Greg1969: Masz racje duzo odpowiedzi typu "slyszalem", "nie wiem dokladnie", nie rozwiazuje Twojego problemu. Sprobuje odpowiedziec na Twoje pytania. Oczywiscie sama problematyka sygedagpenge jest bardziej obszerna niz moja odpowiedz.
1. Pracodawca zawsze moze zwolnic pracownika bez wzgledu na to czy jest chory czy nie. Wyjatkiem sa pracownicy zatrudnieni wedlug tzw. funktionærloven. Jezeli Twoj znajomy ma w kontrakcie ustalone, ze w czasie choroby dostaje wyplacona pensje a pracodawca rekompensate z komuny, to jest zatrudniony wedlug tego prawa (§5).
2. Pracodawca wyplaca chorobowe przez pierwsze 21dni. Warunkiem tego aby wyplacal jest zatrudnienie pracownika w ostatnich 8 tygodniach w wymiarze min. 74 godzin w tym, 8-mio tygodniowym okresie. Po 21 dniach komuna przejmuje platnosc chorobowego.
3. Komuna rowniez ma swoje wymagania, a mianowice, pracownik przepracowal 13 tygodni i min. 120 godzin w ciagu tych 13 tygodni (wliczajac okres chorobowego u pracodawcy, poniewaz byl w czasie choroby zatrudniony).
4. Max. okres chorboowego to 52 tygodnie w ciagu 18 miesiecy. Nie pamietam czy okres 21 dni pracodawcy jest wliczony w 52 tyg. Sprawdze to w moich "papierach"i odpowiem.
Moje uwagi: obcenter skresla osobe ze swojego rejestru po 14 dniach choroby. Uczestnictwo w aktivering przewiduje status arbejdstager, tzn. dyspozycyjnego na rynku pracy.W zwiazku z tym Jobcenter powiadamia Statsforvaltningen, ze warunki uzyskania pozwolenia na pobyt (obecnie rejestracja pobytu) nie sa dotrzymane. Po powrocie z chorobowego i bez statusu Arbejdstager, nie jestes upowazniony do pomocy socjalnej, chyba ze podczas choroby pracowales w miejscach wskazanych przez komune jak flexjob, beskyttet job, skånejob itp. Musisz ponownie miec kontrakt pracy aby zostac zarejestrowanym w Statsforvaltningen, albo, pomimo ze tutaj mieszkasz np. z zona, musisz starac sie znowu o zarejestrowanie pobytu, np. w ramach laczenia rodzin. Dlatego, jak juz wiele razy pisalem, najlepszym zabezpieczeniem sie jest czlonkowstwo A-kassy, ktore bez wzgledu na sytuacje, zapewnia nie tylko lepsza kwotowo zapomoge, ale rowniez po przejsciu z chorobowego na A-kasse zapewnia Status Arbejdstager az do chwili utraty zapomogi po 2 latach. Wowczas jezeli nadal nie znalezlismy pracy, rejestrujemy sie w Jobcenter i w ten sposob zachowujemy nadal Arbejdstager status i mozemy otrzymac pomoc socjalna w formie kontanthjælp.