poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatek-jak uzyskac karte podatkowa  (Przeczytany 5790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leon.24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +3/-1
Podatek-jak uzyskac karte podatkowa
« dnia: 19 Sie 2008, 19:18:38 »
Mam pytanie w jaki sposob moge sie rozliczyc z Skatem (praca legalna w danii od 1 kwietnia do 15 wrzesnia 2007)
W chwili obecnej jestem w Irlandii i nie mam mozliwosci sprawdzenia czy Skat przeslal cos na moj adres w Polsce , w jaki sposb moge otrzymac dokumenty.
W jaki sposob moge uzyskac karte podatkowa oraz  TastSelv-kode nie mam go wpisanego w Forskudsopgørelsen
Prosze o rade.

[Posted on: 19 Maj  2008, 18:29:11]

Witam po dlugim oczekiwaniu otrzymalem od SKAT pismo na pierwszy rzut oka widze ze to sa dowody wplaty na podatek do zaplacenia,
W jaki sposob moge uzyskac papiery wg ktorych moglbym sie rozliczyc ze skatem chodzi mi o odpisy i delegacje.
Nie posiadam takich papabusew gdyz onie otrzymalem ich od swojego pracodawcy i nie wiem w jaki sposob sie rozliczyc

Klingon

• Gość
Odp: Podatek-jak uzyskac karte podatkowa
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sie 2008, 22:48:58 »
Formularz PIT (Selvangivelse) jest dostępny na stronie SKATu ale najpierw musisz obliczyć ulgi które chcesz wpisać, czyli ulgę za dojazdy i ulgę za koszty zakwaterowania i wyżywienia (diety). Wszystkie dokumenty są też dostępne na TastSelv - nie wiem czy na rozliczeniu rocznym które otrzymałeś, jest TastSelv-kod.

Offline leon.24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sie 2008, 16:40:07 »
Otrzymalem pismo o nazwie RESTSKAT for 2007 i nie ma w nim TastSelv-kod nie moge tez zalogowac sie na ich stronie.
Nie wiem jak uzyskac ten TastSelv-kod.
Pozdrawiam

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sie 2008, 18:56:03 »
TastSelv-kod mozna zamowic na https://www.tastselv.skat.dk/borger/bestilkode - zostanie przeslany na ten sam adres co inne dokumenty ze SKATu.

Mozesz tez wydrukowac dunski PIT dla osob z ograniczionym obowiazkiem podatkowym:
http://skat.dk/getFile.aspx?Id=32660
Tu jest tlumaczenie:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Selvangivelse_for_begraenset_skattepligtige.pdf

Offline leon.24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sie 2008, 16:50:15 »
Dziekuje bardzo za wskazowki, teraz czekam na ten kod i papiery od szefa i ruszam z kopyta
Jeszcze raz Dziękuję

Offline Dzidek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrz 2008, 16:37:53 »
Mam pytanie !!!
Ponieważ my mieliśmy taka sytuacje że ten kod do Skatu chciała od nas księgowa więc jej dałem ale czy ten kod jest tylko do naszej dyspozycji? Czy ja sam osobiście mogę przeglądać moje konto w skacie( bo tak to wygląda) ? Czy ta księgowa musi mi go oddać jak jej o tym powiem? Do czego służy dokładnie ten kod?

Dziękuje za wypowiedz!!

Offline leon.24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrz 2008, 18:19:15 »
Jeszcze jedna prośba jak uzyskać Selvangivelse aby je mozna było wypełnić ten pierewszy link nie działa ( nie przekabusewuje na Selvangivelse)
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrz 2008, 18:19:15 »

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrz 2008, 20:44:38 »
czy kartę podatkową załatwia sie samemu?czy może pracodawca ją załtwia?i czy trzeba osobiście się zgłosić doSKAT-u jeżeli to ja muszę się o nią starać?dzięki za informacje jakiekolwiek!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Wrz 2008, 14:18:52 »
jak uzyskać Selvangivelse aby je mozna było wypełnić ten pierewszy link nie działa ( nie przekabusewuje na Selvangivelse)
Na tej stronie
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=82141&vId=0
wybierz rok 2007

[Posted on: 10 Wrzesień  2008, 14:07:08]

czy kartę podatkową załatwia sie samemu?czy może pracodawca ją załtwia?i czy trzeba osobiście się zgłosić doSKAT-u jeżeli to ja muszę się o nią starać?dzięki za informacje jakiekolwiek!
Normalnie pracownik zalatwia karte podatkowa - pracodawca nie wie jakie masz ewentualne ulgi.
Tu jest informacja ze SKATu w jezyku polskim: O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących

[Posted on: 10 Wrzesień  2008, 14:10:51]

Mam pytanie !!!
Ponieważ my mieliśmy taka sytuacje że ten kod do Skatu chciała od nas księgowa więc jej dałem ale czy ten kod jest tylko do naszej dyspozycji? Czy ja sam osobiście mogę przeglądać moje konto w skacie( bo tak to wygląda) ? Czy ta księgowa musi mi go oddać jak jej o tym powiem? Do czego służy dokładnie ten kod?

Dziękuje za wypowiedz!!
Ten kod sluzy do zalogowania na stronie SKAT i dostepu do wszystkich twoich dokumentow podatkowych (zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Menu.html)
Kod mozesz tez sam uzywac i mozesz tez go zmienic gdy ksiegowej nie bedzie juz dluzej potrzebny (po zalogowaniu wybierz "Profiloplysninger > Ændre TastSelv-kode").

misioo_99

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrz 2008, 22:57:40 »
Normalnie pracownik zalatwia karte podatkowa - pracodawca nie wie jakie masz ewentualne ulgi.
Tu jest informacja ze SKATu w jezyku polskim: O podatku dochodowym - dla osób mieszkających za granicą i pracujących

Pracodawca mi ostatnio powiedzial, ze niedawno zmienily sie przepisy i pracodawca sam zalatwia SKAT... dotyczy to tylko osob z Europy Srodkowo Wschodniej... ale czy to prawda to nie wiem

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrz 2008, 09:19:39 »
Pracodawca mi ostatnio powiedzial, ze niedawno zmienily sie przepisy i pracodawca sam zalatwia SKAT...
W tym przypadku chodzi chyba o to ze od tego roku SKAT komunikuje sie z pracodawca elektronicznie i dlatego nie trzeba oddawac karty podatkowej - pracodawca otrzyma ja automatycznie. Jednak sprawy podatkowe sa miedzy podatnikiem i SKATem - pracodawca otrzymuje tylko informacje ze SKATu ile ma potracic zaliczki na podatek.
Podejmujac prace pierwszy raz trzeba wyrobic osobisty numer podatkowy (w przypadku braku osobistego numeru - personnummer) i wpisac prognozowane dochody i ulgi (np. dojazdy i diety). W nastepnych latach karta bedzie obliczana automatycznie na podstawie poprzedniego roku - np. moja karta 2008 zostala obliczona na podstawie rozliczniea rocznego 2006. Ewentualne zmiany musialbym sam wprowadzic, np. via TastSelv.
Mozna zadzwonic do SKAT i zapytac czy jest wyrobiona karta podatkowa i ewentualnie do kogo zostala wyslana - powinna byc wyslana do podatnika.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrz 2008, 09:19:39 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25420
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17687
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22003
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21397
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24037
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy