poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy co roku należy się nam podwyżka ???  (Przeczytany 13030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _Ania_

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy co roku należy się nam podwyżka ???
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sty 2011, 15:37:41 »
To na pewno zależy od pracodawcy, ale również słyszałam, że w Danii podwyżkę negocjuje się co roku. Więc najlepiej pogadaj z pracodawcą.

I jeszcze chciałam tylko dodać taką małą uwagę, nie rozumiem po co te wszystkie ironiczne odpowiedzi. Nie można napisać po prostu co wiecie na temat podwyżek?

Offline truski8

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sty 2011, 22:18:44 »
Przede wszystkim zenujace, ze po 3 latach pracy nie wiecie najprostszej zasady jak funkcjonuje rynek pracy. To jedna sprawa.

A widzisz nie wszyscy są Alfą i Omegą. Jeżeli bym znał odpowiedz na moje pytanie to nie było by tego postu. Prawda ?

Cytuj (zaznaczone)
Druga to bunczucznosc, powiedzilabym arogancja.

O to jest Bardzo ciekawe tylko co w moim pytaniu jest aroganckiego ?

Cytuj (zaznaczone)
Wiem ze stawiacie pytania ale podteksty, potrojne znaki zapytania, mowia swoje. Myslicie, ze od razu pracodawca zrzeszony Was oszukuje?

Podteksty ??? Błagam Cię człowieku co ty wypisujesz ???????????????  <-----a co w tym jest złego ? ..... czy myślę że mnie oszukuję, nie wiem dlatego też padło to pytanie.

Cytuj (zaznaczone)
Dorosli ludzie nie zwracaja sie w takich sprawach na forum, chyba ze nie potrafia w ogole komunikowac i wpierw musza posluchac co mowia inni. Nastepnym razem jak moj lekarz nie przysle mi wezwaniana na co polroczna kontrole, zapytam wpierw na Forum, czy inni tez maja takie przypadki, ze moze nas oszukuja ???, i cos kombinuja ???

Twoja wypowiedz właśnie mi pokazuje jak BARDZO ty jesteś dorosły.

Cytuj (zaznaczone)
zamiast wpierw zadzwonic do niego i zapytac, czy czasem nie zapomnial naszej umowy.

Widzisz tylko że ja właśnie chciałem wpierw zapytać na forum (ponieważ myślę że po to są fora żeby zadawać pytania) ludzi mieszkających/pracujących tu dłużej, znających język i mających może już jakieś doświadczenie w takich sytuacjach.

A tu masz wypowiedz dorosłej osoby
To na pewno zależy od pracodawcy, ale również słyszałam, że w Danii podwyżkę negocjuje się co roku. Więc najlepiej pogadaj z pracodawcą.

I jeszcze chciałam tylko dodać taką małą uwagę, nie rozumiem po co te wszystkie iropiczne odpowiedzi. Nie można napisać po prostu co wiecie na temat podwyżek?
czy to takie trudne ?

Dziękuję za odpowiedzi na temat.
Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sty 2011, 13:47:58 »
Witam wszystkich.
Ja z pytaniem jak w temacie, ja i moich 3 kolegów pracujemy od 3 lat w firmie w której zdaje się być wszystko jak należy. Zawsze nam pomagali w załatwianiu różnych papierków na początku naszej pracy. Tylko że od tych 3 lat teraz idzie 4 rok (w lutym niby są zawsze rozmowy), nigdy nie mieliśmy rozmowy o podwyżkę, tzn. dowiadywaliśmy się tylko od ludzi tam pracujących że jest kryzys i nikt nie ma podwyżek albo w ogóle nikt nic nie mówił.

Kolega mi powiedział że w Danii jest tak że co roku należy się każdemu podwyżka (jakieś 2-3%) ????? Czy jest to prawdą ???

Czy powinniśmy się zgłosić do Związków ????? Bo jesteśmy oszukiwani ???

Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam

Krótko- nie znam twojego kontraktu, ale w większości z nich jest zdanie o możliwości negocjowania kontraktu. Tak więc jest to sprawa indywidualna. Jak szef nie zaprosi na rozmowę to ty go o to poproś, ważne aby do końca stycznia  ;)

Kolega jest w błędzie gdyż nie ma tak że "należy" się podwyżka.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sty 2011, 14:37:47 »
Jak szef nie zaprosi na rozmowę to ty go o to poproś, ważne aby do końca stycznia  ;)
Zgadzam się, jednak termin wg mnie jest zależny od tego kiedy podpisałeś umowę. Ja podpisałem na początku czerwca i od tamtej pory co roku pod koniec maja mam negocjacje - choć sam muszę się o nie upominać.

Offline truski8

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Sty 2011, 16:15:42 »
Oki Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sty 2011, 18:54:34 »
Zgadzam się, jednak termin wg mnie jest zależny od tego kiedy podpisałeś umowę. Ja podpisałem na początku czerwca i od tamtej pory co roku pod koniec maja mam negocjacje - choć sam muszę się o nie upominać.
umowa podpisana w połowie roku a negocjacje w styczniu ( mnie) - termin tu nie ma znaczenia. Ważne jest ze może sie o to ubiegac, a jak ktos jest naprawde zayebisty to to moze robic co miesiąc  ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sty 2011, 22:36:39 »
Wiem, ze pytajacy prosil o zamniecie tematu. tylko jedna uwaga. Osobiste coroczne (czy w inncych terminach ustalone) "ewaluerings samtaler" sa normalnym przyjetym zwyczajem przekazywania sobie nawzajem informacji tak waznych dla pracodawcy jak i dlaprracownika: generalnie chodzi o to aby rozmawiac o wszystkim "jak idzie", czy pracownik jest zadowoly i czy szef jest zadowolony i czy maja jakies uwagi/zyczenia, np. podwyzka wynagrodzenia. Liczasie tylko argumenty, ocena pracodawcy.
Powyzsze nie ma NIC WSPOLNEGO Z UMOWAMI ZBUIOROWYMI i ze mi sie nalezy xx% podwyzki rocznej..

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sty 2011, 22:36:39 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26641
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17910
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39568
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18999
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?