poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy co roku należy się nam podwyżka ???  (Przeczytany 13036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline truski8

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Czy co roku należy się nam podwyżka ???
« dnia: 21 Sty 2011, 14:02:20 »
Witam wszystkich.
Ja z pytaniem jak w temacie, ja i moich 3 kolegów pracujemy od 3 lat w firmie w której zdaje się być wszystko jak należy. Zawsze nam pomagali w załatwianiu różnych papierków na początku naszej pracy. Tylko że od tych 3 lat teraz idzie 4 rok (w lutym niby są zawsze rozmowy), nigdy nie mieliśmy rozmowy o podwyżkę, tzn. dowiadywaliśmy się tylko od ludzi tam pracujących że jest kryzys i nikt nie ma podwyżek albo w ogóle nikt nic nie mówił.

Kolega mi powiedział że w Danii jest tak że co roku należy się każdemu podwyżka (jakieś 2-3%) ????? Czy jest to prawdą ???

Czy powinniśmy się zgłosić do Związków ????? Bo jesteśmy oszukiwani ???

Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam

Baumi

• Gość
Odp: Czy co roku należy się nam podwyżka ???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sty 2011, 14:09:41 »
Z tego co ja się orientuję to tak, ale wszystko zależy od Twojego pracodawcy. U nas w firmie każdy co roku ma indywidualna rozmowę z managerem, ale min. 5% każdy dostaje.

vred

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sty 2011, 14:29:10 »
A u nas w firmie jest co roku podwyzka o wartosc inflacji + 10% + 3 tygodniowe wczasy dla calej rodziny. Koniecznie musicie zglosic tych oszystow i wyzyskiwaczy do zwiazkow, niech zwiazki zrobia z tymi zlodziejami pozadek. Albo najlepiej zgloscie zwiazki do jakis innych zwiazkow niech tamci zrobia pozadek z tymi poprzednimi ze ci nie wynegocjowali dla was podwyzki. Pozdrawiam

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sty 2011, 14:34:12 »
nam chcieli dac 20% ale nie mogli sie z nami dogadac ,nikt nie znal jezyka  ;D
...o wywczasach tez chyba cos mowili  :D

P.S. kurcze robie sie zlosliwy >:(
« Ostatnia zmiana: 21 Sty 2011, 14:59:29 wysłana przez varszafiak »

Offline truski8

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sty 2011, 16:03:25 »
nam chcieli dac 20% ale nie mogli sie z nami dogadac ,nikt nie znal jezyka  ;D
...o wywczasach tez chyba cos mowili  :D

P.S. kurcze robie sie zlosliwy >:(
no to przestań być złośliwy bo ja pytam o pomoc nie złośliwości

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sty 2011, 16:25:04 »
Witam wszystkich.
Ja z pytaniem jak w temacie, ja i moich 3 kolegów pracujemy od 3 lat w firmie w której zdaje się być wszystko jak należy. Zawsze nam pomagali w załatwianiu różnych papierków na początku naszej pracy. Tylko że od tych 3 lat teraz idzie 4 rok (w lutym niby są zawsze rozmowy), nigdy nie mieliśmy rozmowy o podwyżkę, tzn. dowiadywaliśmy się tylko od ludzi tam pracujących że jest kryzys i nikt nie ma podwyżek albo w ogóle nikt nic nie mówił.

Kolega mi powiedział że w Danii jest tak że co roku należy się każdemu podwyżka (jakieś 2-3%) ????? Czy jest to prawdą ???

Nie wiem jak u was ale u nas jest tak zwany maz zaufania.Jesli ja mam jakies pytania on posredniczy miedzy mana a "firma".Niewiem czego sie tak boisz i dlaczego sie tak czaisz i pytasz na forum zamiast zapytac w firmie!?Kolego pracujesz w Danii!!!Tutaj o takich sprawach rozmawia sie oficjalnie  a nie za plecami!Zacznij chodzic z glowa do gory i pytac o to co Ci sie nalezy a nie spogladac  z pod tzw, "byka".
Pozdrawiam

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sty 2011, 17:15:31 »
tak, ale czynszu za mieszkanie  ;D :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sty 2011, 17:15:31 »

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sty 2011, 17:20:44 »
tak, ale czynszu za mieszkanie  ;D :D

I oplat  za  przejazdy  tzw.  komunikacja  publiczna  ............................... ;D ;D ;D

A  tak powaznie  ......dowiedz  sie  czym  firma  ma  podpisana   umowe  zbiorowa  i  co  w niej  jest    ???

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sty 2011, 23:15:07 »
Zalezy jaka firma - branza, ale czesto w kwietniu i maju rozmawia sie o podwyzkach. Zawsze jednak warto miec jakies argumenty, a nie jedynie stwierdzenie, ze od x lat nie bylo zmian w wysokosci wynagrodzenia.

Offline truski8

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sty 2011, 23:15:54 »

Nie wiem jak u was ale u nas jest tak zwany maz zaufania.Jesli ja mam jakies pytania on posredniczy miedzy mana a "firma".Niewiem czego sie tak boisz i dlaczego sie tak czaisz i pytasz na forum zamiast zapytac w firmie!?Kolego pracujesz w Danii!!!Tutaj o takich sprawach rozmawia sie oficjalnie  a nie za plecami!Zacznij chodzic z glowa do gory i pytac o to co Ci sie nalezy a nie spogladac  z pod tzw, "byka".
Pozdrawiam

maż zaufania mówisz ... a czy ta osoba pracuje w tej firmie czy po prostu jak jest problem to dzwonicie po nią ze związków ??? to jest polak/polka ???? ..... czego się  boje..może tego że nie znam języka (i od razu zaznaczam to nie jest nikogo wina :) bo zaraz będzie mowa że to jest tylko i wyłącznie moja wina = ok), a dlaczego nie zapytam w firmie bo jest kijowa atmosfera od jakiegoś czasu (przez innego kolegę który wykręcił numer) i po prostu nikomu nie ufamy za bardzo (robimy swoje i już) nie wiem tak już jest i dlatego pytam o poradę tu :D .... i DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI WSZYSTKIM

I oplat  za  przejazdy  tzw.  komunikacja  publiczna  ............................... ;D ;D ;D

A  tak powaznie  ......dowiedz  sie  czym  firma  ma  podpisana   umowe  zbiorowa  i  co  w niej  jest    ???

no i właśnie muszę się dowiedzieć

Pozdrawiam

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sty 2011, 23:48:15 »
A u nas w firmie jest co roku podwyzka o wartosc inflacji + 10% + 3 tygodniowe wczasy dla calej rodziny. Koniecznie musicie zglosic tych oszystow i wyzyskiwaczy do zwiazkow, niech zwiazki zrobia z tymi zlodziejami pozadek. Albo najlepiej zgloscie zwiazki do jakis innych zwiazkow niech tamci zrobia pozadek z tymi poprzednimi ze ci nie wynegocjowali dla was podwyzki. Pozdrawiam
Nie wiem po co takie idiotyczne odpowiedzi, zwłaszcza że pytanie jest sensowne, gdyż podwyżka się należy. Co roku przecież są podwyżki w danej branży i związki te podwyżki ustalają z zakładem pracy

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Sty 2011, 01:05:42 »
U mnie co roku, firma ma uklad z 3F (czy jak to sie nazywa ;) ).

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sty 2011, 02:42:49 »
Witam wszystkich.

Pozdrawiam

Przede wszystkim zenujace, ze po 3 latach pracy nie wiecie najprostszej zasady jak funkcjonuje rynek pracy. To jedna sprawa. Druga to bunczucznosc, powiedzilabym arogancja. Wiem ze stawiacie pytania ale podteksty, potrojne znaki zapytania, mowia swoje. Myslicie, ze od razu pracodawca zrzeszony Was oszukuje? Od razu jestescie gotowi na barykady, walczyc,. A czy nie moglibyscie wpierw sie zupelnie spokojnie dowiedziec sie i zapytac jak czesto i kiedy ostatnio odnowiono umowe i czy w ogole Wasz pracodawca jest zrzeszony? A moze poprostu nieporozumienie (jezyk?) Jest wiele, branz, gdzie pertraktacje i zawarte ustanowienia sa na 3 lata. Regulacje przewanie co roku ale malutenikie, rowniez ze wzgledu na kryzys, ale takze ze wzgledu na niskie stopy procentowe itp.. Wiekszosc pracownikow wyraza w swoich opiniach do pertraktacji gotowsc na niskie albo zadne podwyzki plac (moze Wasza branza tez – nie pomysleliscie o tym?) w  zamian lepszej umowy emerytalnej, doksztalcania, sprawy srodowiskowe i bezpieczenstwa w zakladach pracy, zamiast dostac 1 korone wiecej na godzine od ktorej trzeba zaplacic podatek 37-40%. Dorosli ludzie nie zwracaja sie w takich sprawach na forum, chyba ze nie potrafia w ogole komunikowac i wpierw musza posluchac co mowia inni. Nastepnym razem jak moj lekarz nie przysle mi wezwaniana na co polroczna kontrole, zapytam wpierw na Forum, czy inni tez maja takie przypadki, ze moze nas oszukuja ???, i cos kombinuja ???,  zamiast wpierw
zadzwonic do niego i zapytac, czy czasem nie zapomnial naszej umowy.

vred

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Sty 2011, 09:08:56 »
Nie wiem po co takie idiotyczne odpowiedzi, zwłaszcza że pytanie jest sensowne, gdyż podwyżka się należy.

Ach nalezy sie? Na jakiej podstawie tak piszesz? znasz jakis przepis prawny ktory o tym mowi? Jesli tak to pochwal sie, na pewno truskiemu8 by on sie przydal w negocjacjach z pracodawca. A jesli nie, to nie wprowadzaj innych w blad.
Ja tez od 3 lat podwyzki nie mialem. Malo tego. W zaszlym roku firma chciala nam obciac pensje.

Offline robi2007

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sty 2011, 12:09:49 »
ja jestem tu od pięciu lat i miałem tylko jedną podwyżkę  i nie narzekam, wiadomo każdy by chciał więcej niż ma ale trzeba też byc realistą... ;)
Zawsze możecie zapytać o podwyżkę, a jaki będzie tego skutek... hmmm to zależy właśnie od szeroko rozumianych "nastrojów" w Waszej firmie ???

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sty 2011, 12:09:49 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26661
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17932
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39587
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19012
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?