Ogólne > Podatki
skat
Ania_ai:
Dziękuję, na pewno będę. Kończę niedługo pracę i jadę do domku na leżaczek. ;D
Tobie też się należy odpoczynek, bardzo Cię wymęczyłam. :D
Pozdrawiam. Papa :-*
BETAGO:
Witajcie, chcialam zapytac czy ktos miał podobny problem i czy można coś z tym zrobić.
Mąż przjechał tu w zeszłym roku pierwszy i otrzymał kartę podatkową z " kwota wolną" ok 16 tys.DKK. Po miesiącu dojechałam z dziećmi i zarejestrowałam się w skat z " kwotą wolną" 4000 DKK. Teraz okazało sie że w momencie naszego przyjazdu stacił ulgi i musimy oddać 22 tys DKK ( w Polsce też jeszcze 4700 zł ). Uważamy że to nie nasza wina że w skacie nas nie poimformowano, że kwota męża jast za duża i że przy rozliczeniu będa kłopoty. Bylismy tam kilkakrotnie i po 3 miesiącach zmienilismy jego kartę podatkową bo zmienił pracę i i tak nikt nie powiedzial nam że nasze saldo jest niekorzystne. Troche sie rozpisałam ale konkretnie- czy można sie od tej decyzji o zapłacie odwołać powolując sie na niedoinformowanie nas? Pozdrawiam czytających Beata
K3:
--- Cytat: BETAGO w 04 Cze 2008, 00:39:40 ---Witajcie, chcialam zapytac czy ktos miał podobny problem i czy można coś z tym zrobić.
Mąż przjechał tu w zeszłym roku pierwszy i otrzymał kartę podatkową z " kwota wolną" ok 16 tys.DKK. Po miesiącu dojechałam z dziećmi i zarejestrowałam się w skat z " kwotą wolną" 4000 DKK. Teraz okazało sie że w momencie naszego przyjazdu stacił ulgi i musimy oddać 22 tys DKK ( w Polsce też jeszcze 4700 zł ). Uważamy że to nie nasza wina że w skacie nas nie poimformowano, że kwota męża jast za duża i że przy rozliczeniu będa kłopoty. Bylismy tam kilkakrotnie i po 3 miesiącach zmienilismy jego kartę podatkową bo zmienił pracę i i tak nikt nie powiedzial nam że nasze saldo jest niekorzystne. Troche sie rozpisałam ale konkretnie- czy można sie od tej decyzji o zapłacie odwołać powolując sie na niedoinformowanie nas? Pozdrawiam czytających Beata
--- Koniec cytatu ---
wybacz, ale wasza niewiedza nie jest żadnym usprawiedliwieniem
Klingon:
Tak jak K3 napisał, nic nie da rady zrobić. Podatek zapłacony w Danii można proporcjonalnie odjąc od polskiego podatku dotyczącego duńskiego dochodu.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Aarsopgoerelsen.html
Potem na dole otworz "Rozliczenie duńskiego dochodu w Polsce".
Nawigacja
Idź do wersji pełnej