poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polacy a inne nacje.  (Przeczytany 13402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
Odp: Polacy a inne nacje.
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Cze 2008, 21:02:18 »
Ale sobie to koleś sprytnie wymyślił. Nie ma jak sponsorzy.
Niektórzy zrobią wszystko aby tylko innych wykorzystać.
Kiedyś uważałam, że należy pomagać rodakom, którzy z różnych powodów przyjeżdżają do Danii. W końcu znam język i wiem co i gdzie sie załatwia. I tak pomagałam ludziom z pozwoleniami i innymi rzeczami.
Teraz mam inne zdanie i już tak chętnie nie pomagam. Rodacy przyjeżdżający tutaj uważają, że ludzie którzy już jakiś czas mieszkają w Danii i znają język mają w obowiązku pomagać innym.
Uważają, że powinno sie poświęcić własne życie prywatne i zrobić wszystko aby im pomóc, czyli: znaleźć pracę i mieszkanie i załatwić wszystkie potrzebne pozwolenia. A najlepiej jakby podać to jeszcze na srebrnej tacy. Liczą na to, że przyjadą tu(najczęściej w ciemno, bo jakoś to będzie) i ktoś im wszystko załatwi. Oczywiście za wszelką pomoc nawet nie usłyszy się zwykłego "dziękuję".
Trafiłam na wielu takich ludzi i dzisiaj porządnie się zastanawiam zanim postanowię komuś iść z pomocą.

Mi nikt niczego nigdy nie załatwiał i nic nie zostało mi podane na tacy. Wszystko do czego doszłam i co mam, doszłam do tego sama, ciężką pracą i niejednokrotnie wieloma wyrzeczeniami. Uważam, że jeśli się bardzo chce to wszystko jest możliwe. Po prostu trzeba ruszyć swoje cztery litery i chociaż spróbować coś zrobić, a nie od początku załamywać ręce i liczyć na innych.

Pozdrawiam   
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline Katarzyna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Cze 2008, 21:18:11 »
I jeszcze jedno pytanie w temacie:
Prywatnie, przez kawałek czasu odpowiadałem bezinteresownie na sporo pytań pewnego młodzieńca, który
miał przyjechać do Danii na studia, bo mu chciałem bezinteresownie pomóc.
Czy nie wypadało by ze strony tego młodzieńca zaproponować spotkanie i postawić przysłowiowe piwo, po przyjeżdzie do Danii ?
I nie chodziło w tym wszystkim o piwo, bo bym je sam postawił, jeżeli było krucho z finansami. Chodziło o gest.
Czyżby aż tak się społeczeństwo w Polsce zmieniło? A może to taka różnica między Śląskiem a Polską ?

Manior, kwestia wychowania. A dziekuje chociaz uslyszales?

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Cze 2008, 21:36:14 »
Myślałem, że była okazja powiedzieć coś takiego osobiście.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Cze 2008, 21:38:58 »
Cóż mogę powiedzieć jestem nowy w Danii bo dopabuse 3 miesiące , a na dodatek pochodzę ze Śląska. Nie wiem czy te historie o których piszecie można przyporządkować tylko nowoprzybyłym. Myślę, że to wszystko zależy od tego po co przybyliśmy do Danii.
Każdy ma inne cele do których zmierza.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2008, 21:57:35 wysłana przez felis »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Cze 2008, 22:00:56 »
[...]

Nie wiem dokładnie do czego nawiązujesz pisząc tą wiadomość, ale niezależnie od celu do jakiego się zmierza, jakieś podstawowe zasady współżycia w społeczeństwie należy zachować. Zwykłe dziękuję, czy jak Manior napisał przysłowiowe piwo nie pozostawi po sobie smrodu.

Od siebie tylko napiszę że niestety większość (na szczęście nie wszystkie) rozmów z nowo poznanymi rodakami po 2 minutach (albo i szybciej) sprowadza się do pytań w stylu gdzie pracujesz, ile zarabiasz ... a zaraz potem załatw mi tam pracę, lub załatw pracę mojemu szwagrowi.
No przepraszam, ale ile można...
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Cze 2008, 22:03:01 »
Cele tez, ale tu przeciez duze znaczenie ma kultura osobista, nawyki wyniesione z domu, doswiadczenia zyciowe. Mamisynki, nianczone i ciagniete za uszy przez cale zycie, maja postawe roszczeniowa. Im zawsze w zyciu ktos pomagal. Twardziele, ktorzy wszystko co maja osiagneli wlasna ciezka praca, licza glownie na siebie, a innych pytaja tylko o rade.

Offline Katarzyna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Cze 2008, 22:10:04 »
Cóż mogę powiedzieć jestem nowy w Danii bo dopabuse 3 miesiące , a na dodatek pochodzę ze Śląska. Nie wiem czy te historie o których piszecie można przyporządkować tylko nowoprzybyłym. Myślę, że to wszystko zależy od tego po co przybyliśmy do Danii.
Nie, nie da sie ich przyporzadkowac tylko nowoprzybylym. Mozna tu byc i 10 lat i zerowac na dobroci badz naiwnosci innych. Pomoc kiedy jest naprawde potrzebna to cos innego niz pomoc wymuszana i wynikajaca z lenistwa czy wygodnictwa.
Cele...cele zamierzone osiaga sie zazwyczaj samemu, a nie zleca innym.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Cze 2008, 22:10:04 »

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Cze 2008, 22:23:32 »
hmmmm

czytam posty tych szlachetnych,uczciwych i zawiedzionych na swoich rodakach polakow.
w takim razie gdzie sa ci cwaniacy,pijacy,oszusci itd?
czy aby nie gloryfikujemy siebie za bardzo?czy to nie my sami?(w wiekszym lub mniejszym stopniu)
moze nie potrafimy spojrzec na siebie obiektywnie?
wszystkie te opinie pokazuja wlasnie,ze sa ci lepsi i ci gorsi(niewazne czy z powodu lepszej sytuacji materialnej,lepszej znajomosci jezyka,lepszego wyksztalcenia itd)
zauwazylem tez,ze niektorzy polacy mieszkajacy juz b.dlugo tutaj sa bardziej dunscy niz sami dunczycy ;D ;D ;D(oj oczywiscie zaraz padnie pytanie co mam na mysli  ??? ??? ???)
krytyke dunczykow traktuja jako osobisty atak na ich osobe(taki rodzaj samoobrony m.in.kobiety,ktore wyszly za maz za dunczykow-oczywiscie nie mowie o wszystkich)
jestem tutaj jakis czas (kilka lat)i zawsze ciesze sie,gdy uslysze polski jezyk(chociaz sciszony nieraz) ;D ;D zawsze probuje nawiazac rozmowe(chociaz tez kilka razy sie rozczarowalem)
i prawde mowiac nawiazalem wiele bardzo ciekawych i wartosciowych znajomoci(zawsze mozna oddzielic ziarna od plew)
mysle,ze powinnismy byc wlasnie bardziej otwaci i mniej krytyczni(nie mowie o ekstremalnych przypadkach)
a poza tym wiecej sie usmiechac ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Cze 2008, 22:42:10 »
a poza tym wiecej sie usmiechac ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Uśmiech i ziewanie są zaraźliwe ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Cze 2008, 23:42:14 »
zauwazylem tez,ze niektorzy polacy mieszkajacy juz b.dlugo tutaj sa bardziej dunscy niz sami dunczycy ;D ;D ;D...
krytyke dunczykow traktuja jako osobisty atak na ich osobe
Faktycznie, pojawia się regularnie krytyka Duńczyków na poziomie - oni są be a my nie. Kto nie przyklaskuje jest bardziej duński niż sami Duńczycy - cokolwiek to znaczy. :-\

Offline Katarzyna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Cze 2008, 09:35:37 »
hmmmm
krytyke dunczykow traktuja jako osobisty atak na ich osobe(taki rodzaj samoobrony m.in.kobiety,ktore wyszly za maz za dunczykow-oczywiscie nie mowie o wszystkich)
Masz na mysli krytyke, ze chleb beznadziejny, pogoda do bani, a dunczyk niekumaty bo polskiego nie zna?

marysha

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Cze 2008, 09:58:15 »
Czasami ludzie krytykę odbierają zbyt osobiście. W Danii, jak w kazdym kraju jest wiele rzeczy, które można skrytykować-jak wszędzie. Gdy krytyka jest konstruktywna, to wszystko jest w porządku. Zdarza się jednak, że ludzie poprzez krytykę kraju i  ,,głupich Dunów", często nieswiadomie pragną podniesć własna niską samoocenę.
I w Polsce i w Danii jest wielu ,,niekumatych" z różnych powodów, co jeszcze nie oznacza, że należy rzucać się jak harpia z krytykowaniem ,,onych".
Tak naprawdę, to czasami ważniejsze od inteligencji, sprytu, cwaniactwa i wielu innych , zarówno pozytywnych jak i negatywnch cech, jest bycie po prostu człowiekiem. A tu niestety zbyt często Polak Polakowi wilkiem. ;D ;D ;D

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Cze 2008, 11:35:27 »
Manior- rozumiem rozgoryczenie wypływające z większości słów. Związki Polaków to może ijakieś rozwiązanie,ale jakoś trudno mi uwierzyć,by było popularne.Osobiście nie czuję specjalnej potrzeby bratania się z rodakami (bez urazy) ale w końcu nie po to z Polski wyjeżdzam,żeby zamykać się w kręgu Polaków,nie sądzisz?

A takie rozmowy w rodzaju "a gdzie pracujesz i za ile" są chyba najbardziej jednak uciążliwe w Pl. Każdy myśli,że jak już ktoś wyjechał,to zarabia kokosy i wszytskim może zalatwić pracę. Najlepiej cały zaklad pracy od razu przenieść  ;) W Danii to jak ktoś jest,to już raczej ma pracę -bo cóżby tu robił?

No i nie mogę wyjść z podziwu  ;) dla ludzisk,którzy z mając jakiś już staż w Dk,ciągle wysługują się plecami innych (sami nic nie robiącw kierunku poprawy swojej sytuacji- czyli nauki języka "bo po co"). Szok. Mamy wyczucie i odrobinę przyzwoitości,nie ma co ... ;)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Cze 2008, 13:56:57 »
czytam posty tych szlachetnych,uczciwych i zawiedzionych na swoich rodakach polakow.
w takim razie gdzie sa ci cwaniacy,pijacy,oszusci itd?

"Mojego" drania tu nie ma, bo cala kase wydaje na piwo i narkotyki. Czy naprawde spodziewasz sie, ze ktorys z cwaniakow i oszustow bedzie tu pisal i chwalil swoje postepowanie?
Ironiczny ton wskazuje, ze potepiasz zachowanie tych, jak to nazwales, " szlachetnych,uczciwych i zawiedzionych". Czy uwazasz, ze to my zachowalismy sie niewlasciwie w wyzej opisanych przypadkach? Mozesz to uzasadnic na konkretnym przykladzie?

Cytuj (zaznaczone)
czy aby nie gloryfikujemy siebie za bardzo?czy to nie my sami?(w wiekszym lub mniejszym stopniu)
moze nie potrafimy spojrzec na siebie obiektywnie?

A kto tu siebie gloryfikuje? Piszemy o suchych faktach i naszych odczuciach. Nikt nie napisal, ze jest wspanialy i uczciwy. Poza tym, nikt nie potrafi spojrzec na siebie w pelni obiektywnie. Jakie to ma zreszta znacznie w temacie, na ktory dyskutujemy?

Cytuj (zaznaczone)
   wszystkie te opinie pokazuja wlasnie,ze sa ci lepsi i ci gorsi(niewazne czy z powodu lepszej sytuacji materialnej,lepszej znajomosci jezyka,lepszego wyksztalcenia itd)

Zawsze i wszedzie sa "lepsi" i "gorsi". To truizm.

Cytuj (zaznaczone)
zauwazylem tez,ze niektorzy polacy mieszkajacy juz b.dlugo tutaj sa bardziej dunscy niz sami dunczycy ;D ;D ;D(oj oczywiscie zaraz padnie pytanie co mam na mysli  ??? ??? ???)

To mniejszosc i to - jak sadze- zdecydowana mniejszosc. Czesciej spotykam Polakow, ktorzy narzekaja na wszystko, nic im sie nie podoba, Dania to straszny kraj, a Dunczycy sa okropni. Ale stad nie wyjada, bo jednak kasa jest w ich zyciu najwazniejsza.
A Ty masz chyba jakas awersje do polskich zon Dunczykow. Oczywiscie, ze im sie Dunczycy i Dania szalenie podobaja. Jakby tak nie bylo, to by mieszkaly w Polsce ze swoim Piotrem lub innym Mirkiem.

Cytuj (zaznaczone)
jestem tutaj jakis czas (kilka lat)i zawsze ciesze sie,gdy uslysze polski jezyk(chociaz sciszony nieraz) ;D ;D zawsze probuje nawiazac rozmowe(chociaz tez kilka razy sie rozczarowalem)
i prawde mowiac nawiazalem wiele bardzo ciekawych i wartosciowych znajomoci(zawsze mozna oddzielic ziarna od plew)
mysle,ze powinnismy byc wlasnie bardziej otwaci i mniej krytyczni(nie mowie o ekstremalnych przypadkach)

Ladnie napisane, ale czy potrafisz zrozumiec osoby, ktore zbyt czesto trafiaja na "plewy" i maja juz dosc. Nie kazdy jest takim szczesciarzem jak Ty.  :)

[Dodane: 16 Czerwiec  2008, 13:26:17]

Zapomnialam spytac, jaka jest Twoja odpowiedz na pytanie: "dlaczego Polacy nie trzymaja sie razem?"

Nie trzymamy sie razem w Polsce, nie trzymamy sie tez w Danii. Ale dlaczego?

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Cze 2008, 15:23:47 »
"Mojego" drania tu nie ma, bo cala kase wydaje na piwo i narkotyki. Czy naprawde spodziewasz sie, ze ktorys z cwaniakow i oszustow bedzie tu pisal i chwalil swoje postepowanie?
Ironiczny ton wskazuje, ze potepiasz zachowanie tych, jak to nazwales, " szlachetnych,uczciwych i zawiedzionych". Czy uwazasz, ze to my zachowalismy sie niewlasciwie w wyzej opisanych przypadkach? Mozesz to uzasadnic na konkretnym przykladzie?

A kto tu siebie gloryfikuje? Piszemy o suchych faktach i naszych odczuciach. Nikt nie napisal, ze jest wspanialy i uczciwy. Poza tym, nikt nie potrafi spojrzec na siebie w pelni obiektywnie. Jakie to ma zreszta znacznie w temacie, na ktory dyskutujemy?

Zawsze i wszedzie sa "lepsi" i "gorsi". To truizm.

To mniejszosc i to - jak sadze- zdecydowana mniejszosc. Czesciej spotykam Polakow, ktorzy narzekaja na wszystko, nic im sie nie podoba, Dania to straszny kraj, a Dunczycy sa okropni. Ale stad nie wyjada, bo jednak kasa jest w ich zyciu najwazniejsza.
A Ty masz chyba jakas awersje do polskich zon Dunczykow. Oczywiscie, ze im sie Dunczycy i Dania szalenie podobaja. Jakby tak nie bylo, to by mieszkaly w Polsce ze swoim Piotrem lub innym Mirkiem.

Ladnie napisane, ale czy potrafisz zrozumiec osoby, ktore zbyt czesto trafiaja na "plewy" i maja juz dosc. Nie kazdy jest takim szczesciarzem jak Ty.  :)

[Dodane: 16 Czerwiec  2008, 13:26:17]

Zapomnialam spytac, jaka jest Twoja odpowiedz na pytanie: "dlaczego Polacy nie trzymaja sie razem?"

Nie trzymamy sie razem w Polsce, nie trzymamy sie tez w Danii. Ale dlaczego?

czytajac Twoj komentarz JUTA nie trzeba juz chyba odpowiadac na pytanie dlaczego polacy nie trzymaja sie razem ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

[Dodane: 16 Czerwiec  2008, 15:22:45]

poza tym jak to mowia : uderz w stol............... ;D ;D ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Cze 2008, 15:23:47 »

Polacy wyzyskiwani w Danii z Rzeczpospolitej 30.06.07r.

Zaczęty przez mala_z_AarhusDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4978
Ostatnia wiadomość 02 Lip 2007, 09:30:51
wysłana przez mala_z_Aarhus
Polacy na emigracji

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4399
Ostatnia wiadomość 08 Lip 2008, 08:11:15
wysłana przez vera
Polacy w Vejle

Zaczęty przez Polacy w VejleDział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 51883
Ostatnia wiadomość 15 Maj 2019, 21:30:38
wysłana przez dzumbastc
Czy tacy sa Polacy rowniez w KBH

Zaczęty przez NiutekDział Hydepark

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 11971
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2013, 17:29:55
wysłana przez aisak
polacy w Århus i okolicy

Zaczęty przez aarhusNDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 55363
Ostatnia wiadomość 20 Cze 2016, 12:16:22
wysłana przez deathclaw