poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytanie o zwiazki!  (Przeczytany 12151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: Pytanie o zwiazki!
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Cze 2008, 00:00:48 »
Wymagać można zawsze , tylko pozostaje pytanie - co malutki polaczek może wymagać od WIELKICH ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH ???
Płacisz składki także na administrację a-kasy, dlatego powinni odpowiedzieć na wszelkie pytania z nią związane. Pisząc "wymagałbym" miałem na myśli, że zapytałbym z uśmiechem i asertywnie. :)  Normalnie urzędnicy nie traktują petentów z góry i odwrotnie.

PS. Kłócenie się lub straszenie nie jest dobrze widziane. 8)

Naleza sie dagpenge jak masz wypracowane XXXgodzin i jestes w A-kasie ROK.
Tak jest w tej chwili - jednak jest propozycja, zeby juz po kilku tygodniach pracownicy np. z Polski mieli prawo do dagpenge.
Takie są reguły dla Duńczyków.
Co do krótszego okresu to chyba chodzi o uznanie członkostwa do a-kasy w kraju pochodzenia i oczywiście dotyczyłoby to wszystkich obywateli UE.
Z drugiej strony przepisy zostaną zmienione jeżeli będą nadużywane.

Kropek114

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Cze 2008, 00:19:36 »
Witam ponownie .

Temat straszenia , łagodnej persfazji , czy jak to inaczej nazwać mam już za sobą .

Kiedy jeden z moich znajomych z dnia na dzień stracił pracę w firmie w której jestem zatrudniony , zadzwonił do związków - pierwsze pytanie - płacisz składki ?

Nikt nikogo nie zapytał co się stało , dlaczego został zwolniony - pierwsze pytanie - składki .

Płacisz - OK .

Nie płacisz radż sobie sam - powiedziałby ktoś - chamstwo - OK .

Z drugiej strony - ZZ są instytucją jak każda inna i za swoją pracę oczekują wynagrodzenia .-.  Inaczej sprawa wygląda , gdy oszukano piętnastu polaków , a zupełnie innym jest wywalenie z pracy jednej osoby i to ZGODNIE z duńskim prawem .

Popieram pomysł kontaktu z ZZ i pociągnięcie ich za jęzora .
Być może , kiedy otrzymają zapytanie z Naszego portalu z obietnicą rozpowszechnienia wiadomości w internecie na wiadomy temat zachowają się inaczej , niż w rozmowie ze mną  ;D :D ;D

Pozdrawiam

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Cze 2008, 08:32:05 »
Jestem czlonkiem A-Kasse i wiem ze nie ma problemu z uzyskaniem zasilku w razie utraty pracy, wystarczylo tylko zaznaczyc w odpowiedniej rubryce formularza ze sie nie jest dunem i ze A-Kasse ma byc na warunkach unijnych.Tak bylo przed 01.05.2008 teraz jest jeszce prosciej dzieku umowie wschodniej. I wcale nie musze byc czlonkeim ZZ by w razie czego dostawac zasilek dzienny (dagpenge)

Z drugiej strony - ZZ są instytucją jak każda inna i za swoją pracę oczekują wynagrodzenia .-.  Inaczej sprawa wygląda , gdy oszukano piętnastu polaków , a zupełnie innym jest wywalenie z pracy jednej osoby i to ZGODNIE z duńskim prawem .

Sam fakt istnienia ZZ dowodzi tego ze w danym kraju nie istnieje wolnyrynek no ale ok jak juz musza istniec ZZ to powinny byc instytucja non profit dzialajaca pro spolecznie (nie musza byc wielkie, wystarczy przyzakladowe ZZ i wsio), wtedy byly by fair a tak jest to kolejny sposob na wyciagniecie od przecietnego szarego obywatela pieniedzy dlatego tez zarowno ja jak i moja dunska dziewczyna nie oplacamy skladek na zwiazki.
Niech nikt mi tu sie nie stara wmowic ze oni duzo czasu poswiecaja etc wiec im sie pieniadze naleza za to, to tylko ich propaganda.

Raz juz to napisalem - Umiesz liczyc ? Licz na siebie, jak sam sobie nei pomozesz i nei zadbasz o swoje to nikt za ciebie tego nie zrobi. A oto kilka przykaldow dlaczego ?

Przykladem beznadziejnego i wcale nie w interesie zwiazkowcow dzialania byla ostatnia walka ZZ pielegniarek - wywalczyly g..... w stosunku do tego co mialy przed strajkiem a pani szefowa jak dostawala ladne pieniadze tak i rowniez je dostaje teraz.
Drugi przyklad moge wziac z tego forum - telefon do ZZ i pierwsze pytanie "Czy oplacasz skladki ?" zamiast zainteresowac sie sprawa i bezinteresownie pomoc.
Trzeci przyklad dotyczy manipulajci - Znowu bede wzorowal sie na pielegniarkach: Bidne musialy jescze po strajku zaglosowac czy sie zgadzaja czy nie na przerwanie strajku i na warunki jakie wygraly. Karta do glosowania przyslana zostala w formie listu.
Niby niewinny list z informacja od zarzadu ZZ, dwa pola do zakreslenia (Tak lub Nie) i uwaga nagle az nei moge uwierzyc ale poczulem sie jak za dawnych szczeniecych lat  - w liscie niczym kazanie xiedza z ambony wielka sugestia jak nalezy zaglosowac. Kur... czy to jest demokracja czy manipulacja ????
Czwarty przyklad rowneiz z forum: przeciez wy jasno piszecie ze w waszych zwiazkach dowiedziec sie czegos jako Polak jest ciezko i ze nikt was nei traktuje serio. Zamiast sie meczyc, tracic nerwy po urzedach, kase na nabusebow z ZZ wystarczy chociazby napisac na tym forum a pewno wiekszosc ludzi uzyska wiecej informacji w ciagu 10 min niz w ciagu kilku wizyt w ZZ.
PiatyPrzypomnijcie sobei metody postepowania ZZ w Szwecji przeciwko pracodawcam (malutkim rozpoczynajacym kariere przedsiebiorca ktorzy z ekonomicznych powodow nei chcieli podpisac z ZZ umowy. Metody ZZ by dany przedsiebiorca podpisal umowe - szantaz, sabotaz itp etc A niby Skandynawia to region wolnosci.
SzostyIdac za ciosem: kiedy nei jestes w ZZ cale srodowisko pracy bedzie wytkac cie jako tego jednego innego i wspolpraca meidzy toba a pozostalymi pracownikami bedzie pieklem. Hmmm a gdzie tu kur..... wolnosc wyboru ?? Na szczescie dla mnei w moim meijscu pracy jest wiekszosc myslacych podobnie do mnie wiec problemu nie ma :)
Kolejny przyklad ktory mi si eprzypomnial Afera z Norwegii dotyczaca wykorzystywania Polakow. Owszem szefosto firmy dostalo po d.... ale oszukani Polacy ktorzy tam pracowali dalje nei otrzymali wyrownania za nadgodziny itp Odnioslem wrazenie ze wykorzystano po raz kolejny niewinnych i uczciwych ludzi.
Nie podoba mi sie rowniez to ze organizacja sluzaca do "pomagania" pracownikom tak szczelnie chroni swoj wlasny rynek pracy i zamyka sie poprzez szereg utrudnien na naprawde solidnych, dobrych praucjacych niejednokrotnie przy ciezkich pracach z wieloma nadgodzinami, nockami etc Polakow (ale dotyczy to rowniez innych narodowosci pracujacych w Danii)

Z powazaniem

Svaria

« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2008, 09:08:41 wysłana przez Svaria »
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Cze 2008, 09:05:06 »
Panie Kropek 114, czy zwracal sie pan z pisemna prosba wraz z uzasadnieniem do zwiazkow w sprawie A-kasse?
Czy tylko ciagnal pan za jezyk 3 kolegow Polakow z wladz TIB?

Mam dosc male doswiadczenie ze zwiazkami zawodowymi w Polsce i w Danii.

Uwazam, ze jest to zuplenie naturalne, ze zwiazkowcy sie pytaja i sprawdzaja, czy dana osoba jest czlonkiem zwiazku i placila skladki. Nikt nie lubi pracowac za darmo, a niektorzy Polacy korzystaja ze zwiazkow w Danii bardzo ambiwalentnie - kiedy trwoga to do zwiazkow, kiedy pracodawca wysle smsa z zapewnieniem wyplaty zaleglych pieniedzy, to juz zwiazki i sklada jest be. Juz chca skasowac swoje czlonkostwo i skarge.

Chcialabym jedynie przypomniec, ze i tak niektore zwiazki zrobily duzo dla obywateli innych krajow, gdyz staraja sie miec sekcje niem, litewskie, polskie itd.  Finansuja to z pieniedzy swoich dunskich czlonkow i jak sie tak przygladam, nie ma z tego wiele zysku - prawnicy, tlumacze itd kosztuja.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Cze 2008, 09:16:01 »
Nie płacisz radż sobie sam
Nie wiem dlaczego Polacy oczekuja, ze ktos bedzie dla nich pracowal za darmo. :-\

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Cze 2008, 09:32:35 »
Nie wiem dlaczego Polacy oczekuja, ze ktos bedzie dla nich pracowal za darmo. :-\

Klingonie nie chodzi o to czy ktos bedzie pracowal na kogos za darmo ale jezeli ZZ sa instytucja pomagajaca to powinny mimo wszystko udzielac rad i wskazowek nawet dla osob nie bedacych czlonkami w przeciwnym wypadku prowadzi to do sytuacji w ktorej ZZ to taki "ekskluzywny klub". A jak napisalem wyzej, ja osobisci enei uwarzam ze osoba pracujaca w ZZ powinna dostawac za to jakikolwiek profit. Skladka na ZZ ma sens tylko wtedy kiedy cala jej wartosc zostaje przeznacozna na pomoc zwiazkowca jak np. finansowanie ludzi z zewnatrz (prawnicy, doradcy etc). Osoby dzialajace aktywnie w ZZ powinny byc rowneiz takimi samymi pracownikami konkretnego sektora publicznego.

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Cze 2008, 09:56:57 »
Wielu ludzi placi skladki na zwiazki (z ktorych oplacane sa lokale, pensje pracownikow itd.) aby bronili ich interesow. Jezeli ci ludzie chcieliby pomagac innym za darmo to niech to robia w swoim wolnym czasie. ;D
Jakie inne grupy powinny pomagac bez profitu, lekarze, prawnicy, szewc? ???

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Cze 2008, 09:56:57 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Cze 2008, 09:59:23 »
Mnie to przypomina idealy leninowskiej komuny...

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Cze 2008, 10:16:38 »
Sluchajcie otoz zalozylam tego posta,a mam swieze wiadomosci prosto ze zwiazkow zawod.NNF,od dunczyka ktory zajmuje sie sprawami Polakow.Maz bedzie mial15m-cy pracy i bedzie mial 1960godzin.bo w zwiazkach naliczali mu i sprawdzali wszystko,zapewnili ze na 100% dostanie zasilek.Takze mowienie ze trzeba byc rezydentem i byc nim 5 czy 7 lat nie jest prawda.Mam wiadomosci prosto ze zwiazkow.Przedstawili wszystkie warunki jak to jest sie na zasilku itd.My i tak szukamy pracy.Pozdrawiam

płace od kilku miesiecy na A-kasse i mam nadzieje ze otrzymam zasiłek w razie czego,w zwiazkach ani słowa nie powiedziano mi że musze mieszkac 5 czy 7 lat...

[Dodane: 25 Czerwiec  2008, 10:07:04]

cytat z broszurki 3 F :
"w Danii uzyskuje sie zwykłe prawo do zasilku w okresie pozostania bez pracy po jednorocznym nieprzerwanymn okresie bycia członkiem kasy dla bezrobotnych oraz zatrudnieniu przez 1924 (1 rok ) w okresie członkowskim.dodatkowym warunkiem jest to  ze musisz suzkac pracy i byc do dyspozycji dunskeigo rynku pracy.Dla obywateli nowych krajów UE istnieja jednak zaostrzone warunki uzyskania prawa do zasiłku w Danii.: ( co to znaczy ZAOSTRZONE?? )

[Dodane: 25 Czerwiec  2008, 10:14:00]

znalazłam takie cos :Jeśli jesteś obywatelem z Estonii, Litwy, Łotwy, Polski, Rumunia, Bułgaria, Słowacji, Słowenii, Czech lub Węgier, powinieneś – oprócz 1-rocznego członkostwa, mieć przepracowane nieprzerwanie co najmniej 12 miesięcy w Danii oraz spełniać warunki dotyczące zezwolenia na pobyt i pracę w Danii.
Jednakże traci to ważność od 1-szego maja 2008 w tym przypadku, gdy jesteś zatrudniony/a u pracodawcy, który ma zawartą umowę. Działają tutaj te same reguły jak w krajach EOG (EØS). Twój lokalny oddział 3F może poinformować Cię czy Twój pracodawca jest w posiadaniu umowy.

ze strony :
http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070129&Kategori=POLSK&Lopenr=70129012&Ref=AR&profile=2555

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Cze 2008, 10:37:27 »
Wielu ludzi placi skladki na zwiazki (z ktorych oplacane sa lokale, pensje pracownikow itd.) aby bronili ich interesow. Jezeli ci ludzie chcieliby pomagac innym za darmo to niech to robia w swoim wolnym czasie. ;D

Widzisz Klingonie takie cos dziala sprawnie w wielu polskich firmach. Wspolpracownicy zakladaja zwiazek, placa skladki, oplacaja prawnikow etc ale zaden z nich nie bierze ani jednej zlotowki. I ludzie wlasnei robia to w swoim wolnym czasie.
Moznaby jeszcze dopuscic sytuacjie w ktorej ZZ dzialalby na zasadzie wolontariatu, a jego pracownicy dostawali by zwykla normalna pensje (przykladowo ZZ pielegniarek, pensja ludzi dzialajacych w ZZ taka jak srednai pensja pielegniarska czyli meidzy 20.000 - 25.000 dkk) chociaz dla mnei sam fakt utrzymywania ludzi ktorzy z definicji mneij robia niz nie robia mija si ez celem.
Na szczescie zawsze jest jescze wybor miedzy tym czy plaicc czy nie. Ja wybralem zdecydowane NIE.

Mala:
A porownywanie tego do leninowskiego podejscia jest bledem rzeczowym z prostego powodu:
ZZ same w sobie sa jednym z glownych trzonow socjalizmu.

ZZ dzisiaj to nie to samo co ZZ w czasach kiedy one powstawaly. Dzisiaj to zwykla instytucja zerujaca na cudzych pieniadzach, ktora czasem komus pomoze po to by podtrzymac mit. Ba malo tego niejednokrotnie metodami z pierwszej polowy 20 wieku stara sie zmusic tych niepokornych do przynaleznosci (zarowno pracownikow jak i pracodawcow).

Z powazaniem

Svaria

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Cze 2008, 10:51:33 »
Wydaje mi sie, ze mamy inne pojecie co do komunizmu i socjalizmu.
Idealizm jest piekny, niestety praktyka jest raczej zawsze pelna bledow i wypaczen.

Nie sadze, aby rozdrobinie zwiazkow zawodowych byla w dluzszej perspektywie czasu, pozytywne dla ich czlonkow, pracodawcow itd.

Nie ma obowiazku przynaleznosci do zwiazkow zawodowych. A to, ze chca, aby wiekszosc pracownikow do nich nalezala, no coz, w szkole tez probuja nas zmusic do przestrzegania zasad ortografii. Z roznym skutkiem.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Cze 2008, 11:02:37 »
Idealizm jest piekny, niestety praktyka jest raczej zawsze pelna bledow i wypaczen.
Zgadzam sie z toba.

Nie sadze, aby rozdrobinie zwiazkow zawodowych byla w dluzszej perspektywie czasu, pozytywne dla ich czlonkow, pracodawcow itd.
Sila drzemie w jednostce a nie w masie. Masami sie poprostu kieruje.

Mala musze przyznac rowniez (wbrew swoim idealomi) ze i te ZZ sa niektorym ludziom potrzebne aczkolwiek nie powinno sie nikogo zmuszac jakakolwiek metoda do przynaleznosci badz podpisania umowy z ZZ. Tak samo ZZ powinien pomagac bez wzgledu an to czy ktos jest czlonkiem czy tez nie jest. Wypadalo by upublicznic poczynania, zarobki zarzadu etc dla zwyklych czlonkow ZZ. Wierz mi, ludzi nie interesuje to ile zwiazek wydaje na prawnikow, serwisty internetowe, reklame itp dlatego tez ZZ sa bezkarne natomiast gdyby ZZ ujawnilo ile niepotrzebnych pieneidzy idzie na administracje ze szczegolami.

Chodzmi mi po prostu o to by ludzie zanim zdecyduja si ena przynaleznosc to najpierw sami zastanowili sie czy w ich sytuacji jest to az tak konieczne.

A co do mojego zdania na temat komunizmu to jest ono jedno - jest zlem w calej swojej okazalosci

Z powazaniem

Svaria
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2008, 11:23:36 wysłana przez Svaria »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Cze 2008, 12:32:45 »
Z jawnoscia i publikacja sposobow wydawania pieniedzy itd trudnosci maja nie tylko zwiazki zawodowe, ale i wiekszosc NGO'sow (odprawa J.Poulsena, finasowanie osrodkow dla azylantow itp)  plus dunskie ministerstwa, patrz: Bendt Bendtsen.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Cze 2008, 14:39:12 »
Svaria, jak tak czytam Twoje przemyslenia, to tylko jedna mysl mi do glowy przychodzi: jestes utopijnym komunista  ;)
Wole dunska, profesjonalna wersje zwiazkow zawodowych od tej polskiej, awanturniczej i niezdolnej do kompromisu. Poza tym, zwiazki zawodowe nie sa od tego, aby pomagac, one sa od tego aby bronic praw pracownikow. Od pomagania sa wolontariusze tacy jak Klingon, ktorego pewnie lada dzien rodacy wykoncza.

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Cze 2008, 16:10:45 »
Komunizmem to ja sie brzydze moja droga
a co do tego co wole to wole by nie istnialy ZZ gdyz jest to organizacja komunistyczna.
W gospodarce wolnorynkowej wszelki interwencjonizm jest wrogiem rozwoju tejze gospodarki.

Z powazaniem

Svaria

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Cze 2008, 16:10:45 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7280
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15