Ogólne > Rodzina ...
slub
anha:
Ja za tydzień idę na ślub.
Państwo młodzi (naprawdę to już nie młodzi ;) ) dali nam listę prezentów.
Są na niej głównie gavekorty do różnych sklepów.Pościel (wymiary podane).Ręczniki (kolory też podali).
Dodam,że gdy ja bralam ślub to nikt mnie nie pytał czy ja panna czy rozwódka czy wdowa czy inna cholera ;)))
.......:
:(ojoj......pomoze mi ktos,,,,,,,,, :(prosze
madzialenasz:
Powiem jedno, bylam juz na paru weselach dunskich i najlepiej dac cos dunskiego......prezen lub gavekort, np cos na Eva Solo, Georg Jensen, wszystko bedzie dobre jesli bedzie dunskiego projektanta
vera:
--- Cytat: madzialenasz w 03 Cze 2008, 07:11:02 ---Powiem jedno, bylam juz na paru weselach dunskich i najlepiej dac cos dunskiego......prezen lub gavekort, np cos na Eva Solo, Georg Jensen, wszystko bedzie dobre jesli bedzie dunskiego projektanta
--- Koniec cytatu ---
jaki przedział finansowy?
Jomir:
Pieniedzy sie tu nie praktykuje, co najwyzej gave kort.
Zalecam skorzystanie jednak z listy prezentow. Po to ja mlodzi zrobili.
NIe zapomnij kupac prezent zazcaczyc w sklepie, ze to na prezent, nakleja wowczas naklejke, umozliwiajaca zwrot lub wymiane prezentu na inny.
[Dodane: 03 Czerwiec 2008, 07:59:30]
Vero, my dostalismy prezenty od 300-400 koron od znajomych, po ekspres do kawy za 1200.
[Dodane: 03 Czerwiec 2008, 08:01:35]
REJESTRACJA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO
Informacja
Związek małżeński zawarty przez obywatela polskiego za granicą należy zarejestrować w polskich księgach stanu cywilnego. Czynności tej można dokonać za pośrednictwem tutejszego Wydziału Konsularnego, bądź osobiście w USC właściwym dla ostatniego miejsca zameldowania w Polsce.
I. Osoby zamierzające zarejestrować w Polsce - za pośrednictwem tutejszego Wydziału Konsularnego - związek małżeński zawarty za granicą, winny złożyć w oryginałach następujące dokumenty:
1) wniosek o zarejestrowanie związku małżeńskiego do USC ostatniego miejsca stałego zameldowania w Polsce (załącznik Nr 1); wniosek o uzupełnienie danych w akcie małżeństwa (załącznik Nr 2), oświadczenie o nazwisku (załącznik Nr 3);
2) odpis zupełny aktu małżeństwa (la copia integrale dell'atto di matrimonio);
3) tłumaczenie na język polski wymienionego w punkcie 2 dokumentu;
4) odpis skrócony aktu urodzenia współmałżonka nie będącego obywatelem polskim (l'estratto per riasunto degli atti di nascita, con paternita e maternita);
5) tłumaczenie na język polski wymienionego w punkcie 4 dokumentu;
Osoba składająca wniosek o rejestrację związku małżeńskiego winna legitymować się ważnym paszportem.
Opłata konsularna za rejestrację związku małżeńskiego wynosi 48,00 Euro.
Jeżeli osoba wstępująca w związek małżeński nie zmienia nazwiska (pozostaje przy dotychczas noszonym) - może dokonać rejestracji za pośrednictwem poczty tj. przesyłając na adres:
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej