Ogólne > Rodzina ...
Co sie bardziej oplaca...mieszkac w Polsce, czy z mezem i dziecmi w Danii?
giuseppe_Randers:
Wedlug mnie nie bedzie taniej ale bedzie sie oplacalo (chociazby ze wzgledow pozafinansowych :) ), mozna to prosto przeliczyc, niech maz pracuje po ok.
90 h/2 tyg. (taki system panuje w moim miejscu pracy). x 138 (brutto) = 12420 Kr.
z tego powiedzmy ze zostanie nam ok. 8500 do 9000 Kr. x 2 (czyli 1 mies.) = 17000 do 18000 Kr.
A teraz wydatki:
+ mieszkanie - wynajem od firmy to powiedzmy 2 pokoje ok. 59 m2 koszt ok. 3900 (www.cepheus-ejendomme.dk)
+ energia ok. 730 (1 na 2,5 mies.) = mies. ok. 300 Kr.
+ internet (to w zaleznosci od opcji, ale c.a. 300 Kr.) (www.tdc.dk)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
= 4630 Kr.
Po odjeciu tego od kwoty 17 000 Kr daje nam to 12370 Kr., nie wiem jak jest z podrecznikami i tym podobnymi gdzy nie chodze do szkoly (typu szkola srednia, uniwersytet czy cos podobnego), jedynie do (prawie ze) darmowego sprøgcenter :) Aczkolwiek jezeli chcecie zainwestowac w dobra edukacje dzieci, to wg mnie jest to strzal w dziesiatke, ostatnio rozmawialem z kolega studentem z WAT-u (Wojskowa Akademia Techniczna - student cybernetyki) i zgodnie stwierdzilismy ze nawet srednia (mam na mysli poziom) szkola czy uniwersytet za granica - Dania, Francja czy Wlk. Brytania lub Niemcy duzo lepiej wypada na rozmowie kwalifikacyjnej niz doswiadczenie w bardzo znanej polskiej firmie np. Maspex. Co sie tyczy mebli jest bardzo duzo Czerwonych Krzyzy gdzie mozna okazyjnie kupic uzywane meble, tylko trzeba troche poszukac ;), poza tym ceny w Ikei Dunskiej (www.ikea.dk) a Polskiej sa prawie porownywalne. Od tego nalezy odjac koszty jedzenia wyjsc do pubu, restauracji itp (na kino to jeszcze za wczesnie ;) ) ale to juz w zaleznosci od potrzeb i checi. To wyliczenia tylko w sytuacji w ktorej pracuje jedna osoba, a nie jest powiedziane ze nie mozesz sama pojsc do pracy (www.jobindex.dk), za taka stawke i w takiej ilosci czasu zeby tylko pokryc wydatki na mieszkanie itp. jednoczesnie uczac sie dunskiego - 2 razy w tygodniu (popoludnia) lub 3 razy w tygodniu (poranne lekcje).
Jest drozej ale biorac pod uwage realne stawki (nie nominalne) mozna przezyc na duzo wyzszym poziomie niz w Polsce, poza tym kurs PLN/DKK w ciagu 4 miesiecy spadl z 0,4590 do 0,4395 a nie zauwazylem by moi znajomi byli jakos szczegolnie zadowoleni z niby poprawy jakosci zycia w Polsce. Skoro maz pracuje dopabuse miesiac to wg. warto przeczekac chociazby "okres probny" - 3 miesiace ?, gdyz wynajecie mieszkania to z reguly ogromny koszt na poczatek 3 mies. depozyt + 1 miesiac z gory + 1 mies. w rezerwie co daje przy naszych zalozeniach ok. 17500 Kr. na sam poczatek i mamy gole sciany bez zyrandola nawet ;D
Pozdrawiam i zycze madrych decyzji :). G.
Klingon:
Dodam że ja bym szukał mieszkania w spółdzielniach gdzie reguły są przestrzegane bezstronnie, np. zwrot depozytu (3 x czynsz). Często można przejąć mieszkanie nie odnowione, wtedy też nie trzeba odnawiać przy wyprowadzaniu. Trzeba zapłacić za ewentualne wszelkie szkody, np. porysowana podłoga itd. Dlatego przy wprowadzaniu wypełnia się blankiet opisujący stan przyjmowanego mieszkania.
Nie wiem jak jest z wynajmowaniem u prywatnych osób ale przypuszczam że nie jest łatwe odzyskanie depozytu.
Poza tym, nie rozumiem albo teraz albo za rok - autobusy jeżdżą cały rok.
agaw1375:
Tak autobusy jezdza caly rok, ale jak corka pojdzie do szkoly w Pl to po trzech miesiacach nie zapisze ja do Dunskiej. Nie wiem czy wogole jest taka mozliwosc.
lilia:
Oczywiście,że jest :D
A myślisz,że jak ktoś się sprowadza po rozpoczęciu roku szkolnego, to dzieciaki mają rok siedzenia w domu..? Pewnie by chciały ;)
agaw1375:
A co wtedy z komunia? Czyli nawet po polroczu mozemy smilao jechac i do szkoly przyjma moja corke?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej