poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polacy a inne nacje.  (Przeczytany 13456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: Polacy a inne nacje.
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Cze 2008, 16:13:03 »
Panie Lolo, dlaczego unika pan udzielenia odpowiedzi?

Offline Slawek Kopenhaga

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Cze 2008, 16:40:21 »
http://polish.meetup.com/126/

Na szczescie jest grupa Polakow, ktorzy chetnie spotykaja sie w polskim gronie. Zapraszam.

Offline wieszaf1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Cze 2008, 16:53:19 »
Odpowiadajac na  pytanie  felisa nie  niebylem  z  mostostalu mostostal tam nie prowadzil robut to byl, jest  zapowazny projekt jak na mozliwosci  mostostalu to byla   budowa  elektrowni atomowej  na OLKILUOTO  projekt nazywa sie  OL3 . Przeczytalem moze all posty zwiazane  z tym tematem i dochodze   do  wniosku ze sami sobie  jestesmy  winni takiego  stanu ze   niepotrafimy sie  dogadac zmalo tolezancii w nas i nasze doswiadczenia powoduja  fobie na kontakty  z  innymi  rodakami . Moze  kogos  obraze ale trudno prawdopodobnie   wiekszosc  znas wyjechala z kraju  dla  pieniedzy dla  leprzego bytu nie jednokrotnie osobu wyjezdzajace  maja  wyksztalcenie  wyzsze a pracuja  tu na  stanowiskach nizszych niz  ich wyksztalcenie pozwala dlaczego ? w polsce  by   niepodieli takiej pracy a tu czy w innym kraju  podejmuja  i pracuja   i zyja  i sa zadowoleni dlaczego  ?  bo tu  czy w innym kraju za prace odpowiednio wynagradzaja  i mozna   w miare  mozliwosci  przyzwoicie zyc . Takze wiekszosc  znas wyjechala z kraju nie  ze sie  cos komus  tu czy gdzie indziej podobalo tylko  dla pieniedzy tego sie nieda ukryc i trzeba  prawdzie w oczy  spojzec  anie sciemniac . Dlaczego sie dogadujemy szybciej z inna nacja  a nie ze soba hmm dobre  pytanko w moim odczuciu  dlatego ze  obca nacja  bardziej ufniej podchodzi donas a my zaraz  jak chcemy  nawiazac  jakis  kontak to  zaraz podejzewamy  ze  zatas nasz  kochany  krajan  cos  bedzie  chcial cos   nam zabieze   lub  cos  w tym rodzaju . Poprostu sobie  nieufamy . W kazdej nacii  sa dobrzy  i zli nawet  wsrod   Dunczykow w brew pozorom oni tez lubia  pieniadze nietylko my tez  niesa  dokonca  otwarci  tez  maja swoje   za paznokcjami wielu zwas wiele lat tu  zyje  to otym wie doskonale .Na zakonczenie przytocze  slowa wypowiedziane  wiele lat temu  "Kto jest  bez winy  niech  pierwszy rzuci  kamien" . Dajmy szanse  nowym nie kazdy jest  zly i niezakladajmy tego zgory .  Pozdrawiam  all i przepraszam jak  kogos  urazilem ale  zaprawde  niepowinnismy sie   gniewac  tylko ja przyjac za  dobra  monete  wiecej   serca  i  usmiechu  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Cze 2008, 17:15:31 »
Panie Lolo, dlaczego unika pan udzielenia odpowiedzi?
Nie pierwszy raz, taki juz jego styl. W kolko tylko o nozycach pisze... ::)

Offline lolo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Cze 2008, 18:08:09 »
Nie pierwszy raz, taki juz jego styl. W kolko tylko o nozycach pisze... ::)

wyjatkowo dziwny komentarz z Twojej strony Tula.jaki moj styl?nie odpowiadac na pytania?
pierwsze slysze...jezeli stawiasz takie zarzuty to musisz co najmniej dwa przyklady podac nie sadzisz?
a poza tym od kiedy to jestem zobligowany do odpowiadania na pytania ?
tylko dlatego,ze ktos skomentowal moja opinie?
nie widze potrzeby... ;D ;D ;D ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Cze 2008, 18:18:49 »
jezeli stawiasz takie zarzuty to musisz co najmniej dwa przyklady podac nie sadzisz?
Prosze uprzejmie, watek "Wolimy polskie towarzystwo?", bardzo zreszta podobny do tego.
Cytat: lolo
wlasnie o takich jak ty wspominalem
Cytat: lolo
no co tu komentowac juta czytajac twojego nicka......
mowilem-uderz w stol..........
i masz odzew
Cytuj (zaznaczone)
a poza tym od kiedy to jestem zobligowany do odpowiadania na pytania ?
tylko dlatego,ze ktos skomentowal moja opinie?
nie widze potrzeby... ;D ;D ;D ;D
To po co uczestniczysz na forum dyskusyjnym?
Ale skoro takie Twoje widzimisie, ze sam zadajac pytania nie widzisz potrzeby odpowiadania na te zadawane Tobie, to ja od dzis Twoje posty ignoruje. Hej hej.
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2008, 19:02:01 wysłana przez Tula »

marysha

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Cze 2008, 19:42:05 »
Nie wiem , czy odpowiemy sobie na pytanie, dlaczego trudno się zintegrować. Ale moze wskazówką jest dyskusja na tym forum. Jeśli ktoś ma odmienne zdanie, to przeciwnik jest w stanie przegryźć mu niemalże aortę, byleby jego było na górze. Nie wspomne o atakach poniżej wszelkiej krytyki i całkowitym braku argumentacji.
Czasami przyczynami dystansu, są wcześniejsze doświadczenia z Rodakami. Uważającymi, że musimy mu pomóc za wszelką cenę, dlatego że jesteśmy z tego samego kraju. Zdarzają się osoby niezbyt zaradne, dla nich życie na obczyźnie to prawdziwa szkoła życia, ale starają się jakoś je sobie ułożyć i potrafią powiedzieć dziękuję. Bywa, że wyczuwalna jest zazdrość o lepszą pracę czy sytuację materialną, no ale za to akurat, odpowiadamy przeważnie sami-nie mówię o ofiarach oszustw.
Sama zapracowałam na swoją sytuację, pomagam czasami, ale wydaje mi się, że osoba dorosła potrafi być choć trochę samodzielna. Zresztą najczęściej znajomych nie dobieramy podług klucza narodowościowego...
Przeżucanie się takim, a wtedy Ty tak napisałaś, a Pan powiedział, przypominają trochę piaskownicę. Szczerze wątpię czy rozwiążą zaistniały konflikt. Samej zdarzyło mi się zawrzeć z raz, ale po chwili staram się jednak skupić na problemie i przedstawić argumenty. To nie wojna podjazdowa, kto nie znami, to jest przeciwko nam. Tak to jest z nami Polakami, zresztą chyba każda nacja ma podobne problemy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Cze 2008, 19:42:05 »

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Cze 2008, 20:32:41 »
Może przedstawię krótką historyjkę która mi się dzisiaj przydarzyła. Pojechałem sobie na moim wehikule do Viborga, do sklepu na drobne zakupy. Pod sklepem parkuję rower i słyszę " Kur... ja pierd...     i tak dalej" No i wiadomo o co chodzi. Odwracam się dyskretnie i widzę dwóch kolesi. Może to nic ale jednak takie sytuacje mnie odpychają. Może źle zrobiłem ale nie miałem ochoty do nich podejść i zagadać. Czasami się zastanawiam gdzie kultura osobista.

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Cze 2008, 21:15:04 »
Boshe, napisałam ,,przeżucamy"-coś się jednak dzieje ze mną niedobrego. Sorki dla purystów językowych.

Co do przekleństw-są częścią języka polskiego. Jeśli jednak zastępują kropki i przecinki, stają się głównym wypełniaczem treści, to ja też odwracam się na pięcie.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Cze 2008, 10:41:58 »
Jestem tu z rodzina ok.roku,nie ukrywam iz do mojego przyjazdu do Danii przekonaly takze pozytywne wskazowki na tym wlasnie forum.Powiem tak my akurat przyjechalismy tu nie dla pieniedzy lecz\ by moc byc w koncu rodzina,gdyz mielismy dosc zycia w ciaglych rozlakach,myslimy zostac tu poniewaz w Polsce nadal nie mozna wyzyc z lichych zarobkow.Duzo tu musielismy poswiecic,sprzedalismy 120m duze i ladne mieszkanie,narazie wynajmujemy tu 60m,trzeba bylo pozbyc sie dobrego auta aby kupic to pare lat starsze na dunskich tablicach,ale to wszystko i tak sa rzeczy materialne,a najwazniejsze jest ti ze jestesmy razem,mamy jakis wewnetrzny spokoj.Mimo iz z firma meza jest zle i traci prace masa ludzi i trzeba szukac sobie nowej pracy.A w nawiazaniu do kontaktow z rodakami tutaj,to ja osobiscie spotkalam sie z milym podejsciem gdzyz mam male grono i wyznaje zasade ,ze nie nalezy tylko brac ale i tez dawac z siebie.Ucze sie jezyka ale wiadomo ze ciezko jest jeszcze dogadac sie np.z pracodawca przez tel.mam kolezanke ktora mi pomaga a mieszka tu bardzo dlugo,ale staram sie nie naduzywac jej pomocy,i jesli tylko ja moge czyms jej sluzyc to jestem tez otwarta,mamy tez zaprzyjaznione 2 rodziny z Polski ale oni tak jak i my osiedlili sie tu rok temu,dzieci chodfza razem do szkol i moze dlatego rozumiemy swoje potrzeby roznych formalnosci i wymieniamy sie doswiadczeniami z urzedami i caloksztaltem,smutne jest to ze ludzie wszedzie wesza korzysci dla siebie i sa zlosliwi i zazdrosni ale tak jest i w Polsce nawet w rodzinach.Sukces w dobrym doborze malej grupki znajomych.Nie ma co zawierach duzo nowych znajomoscie bo zwieksza sie prawdopodobienstwo poznania wlasnie takich wykorzystywaczy.Ale tzreba wierzyc w ludzi i umiec ich wysluchac,na pewno z gruntu nie sa tacy zli.Pozdrawiam Wszystkich. :)

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Cze 2008, 11:02:12 »
Nie ma co zawierach duzo nowych znajomoscie bo zwieksza sie prawdopodobienstwo poznania wlasnie takich wykorzystywaczy.Ale tzreba wierzyc w ludzi i umiec ich wysluchac,na pewno z gruntu nie sa tacy zli.

Ladnie napisane :) Popieram :)

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Cze 2008, 18:08:23 »
ja też popieram Dorotko ;)

Jestem tu z rodzina ok.roku,nie ukrywam iz do mojego przyjazdu do Danii przekonaly takze pozytywne wskazowki na tym wlasnie forum.Powiem tak my akurat przyjechalismy tu nie dla pieniedzy lecz\ by moc byc w koncu rodzina,gdyz mielismy dosc zycia w ciaglych rozlakach,myslimy zostac tu poniewaz w Polsce nadal nie mozna wyzyc z lichych zarobkow.Duzo tu musielismy poswiecic,sprzedalismy 120m duze i ladne mieszkanie,narazie wynajmujemy tu 60m,trzeba bylo pozbyc sie dobrego auta aby kupic to pare lat starsze na dunskich tablicach,ale to wszystko i tak sa rzeczy materialne,a najwazniejsze jest ti ze jestesmy razem,mamy jakis wewnetrzny spokoj.Mimo iz z firma meza jest zle i traci prace masa ludzi i trzeba szukac sobie nowej pracy.A w nawiazaniu do kontaktow z rodakami tutaj,to ja osobiscie spotkalam sie z milym podejsciem gdzyz mam male grono i wyznaje zasade ,ze nie nalezy tylko brac ale i tez dawac z siebie.Ucze sie jezyka ale wiadomo ze ciezko jest jeszcze dogadac sie np.z pracodawca przez tel.mam kolezanke ktora mi pomaga a mieszka tu bardzo dlugo,ale staram sie nie naduzywac jej pomocy,i jesli tylko ja moge czyms jej sluzyc to jestem tez otwarta,mamy tez zaprzyjaznione 2 rodziny z Polski ale oni tak jak i my osiedlili sie tu rok temu,dzieci chodfza razem do szkol i moze dlatego rozumiemy swoje potrzeby roznych formalnosci i wymieniamy sie doswiadczeniami z urzedami i caloksztaltem,smutne jest to ze ludzie wszedzie wesza korzysci dla siebie i sa zlosliwi i zazdrosni ale tak jest i w Polsce nawet w rodzinach.Sukces w dobrym doborze malej grupki znajomych.Nie ma co zawierach duzo nowych znajomoscie bo zwieksza sie prawdopodobienstwo poznania wlasnie takich wykorzystywaczy.Ale tzreba wierzyc w ludzi i umiec ich wysluchac,na pewno z gruntu nie sa tacy zli.Pozdrawiam Wszystkich. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Cze 2008, 18:08:23 »

Polacy wyzyskiwani w Danii z Rzeczpospolitej 30.06.07r.

Zaczęty przez mala_z_AarhusDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4985
Ostatnia wiadomość 02 Lip 2007, 09:30:51
wysłana przez mala_z_Aarhus
Polacy na emigracji

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4410
Ostatnia wiadomość 08 Lip 2008, 08:11:15
wysłana przez vera
Polacy w Vejle

Zaczęty przez Polacy w VejleDział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 51903
Ostatnia wiadomość 15 Maj 2019, 21:30:38
wysłana przez dzumbastc
Czy tacy sa Polacy rowniez w KBH

Zaczęty przez NiutekDział Hydepark

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 11995
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2013, 17:29:55
wysłana przez aisak
polacy w Århus i okolicy

Zaczęty przez aarhusNDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 55387
Ostatnia wiadomość 20 Cze 2016, 12:16:22
wysłana przez deathclaw