No i po ptokach. Moje wrazenia sa takie:
læseforståelse bylo latwe, wiec jesli tylko zalicza zzynanie zywcem zdan z tekstu w charakterze odpowiedzi, to git

. Pierwszy test polegal na wyszukaniu informacji w ulotce reklamujacej wyksztalcenie projektanta technicznego (
teknisk designer), drugi tekst byl kretynski i traktowal o stowarzyszeniu, ktore kupuje krowy i kawalek pastwiska, aby potem czlonkowie mieli dostep do taniego miesa dobrej jakosci (ekologicznego). Te pytania... "Dlaczego ludzie chetnie przystepuja do stowarzyszenia?" "Bo to daje dzieciom mozliwosc obcowania z natura i uczy je, skad mieso pochodzi" "Dlaczego niektorzy nie jedza miesa zaraz po uboju, tylko odczekuja jakis czas, trzymajac je w zamrazarce?" "Bo w trakcie zajmowania sie zwierzeciem rozwijaja z nim bliski stosunek i dziwnie im je potem tak od razu jesc"

. Dla mnie, jako wegetarianki, byla to droga przez meke. Ze tez akurat w tym roku musialam na taki tekst trafic.
Czesc pisemna poszla tak sobie; po pierwsze, byl do napisania list formalny, konkretnie reklamacja, i nie wszystkie wskazowki byly dla mnie jasne. Druga czesc, to do wyboru albo opisanie diagramu pokazujacego ilosc czasu poswiecanego na ogladanie telewizji w roznych grupach wiekowych i wyjasnienie, czemu tak jest oraz wymienienie wad i zalet telewizji wraz z uzasadnieniem, albo wypracowanie o stanie zdrowia Dunczykow i co mozna zmienic, by go polepszyc. Pisalam o telewizji, bo diagram jest zawsze latwiejszy, ale nie sadze, ze z pisemnej czesci uda mi sie dostac 7.
Teraz pozostaje czekanie na wyniki i na ustny.