Ogólne > Hydepark

Czy w Polsce jest nadal tak beznadziejnie?

<< < (10/13) > >>

Tula:

--- Cytat: Slawek Kopenhaga w 02 Lip 2008, 17:09:38 ---Wstydem dla Polski sa emeryci, ktorzy pracowali cale zycie na chwale PRL-u, a teraz nieraz nie stac ich na zywnosc i wykupienie lekow w aptece, znam to niestety z autopsji (12 lat praktyki w Polsce). A Panstwo nic nie robi, zeby im pomoc...
--- Koniec cytatu ---
A jak mogloby pomoc? Dolozyc do emerytur? Z czego? Minister zdrowia Lapinski mial pomysl "lekow za zlotowke" i zdaje sie nawet je wprowadzono, prowadzi sie tez rewaloryzacje rent i emerytur. Notabene, moja matka, nauczycielka, dostaje 1300 zl emerytury. To chyba nie jest glodowa? W kazdym razie ona nie gloduje.

I uwaga natury ogolnej. Ja naprawde rozumiem oburzenie na biede, natomiast nie rozumiem postawy roszczeniowej. "Panstwo" nic nie robi. A czy my sami, ktorych nas tak oburza sytuacja, cos robimy? Kogos wspomagamy? Zapraszamy na obiady? Prowadzimy swietlice dla dzieci z PGR-ow? Jestem pewna, ze dla wiekszosci odpowiedz jest negatywna.

Przy okazji -- najbardziej aktualna polska lista plac:
http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,74785,5293502,Polska_Lista_Plac_2008.html?skad=rss

Rihard:
Rownie dobrze ja moglbym powiedziec,DOSC pompowania pieniedzy w Warszawe ktora defakto dyskryminuje reszte Polski.Dlaczego Slask jest ewidentnie dojony przez caly kraj mimo,ze nie ma przyzwolenia Slazakow.I nie chodzi mi uprzedzenia regionalne tylko o ROWNOSC dla wszystkich.Co do tego artykulu,w duzym stopniu odzwierciedla rzeczywistosc,ale trzeba wszystko zrobic w tym kierunku aby wybic tym ludziom z glowy nawyki przechodzace z ojca na syna,z pradziada na dziada.To,ze osrodki spoleczne interweniuja oczywistym jest ich zadanie,ale po nie udanej akcji nie mozemy rozkladac rak.Nie moge pominac tego faktu,ze w dzisiejszych czasach w Polsce slowo rolnik jest bardzo nad uzywane,i zdaje sobie z tego sprawe,ze z 2/3hektarow ziemi nie da sie utrzymac rodziny na przyzwoitych warunkach.A takich(rolnikow)jest cala masa.Jednego jestem pewien wiele ludzi zyje systemem post komunistycznym cofajac sie wstecz to wlasnie takie poglady powinnismy pietnowac w pierwszej kolejnosci modernizujac stare nawyki i systemy Panstwa.

Rihard:
Jezeli to maja byc te rewelacje zarobkowe to ja po prostu wysiadam z tego autobusu.Tak dla jasnosci sprawy przydalby sie jakis link odnosnie wydatkow w kraju, z tego co ja wiem to Polska jest bodajze najdrozszym krajem w Europie.Oczywiscie zarobki na wydatki.

lilia:
Tula,znowu podpisuję się obiema rękami.
W Warszawę nikt nie pompuje,ona sama już całkiem nadmuchana, jestem wrocławianką i uważam,ze to znakomite miejsce do życia- jest piękny,prężny,modernizowany,do miasta ściągają różne międzynarodowe koncerny (ostatni,m.in. oddział Google'a).
I nie dlatego,że rząd czy ktokolwiek pompuje cokolwiek w to miasto. To LUDZIE są jego siłą napędową.
A Kraków? Poznań? Trójmiasto? Porównanie do 10 lat wstecz wypada znakomicie.Aż miło popatrzeć.
A Richard ma chyba jakiś,przepraszam,kompleks na punkcie maleńkich miasteczek,bo zieje nienawiścią, choćby do Warszawy,jakby była mu cokolwoek winna ;) A,przepraszam,jest- bo pompuje kasę tylko w siebie,a nie poPGR-owskie wioski... ;D

[Posted on: 02 Lipiec  2008, 20:48:05]
Ale Polska bardzo drogim krajem jest, to akurat,niestety, prawda  :-\

Tula:

--- Cytat: Rihard w 02 Lip 2008, 18:33:04 ---Dlaczego Slask jest ewidentnie dojony przez caly kraj
--- Koniec cytatu ---
??? A te gornicze wczesniejsze emerytury z budzetu panstwa, ktorych podwyzki sobie co roku gornicy wywalczaja piescia i kilofem? I to Slask jest dojony? No doprawdy ;D.

--- Cytuj (zaznaczone) ---Nie moge pominac tego faktu,ze w dzisiejszych czasach w Polsce slowo rolnik jest bardzo nad uzywane,i zdaje sobie z tego sprawe,ze z 2/3hektarow ziemi nie da sie utrzymac rodziny na przyzwoitych warunkach.A takich(rolnikow)jest cala masa.
--- Koniec cytatu ---
Zgadza sie. Dlatego UE dazyla do zlikwidowania takich malych gospodarstw rolnych. U nas, mimo wielkich pieniedzy wpompowanych w polska wies, wciaz to wyglada jak wyglada -- z jednej strony obszarnicy w stylu Leppera, z drugiej bieda az piszczy na osmiu morgach.

Jesli zas o rownosc, o ktora Pan sie upominal, chodzi, to przede wszystkim powinno sie zlikwidowac KRUS oraz wczesniejsze emerytury.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej