Lena063:
Niestety nie pomaga chodzenie do Skat, ani wyjasnienie pana ze Skatu i jego wyliczenia, jezeli byc moze Ty nie definiujesz dokladne swojego problemu a pan ze Skatu inaczej zrozumial i odpowiedzial na inny temat. ”Najslabsze” odpowiedzi uzyskuje sie u pracownika w okienku. Dobrze, ze stanawia Cie "co mial skat na mysli."
Pytania tego rodzaju, specjalistyczne nalezy kabusewac do pracownika kompetentnego w problematyce opodatkowania obcokrajjowcow.
Wrocilem wlasnie ze spotkania ze Skatem, gdzie z innymi doradzcami podatkowymi mielismy "mala konferencje" na temat aktualnych zmian podatkowych, nie tylko dot. osob przyjezdrzajacych tutaj na zasadzie wolnego przemieszczania sie sily roboczej i uslug na obszarze EU. Przy okazji poruszylem sprawe o ktorej Ty piszesz. Znam przepis obecny i wiedzialem tez, ze ulga na wspolmalzonka, np. w PL zostala usunieta z mozliwosci ujecia jej w "ligningsmæssige fradrag". Czyli nie mozesz jej odciagnac od swoich dochodow i w ten sposob obnizyc podstawe opodatkowania.
Natomiast nadal jest mozliwosc uzyskania korzysci podatkowych i to lepszych niz dotychczasowa ulga w dochodzie, a mianowicie odliczyc wartosc podatkowa personfradragu malzonka bezposrednio od wyliczonego podatku. Odbywa sie to tak samo jak w przypadku rozlicznia osoby tutaj pracujacej i generalnie dunczykow, ktorych malzonek nie pracuje:
Wpierw oblicza sie podatek od dochodu netto (dochod minus ulgi). Po wyliczeniu podatku pomniejsza sie go o wartosc podatkowa personfradragu podatnika i jego zony (niepracujacej).
Aby uzyskac mozliwosc takiej formy odliczenia podatku nalezy spelnic kilka wymogow, przede wszystkim; zona musi byc niepracujaca, osoba tutaj pracujaca musi miec ograniczony obowiazek podatkowy, dochod zatrudnienia tutaj w kraju musi wynosic minimum 75% ogolnego dochodu podatnika (dochod z Danii + dochod z PL).
A wiec podsumowujac: ulga w dochodzie (w Skattepligtig indkomst) zostala zniesiona od 2011. Natomiast nadal jest mozliwosc odliczenia wartosci tej ulgi, typowo 36-40% od 42.900 kr. w zaleznosci jak wysokie jest nasze opodatkowanie (suma oprocentowania bundskat, sundhedsskat og kommuneskat, gdzie te 2 pierwsze stawki sa stale w 2010 3,67%, 8,00% a komunalna zmienna np. 26,00%). Wartosc ulgi w tym przykladzie = 37,67% od 42.900 = 14.691 kr.
Mysle, ze ta sprawa zostal wyraznie naswietlona i nie wymaga wiecej komentarzy. Jezeli sa osoby ktore maja watpliwosci, odsylam do obowiazujacych przepisow podatkowych. Jezeli ktos potrzebuje pomocy w rozliczeniu podatkowym, zaliczkowej deklaracji podatkowej i regulacji wczesniejszych rozliczen – chetnie pomoge. Nadmieniam, ze rozliczenia podatkowe nie sa moim glownym zrodlem dochodu – zajmuje sie wiekszymi sprawami podatkowymi i prawem podatkowym, ale posiadajac wiedze i kompetencje rowniez dotyczace tzw. skatteligning osob fizycznych, moge pomoc w zamian za pokrycie kosztow mojego wkladu czasu pracy.
Nie jestem jednym z tzw. ”ksiegowych” z kilkuletnim doswiadczeniem (?). Prosze nie przyjmowac mojej propozycji jako reklamy mojej osoby, czy tez kompetencji – jest to tylko wyciagniecie reki w strone osob potrzebujacych pomocy w tym zakresie.
[Posted on: 17 Sty 2011, 14:16:48]
Info mam ze Skattecenter Billund. Zadzwoń sprawdź. Pozdrawiam.
Pewnie skat w billund odpowiedzial prawidlowo. Inna sprawa to zrozumienie

Zobacz moja odpowiedz po konsultacji ze Skat.