Regionalne > Esbjerg, Haderslev, Kolding ...
Zostałem oszukany
Hildegarda:
Roga...nie podejrzewalam, ze twoj skatowo/ekonomiczny umysl jest w stanie przetworzyc tak substilne przeslanie....dzieki za to....
Widze tez, i ze nasz Jurand ze Spychowa sie odnalazl...
Czy nie pora, aby napisac jak naprawde wyglada ten dunski "velstand" dla owych wszystkich prosto z Polski krzyczacych o pomoc?
Moja pamiec mnie jeszcze nie zawodzi.
Podobny mail, tez od tatuazysty, z podobna prosba o pomoc, z tym samym nie dostaniem pracy na miejscu w Danii byl na Forum.
To jest powielenie sytuacji.
Hildegarda:
...a co owych 2. 000 pl. zl = ponad 4000 kr, to owa nauczycielka placi czynsz gora 400 zl ze wszystkim.
Wez przyklad dunskiego emeryta (czy studenta - ale to nie teraz), ktory dostaje 6.800 kr i placi 5.000 kr
za same swiadczenia. I nie dostaje zadnych innych dodatkow.
Jurand byl kiedys w tym temacie.
I ma zadnej rodziny ze wsi z jajkami, czy swieza kura.
---------------
Takze, korzystajcie z zycia dopuki mozecie. Starosc w Danii jest smutna i biedna.
a pamietajcie, ze pelna folkepension dostaniecie po 40// 45 latach pobytu w Danii.
....o ile jeszcze tego nie zniosa? a to co macie na koncie w banku zostanie wam zdeminusowane w rozliczeniu.
Cieszcie sie wiec zyciem
@ae@:
...Wez przyklad dunskiego emeryta (czy studenta - ale to nie teraz), ktory dostaje 6.800 kr i placi 5.000 kr
za same swiadczenia. I nie dostaje zadnych innych dodatkow...
Podstawowa folkepension to ca 68 500 rocznie, dodatek dla samotnych ca 72 200 dla zonatych ca 34 500 do tego moze dojsc boligsikring + ældrecheck + varmetillæg
Bardzo niewiele osób ma tylko folkepension, wszyscy pracujacy oplacali skladke na emeryture w swojej pracy, do tego ATP - przez 40 lat uzbiera sie niemala sumka, wiekszosc ma takze prywatnie oplacana emeryture - placili skladki przez 40 lat - i znowu uzbierala sie ladna kwota, do tego po 30 -20 latach dom juz jest splacony i ma sie "oszczednosci" w nieruchomosci.
MartynaM:
Widze tez, i ze nasz Jurand ze Spychowa sie odnalazl..
Hidegardo - gratulowac spostrzegawczosci !
I nie rozplacz sie nad losem biednych dunskich emerytow.
I jeszcze jedna mam prosbe - nie znam slowa "substilne" - moze pomozesz mi je rozszyfrowac.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej