Regionalne > Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

dobry chleb w Kolding???

<< < (4/4)

greg1969:
Kochani no widzę, że są tu talenty kulinarne. Ja też kupiłem maszynkę do chleba, testowałem próbowałem, naczytałem się literatury i nie wiem czy za wcześnie się zniechęciłem czy to drugie typowe beztalencie. Zawsze chlebek opada i jest za wilgotny, wiem, wiem zaraz ktoś powie za dużo płynu.Jak ktoś jest tak miły niech rzuci przepis szczególnie proporcje na sprawdzony chleb. Z góry dzięki.

Micz:
ja znam tylko jeden przepis i za to najprostszy:
kilogram mąki, łyżka stołowa soli - ma być lekko wypukła naweti, kostka drożdży, pół szklanki ciepłego mleka lub ciepłej przegotowanej wody, mała łyżeczka cukru, około 2 szklanki wody (ewentualnie więcej, zależy jak ciasto się będzie wyrabiało)

zaczynasz od podgrzania mleka - ma być letnie, wrzucasz kostkę drożdży i łyżeczkę cukru, mieszasz, odstawiasz, a w międzyczasie mąkę mieszasz z solą.
do mąki z solą dodajesz rozpuszczone drożdże ( ja je odstawiam na około 10 - 15 minut ale nie wiem czy to ma znaczenie), lejesz szklankę wody i zaczynasz wyrabiać ciasto. zakładam że wiesz jaka powinna być konsystencja ugniecionego ciasta bo ciężko mi jest opisać słowami  ;D
po ugnieceniu odstawiasz ciasto do wyrośnięcia na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce, a po wyrośnięciu porcjujesz na chleby - mi z 1 kg mąki wychodzą 2 - obsypujesz mąką dookoła żeby się nie kleiło i wrzucasz do nagrzanego piekarnika na blachę wysmarowaną olejem, pieczesz około 1 - 1,5 godziny
i chyba wszystko, jak ktoś wie lepiej czekam na uwagi

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej