poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wolimy polskie towarzystwo?  (Przeczytany 14022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Wolimy polskie towarzystwo?
« dnia: 11 Maj 2008, 21:05:33 »
Poniewaz  temacie "dunski savoir-vivre" pojawil sie ciekawy off topic postanowilam zalozyc nowy temat. Najpierw zacytuje wypowiedzi, ktore rozpoczely nowa dyskusje :

roga:

Piszesz: dunczycy maja dobrze od mlodosci: dzisiaj maja, ale jak do tego doszli?. Ciezka, uczciwa praca, szanujac sie wzajemnie, bez wzgledu na wyksztalcenie i wykonywany zawod. Przed laty Dania byla przecietnym i niezbyt zamoznym krajem. Dzisiaj jest w swiatowej czolowce, najlepiej rozwinietych i funkcjonujacych
spoleczenstw.

Piszesz: Wolalbym polskie towarzystwo. Jest to calkiem zrozumiale. Szczegolnie jezeli masz buc tutaj tylko czasowo z krotka wizyta. Aby poznac stosunki, kulture i zwyczaje, trzeba pobyc dluzej i przebywac wsrod "tubylcow". Krytyka bazowana na niezrozumialych spostrzezeniach jest bezsesnsowna.

Piszesz: Glowa do gory nie dajmy sie. Brzmi jakbysmy mieli walczyc z tym co nam sie nie podoba i wptowadzac nasze normy. A moze lepiej poznac je blizej, zachowujac nasze pozytywne normy i uczac sie i przyjmujac nowe, ktore moga nam sie wszedzie na swiecie przydac.

Na koniec. Wiekszosc z nas jest w taki lub inny sposob goscmi w tym kraju. Chyba nie musze tlumaczyc jak sie nalezy zachiwywac jezeli przychodzimy w gosci. Po pewnym czasie, tzn,. dluzszym pobycie stosunki sie zmieniaja, poznajemy sie nawzajem i zaczynamy byc znajomym i w coraz mniejszym stopniu jesyesmy goscmi.
Ale na to potrzeba czasu i cierpliwosci, ktorej nam niestety tak bardzo brakuje.

Tula:

Nie tesknie za polskim towarzystwem; nie znosze spedow polonijnych, gdzie wymaga sie ode mnie bratania z kazdym tylko dlatego, ze ma polski paszport; gdy slysze Polakow na ulicy, czesto przechodze w rozmowie na angielski lub dunski, bo mi zwyczajnie wstyd. Mieszkam z Polakami, do szkoly chodze z Polakami, a spotykam sie z tymi, ktorych troche znam (np. z forum). Tyle kontaktow mi w zupelnosci wystarcza.

alusia:
Popieram w calosci wypowiedz " roga" :D

marysha:
Mieszkam w Danii 12 lat. Na początku mojej bytności tutaj, zdarzało się i robili to oczywiście Duńczycy, pokreślanie że jestem tutaj gościem. Gdy poszłam do pracy również podkreślany był fakt, że jestem z Polski. Zauważyła dziwna zbieżnosć, gdy pięłam się w górę zawodowo, to Duńczycy coraz bardziej podkreślali moją obcość.
Duńczycy nas lubią, dopóki nie zaczynamy okazywać się lepsi w pracy, żyjemy na dobrej stopie, lepszej czasami niż przeciętny Duńczyk. Gdy wyjdą na jaw takie okoliczności przyrody jak dobre wykształcenie, znajomość języków i aspiracje zawodowe, przestajemy być dobrymi Polakami. Powinniśmy gorzej zarabiać, żyć skromniej...Swoje poczucie wartości budują na przewadze nad mniej zamożnymi Polakami na dorobku.
 A Polacy? Jesteśmy bardziej rozwinięci ktoś napisał... Pod jakim wzgędem? Nie można generalizować, to fakt. Ponieważ jest to identyczna sytuacja, gdy ktoś mówi, że Polak to taki mądry człowiek. Dyskusyjna sprawa. I wśród Duńczyków i Polaków mogą się zdarzyć objawy ksenofobii i nietolerancji.

lolo:
witam
cytat roga:

Piszesz: dunczycy maja dobrze od mlodosci: dzisiaj maja, ale jak do tego doszli?. Ciezka, uczciwa praca, szanujac sie wzajemnie, bez wzgledu na wyksztalcenie i wykonywany zawod. Przed laty Dania byla przecietnym i niezbyt zamoznym krajem. Dzisiaj jest w swiatowej czolowce, najlepiej rozwinietych i funkcjonujacych
spoleczenstw.

poczulem sie jak bym czytal bezplatny dunski dziennik.pozywka dla rozbudowanego ego dunczykow(to nawet stwierdzila dunska nauczycielka w szkole jezykowej.ze dunczycy sa bardzo zapatrzeni w siebie).jak to oni maja wszystko najlepsze-ostatnio nawet artykul o tym,jak to dunczycy maja zolty ser najlepszy na swiecie(zapomnij o szwajcarskim,holenderskim itd....)
i m.in.jaka to wspaniala tenisistke maja(ktorej nawet nazwiska poprawnie wymowic nie potrafia a karolina nazywa sie wozniaCki)
musimy sobie przypomniec nieco historie polski(gdzie zginelo kilka milionow w obronie niepodleglosci i jak polska byla zniszczona i okradziona podczas 2 wojny swiatowej) i historie danii (gdzie niemcy o informacji o opuszczeniu danii plakali i opowiadali jak im tu bylo dobrze wspolnie mieszkac z dunczykami,jak dobrze sie razem bawili i wspolpracowali razem).
w rozwoju naszych mozliwosci nie pomogly tez proby wprowadzenia utopijnego socjalizmu w naszym kraju przez tyle lat.
a mimo to uwazam,ze powinnismy byc dumni ze swojej polskosci i z naszych osiagniec na arenie miedzynarodowej.
ktoz by opuszczel polske,jezeli mialby mozliwosci rozwoju i otrzymanie odpowiedniego wynagrodzenia za swoja prace?
co do wypowiedzi jednej z pan w tym tez temacie,ze slyszac polski jezyk obok siebie przechodzi na dunski lub angielski hahahahahhah
ilez razy slyszalem to obok siebie!!!!!!!  to sa wlasnie polaczki ,a nie polacy!!
dlaczego araby,turki,serbowie itd potrafia sie 3mac razem,a polacy musza konkurowac ze soba i sciszac glos,zeby nie zostac rozpoznanym przez swoich rodakow?
nie rozumiem tego naprawde...(darowalem sobie duza literke)
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2008, 21:24:22 wysłana przez Juta »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Wolimy polskie towarzystwo?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2008, 21:26:07 »
Jesli o mnie chodzi, wszytsko mi jedno czy dunskie, polskie, chinskie ...
Wazne, by dobre i na odpowiednim poziomie.

Wsrod naszych przyjaciol sa zarowno Dunczycy jak i Polacy, przyjaznimy sie rowniez z Niemcami, Szwajcarami, a swiadkiem na naszym slubie byl Hindus :)
Mamy przybrana corke z Tajlandii i "prawieziecia" z Portugalii...
W szkole lubie towarzystwo kolezanek z: Etiopii, Japonii, Rosji...

Nie kraj, lecz kultura jest dla mnie wyznacznikiem granic towarzyskich....
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2008, 21:37:15 »
Cytat: lolo
co do wypowiedzi jednej z pan w tym tez temacie,ze slyszac polski jezyk obok siebie przechodzi na dunski lub angielski hahahahahhah
ilez razy slyszalem to obok siebie!!!!!!!  to sa wlasnie polaczki ,a nie polacy!!
dlaczego araby,turki,serbowie itd potrafia sie 3mac razem,a polacy musza konkurowac ze soba i sciszac glos,zeby nie zostac rozpoznanym przez swoich rodakow?
nie rozumiem tego naprawde...
Drogi panie Lolo, przechodze na inne jezyki z tego wzgledu, ze naprawde nie czuje wspolnoty zadnej z kims, kto uzywa k*** jako przecinka, a ch*** jako okreslenia ludzi. Jesli dla Pana to dziwne, trudno. Jezeli ja jestem "polaczkiem", to do tych, ktorych opisalam, pasuje jak ulal okreslenie ukute przez Rafala Ziemkiewicza "polactwo".
Co do drugiej sprawy, z nikim nie konkuruje, skad ten pomysl? ;D

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2008, 21:59:14 »
z tego co piszesz wychodzi na to,ze tak bardzo cie raza polskie przeklenstwa(z kontekstu wynika tez,ze wszyscy mowiacy po polsku przeklinaja)
ze wolisz przejsc na jezyki bardziej  ''kulturalne''(gdzie np.dunski wspomagac musi sie jez ang i tam uzycie tych slow rozumiem cie nie razi?)
 ???

Tula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2008, 22:01:49 »
z tego co piszesz wychodzi na to,ze tak bardzo cie raza polskie przeklenstwa(z kontekstu wynika tez,ze wszyscy mowiacy po polsku przeklinaja)
Nie raza mnie bardzo, sama uzywam, ale nie w miejscach publicznych i nie jako przecinka; nie pisalam tez, ze wszyscy Polacy rzucaja miesem. Ale wiekszosc, przynajmniej ta, ktora slysze.
I tyle ode mnie w tym temacie :).

marysha

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maj 2008, 23:48:54 »
Bo tych rzucających mięsiwem faktycznie bardziej słychać.
Wydaje mi się, że Ci Polacy, którzy tu są krótko faktycznie trzymają się razem. Wiadomo są w nowym kraju, którego języka najczęściej nie znają. Brak znajomości realiów życiowych wzmaga dążność do przebywania wśród ,, swoich"- wymiana doświadczeń i typowe porady praktyczne. Jest też ułuda, że obracanie się w polski mtowarzystwie stonuje nieco tęsknotę za krajem. Jak jest się dłużej, to siłą rzeczy zaczynamy poznawać nowych ludzi- różnych kultur. Pisałam wcześniej o duńskiej zawiści zawodowej, wprawdzie znam wiele takich przypadków, to jednak wolę wierzyć, że nie zdaża się to często. Przecież znam też wielu świetnych i bezinteresownych Duńczyków.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2008, 11:22:48 »
Wydaje mi sie ze odpowiedz na pytanie czemu my nei trzymamy sie razem w wielkich grupach - poniewaz jestesmy narodem indywidualistow. Popatrzcie na nasza historie - tam jest odpowiedz.

Tula rozumiem cie ze czujesz wscieklosc kiedy widzisz rodakow przekraczajacych normy kultury (dunskiej oraz glownie polskiej - bo to jest wyznacznik dla ciebie czy dla mnie jako ze w wiekszej czesci wychowani bylismy w PL) i rozumiem ze wolisz unikac takich osob. JA tez nie lubie kiedy ktos nie zachowuje sie poprawnie. Tylko po co dzielisz nasz narod na Polakow i Polaczkow, nie przyszlo ci moze do glowy ze rownie dobrze ktos inny moglby nazwac cie w tak samo obrazliwy sposob ? Tula przecierz oboje wiemy ze Polska jest jedna a jej mieszkancami sa Polacy.
Wiem ze wielu z nas musi sie wstydzic za tych malo kulturalnych i nie raz znosic beznadziejne (niskio intelektualnie) komentarze dunczykow na temat Polski i Polakow. Co ja w takiej sytuacji robie ? Przyznaje im racje ze jakis niewielki odsetek Polakow zachowuje sie dokladnie tak samo jak taki sam odsetek Dunczykow. Zazwyczaj w tym momencie dunczykom robi sie tak glupio ze albo zmieniaja temat albo poprpostu przestaja mowic na kilka minut.

Na pytanie czy wolimy polskie towarzystwo ? Wszystko zalezy od srodowiska i otoczenia w jakim sie znajdujemy. Wszyscy wiemy ze roznice sa miedzy kazdym narodem na swiecie i ZAWSZE beda lecz to nie jest istotne. Nie wolno zarowno wyolbrzymiac tych roznic jak i ich zacierac bo wlasnie innosc jest tym co jest interesujace, rownosc jest nudna i szara. Znam wielu Polakow oraz Dunczykow, zarowno z jednymi jak i drugimi jestem na mocno kolezenskiej / przyjacielskiej stopie, zarowno z Polakami jak i Dunczykami czuje sie rewelacyjnie, wiem ze i tu i tu jestem w stanie pogadac o czyms bardziej ambitnym niz o pogodzie (np. zdrowie).

Dlaczego wielu z nas wrecz woli przebywac z Polakami ? Poniewaz nikt inny nigdy nie bedzie w stanie zrozumiec nas tak szybko i tak dobrze jak nasz wlasny rodak :)

Z powazaniem

Svaria

« Ostatnia zmiana: 12 Maj 2008, 11:57:18 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2008, 11:22:48 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maj 2008, 12:10:01 »
NIe sadze, zeby uzywanie wulgaryzmow bylo li i jedynie lamaniem dusnkich norm kulturowych.
W moim bynajmiej  srodowisku w Polsce, rowniez nie nalezalo to do dobrego tonu,l delikatnie mowiac.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maj 2008, 12:16:24 »
Mirro przeciez ja dokladnie tak napisalem :) ze wlasnie polskie wulgaryzmy bedziemy oceniac glownie wdg polskich norm

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maj 2008, 12:44:18 »
Sorry, faktycznie zgubilam istotne informacje w trakcie czytania.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maj 2008, 12:52:56 »
Spoko :) Teraz jak to czytam to widze ze ja tez troche nielogicznie to napisalem (pospiech)

Z powazaniem

Svaria

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maj 2008, 17:05:40 »
Tylko po co dzielisz nasz narod na Polakow i Polaczkow?
Ja ??? To Lolo ;D. Doczytaj.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maj 2008, 07:04:41 »
o_O :o ups - ja naprawde wczoraj musialem byc padniety po weekendzie

Z powazaniem

Svaria

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maj 2008, 10:29:55 »
Drogi panie Lolo, przechodze na inne jezyki z tego wzgledu, ze naprawde nie czuje wspolnoty zadnej z kims, kto uzywa k*** jako przecinka, a ch*** jako okreslenia ludzi. Jesli dla Pana to dziwne, trudno. Jezeli ja jestem "polaczkiem", to do tych, ktorych opisalam, pasuje jak ulal okreslenie ukute przez Rafala Ziemkiewicza "polactwo".
Co do drugiej sprawy, z nikim nie konkuruje, skad ten pomysl? ;D

cytat:
Tula:

Nie tesknie za polskim towarzystwem; nie znosze spedow polonijnych, gdzie wymaga sie ode mnie bratania z kazdym tylko dlatego, ze ma polski paszport; gdy slysze Polakow na ulicy, czesto przechodze w rozmowie na angielski lub dunski, bo mi zwyczajnie wstyd. Mieszkam z Polakami, do szkoly chodze z Polakami, a spotykam sie z tymi, ktorych troche znam (np. z forum). Tyle kontaktow mi w zupelnosci wystarcza.

Tula z całym szacunkiem, to że nie znosisz spędów to chyba ok. NIkt nie lubi takich rzeczy, bynajmniej normalnie chcący przebywać Polak. Piszesz dwie różne rzeczy. Najpierw ze słysząc Polaków częśto przechodzisz na angielski, niby po co?? NIe wspominasz w owym momencie ze klną. Następnie jak juz lolo zwrócił uwagę na to wymyślasz bajkę o ty ze polak używa non stop przecinka "K.....A". Niestety tak niektórzy mają co nie jest wcale godne pochwały. Jednak jezeli już szybko podajesz powód to po co wogóle z nimi rozmawiasz??

Jeżeli ci język polski przeszkadza to albo z Polakami wogóle nie gadaj albo zwróć uwagę, żę nie życzysz sobie takich słów w swoim towarzystwie.
Tula, troche brakuje składu w tej twojej wypowiedzi, przedstawiasz dwie różne czerzy które robisz zmieniając stanowisko w zależności w jaki sposób potoczyła się rozmowa na forum..

Co do mnie, to za dużo Polaków nie znam. Zdarza nam się klnąć ale rzadko ze względu na dzieci i zdala od nich. Mam natomiast wśród znajomych większość duńczyków i oni klną z taką samą częśtotliwością co Polak albo i częściej :D

Mnie smuci jedno ze jednostki kształtują opinie na temat ogółu. Smutne to ze sie słyszy ze kradniemy i pijemy. :(

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maj 2008, 10:53:18 »
:) czyli jednak nei bylem az tak zmeczony :)

A tak na powaznie:

Co do mnie, to za dużo Polaków nie znam. Zdarza nam się klnąć ale rzadko ze względu na dzieci i zdala od nich. Mam natomiast wśród znajomych większość duńczyków i oni klną z taką samą częśtotliwością co Polak albo i częściej :D

Mnie smuci jedno ze jednostki kształtują opinie na temat ogółu. Smutne to ze sie słyszy ze kradniemy i pijemy.

Doklandei to mialem na mysli tu:
Cytuj (zaznaczone)
Wiem ze wielu z nas musi sie wstydzic za tych malo kulturalnych i nie raz znosic beznadziejne (niskio intelektualnie) komentarze dunczykow na temat Polski i Polakow. Co ja w takiej sytuacji robie ? Przyznaje im racje ze jakis niewielki odsetek Polakow zachowuje sie dokladnie tak samo jak taki sam odsetek Dunczykow. Zazwyczaj w tym momencie dunczykom robi sie tak glupio ze albo zmieniaja temat albo poprpostu przestaja mowic na kilka minut.

A zeby dalej pociagnac temat:
Odnosnie tych jednostek ktore ksztaltuja obraz spoleczenstwa to niestety tak samo jest np z mniejszosciami narodowymi w Polsce i my rowniez podazamy za stereotypami ALE wlasnie od tego jestesmy my - jednostki ktore z reguly stanowia wieksza czesc ogolu i to wlasnie naszym zadaniem jest lamanie tych stereotypow chociazby przykladem powyzej. Mozna to rowniez w wiele innych sposobow robic jak chociazby na jedno pytanie typu "gdzie pracujesz?" nie odpowiadac tylko przykladowo "w rzezni Danish Crown" bo to tylko utwierdza stereotypy o ktorych my nawet ni emamy pojecia, lepiej jest zawsze powiedziec "jestem biotechnologiem pracujacym w dziale kontroli jakosci / czuystosci / czegokolwiek w rzezni Danish Crown" i niehc mi nikt nie mowi ze to jest sztuczne chwalenie sie. Wlasnie o to chodzi by kazdy z nas (nazwijmy tych "porzadnych") wrecz na sile kreowal prawdziwy czasami lekko przesadzony wizerunek Polski i Polakow w Danii. Zeby wreszcie mieszkancy tego  kraju zrozumeili ze wcale nie sa lepsi od nas...

Z powazaniem

Svaria

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maj 2008, 10:53:18 »

polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17976
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
polskie szkoly

Zaczęty przez martuchnamDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 49636
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 22:40:11
wysłana przez Jomir
Nad polskie góry

Zaczęty przez SporoceDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 58452
Ostatnia wiadomość 12 Lut 2019, 10:42:46
wysłana przez murawskian
czy moge stracic polskie prawo jazdy w danii ?

Zaczęty przez jarras37Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 56164
Ostatnia wiadomość 08 Cze 2008, 16:53:24
wysłana przez vera
Polskie menu

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 19475
Ostatnia wiadomość 17 Gru 2009, 17:32:14
wysłana przez willy