poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pociąg czy bus ?  (Przeczytany 16807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DamianJB

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pociąg czy bus ?
« dnia: 31 Gru 2010, 04:18:30 »
Witam !
Pod koniec stycznia jadę do Danii ale mam mały dylemat - bus czy pociąg ? O busie wiem tyle że bilet kosztuje 400złotych i jest bez przesiadek, natomiast co do pociągu to wiem że miałbym około 5 przesiadek, jednakże nie znam ceny biletu z Warszawy do Odense (bądź Svendborgu), orientuje sie może ktoś jak to wygląda cenowo ? Szczerze mówiąc chętniej wybrałbym opcje pociągu, jakoś tak mam chęć na chwilowe przebywanie w wielkim mieście  ;) ale to zależy od ceny takiego biletu. Orientuje się może ktoś jak to z tą ceną jest ?

inna

• Gość
Odp: Pociąg czy bus ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Gru 2010, 09:34:15 »
Hej poklikaj tutaj. To jest niemiecka strona. Ceny brak.

[Posted on: 31 Gru 2010, 09:33:44]

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/dn?ld=9667&seqnr=2&ident=cp.01056267.1293784230&rt=1&rememberSortType=minDeparture&HWAI=JS!ajax=yes!&HWAI=CONNECTION$C0-2!id=C0-2!HwaiConId=C0-2!HwaiDetailStatus=details!;~CONNECTION$C0-2!HwaiMapStatus=UNDEFINED!HwaiMapNumber=UNDEFINED!HwaiMapSlider=UNDEFINED!HwaiDetailHimMessage=UNDEFINED!;

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Gru 2010, 10:37:37 »
Pociag do Danii to zawracanie glowy; 5 przesiadek w zimie ???  Masz wiele tanich lotow z Warszawy (wczesnie zakupionych) do Kopenhagi i pelno polaczen  kolejowych do Odense.W sumie taka podroz moze cie taniej kosztowac.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Gru 2010, 11:09:58 »
Idz na strone www.db.de
Mozesz sam sprawdzic jakie sa polaczenia, ceny itp itd
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline DamianJB

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Gru 2010, 12:42:43 »
Pociag do Danii to zawracanie glowy; 5 przesiadek w zimie ???  Masz wiele tanich lotow z Warszawy (wczesnie zakupionych) do Kopenhagi i pelno polaczen  kolejowych do Odense.W sumie taka podroz moze cie taniej kosztowac.

W sumie masz rację, pisząc posta o 4 w nocy nie wziełem pod uwagę zimy i opóźnień, a przy takiej ilości przesiadek mógłbym nie zdąrzyć na którąś z nich.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i jednak skorzystam z busa, pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku !

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Gru 2010, 13:55:43 »
  Moze  to  zabrzmi  troche  crazy  ale jesli  juz  pociag  to  raczej  do  Berlina  z  Warszawy  ..
  Bardzo  fajna  wycieczka  ale moze niekoniecznie  zima  :)))  A dlaczego  nie  Wizzairem  do  Malmø  ????????????
 Jazda  busem  to  prawdziwa  tortura   ::)

Offline DamianJB

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2010, 14:32:56 »
  Moze  to  zabrzmi  troche  crazy  ale jesli  juz  pociag  to  raczej  do  Berlina  z  Warszawy  ..
  Bardzo  fajna  wycieczka  ale moze niekoniecznie  zima  :)))  A dlaczego  nie  Wizzairem  do  Malmø  ????????????
 Jazda  busem  to  prawdziwa  tortura   ::)

Wiem że fajna wycieczka, ale przy zimowych opóźnieniach dosyć ryzykowna, w samej Polsce wdg strony miałbym 2-3 przesiadki (Białystok - Warszawa - Szczecin), wiec przy aktualnej pogodzie to przy samej podróży Białystok - Warszawa miałbym conajmniej godzine opóźnienia  ;)
A mając na myśli Pociąg do Odense miałem na myśli trase wdg www.pkp.pl gdzie odrazu mi pokazuje wszystkie przesiadki itp.

Akurat nie brałem pod uwagi samolotów ale wątpie, chociaż za chwile sprawdze, żeby lot na 25 lub 27 stycznia kosztował taniej niż bus.

Dlaczego uważasz że jazda busem to prawdziwa tortura ? Na tak długich trasach nigdy nie jeździłem, więc chętnie poznam Twoją opinię :)

edit. Szczerze mówiąc to w tym momencie jestem w szoku - bilet na 26 stycznia, z Warszawy do Malmø kosztuje... 19złotych. Orientuje sie może ktoś jak prezentuje się koszt pociągu Malmo - Odense, bądz bezpośrednio do Svendborga ?
Ogólnie czy może ktoś zna jakąś strone duńskiego pkp ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Gru 2010, 14:32:56 »

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Gru 2010, 15:11:57 »
http://www.dsb.dk/salg/netbutikken/resultat.3      z  lotniska  do  samego  Malmø autobusem :)

[Posted on: 31 Gru 2010, 14:56:28]

Cytuj (zaznaczone)
Dlaczego uważasz że jazda busem to prawdziwa tortura ? Na tak długich trasach nigdy nie jeździłem, więc chętnie poznam Twoją opinię   

a  po  co  sie  meczyc  w  autobusie  przez  cala  dobe  jesli  lot  samolotem  kosztuje  w  sumie  prawie  tyle  samo  ?????
Poza  tym  tymi  busami  czesto  gesto  jezdza  tacy  ktorzy  sa  narabani  juz  przed  odjazdem  a podczas  jazdy  poprawiaja >:(

[Posted on: 31 Gru 2010, 14:59:54]

Acha  ...pociag  z  wawy  do  berlina  nie  jedzie  przez  szczecin  ..... ;D  nie bardzo ma  po  drodze  ;D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Gru 2010, 15:13:44 »
Z Malmoe do Odense musisz jechac przez Kopenhage, pociagi co 20 min. Z Kopenhagi do Odense pelno roznych polaczen.
Jazda polskim autobusem to zazwyczaj kara boska  :)

Offline DamianJB

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Gru 2010, 15:20:44 »
Acha  ...pociag  z  wawy  do  berlina  nie  jedzie  przez  szczecin  ..... ;D  nie bardzo ma  po  drodze  ;D

Wdg pkp.pl jedzie ale szczerze to ja już tego całego pkp nie kminie no ale pomińmy ten temat :P
Ah i link który mi podałeś niestety nie działa u mnie, ale już jakoś sobie poradze z translatorem :)

Ok, czyli już wiem jak dostać się z Malmo do Odense ale może ktoś się orientuję jak z cenami ? I czy dla osób które nadal się uczą przysługują jakieś ulgi ?

Dzięki za wszelką pomoc i szczęśliwego nowego życzę !

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Gru 2010, 15:33:01 »
  To bardzo  dziwne  z  tym  Szczecinem  bo ja  jechalem  w  linii  prostej  przez  Poznan  ......ale  moze  to  dlatego  ze  Deutche Bahn  jezdzi  krotsza  droga  niz  PKP.......    ;D   Tyle ze  wagony  byly  z  PKP  wiec  nie kumam  za bardzo  tej  roznicy  .

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Gru 2010, 15:40:15 »
Wez kolego tego busa i nie kombinuj, samoloty,pociagi,autobusy i jeszcze moze jakiej ryksze badz lektyki.Za busa zaplacisz pare stowek i dojedziesz na miejsce a tak z tymi calymi atrakcjami nie dosc ze wyjdzie cie duzo drozej to jeszcze nascie godzin w piczy(w najlepszym ukladzie)myslisz ze ile tu pociagi kosztuja?za bilet z Malmo zaplacisz dobrych pare stow a moze nawet i w tysiaczku sie zmiscisz(zalezy dokoad wykupisz)i twoj caly plan oszczednosciowy pojdzie w pizdu,a jesli chodzi o busy ta sa firmy ktore sie szanuja i nie biora oprychow czy drobnych pijaczkow na poklad tylko w miare normalnych pasazerow.Wybor nalezy do ciebie jesli jestes zadny wrazen to wybierzesz wszystko inne poza busem a jesli chcesz dojechac na miejsce w normalnych godzinach i w miare normalnych warunkach to wezmiesz busa, a tak po za tym jest masa ofert tu na forum ludzi ktorzy maja wolne miejsca z roznych miast w polsce wez je przewertuj i moze cos znajdziesz i sie z kims dogadasz.

Offline DamianJB

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Gru 2010, 15:57:09 »
Wez kolego tego busa i nie kombinuj, samoloty,pociagi,autobusy i jeszcze moze jakiej ryksze badz lektyki.Za busa zaplacisz pare stowek i dojedziesz na miejsce a tak z tymi calymi atrakcjami nie dosc ze wyjdzie cie duzo drozej to jeszcze nascie godzin w piczy(w najlepszym ukladzie)myslisz ze ile tu pociagi kosztuja?za bilet z Malmo zaplacisz dobrych pare stow a moze nawet i w tysiaczku sie zmiscisz(zalezy dokoad wykupisz)i twoj caly plan oszczednosciowy pojdzie w pizdu,a jesli chodzi o busy ta sa firmy ktore sie szanuja i nie biora oprychow czy drobnych pijaczkow na poklad tylko w miare normalnych pasazerow.Wybor nalezy do ciebie jesli jestes zadny wrazen to wybierzesz wszystko inne poza busem a jesli chcesz dojechac na miejsce w normalnych godzinach i w miare normalnych warunkach to wezmiesz busa, a tak po za tym jest masa ofert tu na forum ludzi ktorzy maja wolne miejsca z roznych miast w polsce wez je przewertuj i moze cos znajdziesz i sie z kims dogadasz.

Na ryksze trochę za zimno  :'( ;)

No cóż, dzięki za wszystkie odpowiedzi, szczęśliwego Nowego wszystkim ! ;-)

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Gru 2010, 16:01:49 »
  Na  Twoim  miejscu  to  bym  bardzo  uwazal  na  jazde  prywatnie  z  kims  kogo nie  znasz  ...Umowisz  sie na  500  , potem bedzie ze  1000  a  jak nie  to  spier.....  Slyszalem  o  wypadku  gdzie  ktos nagle  musial  wysiasc  pod  Grudziadzem  23  grudnia bo  panu  szoferowi  cos  sie  nie  spodobalo  ..... Bynajmniej  Grudziadz  nie  byl celem  podrozy   ;D

Szczesliwego nowego  2011 ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Gru 2010, 16:05:18 »
Przelot Warszawa - København 27.01.2011 cena 288 pln (www.efly.pl). Pociag København (z lotniska gdzie przylatujesz terminal 3) do Odense cena 286 kr. podroz 1 godz.43 min. Odjazdy pociagow z lotniska Kastrup - zobacz www.dsb.dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Gru 2010, 16:05:18 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26532
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17832
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39452
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18928
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?