Ogólne > Kultura
Brak kultury
roga:
Kiedys przed kilku laty, natknalem sie na taka ocene sytuacji w naszym kraju w jakims forum dyskusyjnym na necie, chyba z polonii amerykanskiej, czy innej. Skopiowalem ten tekst, tak ze nie mam zrodla ani linku skad pochodzi. Podkreslam, ze nie opowiadam pod zadnym wzgledem za wypowiedzi, ktore moglyby byc szkalujace czy obrazajace spoleczenstwo polskie.
Jezeli „kabusewnictwo” forum zezwoli – to wkleje kolejne wypowiedzi Anonymusa, bo tak siebie okresla autor tekstu.
…pełną gębą... Rozważania Anonymousa
Ba, wielokroć okazywało się, iż osoba wypomadowana, w garniturze też okazywała się kundlem.Tworzac teorię estetyzmu pozwalającego wytrwać w tej naszej kloace, chciałem wgłębić się w istotę zagadnienia.......
Powszechnie jest wiadomym, że fenomen naszej cywilizacyjnej, intelektualnej i kulturowej miernoty i zezwierzęcenia naszego żałosnego kraju jest wyraźny, choć wciąż w zagadkowy sposób związany ze specyfiką naszej mentalności. Chcę wniknąć głębiej w ta mentalność kundla. Chcę odkryć typowe sposoby rozumowania! Chcę opisać sposób, w jaki kundel doświadcza świata. Nie chodzi mi o cechy zewnętrzne kundla - takowych nie ma - przykład polityków pokazuje, że kundlem można być nawet ubierając się w garnitury! Pytam więc: co nas odróżnia od kundli? Czy jesteśmy od nich inni i lepsi? Skoro jesteśmy, to czym się od nich różnimy? Tego dowiemy się tylko wtedy gdy zdefiniujemy fenomen skundlenia!.
Podaję definicję skundlenia
Kundel ma około 30-40 lat, wredną, wiejską mordę. Zmienia majtki raz na tydzień, ale ten sposób oszczędzania mu się opłaca, gdyż kupił je na bazarze za całe 4 złote, więc starcza na dłużej. Gdyby w sprzedaży były modele z przodu z żółtego materiału, a z tyłu z brązowego, byłby to niewątpliwy hit wśród śmierdzieli. Jego małżonka nosi za to stringi, ale tutaj kwestia higieny jest drugoplanowa, gdyż NIE ROBIĄC NIC przez cały dzień - no, może poza celowaniem z pilota do telewizora - nie ma ich kiedy upocić i ubrązowić.
Oczywiście w swoim własnym mniemaniu żona kundla jest osobą niesłychanie zapracowaną. Przecież wychowuje bachora, cebulogłowego debila, no i prowadzi dom! Ta zaszczytna funkcja zwalnia ją z obowiązku pracowania na PKB (przychod krajowy brutto), natomiast przeróżne drobne kombinacyjki i machlojki, typu znajomy doktorek w przychodni i rozliczne kuroniówki pozwalają jej cieszyć się tymi samymi przywilejami, co reszta obywateli. W wolnych chwilach ma czas na odrobinkę wytchnienia, i wtedy to może uwalić swoje krzywe dupsko na kanapie i pooglądać "Taniez z Glizdami" albo "Jak oni rzygają?". Tak, polska telewizja, zwłaszcza TVN dobrze zna target swoich odbiorców i potrafi wyprodukować im odpowiednie programy.
frisms:
jak najbardziej pasuje do watku :D i jak zwykle jestes Roga w temacie w 100%
czekam na na dalsze rozwazania Anonymusa... ;D
Solvej:
Przedstawicieli z brakiem kultury najczesciej spotykam na promie Gedser-Rostock/ Rostock-Gedser ... wodka , glosne zachowywanie i te wstretne slowa typowo "budowlane" >:( wstyd i strach zwrocic uwage ::)
rey2000:
Solvej prom jest ok,bywa że ktoś pali tam gdzie sie je i wtedy jest wielkie ,,żenua,,ale co zrobić .
roga:
--- Cytat: rey2000 w 07 Lut 2011, 20:07:56 ---Solvej prom jest ok,bywa że ktoś pali tam gdzie sie je i wtedy jest wielkie ,,żenua,,ale co zrobić .
--- Koniec cytatu ---
Ale nie zwrocilem uwagi aby Solvej mowila o paleniu ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej