poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Mecz PL-DK  (Przeczytany 24584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inna

• Gość
Odp: Mecz PL-DK
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Sty 2011, 09:22:49 »
Aby zakonczyc obecny temat: We love Poland  ::)

http://mega.kot.wrzuta.pl/film/9rB58LPtFXV/we_love_poland

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Sty 2011, 13:01:29 »
Co niektórzy widzę maja duży problem z przyjęciem wyniku.

narzekacie na kibiców duńskich a co wtedy powiecie o kibicach polskich.

Mecz do samego końca był ostry wygrał lepszy - koniec.
Mecz mi się podobał, przynajmniej oglądało się miło a nie jak piłkę nożną reprezentacji RP

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Sty 2011, 13:21:13 »
Niby tylko zwykly mecz pilki recznej, a temat czytany 1440 razy.

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Sty 2011, 18:36:20 »
Juz kiedy o tym pisalem, ze duzo z moich znajomych i przyjaciol dunczykow (ci z przylepionym usmiechem, jak twierdzi "Polka 99") mowia mi: "Roga, polacy ktorych tak chwaliles jako narod, ktorych fantastyczne cechy narodowe nam ukazales (a bylo to przed "najazdem" za praca) wcale tacy nie sa. Dlaczego to robiles, wprowadzajac nas w blad. Czy chciales wten sposob sie wywyzszyc?.  Wstd, wstyd, jeszcze rraz wstyd. Dzisiajnie maka juz zludzen co do naszych rodakow. Tylko sie dziwia, dlaczego jak jada do Polski, gdzie czesto ich zapraszam do naszego domu i spotykamy sie z mnostem ludzi, mowia - to zupelnie inni ludzie, uprzejmi, grzeczni, rowniez na ulicy wsklepach itp.

nigdy nie jest tak, ze wyszytsko jest tylko biale albo czarne. W kazdym narodzie znajda sie i dobrzy ludzie i zli. Nawet w malej Danii mieszkancy Jylland roznia sie mentalnoscia od mieszkancow Shælland a co dopabuse w Polsce. Rozne doswiadczenia w kontaktach z Dunczykami moga zalezec od miejsca zamieszkania. Fakt faktem Skandynawia jest dosc zamknietym regionem Europy, dunski social daje mozliwosci, ktore niektorzy naduzywaja. Wielu mieszkancow krajow pozaeuropejskich nie chce aby ich dzieci sie ksztalcily i pracowaly. Rzad przykreca kurek rodowitym Dunczykom a oni mowia, placilismy na obcokrajowcow a teraz sami nie mamy. 

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Sty 2011, 19:01:02 »
No właśnie Roga, bardzo mi się podobała twoja ostania wypowiedź. "Sztuka dyskusji to nie przekonywanie ale jedynie przedkładanie swojego sposobu widzenia".
I dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego powstała taka dyskusja w tym wątku. Nie wiem dlaczego ktoś odebrał  że na podstawie zachowania kibiców podczas hymnu( a nie meczu jak tu wszyscy piszą) oceniam duńczyków. Więc od razu mówię że nie oceniam ich na postawie zachowania podczas jakiegoś  meczu, byłby to idiotyzm.  Oceniłam na podstawie wielu innych rzeczy, które zauważyłam żyjąc tutaj.  A gwizdanie podczas grania hymnu narodowego jest bardzo upokarzające i nie podoba mi się. Powiedziałaby to samo jeśli robiliby to Polacy gwiżdżąc na duński czy ktoś tam inny.
 Wiem że nie jestem tu długo ale uwierz mi że miałam tutaj i widziałam tutaj wiele sytuacji, w których duńczycy wykorzystują obcokrajowców i traktują ich wiecznie jak gorszych. Mam znajomych tutaj w Danii ( w tym jedną naprawdę dobrą przyjaciółkę Dunkę) i naprawdę są oni bardzo w porządku. I właśnie od nich też słyszę że wielu Duńczyków ma problem z akceptacją obcokrajowców, zwłaszcza młode pokolenie.  Problem może być oczywiście szeroki ( bo wielu obcokrajowców też wykorzystuje Danię, ich socjal itd). Tylko że wśród obcokrajowców są również osoby pracowite, uczciwe itd. I może to być przykre dla nich.
Jeśli chodzi o fakt że może pieniądze zrobiły z kogoś świra tutaj, bo tak piszesz. Nie wypowiadam się o innych, ja tylko ze swojej strony mogę napisać że w Danii jestem tylko i wyłącznie z powodu spraw osobistych i prywatnych. W Polsce miałam bardzo dobrą pracę i stanowisko, menadżera ( napisałam tylko dlatego jakie  miałam stanowisko żeby uciąć głupie docinki ludzi) A zarobki miałam  podobne jak tutaj w Danii, tylko że w Polsce jest wszystko 3 razy tańsze. Więc nie ześwirowałam przez pieniądze. W Danii mam dobrą pracę ale nie tak dobrą jak w Polsce. I bardzo proszę o nie komentowanie tego, bo zaraz pewnie usłyszę że skoro tak dobrą pracę miałam w Polsce , co tu robię itd. Więc chcę powiedzieć że ja życie prywatne stawiam na pierwszym miejscu a potem jest praca. I nie każdy musi tu być tylko dla pieniędzy i każdy może wybrać co jest dla niego najważniejsze.
Jeśli chodzi o" przylepiony" uśmiech u Duńczyków, o którym napisałam. To powiem że na pewno zgodzę się z jamjurand
"Usmiechanie sie, nawet automatyczne jest o wiele milsze niz ponury i podejrzliwy polski skaning w poszukiwaniu najmniejszych negatywnych dupereli (genetyczna cecha narodu)."
Jest to cala prawda i zgadzam się w 100% z Tobą
Ale jak się  widzi na co dzień uśmiechających się w pracy duńczyków, rozmawiających ze sobą jak najlepsi koledzy a za chwilę się obgadujących się nawzajem,  to ten uśmiech ma już trochę inny wymiar nieprawdaż?? Poruszałam ten temat z moją przyjaciółka Dunką, dlaczego jest tak że uśmiechają się do siebie, miło rozmawiają a za chwilę obgadują się, wręcz mówią że ktoś jest głupi i beznadziejny.  Odpowiedziała mi że uśmiech mają "wyuczony" od najmłodszych lat, mają  tłumaczone i wpajane że należy się uśmiechać i że to jest normalne dla niej. I jest on bardzo często po prostu  automatyczny. I nie są to moje wymysły ale słowa rodowitej Dunki która ma 36 lat.
Więc po tym co usłyszałam zmieniałam zdanie na temat tego "ich uśmiechu". I trochę inaczej to odbieram.
W Polsce wszyscy  nazwali by taką osobę obłudną i nie szczerą.  Proszę też uszanować to że może nie do końca mi się to podobać, chociaż na pewno żyje się znacznie milej, gdy wszyscy się uśmiechają. Ja akurat jestem osobą która lubi i ceni szczerość. I lubię  osoby które powiedzą coś prosto w twarz a nie za moimi plecami. Nie potrafię udawać  że kogoś bardzo lubię a za chwilę go obgaduję. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.
Rozumiem też Duńczyków że pewne rzeczy mają jakby "wyuczone" i jest to dla nich normalne. A mi nie do końca się to podoba, mam to tego prawo. Ale to czy mi się to podoba czy nie zawsze wiem że należy szanować ludzi i być tolerancyjnym.
Dlatego też komentarze  typu "zmień dilera", nieszczęśnik czy nieudacznik życiowy są bardzo przykre. I nie wiem ile jest w ludziach złośliwości i radości tylko  z tego żeby komuś "dokopać". Zastanawiam  się też kiedy w końcu Polacy zaczną się nawzajem szanować ?Chyba nigdy. .....Patrząc i czytając wiele wypowiedzi to bólem serca ale przestałam w to wierzyć....

Nie miałam na celu "dokopania" Duńczykom, również napisałam wiele przykrych rzeczy  o naszych rodakach,o ich złośliwości, zazdrości i wrogości. Chodziło mi o to że wszędzie żyją ludzie, i wszędzie są ludzie w porządku i nie w porządku, czy to w  Danii czy to w  Polsce, czy gdzie indziej. Nie można mierzyć wszystkiego jedną miarką że w Danii jest wszystko lepsze a w Polsce wszystko gorsze.
Ale na pewno tutaj w Danii  wrogość, złośliwość, brak szacunku jest jakimś tam ułamkiem procenta do tego co jest w Polsce.
Naprawdę czasem jak się czyta forum to jest po prostu wstyd.

Tak jak Roga napisał każdy ma prawo do własnej oceny, ale nie do wytykania jeden drugiemu. Bo jest to płytkie
I napisanie własnej opinii  i oceny na forum nie znaczy ze jestem najmądrzejsza i że jestem Małyszem
Daleko mi to Adama Małysza, którego  nota bene bardzo cenie od wielu lat jako człowieka i wielkiego sportowca.

[Posted on: 24 Sty 2011, 18:48:30]

A to że Duńczycy są specyficznym narodem i lubią się wywyższać. Napisałam nie tylko na  podstawie własnych spostrzeżeń ale również wielu wypowiedzi ludzi którzy tu mieszkają lub mieszkali, jak również sportowców którzy grali tutaj w klubach.  Wiele opinii jest też w internecie ale nie traktuję tego jako wiarygodnego źródła.
Osobiście wolę ten ich specyfizm  się od naszej polskiej złośliwości i wrogości, której powinniśmy się wstydzić.

marit7

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Sty 2011, 22:09:17 »
Ale dyskusja się rozpętała...jeśli chodzi o te gwizdy to chyba normalne zachowanie i to nie tylko w przypadku Duńczyków, że tak reagują na przeciwną drużynę....Takie zachowanie w sporcie to normalka i bez sensu jest dopatrywanie się jakiejś wrogości w stosunku do Polaków, po prostu górę biorą emocje...

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sty 2011, 13:23:21 »
Ale dyskusja się rozpętała...jeśli chodzi o te gwizdy to chyba normalne zachowanie i to nie tylko w przypadku Duńczyków, że tak reagują na przeciwną drużynę....Takie zachowanie w sporcie to normalka i bez sensu jest dopatrywanie się jakiejś wrogości w stosunku do Polaków, po prostu górę biorą emocje...

bo pewnie kibic powinien siedzieć cicho hahahaha ;D ;D ;D jak w kościele.  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sty 2011, 13:23:21 »

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Sty 2011, 22:15:33 »
Kasa sie dla nich nie liczy,  grali dzis na calego ;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Sty 2011, 23:29:20 »
Pelny belkot; w dunskich mediach bylby ogromny szum na ten temat, nic na ten temat nie slyszalem, po za tym obecnie sponsorzy na pewno stoja w kolejce.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Sty 2011, 23:42:11 »
Ja dzis rano czytalam o tym w "Metro" albo "24timer". Dunscy pilkarze reczni stwierdzili, ze sa rozczarowani ale to nie wplynie na ich gre. Jesli dobrze pamietam, to obiecano im 4 mln koron do podzialu, ale zwiazek sie wycofal w ostatniej chwili.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Sty 2011, 01:25:42 »
Mozna zajoba dostac sluchajac pytania zadawane przez reporterow tv2, podziwiam tych cierpliwych zawodnikow odpowiadajacych na idiotyczne pytania: "hvad tænkte du?" "hvordan føles det?", czy to nie jest oczywiste dla wszystkich pomiedzy 5 a 95 lat? Pelna onania umyslowa, oczywiscie importowana z USA.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Sty 2011, 16:33:41 »
Cytat: Juta
Dunczycy graja w mocno oslabionym skladzie, stracili kilku superwaznych zawodnikow z powodu kontuzji.

Czytasz tylko dunskie gazety ? Polski sklad tez gral "w mocno oslabionym skladzie", jak to media okreslaja :) Podstawowi polscy gracze w ogole nie pojechali do Szwecji. I tak 2 bramki zabrali nam czescy sedziowie.

Cytat: roga
Prosze zwrocic tylko uwage, jak sie dyskutuje w Danii w roznych programach TV, a jak sie to odbywa w PL.
Ile zagranicznych debat widziales? Obejrzyj dabaty tez innych krain:

...jeśli chodzi o te gwizdy to chyba normalne zachowanie i to nie tylko w przypadku Duńczyków, że tak reagują na przeciwną drużynę....Takie zachowanie w sporcie to normalka....

Czy Wy czytacie dokladnie ? Dunczycy gwizdali podczas HYMNU polskiego. Ja stalem wtedy jak wryty i ciezko mi bylo spiewac polski hymn kiedy kilka tysiecy dunczykow gwizdalo i ryczylo jak bydlo. My po ich hymnie bilismy brawo i mysle,ze wtedy bylo im glupio bo nie znizylismy sie do ich poziomu.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Sty 2011, 17:07:34 »
Ile zagranicznych debat widziales? Obejrzyj dabaty tez innych krain:

I w tym caly problem. Odsylasz do innych krajow, a ja mowie o Danii i Polsce. Jezeli uwazasz, ze w innyc krajach jest gorzej i uwazasz to byc moze za usprawedliwienie, ze tak powinno byc, albo ze nalezy to zaakceptowac, to wspolczuje. Oznaczaloby to, ze niewlasciwe zachowania jakie maja miejsce np. w PL, smialo mozna wprowadzaac do Danii, bo  przeciez inni sa jeszcze gorsi.
To tak jak dzieci zapytane przez rodzicow dlaczego im idzie tak slabo w szkole, odpowiadaja: nie jest tak zle, sa jeszcze gorsi ode mnie. Niektorzy rodzice zadawalaja sie taka odpoweidzia. Inni mowia: nie patrz na tych, ktorzy sa gorsi od ciebie, patrz na tych ktorzu sa lepsi.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Sty 2011, 20:48:06 »
Czy Wy czytacie dokladnie ? Dunczycy gwizdali podczas HYMNU polskiego. Ja stalem wtedy jak wryty i ciezko mi bylo spiewac polski hymn kiedy kilka tysiecy dunczykow gwizdalo i ryczylo jak bydlo.

Przesadzasz. Gdyby tak bylo, toby polskie gazety wpadly w dzika histerie nastepnego dnia, a Wenta dostalby szalu. Przez 2 nastepne dni pisano by tylko o tym.  A tu nic, wielkie nic. Gwizdalo pewnie kilkadziesiat osob, a nie kilka tysiecy. To bylo nieladne, bardzo niesportowe. I tyle.

[Posted on: 29 Sty 2011, 20:30:33]

Czytasz tylko dunskie gazety ? Polski sklad tez gral "w mocno oslabionym skladzie", jak to media okreslaja :) Podstawowi polscy gracze w ogole nie pojechali do Szwecji.
No wlasnie. Obie druzyna sa oslabione, bo kilku graczy nie przyjechalo, a kilku jest po kontuzjach i przez to bez formy. Ale Dunczycy graja lepiej niz umieja i sa w finale, tym mi zaimponowali. Maja jaja, chca zwyciezac.
Dodam, ze nie wiedzialam, ze Bielecki, Tkaczyk, Szmal, Lijewski, Jaszka, Jurasik czy Siodmak to tylko rezerwowi. Zawsze myslalam, ze to wlasnie oni sa podstawowymi graczami.  Czlowiek sie uczy cale zycie.
« Ostatnia zmiana: 29 Sty 2011, 21:12:08 wysłana przez Juta »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 29 Sty 2011, 20:48:06 »

Mecz Polska - Dania

Zaczęty przez waruinyDział Hydepark

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 19232
Ostatnia wiadomość 15 Sie 2013, 20:53:39
wysłana przez aisak
Mecz Piłki Nożnej

Zaczęty przez galernikDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3146
Ostatnia wiadomość 15 Cze 2012, 11:47:28
wysłana przez galernik
mecz-Viborg

Zaczęty przez maggie23Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3295
Ostatnia wiadomość 03 Lis 2009, 09:44:43
wysłana przez maggie23
mecz dania polska odense

Zaczęty przez marta_malgorzataDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5280
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2006, 08:28:44
wysłana przez GoTTie
MECZ POLSKA NIEMCY

Zaczęty przez yogoDział Kopenhaga