne jest tu rowniez "squ", tyle, ze to cos jak nasza polska "cholera" czy "kurde", wiec gdyby Polacy kleli w ten sposob, bylo by moim zdaniem niezle.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Maj 2008, 17:12:21 »
mirra
w docznie nie chodzisz do publicznych restauracji.bo wlasnie tam zauwazylem to m.in.grzebanie w pysku.probujesz udowodnic,ze obracasz sie w lepszym towarzystwie.
wlasnie o takich jak ty wspominalem mirra. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Maj 2008, 17:12:21 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17964
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49587
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58449
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56127
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19470
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy