poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: My, patrioci  (Przeczytany 14403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: My, patrioci
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lut 2011, 20:55:19 »
Nie broń Boże. żadnej przyszłości:))
Wiem że ta definicja patriotyzmu ( którą ściągnęłam, bo to nie moje słowa) jest taka jakby prosta i prozaiczna.
Ale czasem rzeczy proste są najtrudniejsze.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Lut 2011, 21:01:18 »
JEŻELI DYSKUSJA W TYM WĄTKU POTOCZY SIĘ TYM SAMYM TOREM CO W WĄTKU BRAK KULTURY, tym razem będę banował użytkowników.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lut 2011, 21:02:38 »
w artykule “Zdany na Danie” spojrzenie na….bardzo fajny i “kulturalny “ reportaz

tutaj calosc   www.praca-kariera.dlaczego.com.pl/news/show/56/zdany_na_danie/

Naglowek - Czy w Polsce jest łatwiej odnieść sukces w branży telekomunikacyjnej niż w Danii?  Raczej tak, ponieważ nasz rynek szybko się rozwija, uważa Nikodem Binienda z centrum badawczego Nokii w Kopenhadze.

A potem  interview -

“Przyznam się, że tak naprawdę nigdy nie pracowałem w Polsce. Odbyłem za to praktyki w jednym z większych na polskim rynku banków oraz u jednego z operatorów telekomunikacyjnych. Z przykrością stwierdzam, że moi pracodawcy nie mieli na mnie pomysłu. W rezultacie przez 8 godzin dziennie męczyłem się, siedząc bezczynnie.”

Zaraz potem….Rozumiem, że karierę w Twojej branży łatwiej osiągnąć w Danii?

Raczej nie. Polska jest krajem ogromnych możliwości. Wynika to głównie z wyższego tempa rozwoju naszego kraju. Firmy w Polsce rosną o wiele szybciej, a to daje o wiele większe możliwości awansu. W Danii rynek jest bardzo ustabilizowany.”

Do Polski chcialby wrocic ale tylko ze ”wzgledow osobistych” – kolejny przyklad patriotyzmu??

...a ja naleze do Klubu Wyrodnych Polakow i tez mi jest z tym dobrze ;D

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lut 2011, 21:17:00 »
W tym artykule jest

"Czyżbyś w takim razie dopuszczał możliwość powrotu do kraju?
To dla mnie trudny temat do rozmowy. W drodze do pracy mijam port, w którym cumuje polski prom kursujący do Świnoujścia. Nie ukrywam: serce bije wówczas szybciej. Największym magnesem skłaniającym mnie do powrotu do Polski są względy osobiste. Wkrótce założę rodzinę, marzy mi się, by moje dzieci, tak jak ja, czuły się Polakami. Niestety, z obserwacji wiem, że jeśli nie wrócę do Polski, to pozostanie to tylko w sferze marzeń".

Sprawy osobiste największym powodem ale nigdzie nie jest napisane że jedynym....

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lut 2011, 21:29:57 »

"Patriotyzm-definicja cytat polka99

Patriotyzm, szacunek i umiłowanie ojczyzny, gotowość do poświęcenia się dla niej i narodu, stawianie dobra własnego kraju ponad interesy partykularne bądź osobiste. Poczucie silnej więzi emocjonalnej i społecznej z narodem, jego kulturą i tradycją.
Patriotyzm to postawa wyrażająca się w wypełnianiu podstawowych konstytucyjnych obowiązków obywatelskich, wierność dla kraju, troska o wspólne dobro, przestrzeganie prawa itd

Patriota. Kto to taki?
Patriota to ktoś, kto kocha swoją ojczyznę i tą miłość potrafi okazywać. Ktoś, kto zachowuje godność bycia Polakiem. Jest dumny z tego. Zachowuje szacunek do symboli narodowych, do jego tradycji i stara się jej przestrzegać.
Niestety, coraz częściej te tradycje zanikają, zwłaszcza młodzi ludzie uważają je za śmieszne i ?niemodne?. Coraz częściej pojawiają się żarty z symboli narodowych, kpiny z polityków, ludzi itd

Jak być patriotą na co dzień?

Być patriotą na co dzień nie jest trudną sprawą. Wystarczy stawiać swoją ojczyznę na początku, udzielać się na jej korzyść, brać  Każdy może zostać prawdziwym patriotą.

Dziś wszyscy jesteśmy dumnymi Polakami. Mamy swój kraj, wolność, prawa. Nie ma żadnych zagrożeń, w obliczu których trzeba by się wykazać miłością i poświęceniem dla naszego kraju. Nie ma sytuacji, w której wykazalibyśmy się swoim patriotyzmem. Jednak patrioci są potrzebni do istnienia kraju.
Jesteśmy Polakami i to powinno być dla nas najważniejsze. Zachowanie własnej kultury, odrębności, swojej pięknej, Polskiej tradycji. Patriotyzm jest dzisiaj dla nas równie ważny jak kilkadziesiąt, czy kilkaset lat temu, podczas różnych wojen"

[/quote] I ja się pod tym podpisuje pamiętaj że to co masz najlepsze masz w sercu tego nikt ci nie odbierze

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lut 2011, 20:01:26 »
Zmierzyłam się dzisiaj z tłumaczeniem tekstu Gaude Mater Polonia na duński dla pewnego  chóru, który w maju będzie występował w Warszawie. 
Na youtube jest wyjątkowo piękne wykonanie tej pieśni:

No i potem poszło już z górki Czerwone Maki, Rozszumiały się wierzby itd. Na youtube są stare i wzruszające wykonania.

To wszyscy znają. Dlatego wklejam parę linków do świetnych nowszych kawałków o patriotycznej tematyce:

Link do animowanej historii Polski: Link do Miasta Ruin Kto nie był w Muzeum Powstania Warszawskiego polecam koniecznie nadrobienie zaległości przy najbliższej okazji.
A to na podsumowanie:
Patriotyzm to cecha pozytywna i nie nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.

Offline zabkomis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Mar 2011, 15:26:43 »
dopisuje sie do jako tako, i dodam jeszcze jedną grupe,

niezależnie od długości zamieskiwania danii, czują sie bardziej duńczykami niż duńczycy, jak by trzebabyło to by na brata w skacie donieśli,
nie wiem jeszcze jak ich nazwać
pozdrawiam
a patriotyzm moi drodzy?
powinniśmy sie wszyscy zastanowić, czy w dobie łączenia sie krajów w unie oraz zacierania sie wszelkich tradycji.....hmmm nie wiem czy takie coś jak patriotyzm jeszcze istnieje

ps Panie roga. ...prowokujesz ;) pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Mar 2011, 15:26:43 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Mar 2011, 17:07:34 »

dopisuje sie do jako tako, i dodam jeszcze jedną grupe,
niezależnie od długości zamieskiwania danii, czują sie bardziej duńczykami niż duńczycy, jak by trzebabyło to by na brata w skacie donieśli,
nie wiem jeszcze jak ich nazwać
ps Panie roga. ...prowokujesz ;) pozdrawiam

Odnosze wrazenie, ze dokonales wsrod rodakow w calej Danii, dokladne badania socjologiczne i stad twoje przenikliwe spostrzezenia. Imponujace skoro przyjechales tu prawdopodobnie przedwczoraj  :)

Ta grupa "bez nazwy" to rozsadnie myslacy ludzie, ktorzy z rozwaga reaguja na bezdenne pytania, chojrackie i bezmyslne postulaty oraz cwaniackie wyczyny "nowych". Przy okazji aktywnie i wlasciwie glownie doradzaja roznorakim "nowym" nieborakom.
Uwazajac sie za prawdziwego patriote zostalbym w kraju, odbudowywal jeszcze kraj po II wojnie swiatowej i komunizmie (przez conajmniej 60 godzin na dobe), bylbym tez aktywny politycznie. Tutejsi patrioci maja za duzo czasu (dunski luz?) i dlatego z duza energia, a takze obluda szukaja "zdrajcow".
« Ostatnia zmiana: 01 Mar 2011, 17:24:52 wysłana przez jamjurand »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Mar 2011, 17:35:39 »
Jamurand: trafiles w sedno sprawy. Zamiast cala swoja energie kabusewac na koncentrowanie sie np. na wulgaryzmach, nikt ani jedna osoba nie napisala postu o zawartosci tego teksy, tak dobitnie pokazujacego cechy bardzo duzej grupy spolecznej w "nowej Polsce". Tak na marginesie dodam tylko, ze prof. Jan Miodek niedawno wypoiedzial sie dla mediow, ze wulgaryzmy to srodki swiadomej stylizacji tekstu. A patriotyzm i skarby narodowe, tez juz wiemy co to jest, dzieki fantastycznym wypowiedziom.

[Posted on: 01 Mar 2011, 17:25:28]

A rozsadnych i myslacych osob jest wiecej na forum jak sie wydaje. Mam kontakt z olbrzymia grupa tych fantastycznych ludzi, poczawszy od budowlancow, rolnikow, magazynabusew, pracownikow sezonowych, kabusewcow, pielegniarek a konczac na bardzo wysoko wyksztalconych osobach. Tylko niektorzy w ogole zabieraja glos. Wola raczej czytac i obserwowac niz dyskutowac na Forum, albo jak mowia, "bronic" za kazdym razem nawet najmniejsza swoja wypwiedz. Forium nie jest plaszczyzna na ktorej mozna podjac normalna wymiane pogladow. To jarmark, a jarmarki sa bardzo potrzebne, gdzie znajduje sie mnostwo rzeczy ktore mozna poogladac, handlowac, kupic nie kupic, pogadac...... tez bardzo pozyteczna sprawa dla niektorych

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Mar 2011, 18:05:37 »
Jamurand: trafiles w sedno sprawy. Zamiast cala swoja energie kabusewac na koncentrowanie sie np. na wulgaryzmach, nikt ani jedna osoba nie napisala postu o zawartosci tego teksy, tak dobitnie pokazujacego cechy bardzo duzej grupy spolecznej w "nowej Polsce". Tak na marginesie dodam tylko, ze prof. Jan Miodek niedawno wypoiedzial sie dla mediow, ze wulgaryzmy to srodki swiadomej stylizacji tekstu. A patriotyzm i skarby narodowe, tez juz wiemy co to jest, dzieki fantastycznym wypowiedziom.

Roga to co przytargałeś na forum to było zwykłe "g....o"  i dziwisz się że nikt nie dyskutował o tym tekście.  A to co powiedział prof.Miodek o wulgaryzmach
bo widzę że znowu zaczynasz kręcić  ;) a może żle zrozumiałeś to prof.Miodek objaśnił na tym przykładzie Dodam jeszcze że ten jarmark jak to nazywasz jest portalem polonijnym no może choć z nazwy bo to co zamieściłeś pasuje raczej na " żule.pl"
« Ostatnia zmiana: 01 Mar 2011, 18:38:25 wysłana przez vordingborg »

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Mar 2011, 18:09:56 »
kontynuujac  - ta grupa”bez nazwy” to takze Klub Zywordnialych Polakow do ktorej tez sie zaliczam,to ludzie ktorzy jak sugeruja i pisza Prawdziwi Polacy  ”sprzedali sie za kilka koron”

nie bardzo rozumiem kto komu tu sie sprzedaje i nie bede wyliczac za ile – bo jak spojrzec za te 60 kr. w dunskiej szklarni nie jeden teraz w Polsce ”sie zabija”

Skat – to jest to urzad ktory sam odnajduje swoich ”zagubionych” ;D

a jesli chodzi o donoszenie to z tego co wiem,i mozna nawet o tym poczytac ze ”polskie urzedy skarbowe” uruchomily cos takiego jak ”poczta pantoflowa”

tak zgadzam sie ze patriotyzm to cecha pozytywna tylko zalezy jeszcze o czyim patriotyzmie mowimy?
Polak jest i moze byc patriota, ale dunczyk,albo ktos kto zmienil obywatelstwo z polskiego na dunskie to juz nie moze byc patriotą – jest zdrajcą/obrazą Narodu Polskiego  :P

Offline zabkomis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Mar 2011, 19:03:20 »

Ta grupa "bez nazwy" to rozsadnie myslacy ludzie,.

Ta grupa "bez nazwy" to rozsadnie myslacy ludzie,

poważnie, i ty tez jestes rozsądnie myślący??

czy aby??

doniósł byś na brata jakby oszukał? to jest rozsądek?

Odnosze wrazenie, ze dokonales wsrod rodakow w calej Danii, dokladne badania socjologiczne i stad twoje przenikliwe spostrzezenia. Imponujace skoro przyjechales tu prawdopodobnie przedwczoraj  :)

zwiedziłem wiele krajów w tym twoje tutaj czyli danie,
nie nie przyjechałem w  tutaj przedwczoraj, i nie mieszkam w danii są ciekawsze miejsca

znam w danii polaków którzy za przeproszeniem buty całowali duńczykowi gdyby im kazał,
znam sytuacje  tak zwanych patriotów którzy kupili mieszkanie w danii i po zapaleniu papabusesa we własnym mieszkaniu mieli duński komitet powitalny że nie mogą palić w mieszkani
i zgadnij co, nie palą w domu pomimo że oboje sa nałogowymi palaczami, wychodzą teraz na minusową temperature bo duńczyk kazał,
to jest patriotyzm???

a cwaniackie wyczyny nowych jak napisałeś, to powiem jedno, czy jesteś panem po piędziesiątce ze szczeciną pod nosem czy dziwką, to nie ma różnicy czy robisz to tu czy tam ci ludzie sa poprostu sobą,
ja nie mam zamiaru nosić kaloszy w lato czy wpierdzielac lakrice  tylko dlatego że mieszkam w danii
jestem sobą,

zapomniałem jeszcze dodać tych patriotów którzy do pracy jeżdżą estogiem a bilety maja na zony, jak przyjechałem do danii i posłuchałem takiej rozmowy to nie wiedziałem co jest grane, jaki estog jakie zony?? co to k...a jest??

to są prawdziwi patrioci
boże pobłogosław ameryke ;)

« Ostatnia zmiana: 01 Mar 2011, 19:14:39 wysłana przez zabkomis »

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Mar 2011, 19:48:50 »
Roga to co przytargałeś na forum to było zwykłe "g....o"  i dziwisz się że nikt nie dyskutował o tym tekście.

Z jednej strony można powiedzie że nikt nie dyskutował bo to "oczywista oczywistość"
A z drugiej że to gówno tak samo jak twoje wypowiedzi z którymi też się nie dyskutuje.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Mar 2011, 19:57:44 »
No weż ;D na ciebie zawsze mogę liczyć ::) a jeśli tak ci się podoba to jak chcesz to będę nazwał cię kundlem  tak jak lubisz :)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Mar 2011, 20:02:52 »
Powiem nieskromnie- Wiem.

Chociaż na usta cisną się słowa w stosunku do ciebie za które zameldujesz mnie u moderatora , hamuje się jak mogę.

Ładnie tak dopisywać po moim poście ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Mar 2011, 20:02:52 »