poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Fradrag na żonę 2011  (Przeczytany 17063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radzio2504

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Fradrag na żonę 2011
« dnia: 09 Sty 2011, 17:37:57 »
Proszę bardziej zorientowanych o konkretną odpowiedź.

Pracuję w Danii trzy lata. Żona bezrobotna mieszka w Polsce z dziećmi.
Na stronie skatu zobaczyłem nowy fradrag.
W porównaniu z rokiem 2010 brakuje mi kwoty 42900 koron (ulga na żonę)

Czy ta ulga nadal mi się należy i muszę tylko przedstawić dokumenty w skacie, czy z rokiem 2011 ta ulga została zniesiona?

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Fradrag na żonę 2011
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty 2011, 20:43:46 »
właśnie to jest bardzo dobre pytanie. Bardzo prosimy Rogę o wypowiedź a jeśli sie nie wypowie ja jutro maszeruje do Skat więc sie dowiem i napiszę

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty 2011, 20:57:03 »
Ulga na współmałżonka w dalszym ciągu funkcjonuje, lecz Skat ogranicza ją do pewnych warunków. Do tej pory, jeśli ktoś przedstawił akt zawarcia związku małżeńskiego automatem dostawał ulgę np. na żonę przebywającą w Polsce. Nikt nie wnikał czy żona pracuje czy nie, czy ma dochody czy też nie. Powiedziano mi, że ulgę na współmałżonka będzie można odliczyć przy rozliczeniu roku podatkowego. Trzeba będzie przedstawić zaświadczenie z Polski o dochodach i tak jeśli żona nie osiągnie żadnych dochodów w roku podatkowym odliczasz całą ulgę. Jeśli osiągnęła dochody ale niższe od 42900 kr można będzie odliczyć tylko różnicę i niestety jeśli dochód będzie równy uldze lub wyższy nie należy się ulga na współmałżonka.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sty 2011, 21:04:29 »
czyli rozumiem,ze  ulgę która chcemy od stycznia 2010r będzie można odliczyć przy rozliczeniu za ten rok po przedstawieniu zaświadczenia z US?

[Posted on: 13 Sty 2011, 21:03:30]

wogule z kad masz takie inf. jeśli możesz zdradzić

Offline marine 25

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sty 2011, 21:07:11 »
czy nalezy mi sie fradrag za 2010 jesli zona jest w polsce z dzieckiem,niepracowala ale niemamy wspolnego adresu zameldowania aczkolwiek za 2009 rok rozliczalismy sie razem i za 2010 rowniez bedziemy

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sty 2011, 21:22:10 »
właśnie to jest bardzo dobre pytanie. Bardzo prosimy Rogę o wypowiedź a jeśli sie nie wypowie ja jutro maszeruje do Skat więc sie dowiem i napiszę
Czy to grozba/szantarz ;) Radze sie przejsc do Saktu. Swierze powietrze, dobry spacer. A tak szczerze (tak tutaj, tzn. w Danii
sie praktykuje). Pytania moga byc stawiane, co nie oznacza, ze automatycznie nalezy sienanie odpowiedz. Zauwazam to  emailach do mnie na priv., gdzie brak z moje strony odpowiedzi nawet tylko kilku godzin, wywoluje niepokoj u pytajacego: "czy pan nie widzial, ze wyslalem email", "czy panasystem dziala", "czekamna odpowiedz" itp. co kraj to kultura.
Z ludzmi z ktorymi obcuje, czesto pytanie pozostaje bez odpowiedzi. Odpowiedzi nalezy przede wszystkim szukac samemu.
W zakladach pracy z ktorymi mam komntakt, kabusewnictwo z gory zaznacza, ze pracownicy sami maja obowiazek szukac informacji, a nie ze wszystko napisane zostanie w referatch itp.   

[Posted on: 13 Sty 2011, 21:19:28]

Odnosnie ulgi na malzonke w innym kraju unijnym, to odpowiadam tylko "ze slyszenia", ze zostala usunietaq z katalogu.
Nie mialem okazji zajrzec do moich annalow. Sprawdze, ale moze nie zdarze bo gorliwa osoba przeciez dowie sie juz jutro. Czekamy naodpowiedz. Pozdrawiam.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2011, 21:26:43 »
hmm niestety pomyłka .... raczej to było stwierdzenie z nadzieja ze zajrzy Pan na forum do tego postu i napisze cos konkretnego jak zawsze, a ze tak sie składa ze jutro sie wybieram do Skat w swojej sprawie to się dowiem jak to jest bo jak do tej pory nioe padła odpowiedz na to pytanie ;) pozdrawiam i serdecznie i proszę mieć do ludzi trochę więcej serca a nie odrazu jakies dziwne podejrzenia ;)))))))))))))))))))))))))

[Posted on: 13 Sty 2011, 21:24:44]

kto pyta nie błądzi kto szuka ten .....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2011, 21:26:43 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sty 2011, 21:27:43 »
czyli rozumiem,ze  ulgę która chcemy od stycznia 2010r będzie można odliczyć przy rozliczeniu za ten rok po przedstawieniu zaświadczenia z US?

Teraz w marcu rozliczasz się za 2010 rok na starych zasadach, wiosną 2012 za rok 2011 już po nowemu.

wogule z kad masz takie inf. jeśli możesz zdradzić

Za dużo chciałabyś wiedzieć  ;D.  Ze źródła, że źródła.

bo jak do tej pory nioe padła odpowiedz na to pytanie.....

A to ciekawe... to o czym ja napisałem w trzecim poście tego wątku  ???

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sty 2011, 21:34:18 »
no właśnie też się teraz zastanawiam jak to jest naprawdę ;( ale dzięki za odpowiedź w sumie wole zebys ty miał rację ze jest ta ulga ;)

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sty 2011, 15:12:18 »
Info mam ze Skattecenter Billund. Zadzwoń sprawdź. Pozdrawiam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sty 2011, 16:10:39 »
hmm niestety pomyłka .... raczej to było stwierdzenie z nadzieja ze zajrzy Pan na forum do tego postu i napisze cos konkretnego jak zawsze, a ze tak sie składa ze jutro sie wybieram do Skat w swojej sprawie to się dowiem jak to jest bo jak do tej pory nioe padła odpowiedz na to pytanie ;) pozdrawiam i serdecznie i proszę mieć do ludzi trochę więcej serca a nie odrazu jakies dziwne podejrzenia ;)))))))))))))))))))))))))

[Posted on: 13 Sty 2011, 21:24:44]

kto pyta nie błądzi kto szuka ten .....
Hej Lenna63: jak poszla wycieczka do Skat. Jaks konkretna odpowiedz? Nie zamirzam abcolutnie podwazac odpoweidzi udzielonej przez Skat-Billund, ale nauczony doswiadczeniem, ze nie kazdy region-Skat interpretuje przepisy jednakowo - byloby dobrze miec jakis przepis, na ktorym moznaby sie bylo oprzec w przypadku odmowienia ulgi. Pozdrawiam.

[Posted on: 14 Sty 2011, 16:08:33]

Proszę bardziej zorientowanych o konkretną odpowiedź.

Pracuję w Danii trzy lata. Żona bezrobotna mieszka w Polsce z dziećmi.
Na stronie skatu zobaczyłem nowy fradrag.
W porównaniu z rokiem 2010 brakuje mi kwoty 42900 koron (ulga na żonę)

Czy ta ulga nadal mi się należy i muszę tylko przedstawić dokumenty w skacie, czy z rokiem 2011 ta ulga została zniesiona?
Prosze pamietac wpisac ta ulge przy rozliczeniu rocznym 2010 (skat nie nanosi jej automatycznie). Na razie masz ja tylko w deklaracji zaliczkowej na 2010.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sty 2011, 11:56:43 »
Witam byłam w SKAT z tego co poinformował mnie Pan pracujący tam, jest ta ulga i po zanotowaniu mojego CPR wrócił z jakimiś wyliczeniami ile wynosić ma ta ulga. Powiedział ze jest już ok. Natomiast bardzo zdziwiło mnie to ze przy okazji chciałam zmniejszyć fradrag męża gdyż pracuje już tu 2 rok i nalezą mu się teraz mniejsze ulgi plus mój fradrag miły Pan poinformował mnie że SKAT sam już mu odjął i zmniejszył to co było trzeba. Wiem, że w obecnej sytuacji gdy oboje tu mieszkamy nie ma mowy o żadnych odliczeniach od podatku czyli dojazdy itp.

[Posted on: 17 Sty 2011, 11:54:45]

ale zastanawia mnie to czy SKAT skorygował to tak, żeby nie było żadnych odliczeń i zwrotów przy rozliczeniu bo się boje żebyśmy nie musieli dopłacać czegoś

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sty 2011, 14:51:41 »
Lena063:

Niestety nie pomaga chodzenie do Skat, ani wyjasnienie pana ze Skatu i jego wyliczenia, jezeli byc moze Ty nie definiujesz dokladne swojego problemu a pan ze Skatu inaczej zrozumial i odpowiedzial na inny temat. ”Najslabsze” odpowiedzi uzyskuje sie u pracownika w okienku. Dobrze, ze stanawia Cie "co mial skat na mysli."

Pytania tego rodzaju, specjalistyczne nalezy kabusewac do pracownika kompetentnego w problematyce opodatkowania obcokrajjowcow.

Wrocilem wlasnie ze spotkania ze Skatem, gdzie z innymi doradzcami podatkowymi mielismy "mala konferencje" na temat aktualnych zmian podatkowych, nie tylko dot. osob przyjezdrzajacych tutaj na zasadzie wolnego przemieszczania sie sily roboczej i uslug na obszarze EU. Przy okazji poruszylem sprawe o ktorej Ty piszesz. Znam przepis obecny i wiedzialem tez, ze ulga na wspolmalzonka, np. w PL zostala usunieta z mozliwosci ujecia jej w "ligningsmæssige fradrag". Czyli nie mozesz jej odciagnac od swoich dochodow i w ten sposob obnizyc podstawe opodatkowania.

Natomiast nadal jest mozliwosc uzyskania korzysci podatkowych i to lepszych niz dotychczasowa ulga w dochodzie, a mianowicie odliczyc wartosc podatkowa personfradragu malzonka bezposrednio od wyliczonego podatku. Odbywa sie to tak samo jak w przypadku rozlicznia osoby tutaj pracujacej i generalnie dunczykow, ktorych malzonek nie pracuje:

Wpierw oblicza sie podatek od dochodu netto (dochod minus ulgi). Po wyliczeniu podatku pomniejsza sie go o wartosc podatkowa personfradragu podatnika i jego zony (niepracujacej).

Aby uzyskac mozliwosc takiej formy odliczenia podatku nalezy spelnic kilka wymogow, przede wszystkim; zona musi byc niepracujaca, osoba tutaj pracujaca musi miec ograniczony obowiazek podatkowy, dochod zatrudnienia tutaj w kraju musi wynosic minimum 75% ogolnego dochodu podatnika (dochod z Danii + dochod z PL).

A wiec podsumowujac: ulga w dochodzie (w Skattepligtig indkomst) zostala zniesiona od 2011. Natomiast nadal jest mozliwosc odliczenia wartosci tej ulgi, typowo 36-40% od 42.900 kr. w zaleznosci jak wysokie jest nasze opodatkowanie (suma oprocentowania bundskat, sundhedsskat og kommuneskat, gdzie te 2 pierwsze stawki sa stale w 2010 3,67%, 8,00% a komunalna zmienna np. 26,00%). Wartosc ulgi w tym przykladzie = 37,67% od 42.900 = 14.691 kr.

Mysle, ze ta sprawa zostal wyraznie naswietlona i nie wymaga wiecej komentarzy. Jezeli sa osoby ktore maja watpliwosci, odsylam do obowiazujacych przepisow podatkowych. Jezeli ktos potrzebuje pomocy w rozliczeniu podatkowym, zaliczkowej deklaracji podatkowej i regulacji wczesniejszych rozliczen – chetnie pomoge. Nadmieniam, ze rozliczenia podatkowe nie sa moim glownym zrodlem dochodu – zajmuje sie wiekszymi sprawami podatkowymi i prawem podatkowym, ale posiadajac wiedze i kompetencje rowniez dotyczace tzw. skatteligning osob fizycznych, moge pomoc w zamian  za pokrycie kosztow mojego wkladu czasu pracy.
Nie jestem jednym z tzw. ”ksiegowych” z kilkuletnim doswiadczeniem (?). Prosze nie przyjmowac mojej propozycji jako reklamy mojej osoby, czy tez kompetencji – jest to tylko wyciagniecie reki w strone osob potrzebujacych pomocy w tym zakresie.

[Posted on: 17 Sty 2011, 14:16:48]

Info mam ze Skattecenter Billund. Zadzwoń sprawdź. Pozdrawiam.

Pewnie skat w billund odpowiedzial prawidlowo. Inna sprawa to zrozumienie ;) Zobacz moja odpowiedz po konsultacji ze Skat.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sty 2011, 19:08:43 »
Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowa ale widzę tu kawał dobrej roboty ;) niestety wogule się nie znam na prawie Duńskim próbuje się wczytywać w wyjaśnienia. Mój problem polega na tym, że wybieram się do męża do Danii po przyjeździe zaczynam szukać ale nie wiem ile mi to zajmie słyszeliśmy o tej uldze od kolegi męża który z niej korzysta. Czy to oznacza( ROGO) , że ta ulga jest tak.
Ale nie bardzo rozumiem na czym polega ta zmiana czy wystarczy ze ja nie pracuje ani tu ani w Polsce i mąż ja otrzyma po zgłoszeniu do SKAT. Ja to zrozumiałam tak: ze ta ulga jest wliczana do powiększenia ulgi dla pracującego jucz męża i on porostu będzie płacił odciągany mniejszy podatek? Jeśli coś poplątałam to przepraszam ;( i bardzo proszę o naprowadzenie mnie. Pozdrawiam

Offline gibon20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lip 2015, 16:51:04 »
Czyli czy mogę dostac za żonę nie pracującą pieniądze??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lip 2015, 16:51:04 »

Bardzo prosze o pomoc w rozliczeniu 2011

Zaczęty przez agnieszka24Dział Podatki

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 14165
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2012, 21:59:15
wysłana przez vordingborg
Rozliczenia 2011 i deklaracja zaliczkowa 2012j

Zaczęty przez rogaDział Podatki

Odpowiedzi: 2