Ech... szkoda gadać. Mam wszystkiego dosyć (w szczególności operatorów tego forum którzy zamiast doradzić, pomóc?, podpowiedzieć co zrobić?) usuwają tematy...

Gdyby operatorom chciało się przeczytać mój post - (było tam napisane jak wół - że nie mogę edytować tematu - czasami trzeba myśleć (bo to nie boli) ) - gdybym mógł edytować zmieniłbym temat na "potrzebuję pomocy - czy ktoś może pomóc" - przynajmniej byłby temat ku przestrodze aby nic nie podpisywać po duńsku nie będąc pewnym na 100% każdego duńskiego słowa.. a tak..
Ech.. nie chce mi się pisać..
[Posted on: 01 Lut 2011, 13:10:00]
Ech...
Jeszcze raz opiszę sprawę. Obrażanie się obrażaniem ale mam sytuacje podbramkową - najwyżej znowu operatorzy usuną mój post.
Ze względu na swoją bezmyślność (polegającą na tym iż podpisałem dokument po duńsku nie do końca go rozumiejąc - po prostu pani w a-kasie mi go podsunęła i powiedziała że muszę podpisać) brakuje mi jednego tygodnia do fultid A-kasse.
W dobrej wierze podpisałem powyższy dokument zmieniający mi zakres Akassy z fultid na deltid - mimo tego że od ponad 2 lat opłacam składkę na fultid i pracowałem zawsze na pełny etat. Podpisałem bo jestem baran i nie znam perfect duńskiego - nie zdając sobie sprawy z tego co podpisuję.
Pracowałem w pewnej firmie która zaczeła odczuwać skutki kryzysu i zwolniła mnie na 3 tygodnie obiecując zarazem że za 3 tygodnie wrócę znowu do pracy. Po tym zwolnienu poszedłem do A-kassy złożyłem ostatnie lonesedel i podpisałem ten feralny dokument nie zdając sobie sprawy co podpisuję. Po 3 tygodniach wróciłem znowu do pracy na pełen etat - przepracowałem 370 godzin po czym zostałem zwolniony.
Mimo tego że mam ponad 1924 godziny przepracowane - okazuje się że przez ten cholerny dokument jestem teraz na deltid (w okresie tych 3 tygodni bezrobotnego dostałem 2000dkk bezrobotnego - i jest to jedyne bezrobotne jakie dostałem od swojej A-kase w ciągu 2 lat od kiedy do niej należę).
Problem jest w tym że aby mieć fultid A-kasse musze miec przepracowane 390 godzin (a nie 370!) w ciągu ostatnich 3 miesiącach - aby tego dokonać musze pracować w pełnym wymiarze godzin.
Puenta: brakuje mi jednego tygodnia - 20 godzin z małym hakiem aby dostać fultid A-kasse. Mogę odpracować dla jakiejś firmy nawet 40 godzin gratis (jutlandia, Fionia) - muszę jednakże dostarczyć do A-kasse dokument o tym że pracowałem te 20 parę godzin na początku stycznia (aby zachować ciągłość).
Jesli tego nie dostarczę nie liczy się to że mam przepracowane ponad 1924 godzin gdyż podpisałem to co mi pod nos podetknięto że zgadzam się na deltid.
Cóż - jak widać niewiedza dużo może kosztować (chociaż i tak jest lepsza od głupoty - tu ukłon w stronę operatorów)
Czy ktoś może coś pomóc?