Ogólne > Hydepark
Czy w Polsce jest nadal tak beznadziejnie?
Juta:
Sugerujac, ze moi znajomi sa nieuczciwi i ze mam przyjaciol zlodziei obraziles mnie dosc ewidentnie. Ja, piszac, ze policjanci sa nieuczciwi obrazilam Ciebie. Tak wiec jestesmy kwita :D eot
A wracajac do tematu. Polska nie sklada sie tylko z ludzi biednych, ktorzy uczciwa praca nie moga do niczego dojsc i bardzo bogatych, zawdzieczajacych swoj sukces oszustwom. Posrodku jest spora grupa tych, ktorzy wykorzystujac swoje umiejetnosci i szczescie doszli do przyzwoitych pieniedzy uczciwa praca. Kilkanascie (moze kilkadziesiat) swiatowych korporacji ma swoje oddzialy w Polsce, w ktorych zatrudnia Polakow, najchetniej mlodych fachowcow po studiach i placi im swietnie. Zalozycieli portalu "Nasza klasa" tez chyba do zlodziei nie zaliczymy, chlopaki doszli do wielkiej kasy dzieki swojej kreatywnosci i pracowitosci. Przykladow moznaby mnozyc.
Takze fachowcy z branzy budowlanej moga liczyc na przyzwoite zarobki powyzej sredniej krajowej. Tak, to nie sa bogacze, ale wyplata wielkosc 4-5 tys. zl miesiecznie to chyba nie jest pensja glodowa.
Nie twierdze, ze w Polsce jest powszechny dobrobyt, ale sytuacja jest lepsza, choc nie kazdego to dotyczy.
Tula:
--- Cytat: Byly Policjant w 02 Lip 2008, 14:51:24 ---Pierwsze - ja nikogo nie obrazam. A Juta swoje uwagi na temat moj i policji niech sobie wsadzi.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj (zaznaczone) ---He he lalunia sie bajek naczytala. a moze ma przyjaciol zlodziei
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Vera ---zmień dilera
--- Koniec cytatu ---
Jesli Panowie nie umiecie powstrzymac sie od uwag ad personam, proponuje przeniesc sie na forum onetu. Tu nie beda tolerowane i osobiscie je do kosza posle, poniewaz lamia punkty 5, 8 i 12 regulaminu. Dyskusja ma byc na argumenty.
--- Cytat: Rihard ---Na per pani to trzeba zasluzyc
--- Koniec cytatu ---
.
No pieknie... BTW, w moich okolicach to na "tykanie" sobie trzeba zasluzyc :D.
W temacie zas -- pochodze z poludniowej Polski, wiec regionu umiarkowanie zamoznego. Jednak wsrod moich znajomych i rodziny placa ponizej 2000 na reke jest rzadkoscia, wyjawszy pielegniarki i nauczycieli oraz lekarzy stazystow. Ale nawet ci dostali niedawno podwyzki. Wiadomo, ze budzetowka nigdy nie bedzie zarabiala kokosow, ale pretensje trzeba miec do siebie, w koncu kazdy wiedzial, czego sie moze spodziewac po zawodzie, jaki sobie wybral.
Garsc danych, znow. Z analiz firmy badawczej Advisory Group TEST Human Resources, przeprowadzonych na zlecenie portalu Money.pl, na wejsciu Polski do UE ze wszystkich grup zawodowych najwiecej zyskali robotnicy (budowlancy, tokarze, elektromonterzy i elektrycy). Ich zarobki w ciagu czterech lat zwiekszyly sie odpowiednio o 50%, 44%, 39% i 31%.
vera:
Juta może masz kilku takich znajomych , ale to nie znaczy ze jest tak wszędzie. Mam dwóch znajomych gdzie niby fest zagraniczna firma zainwestowała w region i ludzi dawała kasę o jakiej i ty wspomniałaś. Jednak czas dla nich trwał tylko 3 lata potem wszystko zdechło. Zachłysnęłaś się czymś i uogólniasz.
Nic się w Polsce nie zmieniło i długo nie zmieni. Ja wyjechałem tylko dlatego do Danii bo zostałem oddelegowany z polskiej firmy jednak jak przyjdzie czas powrotu poprostu pokarzę środkowy palec. 8)
Juta zejdz na ziemie, i nie czytaj "Pudelka". News'y o zarabianiu 6 - 20 tyś miesięcznie nie są ewenementem ale czy wiesz jaki to procent??? Odnieś też procent ludzi zarabiających poniżej średniej krajowej która i tak jest zawyżana.
lilianka:
ja równiez pochodze z południa, to smutne ,ale tam gdzie mieszkam mało kto zarabia powyżej 2000 zł ...
vera:
Tula zamiast cytować czyjeś posty, pouczać regulaminami to weż pod uwagę jedno, jak tobie dwa razy zwróciłem uwage to wielka obraza i wielka pani nagle.
Innych pouczasz to także się stosuj do tych zasad.
Lubisz wkładać kij do mrowiska jak juz kilka razy zauważyłem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej