Ogólne > Rodzina ...

polskie szkoly

<< < (5/13) > >>

Jomir:
20 lat temu, byl 20 lat temu....

Czas skonczyc z martyrologia. Wam ciezko bylo za granica 20 lat temu, a my tam w kraju musielismy patrzec na czolgi na ulicy, nie moglismy wychodzic z domu wieczorem, I NIE MIELISMY TELERANKA!!!!

Wiec moze nie licytujmy sie. Przeszlosc to przeszlosc. Nie da sie isc do przodu patrzac wstecz. Bardzo latwo sie wtedy potknac i zeby wybic.

CO do ksiezy, jak w kazdym zawodzie.... sa tacy, ktorzy pelnia sluzbe z powolania, a sa tacy, ktorzy po prostu wykonuja swoj zawod.

Slawek Kopenhaga:

--- Cytat: Frodo w 19 Maj 2008, 20:57:34 ---Koscioly i np. Harcerstwo byly jedynym punktem, gdzie polacy mogli sie spotkac, porozmawiac.
Wtedy, gdyby nie kosciol to nie bylo by szkol nauki polskiego dla dzieci  WIEKSZOSC z Was tego poprostu nie rozumie.

--- Koniec cytatu ---

Szanowna Pani Frodo

Alez rozumiemy. Ale jest juz inaczej. Jest UE. Nie mozna ogladac sie wstecz, jak bylo 20 lat temu... Moj dziadek zginal w Katyniu, babcia siedziala w hitlerowskim obozie - a czy to ma oznaczac, ze mam nienawidziec Rosjan i Niemcow? Historia przemija, ogladajmy sie w przyszlosc, budujmy ja :)

A moze wspolczesne dzieci juz nie chca chodzic do kosciola :) Swiat sie zmienia... A Kosciol Katolicki troche nie nadaza za przemianami, jest zbyt konserwatywny.

Zaslugi ks. Zdunka sprzed 20 laty sa pewnie wielkie, ale nie usprawiedliwia to krytykowania nowej polskiej emigracji.

Po przeczytaniu artykulu Krzysztofa (link powyzej) siegnalem i po oryginalne dzielo tegoz ksiedza...  i poczulem sie zniesmaczony.

Jego zdaniem ci nowi przybysze sa zlem tutaj w Danii. O zgrozo - wypowiedzi w tym tonie spotykalem i czytajac to Forum....

Chyba nie tedy droga.... Jezeli, jak Pani mowi, filar starej emigracji ks. Zdunek nie szanuje nowych przybyszow - to cos jest nie w porzadku, z calym szacunkiem dla historii.

Mira, popieram Cie :)

Jomir:
Po przeczytaniu Twojego posta Slawku, zanucilo mi sie...

"Trzeba dobrze wiedziec, kiedy ze sceny zejsc NIEPOKONANYM...." Tu mam na mysli ksiedza Zdunka, ktory byc moze po prostu powinnien przejsc na emeryture? By wierni mielsi szanse zachowac dobre wspomnienia???

Frodo:
Panie Slawku,

Nie wiem co bylo napisane "w orginalnym dziele" ks. Zdunka - nie czytalam. Ale Ty napisales:
"Jego zdaniem ci nowi przybysze sa zlem tutaj w Danii. O zgrozo - wypowiedzi w tym tonie spotykalem i czytajac to Forum"
Prawda jest taka, ze WIEKSZOSC z nowych przybyszow jest normalna, ciezko pracujaca i chce osiagnac cos w zyciu. Niestety te osoby, chociaz jest ich o wiele wiecej sa niestety stereotypowane przez tak zwanych CWANIAKOW. Raz jeszcze pisze, ze nie czytalam opini Ks. Zdunka -  ale moge powiedziec cos na temat polakow, ktorych sie spotyka np. na miescie.
1) Jestem w sklepie, wpada kilku polakow i kilka polek - krzycza, rozmawiaja BARDZO glosno przez telefon mniej wiecej tak: "Jak ten !#%¤ zadzwoni, to powiedz, #&%¤, ze #%/( jestem w AUSTRI, bo mi ¤%&/%% ciotka zmarla." Na dzwiach do sklepu jest wyraznie napisane, ze telefonow komorkowym nie mozna uzywac.
2)  Czy moze pan kiedys widzial jak wielu polakow jezdzi samochodami? W minionym weekendzie zatrzymano pijanego kabusewce, ktory jechal 100 pare km. na godzine gdzie mozna jechac bylo tylko 50, po pijanemu i "skasowal" drzewo. Zagadka: Czy to moze byl nasz rodak?
3) Dzisiaj, w ciagu jednej godziny na TV2 mowiono o kilku roznych przypadkach na temat polakow co kradna.

TO JEST MNIEJSZOSC! Ale ja sie brzydze jak moi rodacy sie tak zachowuja i niestety stwarzaja opinie tym ciezko pracujacym! Nie denerwuje Pana, jak do Polski przyjezdzaja tak zwani "Niemcy," ktorzy mieszkaja w Niemczech pol roku i nie potrawia powiedziec poprawnie zdania po polsku "bo ja jest niemiec"??? Wlasnie takie sytuacje opisane powyzej wyrabiaja opinie o polakach! Moze dlatego sa te negatywne opinie o polskiej nowej emigracji?
"Zaslugi ks. Zdunka sprzed 20 laty sa pewnie wielkie, ale nie usprawiedliwia to krytykowania nowej polskiej emigracji." Dlaczego niby nie? Jezeli Wy mozecie krytykowac Ks. Zdunka i "stare lata" to dlaczego Ksiadz czy ja nie moge skrytykowac Was?

Jomir:
Wypowiem sie za siebie. Ja krytykuje stare lata, wypowiadam sie krytycznie na temat instytucji kosciola, a wiec debatuje na tematu znane mi:
a) z podrecznikow akademickich
b) autopsji

Nie wypowiadam sie na temat Pani, Pani Frodo, ani ksiedza Zdunka, bo po prostu nie znam Was.
Na jakiej podstawie chce sie Pani wypowiadac na moj temat?
Jakie zna Pani fakty?

Nie przeklinam, szanuje kulture i kraj, w ktorym mieszkam. Nauczylam sie jezyka dunskiegp w ciagu 10 miesiecy i po wakacjach zamierzam podjac prace. Jestem na utrzymaniu meza, ktory placi jedna z wyzszych stawek podatkowych. Na koszt Panstwa dunskiego odbywa sie tylko nasza edukacja i leczenie. Za co, po pierwsze placi moj maz podatkami, po drugie juz niedlugo ja i moje dzieci, zaczniemy placic podatki rowniez.
Temu krajowi oferuje moje wlasne doswiadcznie zawodowe i wyksztalcenie, ktore tylko czesciowo oplacilo panstwo polskie, bowiem za czesc swojej edukacji zaplacilam sama (okolo 45.000 zlotych).
Pytam sie wiec, na jakiej podstawie obrzuca mnie Pani blotem?
Na jakiej podstawie wrzuca nas Pani wszytskich do jednego gara???

Prawda jest tez taka, ze sama w dniu dzisiejszym spotkalam sie z Rodakami, co to K... musieli kupic k... ten pier... papier toaletowy, a w koszyku oprocz rzeczonego papieru mieli tylko tanie wino....
Jednak tak sie sklada, ze akurat te osoby nie dyskutuja z Pania w tym watku, a jednak do nas Pani odnosi swoje krytyczne wypowiedzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej