poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytanie o Au pair  (Przeczytany 13794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magde1985

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pytanie o Au pair
« dnia: 06 Sty 2011, 12:05:00 »
Przeszukałam forum ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Od kwietnia wracam do pracy i zastanawiamy się, z mężem nad opieką dla naszego synka. Może orientuje się ktoś jak się załatwia opiekunkę Au pair? Ile taka opieka kosztuje (wiemy, że mieszkanie i jedzenie gwarantujemy my) chodzi oto ile oprócz tego takiej dziewczynie się płaci. I czy to prawda, że komuna do takiej opieki dopłaca. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Pytanie o Au pair
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sty 2011, 12:12:43 »
Tu masz wszystko na temat au pair i na temat rodzin chcacych zatrudnic au pair.
Warunki, ile godzin dziennie, kieszonkowe, zakwaterowanie, wyzywienie itp.

http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/au_pair/
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sty 2011, 15:43:58 »
Przepisy swoją drogą a rzeczywistość swoją.
Sama byłam operką i wiem jak to wygląda.

Tu masz przykładowy portal,gdzie możesz sobie przejrzeć oferty.
Po lewej stronie masz różne opcje jakie ma spełniać np.wiek,kraj pochodzenia itp.
http://www.greataupair.com/search/hire.cfm

Cytuj (zaznaczone)
I czy to prawda, że komuna do takiej opieki dopłaca.
Prawdę mówiąc nie wiem czy moja rodzina dostawała jakieś dofinansowanie ale to wątpliwe.

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sty 2011, 21:54:07 »
a czy jest taka mozliwosc,ze ja zatrudniam np.moja niepracujaca mame z Polski,melduja ja w Danii,place jej kieszonkowe a komuna zwaraca mi iles tam %%?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sty 2011, 23:47:48 »
A przeczytales link powyzej?
Nie?
Szkoda.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sty 2011, 23:52:35 »
a czy jest taka mozliwosc,ze ja zatrudniam np.moja niepracujaca mame z Polski,melduja ja w Danii,place jej kieszonkowe a komuna zwaraca mi iles tam %%?

Moglbys tez zatrudnic Babcie, ale musialaby byc ponizej 30 roku zycia i co najmniej wyksztalcenie na poziomie dunkiej 9 klasy.
A co do doplaty z komuny to skad wpadles na taki pomysl? Chyba, ze generalnie uwazasz, ze komuna doplaca do wszystkiego.

Roga, zle ci sie zacytowalo, wiec poprawilam .
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2011, 12:03:13 wysłana przez Juta »

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2011, 19:26:51 »
Moglbys tez zatrudnic Babcie, ale musialaby byc ponizej 30 roku zycia i co najmniej wyksztalcenie na poziomie dunkiej 9 klasy.
A co do doplaty z komuny to skad wpadles na taki pomysl? Chyba, ze generalnie uwazasz, ze komuna doplaca do wszystkiego.

Rozmawialem z tlumaczka, ktora przchodzi do nas z pielegniarka srodowiskowa i ona wlasnie tak zalatwila

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2011, 19:26:51 »

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sty 2011, 21:24:05 »
No wlasnie, moze byloby fajnie gdyby sie tez wypowiadaly byle au-pair

Ja tez przez to przechodzilam,ciekawe doswiadczenie ale konczy sie tuz przed 30 rokiem zycia i to jest na 100% jesli chodzi o zasade i kontrakt dla au-pair w Danii

Au-pair jest osoba nie zamezna i nie posiadajaca dzieci – to przede wszystkim, “takiej dziewczynie” placi sie najmniej 2.700 i maksymalnie, oficjalnie w umowie do 3000 kr. na miesiac, chyba ze teraz jest juz wiecej
25 – 35 godzin tygodniowy wymiar pracy, i nie wykorzystuje sie jej do “odwalania calej roboty w domu” lacznie z prasowaniem 100 wieczorowych sukienek pani domu !

Glownie to opieka nad dzieckiem, przygotowanie posilkow dla dziecka ,gdy jest w szkole madpakke, odrabianie z nim lekcji, zabawy,ogladanie filmow, bajek i innych, plac zabaw, nawet wyjscie do kina oraz jak pisze w umowie to takze “lekkie prace domowe”

Au-pair ma takze czas wolny, tylko dla siebie i wylacznie dla siebie,ma rowniez wakacje, wyjazdy na swieta i inne przerwy tak jak maja dzieci szkolne w Danii – jesli dziecko ma ferie zimowe i ma wolne od szkoly to au-pair zazwyczaj nie ma co wtedy robic, bo ktores z rodzicow bierze takze wolne
Au-pair chodzi do szkoly jezykowej, co jest takze warunkiem, rodzina moze jej doplacac do dojazdow do szkoly lub na wyjazdy z dzieckiem, jesli to konieczne na przyklad na plac zabaw
Au-pair  jest czlonkiem rodziny, mieszka, zyje, pozywia sie na koszt rodziny
Au-pair ma prawo zapraszac gosci do siebie, oczywiscie w porozumieniu z host mama lub tata,a takze jesli na przyklad kolezanka chcialaby przenocowac po dyskotece
Au-pair ma w tygodniu 1 wieczor babysitting, wiec moze zajmowac sie dzieckiem gdy rodzice wychodza na przyklad do kina

Wiele juz bylo przypadkow “naduzyc” ze strony host rodziny rowniez zbadanych przez 3F

Kontrakt trwa zazwyczaj rok, moze byc przedluzony do 2 lat czy raczej 18 miesiecy, moze byc takze tylko pol roku lub na pewien wyznaczony okres…kilka miesiecy
Mozna zerwac kontrakt, ale wymagany jest takze okres wypowiedzenia chyba 1 mies.albo 2 tygodnie platne oczywiscie, czy cos takiego…trzeba tez sprawdzic w biurze
Mozna au-pair dac jakis dodatkowy grosik za cos “extra” ale nie mozna z tym “wiecznym zatrudnianiem” przesadzac, jak rowniez mozna zabrac au-pair na wspolne wakacje, podarowac prezent  :)

Nie bede opisywac calej mojej “przygody” z byciem au-pair ale moj wymiar pracy znacznie sie wydluzyl,a z czasem latalam z wywieszonym jezorem od 8.00 rano zeby sie ze wszystkim wyrobic ,w tym zakupy, potem odebrac dzieciaka ze szkoly,zrobic obiad, wrzucic naczynia do zmywarki, wlaczyc pralke z brudnymi rzeczami po pilce noznej w miedzy czasie odrabiac lekcje  z malym,odebrac telefon, lub kolege ktory wlasnie zapukal do drzwi…..potem z biec z gornego pietra przywitac sie z hostem, zdac relacje z calego dnia i leciec z powrotem do gory, odrabiac lekcje  z dunskiego…i isc spac,nastawic budzik na 7.15 zleciec z gory, przygotowac sniadanie, plus 3 madpakke dla mamy, taty i malego…potem posprzatac i tak dalej….

Ja moim "zagrozilam" ze jak mi nie dadza podwyzki to zglosze ich do biura – i tyle.

Jesli chodzi o pomysly z mama lub babcia to juz na pewno nie w roli au-pair, rodziny czesto patrza na wiek au-pair, nie raz im mlodsza tym lepiej bo bardziej “zywiolowa, energiczna i wesola” taka starsza siostra …ale nie starsza o 40 lat  :o

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sty 2011, 14:12:39 »
frisms: "potem z biec z gornego pietra przywitac sie z hostem, zdac relacje z calego dnia i leciec z powrotem do gory, odrabiac lekcje  z dunskiego

Gratulje.

Offline Edytam

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sty 2011, 21:05:59 »
Ja zatrudniałam swoją kuzynkę jako au pair. Chciałam być w porządku, więc najpierw przeczytałam zasady na portalu (wynagrodzenie, zakres obowiązków i godzin), i podpisałam umowę. Wszystko oficjalnie i zgodnie z zasadami. Później, gdy zostałam samotną matką,  rozmawiałam w komunie o dofinansowaniu. Powiedzieli, że mogą mi finansować ALBO przedszkole, ALBO au pair. Ile- zależało od zarobków. Możliwe, że w takim razie w pełnych rodzinach o niskich dochodach  też dopłacają.

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sty 2011, 18:00:08 »
Znajoma chciała zatrudnić siostrzenicę jako au-pair i niestety... Podobno zasady się zmieniły jesienią zeszłego roku i au-pair nie może posługiwać się językiem rodziny goszczącej, bo dziewczyny przyjeżdżały do Danii, rzekomo by nauczyć się duńskiego (co jest ideą wyjazdu za granicę jako au-pair)i wcale sie języka nie uczyły. Zresztą nawet nie miały zamiaru. To kolejna odsłona zaostrzania przepisów dla obcokrajowców.

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwi 2011, 14:32:51 »

[Posted on: 26 Kwi 2011, 14:31:15]

czy ktos wie cos na ten temat ?
Ja wiem ze istnieje taka ewentualnosc,ze komuna doplaca do "prywatnej opiekunki"ale jak to sie ma do osoby,np.mamy mieszkajacej w Pl ?
Pytam bo od 1 maja wracam do pracy i do mojego synka przyjedzie mama, ja bede jej cos tam placic za opieke,
ale fajnie by bylo,gdyby komuna sie "dorzucila"tymbardziej ze wniosek o dagpleje zlozylam pol roku temu ,ale na nianke w godzinach , w ktorych ja i maz pracujemy czeka sie bardzo dlugo.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwi 2011, 00:13:56 »
Opieka/pilnowanie wlasnych dzieci reguluje Dagtilbudsloven § 86.
Moze nie wszystkim wiadomo, ze istnieja prawa, szczegolnie w sektorze tzw. socjalnym, ktore okresla sie jako Tilbudslove (Prawa o propozycji – troche niezgrabne tlumaczenie). Oznacza to, ze prawa te szczegolowo opisuja jak nalezy postepowac przy jego zastosowaniu, ale komuna nie jest zobowiazana do jego stosowania i sama moze decydowac czy taki Tilbud dac swoim mieszkancom..
Sa Komuny, ktore  z takich czy innch wzgledow nie chca (i nie musza) udostepniac mozliwosci np. pilnowania wlasnych dzieci przez ich rodzicow, a sa komuny, np. Odense Kommune, ktora korzysta z tej mozliwosci przede wszystkim z tego wzgledu, ze trudno jej jest przestrzegac innego prawa o obowiazku zapewnienia miejsc w instytucjach w okreslonym czasie.
Odense Kommune postanowila dac rodzicom ktorzy maja dzieci w wieku od 26 tygodni i az do wieku rozpoczecia szkoly podstawowej, mozliwosc wyboru pilnowania wlasnych dzieci zamiast miejsca w instytucji komunalnej (zlobek, przedszkole).

Dodatek przyznaje sie od chwili kiedy dziecko otrzyma propozycje miejsca w instytucji. Dlatego dziecko musi byc zapisane na liscie do zlobka/przedszkola.
Nie udziela sie dodatku rodzicowi, ktory rownoczesnie otrzymuje pomoc socjalna, SU, urlop maciezynski itp.     
Dodatek na pilnowanie wlasnych dzieci mozna uzyskac na okres min 8 tygodni i max 1 roku.   
Dodatek w 2011 wynosi 5.062 miesiecznie dlacdziecka w wieku 0-2 lata i 3.862 dla dzieci w     wieku 3-6 lat   
Maksymalnie dodatek dla 3 dzieci 
Dodatek na rodzine nie moze przekroczyc maksymum dla dagpenge 
Jezeli dodatek jest nizszy niz kontanhjælp, nie jest on regulowany do kwoty kontanhjælp
Dodatek przysluguje rodzicom, ktorzy mieszkaja w Danii 7 z ostatnich 8 lat   
Jezeli jedno z dzieci jest w przedszkolu, nie jest ono upowaznione do znizki dla rodzenstwa 
Nie udziela sie dodatku dla rodzicow, ktorzy nie wykorzystuja swoich mozliwosci uzyskania pracy zgodnie z przepisami Aktivloven i kiedy malzonek tej osoby jest na kontanhjælp, starthjælp

[Posted on: 27 Kwi 2011, 00:10:45]

Bardzo prosze nie stawiac mi pytan dotyczacych powyzszego. Najlepiej zapytac w wlasnej komunie.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwi 2011, 06:59:12 »
Dodatek przysluguje rodzicom, ktorzy mieszkaja w Danii 7 z ostatnich 8 lat   

dodam tylko:
Cytuj (zaznaczone)
gælder ikke for EU/EØS-borgere, i det omfang de efter EU-retten er berettiget til ydelsen.

Offline jaiTt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maj 2011, 12:49:19 »
eh,zle sformulowalam pytanie,bo do dziecka przyjedzie moja mama:) czyli babcia,hehe
a maly jest ciagle na venteliste do dagpleje,moje powyzsze pytanie dotyczy tzw"privat bornepasning"
Czy jest ktos kogo mama czyli  babcia dostaje jakis dodatek za opieke nad wnukiem oczekujacym na nianke ?

[Posted on: 27 Kwi 2011, 10:39:21]

A jednak sie da,wlasnie to zalatwilam,nazywa sie" tilskud til privat bornepasning" i zalatwia sie w tym samym miejscu gdzie zlobek czy dagpleje.
wrocilam do pracy, z dzieckiem siedzi jego babcia ktora przyjechala z PL a komuna doplaca jej ponad 5000 kr brutto,wiec da sie ..

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maj 2011, 12:49:19 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7301
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15