Ogólne > Podatki
wytłumaczcie mi!!!
willy:
Moze chodzi o to ze wystawialiscie regularnie faktury tylko dla jednej firmy i skat potraktowal jako zatrudnienie a nie jednoosobowa firma !!
Druga sprawa jak sama nazwa wskazuje, firma jednoosobowa jest jednoosobowa i raczej nie zatrudnia pracownikow. (tak mi kiedys w skacie powiedziano)
martuchnam:
moze i tak.ale czemu kaza nam zamknac firme i zatrudnic sie normalnie?poza tym teraz dopabuse by byla 3 faktura.i to dopabuse zreszta pierwszy kontrakt o podwykonawstwo.
willy:
Sa jasno wytyczone zasady co jest traktowane jako firma a co jako zatrudnienie. Chyba nawet gdzies linka do tego na forum wrzucalem kiedys przy okazji opisu otwierania firmy. (po angielsku to bylo nawet)
[Dodane: 23 Maj 2008, 11:14:16]
znalazlem
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4182.0
zalacznik do pierwszego postu
Patrz rozdzial 9 od strony 20
Szczegolowe reguly sa opisane na stronie 21
Zapoznaj sie z tym i napisz jak to wyglada w twoim przypadku.
mala_z_Aarhus:
Wiele osob zakladalo firmy jednoosobowe, ale caly czas wystawialo rachunki temu samemu zleceniodawcy. W tym wypadku Skat traktuje to jako probe obejscia przepisow dotyczacych stawek podatkowych, godzinowych itd. Wtedy poleca tez zamkniecie firmy i zatrudnienie u danego zleceniodawcy.
Jesli tylko mieliby panstwo zlecenia z innych/roznych firm= zleceniodawcow firma nadal moze dzialac.
Firma jednoosobowa to firma, gdzie zalozyciel jest tez jedynym pracownikiem firmy.
Mozna zalozyc normalna firme, jednak wymagany jest kapital rzedu 150.000kr, czy jakos tak. Przyznaje, ze czasem mam Alzheimera light.
Mysle, ze powtorzylam post Willego. :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej