poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie roczne 2010 jest juz na stronie...  (Przeczytany 30291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie roczne 2010 jest juz na stronie...
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Mar 2011, 11:02:11 »
Dziekuje!
Rezultat koncowy jest ze maz ma zwrot, jednak w tych kolumnach u gory obok CPR i % jest taka wlasnie rubryka na kwote 18.900.
Wiec juz nic nie rozumiem...
Kwota ta jest zblizona do tej ktora za 2008 maz byl winien do SKAT-a jednak zostalo wszystko splacone, czesc z wolnej kwoty, czesc w gotowce...
Wiem ze trudno odpowiedziec nie widzac rozliczenia, ale czy mniej wiecej majac powyzsze informacje, moglabym prosic o dalsze wyjasnienie.
dzieki

Tam jest fradrag, czyli kwota wolna od podatku.

Jeśli mówisz, że cześć została spłacona z kwoty wolnej, to oznacza to, że twój fradrag za 2010 został pomniejszony i dlatego wynosi tylko 18.900. Normalnie ludzie mają minimum 42.900.

Jeśli miałaś zadłużenie i spłacasz to z kwoty wolnej, to oznacza to że po prostu mając mniejszy fradrag będziesz płaciła za dany rok wyższy podatek. W twoim przypadku zmniejszenie fradragu o 24.000 powoduje, ze od tych 24.000 zapłacisz podatek, tak licząc na szybko będzie to jakieś 9.600. I teraz możesz sobie sprawdzić jakie miałaś zadłużenie, ile z tego spłaciłaś gotówką i ile wynosiła reszta: to powinny być okolice tych 9.600...

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Mar 2011, 11:38:29 »
Dziekuje!
Rezultat koncowy jest ze maz ma zwrot, jednak w tych kolumnach u gory obok CPR i % jest taka wlasnie rubryka na kwote 18.900.
Wiec juz nic nie rozumiem...
Kwota ta jest zblizona do tej ktora za 2008 maz byl winien do SKAT-a jednak zostalo wszystko splacone, czesc z wolnej kwoty, czesc w gotowce...
Wiem ze trudno odpowiedziec nie widzac rozliczenia, ale czy mniej wiecej majac powyzsze informacje, moglabym prosic o dalsze wyjasnienie.
dzieki
Hm, wiem, wiem, ta kwota jest podawana między kolumnami Personfradrag a Skattemappedato.
Może chodzi o to, że Skat wystawił formularze wpłat zaległego podatku, przypadające do zapłaty dopabuse w terminie późniejszym, a Wy zrobiliście te wpłaty przed terminem i system tego jeszcze nie zsaldował. W takim przypadku w odprowadzonym podatku "indeholdt forskudsskat" winna być ujęta ta kwota, którą zapłaciliście. W ten sposób "zaległy podatek" wyzeruje się z wpłaconą przez Was kwotą, ujętą w indeholdt forskudsskat.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline MarcinS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Mar 2011, 13:38:14 »
Podepne sie pod temat : mam mały mentlik w głowie :

są 3 rubryki :

Befordring
Rejseudgifter
Øvrige lønmodtagerudgifter

czy w "  Rejseudgifter max.50.000 " wliczają się tylko dojazdy do Polski czy też nocleg i wyzywienie w Danii ? czy może nocleg i wyżywienie idzie pod : Øvrige lønmodtagerudgifter

w takim razie czy  "Befordring " bedą to dojazdy do pracy w Danii czy w befording będą też dojazdy do Polski ?

czy może wszystko co z Polską związane - nocleg, wyzywienie i wyjazdy są w tej kwocie 50.000max czyli Rejseudgifter

Offline efka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Mar 2011, 18:31:53 »
a ja muszę dopłacić, w zeszłym roku dopłacałam, w tym roku też muszę,  zarobiłam niewiele bo mnie zwolnili a dopłacałam prawie 2000 dkk, w tym roku tylko zasiłek miałam i chorobowe i znowu dopłata - 1300dkk, buuu, a od pierwszego swojego dnia pracy w Danii płacę pełny podatek i nie korzystam z podwyższonych ulg, w nagrodę płacę, płacę :o))) heh
"Niektóre szczeble kariery wiodą na szubienicę" S.J.Lec

keny79

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Mar 2011, 19:26:28 »
a ja w tym roku otrzymałem całkiem przyjemne rozliczenie :D

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Mar 2011, 19:34:45 »
Cytuj (zaznaczone)
w tym roku tylko zasiłek miałam i chorobowe i znowu dopłata - 1300dkk, buuu, a od pierwszego swojego dnia pracy w Danii płacę pełny podatek i nie korzystam z podwyższonych ulg, w nagrodę płacę, płacę Szok))) heh

az sie wzruszylem.....
rok na zasilku i chorobowym za 1300 zwrotu ;D faktycznie szok ;D

Offline matib

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2011, 19:40:55 »
Du har anvendt en TastSelv kode, der ikke længere er gyldig.

Ktos moze mi powiedziec czemu taki komunikat mi wyskakuje jak probuje sie zalogowac na strone skat przez tastSelv??
Dziekuje za pomoc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2011, 19:40:55 »

Offline efka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Mar 2011, 20:12:41 »
Du har anvendt en TastSelv kode, der ikke længere er gyldig.

Ktos moze mi powiedziec czemu taki komunikat mi wyskakuje jak probuje sie zalogowac na strone skat przez tastSelv??
Dziekuje za pomoc

kod masz już nieważny :o(
"Niektóre szczeble kariery wiodą na szubienicę" S.J.Lec

Offline matib

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Mar 2011, 20:29:10 »
No dzieki ale to zrozumialem ale nie rozumiem dlaczego, nie dalej jak 3tyg temu logowalem sie na moj jak i zony kod i nie bylo problemu a teraz oboje nie mozemy. A moze to dlatego ze przeciazona strona jest?
P.S. Jak sie mozne przeterminowac ten kod?raczej nie

[Posted on: 06 Mar 2011, 20:26:58]

dodam jeszcze ze jak swiadomie wpisuje zly kod to wyskakuje kominikat ze zly kod a jak wpisuje ten z kartki ze skata to mam w/w komunikat. ie rozumiem  a tak poza tym to jak nie uda mi sie zalogowac to skat mi przysle jakies pismo z tym podatkiem czy jak to jest?

Offline MarcinS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Mar 2011, 20:46:59 »
czy ktoś zna odpowiedz na moje pytanie zadane wcześniej odnośnie 3 rubryk ???

Befordring
Rejseudgifter
Øvrige lønmodtagerudgifter

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Mar 2011, 21:09:57 »
No dzieki ale to zrozumialem ale nie rozumiem dlaczego, nie dalej jak 3tyg temu logowalem sie na moj jak i zony kod i nie bylo problemu a teraz oboje nie mozemy. A moze to dlatego ze przeciazona strona jest?
P.S. Jak sie mozne przeterminowac ten kod?raczej nie

[Posted on: 06 Mar 2011, 20:26:58]

dodam jeszcze ze jak swiadomie wpisuje zly kod to wyskakuje kominikat ze zly kod a jak wpisuje ten z kartki ze skata to mam w/w komunikat. ie rozumiem  a tak poza tym to jak nie uda mi sie zalogowac to skat mi przysle jakies pismo z tym podatkiem czy jak to jest?
Kod nadany przez SKAT jest ważny tylko przy pierwszym logowaniu, po którym wyświetla się ekran informujący o konieczności zmiany kodu. Od tej pory trzeba korzystać tylko i wyłącznie z nowego kodu. 3 krotne wpisanie niewłaściwego kodu blokuje dostęp do TastSelv. Wtedy trzeba wystąpić o nowy kod. Nowy kod przyślą na aktualny adres. Zamawia się go tu: https://www.tastselv.skat.dk/borger/bestilkode
Trzeba podać tylko swój CPR.
SKAT nie przesyła wersji papabusewej, jeżeli wcześniej była zrezygnowano z wersji papabusewej (pytają o to w momencie kliknięcia w teczce podatkowej na Årsopgørelse).
Andrzej Dwulat

Offline Bakusiowaty

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Mar 2011, 21:12:53 »
a jak mam sprawdzic to rozliczenie ? moze ktos mi powiedziec ?

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Mar 2011, 21:34:30 »
a jak mam sprawdzic to rozliczenie ? moze ktos mi powiedziec ?
Wchodzisz tu:
https://www.tastselv.skat.dk/TSADG_BORGER/loginpin.do
W górnym polu wpisujesz swój CPR jednym ciągiem. U dołu TastSelv-kode. To cyferki, które nadał Ci Skat, możesz je znaleźć na którymś z dokumentów otrzymanych ze SKAT, np. Forskudsopgørelse lub Årsopgørelse za poprzedni rok - kod podany jest w tabelce u góry. Po pierwszym logowaniu system prosi o 2-krotne podanie nowego przynajmniej 6-znakowego kodu. Po poprawnym jego wprowadzeniu pojawi się pokwitowanie, klikasz Fortsæt (dalej) i pojawia się menu systemu. W środkowej kolumnie, mniej więcej po środku, jest pozycja Årsopgørelse. Po jej wybraniu system pyta, czy chcesz zrezygnować z wersji papabusewej. Górny wybór oznacza tak (po jego wybraniu system żąda uzupełnienia danych kontaktowych jak e-mail, komórka). Dolny wybór oznacza, że chcę otrzymywać wersję papabusewą pocztą. Po wybraniu dolnej opcji klikasz Fortsæt i pojawia się ekran, gdzie po prawej u góry podany jest rok podatkowy, a po środku 2 pozycje, górna - rozliczenie, dolna - informacje ogólne Skat o rozliczeniu rocznym (pouczenia). Po kliknięciu górnej pozycji w nowym oknie wyświetla się rozliczenie w programie PDF. Decydujący jest 1-szy wiersz pod Resultat af opgøresle. Jeżeli jest "Til betaling" - znaczy, że musisz dopłacić, jeśli zaś Til udbetaling - tzn, że masz zwrot podatku.
To tak krowie na rowie :)
Andrzej Dwulat

Offline zabkomis

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Mar 2011, 10:16:04 »
a ja dzisiaj rano próbowałem i jest to

Årsopgørelsen mv.

Resultat af årsopgørelsen for 2010 er endnu ikke tilgængeligt. Årsagen kan være:

* Du har ikke indberettet selvangivelsen
    * Der er oplysninger, som skattecentret er nødt til at rette
    * Din ægtefælles selvangivelse er ikke indberettet

a mam takie pytanie czy jako cukrzyk można sobie odpisać koszty insuliny które nie są małe?

Offline MarcinS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Mar 2011, 12:33:53 »
ZABKOMIS: zaloguj sie na skat, po lewej stronie wejdz na :  Ændre årsopgørelsen eller selvangivelsen potem " ptaszkami" pozaznaczaj co sie zgadza , czego nie ma np.jakieś odpisy dopisz , potem godkend i zobacz rezultat.

czasami rozliczenie nie robi się automatycznie, ogladałem gdzieś na stronie skatu pokazowe video o tym jak uzupełnic ale teraz nie moge znaleźć

Ja mam nadal pytanie: czy dojazdy do Polski wliczają się w rejseudgifter czy w befording ? nikt nie wie ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Mar 2011, 12:33:53 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9188
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23409
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10206
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc