poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zwrot ze skata  (Przeczytany 12910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuku4

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
zwrot ze skata
« dnia: 19 Maj 2008, 17:00:25 »
Jeżeli sie nie posiada założonego konta w banku, to skat wysyła pieniądze (zwrot z podatku) na adres podany w spisie ludności??

Tula

• Gość
Odp: zwrot ze skata
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2008, 17:27:32 »
Dostajesz czek na adres, jaki widnieje w folkeregistret. Ale aby go zrealizowac, musisz miec konto w banku, nie ma szans, ze dostaniesz gotowke do reki.
Dlaczego nie masz konta? Przeciez je zaklada sie w ciagu 15 minut idac do banku z kontraktem i paszportem.

Offline kuku4

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2008, 19:02:16 »
Moja siostra pracowała tutaj w Danii ale nie miała założonego konta. Teraz jest w Polsce i ma dostać zwrot i właśnie nie wiem jak ma go dostac:/

Tula

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2008, 19:04:48 »
Powinien przyjsc czek na polski adres w takim razie, jesli go gdzies podawala. Czek zrealizuje w polskim banku.
Swoja droga, dziwne, ze pracodawca placil jej do reki; wydawalo mi sie, ze w kazdej legalnej pracy wymaga sie od pracownika posiadania konta.

Esentiale

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2008, 16:25:40 »
Witam,
Od momentu wprowadzenia poprawek do PIT'a online ile trzeba czekać aż SKAT przyśle mi nowe rozliczenie do domu (do Polski)?
Ten czek który przyślą będzie można zrealizować w polskim banku tak ? wiadomo w jakim konkretnie ?

Offline motobukiet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maj 2008, 20:09:06 »
Nie wiem czy to prawda ale bylem osobiscie SKAT w poniedzialek i mamy tam Polke , wierze w jej kompetencje-CYTUJE JEJ SLOWA- nie wysylamy czekow do Polski!  ale nie wiem co z przelewami bankowymi .?  jezeli maja Wasz polski numer . zaraz napisze Wam adres  do pospieszenia wysylki .  mosze poszukac. nara

[Dodane: 21 Maj  2008, 19:55:21]

WAZNE----Adres       BCUD@Skat.dk             w temacie pisz      Skat til udbetaling               a w tekstcie napisz  swoj numer CPR  i podaj Swoj numer konta  .  Mysle ze pomoze Ja tez dopabuse wyslalem.    probujcie z polskim numerem konta ale pamietajcie o SWIFT  . nara     Jak dostane to napisze.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maj 2008, 20:34:28 »
Ten czek który przyślą będzie można zrealizować w polskim banku tak ? wiadomo w jakim konkretnie ?
W twoim banku w Polsce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maj 2008, 20:34:28 »

Offline motobukiet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maj 2008, 21:09:27 »
Nie Klington .           pisze niech probuja z polskim numerem CI co sa w kraju,  to Ich ostatnia szansa

[Dodane: 21 Maj  2008, 21:04:58]

SORY!  troche Ci ksywe zmienilem   SZACUNEK  motobukiet.   

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maj 2008, 21:15:36 »
Pytałem w SKAT jak można otrzymać zwrot nadpłaconego podatku nie mając duńskiego konta i mieszkając w Polsce. Odpowiedź była że SKAT wyśle czek. Co nie znaczy że otrzymam tą samą odpowiedź pytając inną osobę. ;D
Dowiedziałem się też, że można zarejestrować zagraniczne konto jako NemKonto - to bym polecał.

Offline motobukiet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maj 2008, 23:16:21 »
to czemu predzej tego nie napisales?   ludzie sie pytaja !       No chyba ze teraz  DZWONILES ; hej

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maj 2008, 00:24:37 »
to czemu predzej tego nie napisales?   ludzie sie pytaja !       No chyba ze teraz  DZWONILES ; hej
Jeszcze nie zdarzyło mi się świadome ukrywanie informacji. Jeżeli otrzymam nowe informacje to je podaje, również w odpowiedziach na emaile. Natomiast nie wyszukuję ewentualnych starych pytań - i tak zużywam za dużo czasu na te sprawy i w przyszłości będę to robił w mniejszym stopniu. :)

Okazuje się że pisałem o tym:
SKAT wysyla pieniadze na NemKonto. Pieniadze wracaja jezeli konto jest zamkniete i SKAT wysysla czek na adres z ewidencji ludnosci (folkeregistret).
Myślę że dobrze zostawić duńskie konto do czasu wypłaty wszystkich należności. Jeżeli nie chcecie to zgłoście w SKAT wasze konto w Polsce jako NemKonto.
« Ostatnia zmiana: 22 Maj 2008, 00:38:13 wysłana przez Klingon »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maj 2008, 00:28:31 »
w przyszłości będę to robił w mniejszym stopniu. :)

Juz chyba nie zasne...

Klingon, tak po prostu NIE mozesz tego zrobic....

Niksen, biksen. Slut.  ;D

Offline motobukiet

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Maj 2008, 01:35:28 »
No  ; kuku4;  oberwalo Mi sie od Klingona , nastepnym razem czytajmy dokladnie takze inne fora .  pozdrawiam   i dobranoc

[Dodane: 22 Maj  2008, 00:56:45]

Na tej stronie tez Sobie pozwole        LUDZIE robimy test na SKAT     Kto dostanie w Polsce czek ze zwrotem i go zrealizuje w POLSCE to piszcie bo Wszyscy sa CIEKAWI czy to dziala  ?    Stawiam DUZY BROWAR  dla pierwszego szczesliwca  !!!!! 

Esentiale

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Maj 2008, 19:20:31 »
      BCUD@Skat.dk             w temacie pisz      Skat til udbetaling               a w tekstcie napisz  swoj numer CPR  i podaj Swoj numer konta  .  Mysle ze pomoze Ja tez dopabuse wyslalem.    probujcie z polskim numerem konta ale pamietajcie o SWIFT  . nara     Jak dostane to napisze.

Witam, dostałeś ten zwrot ?
Bo ja tak samo czekam, poprawki online wprowadzone zostały 1 maja.... no i czekam do dzis na ten czek i nowe rozliczenie (w Polsce jestem teraz, w Danii nie bylem zameldowany)

Chyba zrobie tak jak mówisz.... czyli posłać im maila na ten adres   BCUD@Skat.dk  w temacie Skat til udbetaling i w mailu CPR i numer konta... napisac cos tam jeszcze ?

Pozdrawiam

P.S napisz czy dostales jakas odp. od nich i czy przelali kase

Senia

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maj 2008, 19:22:50 »
Dowiedziałem się też, że można zarejestrować zagraniczne konto jako NemKonto - to bym polecał.

Gdzie można zarejestrować swoje konto by było NemKontem ?? Na stronie skata - tastselv ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maj 2008, 19:22:50 »

zwrot za remont

Zaczęty przez lukasz_slagelseDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4932
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2012, 19:24:46
wysłana przez @ae@
opuszczenie danii - zwrot yellow card

Zaczęty przez mysje_hoodDział Pomoc!

Odpowiedzi: 20