poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolonie na polski samochod  (Przeczytany 5428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

incognito08

• Gość
pozwolonie na polski samochod
« dnia: 25 Sty 2011, 14:51:27 »
Witam serdecznie, przejrzalam cale forum i nie rozwiazałam swoich watpliwosci... Czy moze mi ktos powiedziec, czy wystarczy pozwolenie wlasciciela samochodu w polsce potwierdzone notarialnie, aby moc bezproblemowo poruszac sie po danii, oczywiscie po uzyskaniu pozwolenia na poruszanie sie samochodem na zagranicznych blachac...
oraz na jakiej podstawie mozna uzyskac takie pozwolenie, czy osoba ktora sie o to ubiega nie moze miec meldunku w danii?
Jesli ktos sie orientujue prosilabym o pomoc, poniewaz jestem w danii od paru dni, dostalam kontrakt na 9 miesiecy i nie oplaca mi sie zakup samochodu z dunskimi numerami poniewaz nie planuje zostac tu dluzej niz rok..

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: pozwolonie na polski samochod
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sty 2011, 18:27:02 »
Jesli masz kontrakt tylko na 9 miesiecy a co za tym idzie nie bedziesz mial meldunku i twardej zoltej karty czyli mozesz jezdzic tym autem w tym okresie na polskich numerach,najlepiej jak pojdziesz do skata i naswietlisz temat nie powinni robic problemu.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sty 2011, 22:25:40 »
leo1 - nie wprowadzaj w blad. Nie moze tak "z automatu" jezdzic tym samochodem.

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sty 2011, 02:03:38 »
jeżeli masz kontrakt na 9 miesięcy to masz prawo tu jezdzić,ale wczesniej musisz otrzymać karteczke z pozwoleniem ze skat,do roku czasu masz mozliwość jezdzic potem rejstracja,wiem bo jak pierwszy raz tu przyjechałem to miałem kontrole skat zaraz po zjezdzie z promu,i skat mnie poinformował iz teraz wjeżdżam ale mam krótki termin poruszania sie autem a miałem wtedy przepracowane 10 mies w Danii,więc jezeli ktos nie jest zorientowany w tych sprawach to prosze nie dawać komentarzy.obeznie śmigam z pozwoleniem na PL blaszkach ;D

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sty 2011, 10:35:23 »
Oczywiście, że poinformował Cię o krótkim terminie poruszania, gdyż możesz to robić tylko przez 14 dni od wjazdu (jeżeli posiadasz CPR i pracujesz w Danii legalnie), a jeżeli nie dopełnisz niezbędnych formalności w tym terminie, to wtedy już tak do śmiechu nie jest. Nie ma czegoś takiego jak założenie z góry że przez rok można się poruszać!!! Każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sty 2011, 16:53:22 »
Incognito: zadajesz nieprecyzyjne pytanie i dlatego otrzymujesz niewlasciwe odpowiedzi
Mario: slusznie! Wszystko zalezy na jakiej podstawei tutaj przebywasz: turysta, czy osoba pracujaca, zarejestrowana w Statsforvaltningen (moze ale nie musi sie zarejestrowac przez pierwsze 3 miesiace), ma cpr.nr ? itd. Odpowiedz urzednika tez byla najwlasciwsza - ma krotki czas na zgloszenie.

[Posted on: 26 Sty 2011, 16:49:50]

....więc jezeli ktos nie jest zorientowany w tych sprawach to prosze nie dawać komentarzy.obeznie śmigam z pozwoleniem na PL blaszkach ;D

I zmnowu to nasze wymadrzanie ??? i podkreslenie swojej wiedzy, ktorej niestety nie posiadasz na ten temat. Najlepiej jakbys nie dezorientowal tych, ktorzy potrzebuja konkretnej i wiarygodnej odpowiedzi. Niestety nie jestes pierwszym i jedynym. Ma to miejsce niemalze w kazdym innym watku.

Offline ALP84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2011, 16:59:56 »
Witam a mnie dręczy jedna kwestia. Jeśli samochód ma pozwolenie na poruszanie się po Danii to czy może sie nim poruszać inna osoba z rodziny która tu mieszka?????????? i jeśli tak to na jakiej podstawie czy trzeba coś załatwiać czy wystarczy ze auto ma pozwolenie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sty 2011, 16:59:56 »

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sty 2011, 17:49:28 »
ROGA-wiem że nie jestem najmadrzejszy w róznych sprawach,ale co do mojej wypowiedzi na temat auta  i zwiazanej z nim sytuacji nie chodziło urzędnikowi o 14 dni poruszania sie po kraju i potem albo powrót do PL albo przerejstrowanie,tylko o czas do pełnego roku!miałem kontrakt na rok czasu i do zakończenia tego kontraktu zostało moze 2.5 miesiąca i o ten czas chodziło,a jeżeli jestes tak super w tych sprawach zorientowany to pełen szacunku jestem dla Ciebie gdyz widzę ze na rózne tematy odpowiadasz,moze mógłbyś założyć jakiś temat związany z tym autem i wypisał jakie warunki trzeba spełniać aby dostać pozwolenie,bo wielu zadaje pytanie ale dostaje różne odpowiedzi,gdzieś czytałem na forum ze wystarczy jezdzić 2 razy w miesiącu do domu i sie dostaje,niestety to nie jest priorytet dla którego sie dostanie pozwolenie,
natomiast w odpowiedzi na pytanie jak wygląda pozwolenie to odpowiem ,są wpisane twoje dane,auto na jakie masz pozwolenie(marka) oraz na jakiej podstawie masz to pozwolenie

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sty 2011, 18:58:10 »
Nie potrzeba zakładać specjalnego działu, wystarczy poszukać na forum, ten temat był wiele razy poruszany. Po drugie, nie sugerować się tym co ktoś napisał, tylko tym co stanowi prawo, bo w razie nieprzyjemności ze skatem, chyba nie masz zamiaru powiedzieć, że jeździsz bo ktoś z forum napisał że można. A prawo stanowi tak, że jeżeli masz zamiar zostać dłużej w Danii, po wyżej 3 miesięcy, masz CPR, i pracujesz legalnie( dłużej niż 3 miesiące) to musisz wystąpić w ciągu 14 dni od wjazdu o pozwolenie. Te 3 miesiące też zależą od urzędnika bo mi 2 udzieliło różnych odpowiedzi. Tyle w temacie, a co do twojego oburzenia wypowiedzią Roga to chyba trochę nie na miejscu, bo to osoba, która ma naprawdę dużą wiedzę na temat przepisów i wielu osobom już pomógł, więc chyba o czymś to świadczy.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sty 2011, 19:07:14 »
... a co do twojego oburzenia wypowiedzią Roga to chyba trochę nie na miejscu, bo to osoba, która ma naprawdę dużą wiedzę na temat przepisów i wielu osobom już pomógł, więc chyba o czymś to świadczy.
podzielam twoją wypowiedź  :) a na marginesie z tymi pozwoleniami to jest tak zagmatwany temat że chyba sami urzędnicy Skat się gubią i dają te pozwolenia na własne "widzi mi się" bo np: ostatnio moja koleżanka dostała pozwolenie na jazdę na PL blaszkach pomimo tego że siedzi tu cztery lata a ja swojego czasu ja nie dostałem bo... i właśnie tu przyczynił czynnik "widzi mi się" urzędnika Skat. dlatego trzeba iść osobiście do Skat zadać pytania, przedstawić swoje rację i czekać łaskawie na odpowiedź  ;D

Offline ALP84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sty 2011, 19:10:19 »
  proszę wypowiedzcie się czy ktoś miał taka sytuację czy autem które ma pozwolenie może poruszać się inna osoba z rodziny ?

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sty 2011, 19:23:48 »
  proszę wypowiedzcie się czy ktoś miał taka sytuację czy autem które ma pozwolenie może poruszać się inna osoba z rodziny ?
ta kwestia była tematem kilku wątków na tym forum z tego co się kiedyś doczytałem w tym temacie: pozwolenie przypisanie jest nie tylko do auta ale też do osoby która je użytkuje i która wnioskowała o pozwolenie do Skat.

Offline mar_fil

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sty 2011, 19:48:48 »
MARIO87-czy wydaje ci sie ze w mojej odpowiedzi było ukryte oburzenie? moze przeczytaj jeszcze raz  moja odpowiedż,napisałem iz jestem pełen szacunku dla ROGA więc skąd ta twoja uprzejmość  wobec mnie?nie pisze zeby sie wykłócać o swoją racje tylko piszę co ja sie oficjalnie dowiedziałem a to ze każdy urzędnik podaje inne informacje to juz ich sprawa,jak sie ktoś zgłasza do urzednika to jest przeświadczony iz dostanie odpowiedż,a nie ile osób w danym urzędzie tyle decyzji,sprawa tych pozwoleń nigdy nie bedzie łatwa dopóki chodzi o kase a tez nie małą,nie wiele jest osób którzy na pytanie o pozwolenie i warunki otrzymania jest w stanie prześledzć posty które do tej pory były pisane ,chyba że posiadają nadmiar wolnego czasu a gdyby takie odpowiedzi były zawarte w jednym konkretnym temacie to można szybciej odnaleźć i sie nie pytać po raz setny o to samo

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sty 2011, 01:11:53 »
"Maario" i "Turbo": Nie zwrocilemu wagi, zeby ktos sie na mnie oburzal :)

Odnosnie przepisow na tmczasowe zezwolenie: Nie ma przepisu na zezwolenie! Sa tylko przepisy kiedy nie wymagana jest rejestrowanie pojazdu, a to zasadnicza roznica. Tymczasowe zezwolenie albo raczej nazwijmy to akcept poruszaniasie na terytorium Danii niezarejestrowanym pojazdem
udziela sie przede wszystkim, po ocenie oswiadczen jakie podatnik podal w swoim wniosku. Dlatego tez sytuacja poszczegolnych osob (a co z tym sie wiaze i ich wnioskow) jest bardzo rozna. Skat udzielajac akceptu, odpowiada np. tak, tutaj podam przyklad:

Ze zlozonego wniosku wynika i co oswiadczyles: (zwroc uwage "oswiadczyles")
 -jestes obywatele polskim
-poinformowals nas ze wjechales do Danii 2 grudnia 2008
-zgodnie z rejestrem ludnosci jestes zarejestrowany od… i  posidasz obowiazek podatkowy w Danii
-przebywasz w Danii w zwiazku z praca u .....
-pracujesz w Danii 4 tygodnie i nastepnie przebywasz 1 tydzien w swoim stalym miejscu zamieszkania
-w czasie pobytu w Danii zamieszkujesz podt wskazanym adresem....
-w miejscu twojego stalego pobytu (PL) zachowales swoj adres gdzie zamieszkuje malzonka z dziecmi

Biorac pod uwage powyzsze okolicznosci, a w szczegolnosci czeste przebywanie w PL, nie traktujemy Pana jako "bosat" osiadlego tutaj w kraju w zwiazku z tematem dotyczacym obowiazku rejestracji pojazdu. Zaznaczamy jednoczesni, ze nasza ocena Pana pobytu "bopæl" nie manicwspolnego z okresleniem ”bopæl” pod wzgledem obowiazku podatkowego.
Ninieszym udzielamy akceptu na poruszanie wskazanym pojazdem  na terytorium Danii w okresie 1 roku tzn. do dnia ………......

To tylko jeden z wielu, wielu przykladow.

(Zwracam uwage, ze zezwolenie wydaje sie od dnia decyzji w pismie a nie dnia  zlozenia wniosku - to tylko moja uwaga. W tekscie nie uzywasie okreslenia zezwolenie "tilladelse", ale wylacznie
”De kan benytte køretøjet” (moze Pan uzywac pojazdu). Jezeli ktos jest zainteresowany samym tekstem prawnym odsylam do najczesciej cytowanego przepisu §§ 7, 8 i 13 BKI (Bekendgørelsen) nr. 633 z 26. czerwca 2009 o rejestracji pojazdow. Przepis zostal uzupelniony w czerwcu 2010 - pisalem o tym i jak zwykle nie moge znalezc. Lezy gdzies na Forum o zmianie z 1 roku na 183 dni przy ocenie pobytu – spobuje odszukac..Przydalaby sie jakas "teczka" na forum, gdzie moglibysmy umieszczac niektore wazne sprawy zamiast szukac po wszystkich tematach. Pozdrawiam.

[Posted on: 26 Sty 2011, 20:10:21]

Prosze zwrocic uwage na inny konkretny przyklad:

1.Osoba pracujaca w Danii zlozyla wniosek, w ktorym wymienia miedzy innymi, ze jeje miesce pracy jest tymczasowe, tzn. ograniczone w kontrakcie na 12 miwsiecy, w Polsce ma meza i mieszkanie. Otrzymama pozwolenie na rok.

2.Po kilku miesiacach przyjechala malzonka w ramach laczenia rodzin.

3. Zatrzymama ich policja (normalna kontrola dogowa). Okazali swoje dokumenty. Policjant poprosil o dokument zezwolenia na jazde niezarejestrowanym pojazdem. Nie mieli przy sobie. Wszystko OK.

4. Po tygodniu zjawia sie policja i Skat u nich w mieszkaniu (samochod przed domem na parkingu). Oswiadczaja, ze samochod zostaje zarekwirowany, poniewaz zezwolenie wydano na falszywych przeslankach i nie jest wazne juzoddaty przyjazdu malzonka.
Albo zaplacony zostanie podaet rejestracyjny, a jak nie samochod zostanie wystawiony na aukcje. Do tego dojda oplaty za strzezony parkin policyjny za kazdadobe postoju samochodu. Nie dostali nawet pozwolenie na wywiezienie samochodu z powrotem do Polski.

Jest to autentyczna historia, w ktorej uczestniczylem jako doradca tego malznstwa. Niesterty Skat mial racje po swojej stronie.
Osoba tutaj mieszkajaca miala obowiazek zgloszenia przyjazdu malzonka.

[Posted on: 27 Sty 2011, 01:05:25]

Uzupelnienie odpowiedzi Skatu: ponadto oceniono, ze posiadanie wylacznie mieszkaniaw Polsce nie bylo wystarczajacym aby Polske uznac za "centrum interesow zyciowych i gospodarczch", poniewaz malzenstwo mieszka w Danii, w Danii pracuja, w Danii maja nieszkanie, w Danii wzieli pozyczke na wklad mieszkaniowy i w Danii jedno z nich przez b. krotki okres czasu (2 miesiace) bylo na pomocy socjalnej. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sty 2011, 01:11:53 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42907
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23932
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24258
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 44086
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28517
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl