Ogólne > Podatki
Podatek-jak uzyskac karte podatkowa
Klingon:
--- Cytat: misioo_99 w 10 Wrz 2008, 22:57:40 ---Pracodawca mi ostatnio powiedzial, ze niedawno zmienily sie przepisy i pracodawca sam zalatwia SKAT...
--- Koniec cytatu ---
W tym przypadku chodzi chyba o to ze od tego roku SKAT komunikuje sie z pracodawca elektronicznie i dlatego nie trzeba oddawac karty podatkowej - pracodawca otrzyma ja automatycznie. Jednak sprawy podatkowe sa miedzy podatnikiem i SKATem - pracodawca otrzymuje tylko informacje ze SKATu ile ma potracic zaliczki na podatek.
Podejmujac prace pierwszy raz trzeba wyrobic osobisty numer podatkowy (w przypadku braku osobistego numeru - personnummer) i wpisac prognozowane dochody i ulgi (np. dojazdy i diety). W nastepnych latach karta bedzie obliczana automatycznie na podstawie poprzedniego roku - np. moja karta 2008 zostala obliczona na podstawie rozliczniea rocznego 2006. Ewentualne zmiany musialbym sam wprowadzic, np. via TastSelv.
Mozna zadzwonic do SKAT i zapytac czy jest wyrobiona karta podatkowa i ewentualnie do kogo zostala wyslana - powinna byc wyslana do podatnika.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej