poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak Mozna Gwarantowac Komus zwrot Podatku  (Przeczytany 19773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kola2

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jak Mozna Gwarantowac Komus zwrot Podatku
« dnia: 14 Mar 2011, 12:28:18 »
Jak mozna  gwarantowac  zwrot podatku  nie  znajac karty podatkowej podatnika. jak sie kazdy reklamuje pomoze  z 3 letnia praktyka . Tutaj mieszkaja ludzie po 20 lat i maja trudnosci wypisaniu takigo rozliczenia  . a Fachowcy z 2 lub 3 lub 6 letnim stazem nie mowicy po dunsku  oglasza sie  ze pomoze .. To gleboka studnia i gleboka woda wiec uwazajcie .
 Pozdrawiam Kola2

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: Jak Mozna Gwarantowac Komus zwrot Podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Mar 2011, 12:41:20 »
Reklama jest dzwignia handlu, ogladajac tutejsze ogloszenia znajdziesz zawsze plejade dobrodusznych profesjonalnych mistrzow swiata w kazdej kategori, nawet bez nalogow  :) .Swoja droga wypelnienie selvangivelse dla prywatnej osoby to nie fizyka atomowa, ludzie znajacy zestaw fradragow dla polakow moga jakos tam zawsze pomoc, nie powinni jednak nic gwarantowac, lecz mowic o mozliwosci zwrotu.

Offline kola2

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Mar 2011, 13:05:34 »
Wiem ze kazdy to potrafi zadna sztuka tylko jakie moga byc tego  skutki uboczne oni wzieli pieniadze a kros bedzie musiel zwracac jak nam zle wyliczyli i za duzo . Trzeba myslec  realnie :)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Mar 2011, 18:28:57 »
W razie jakichkolwiek wątpliwości  polecam taką instytucje jak Skat tam pomogą gratis. Ja zawsze tak robię idę, pytam średnio 3, 4 razy w roku i jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę działa.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Mar 2011, 12:58:48 »
Jest tak, jak Vordingborg pisze, tylko z jednym uzupelnieniem. Skat rowniez "pomaga sobie". Idziesz, mowisz, oni wpisuja. Taka jest prawda. Z tegorocznej rekordowej ilosci rozliczen, moge wyciagnac wniosek,(tak jak kazdego roku): jezeli sam nie dopilnujesz "swojego interesu", to rozliczenie oczywiscie bedzie poprawne, ale co nie oznacza, ze najkorzystniejesze dla podatnika. Okolo 70% z tych rozliczen, z ktorymi si zapoznalem, mozna bylo sporzadzic w bardziej zadawalajacy sposob dla podatnika, wykorzystujac obowiazujace przepisy podatkowe - tylko ze trzeba je znac szczegolowo. Mylse ze tzw. polscy ”ksiegowi” z doswiadczeniem nabytym na wlasnym rozliczeniu z pomoca kolegi, ktory zna juz jezyk ::) Rozliczaja wdlug zasady jak przejdzie to przejdzie, liczac w duchu, ze przeciez kontrola podatkowa jest tylko kontrola wyrywkowa.
Wyrywkowa, ale efektywna. Nie pisze otym aby zastraszac. Regularnir od ostatniego rozliczenia otrzymuje duza ilosc pism Skat, tzw. Propozycji Zmiany Rozliczenia, szczegolnie za lata 2009 i 2008, a dotyczace odmowy uznania ulg podatkowych w rozliczeniach sporzadzonych przez ”ksiegowych”. Drastyczne przypadki to nanoszenie nawet ulgi za koszty poniesieonego remontu mieszkania w Polsce, czy koszty urlopu wypoczynkowego. Argument: podwojne prowadzenie domu a odnosnie urlopu, to oplacenie go z feriepenge. To nie zart. Jest to zalacznik do odwolania sie od decyzji Skatu.

Na usprawiedliwienie urzednikow Skatu mozna powiedziec, ze opodatkowanie osob przyjezdrzajacych tutaj do pracy, tez jest dla nich "nowa sytuacja". Przepisy tak naprawde wdrazane sa dopabuse od kilku lat, ciagle dostosowywane i nieraz mniej lub wiecej wlasciwie interpretowane. Mam kontakt osobisty z wieloma oddzialami Skatu i nie mozna ukryc roznic interpretacji tych samych przepisow. Bardzo mnie rozbawia syuacja, kiedy widze urzednikow za lada z kalkulatorkiem i gotowym blankietem, gdzie automatycznie wpisuja pozycje 417, 429, 427 i 722:9 Blankiet w 3 jezykach (rowniez polskim). Do tego zapytaja od czasu do czasu czy podatnik ma ze soba kontrakt pracy, ile dni byl w PL i ile dni w ciagu tego pobytu spedzil w PL. Potem udaje sie na zaplecze, wpisuje te kwoty z blankietu w komputer i przychodzi z gotowym rozliczeniem. Podatnik przeswiadczony o sporzadzeniu wlasciwego rozliczenia (przeciez zrobil je Skat) udaje sie do domu, czesto szczesliwy, poniewaz z rozliczenia wynika np. ze 28.03.2011 wplynie kwota na jego Nemkonto.

Komputer wszystko wyliczyl, komputer przelal pieniedze......... za kilka miesiecy Roga dostaje 127 emaili: "Nie wiem o co chodzi, przyznali mi wszystko a teraz........zlodzieje”.Co najgorsze, czesto sie zdarza ze przy okazji Skat ponownie ustosunkowuje sie do 2008, 2009.

Tyle na dzisiaj. Spiesze, pozostalo tylko 2-3 dni do zamkniecia 1-szej rundy rozliczen.

A tak na marginesie, to tak troche "bezzebnie" tutaj na forum bez moich prowokacji.

Pozdrawiam i pozytywnych rozliczen zycze. Roga

Offline kola2

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Mar 2011, 13:10:49 »
Tak to prawda skat to panstwo w panstwie Dunskim  , oni wszystkiego nie powiedz jak sam nie wiesz i im tego nie powiesz . Wylicza cie bardzo korzystnie ale dla siebi a Ty nigdy nie bedziesz wiedzial ze straciles moze nawet pare tysiecy . tak todziala   jak skat to w ich strone jak ty pojdziesz to w tewoja tez ci dadzaa ale jak sie upomniesz . macie jeszcze tylko 2 dni do zamknieci tych kart . Pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Mar 2011, 13:28:11 »
Bez przesady, Skat nikomu na zlosc nic nie robi; mieli i maja redukcje personelu, sa napewno problemy z interpretacja wiele nowych skomplikowanych przepisow (zwlaszcza dla "nowych") poza tym pamietajcie to Skat jest zrodlem socjalnego dobrobytu w Dk.
To waszym obowiazkiem jest dostarczenie poprawnie wypelnionego selvangivelse.. i dlatego..prof. Roga ma sliczna sekretarke i sportowego Mercedesa :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Mar 2011, 13:28:11 »

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Mar 2011, 15:52:44 »
Wiem ze kazdy to potrafi zadna sztuka tylko jakie moga byc tego  skutki uboczne oni wzieli pieniadze a kros bedzie musiel zwracac jak nam zle wyliczyli i za duzo . Trzeba myslec  realnie :)

ja byłem na tyle głupi że na jedno z takich ogłoszeń odpisałem Pani która skasowała mnie i żonę na 1100PLN wyliczyła nam zwroty podatku na kwotę 36000 DKK niby na podstawie informacji o nas na stronach internetowych Skat.
zwrot mieliśmy to fakt z tą różnicą że nie Skat nam tylko my dla Skat w sumie 42000 DKK. TAKŻE ZA WŁASNĄ GŁUPOTĘ TRZEBA SŁONO PŁACIĆ

Offline dziunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Mar 2011, 16:35:07 »
Ja ostrzegam przed "poważnym" biurem jakim jest Tolkcener w Horsens prowadzi go Arab mówiący po Polsku.
Za rozliczenie chciał 500 kr. kiedy przyszłam odebrać zażyczyl sobie 500kr plus 2400kr bo stwierdził że mam wysoki zwrot ok 14-15  tyś. i w takich przypadkach pobiera 20 procent. Łobuz nawet rachunku nie miał czyli na czarno bandyctwo!!!

Offline danielos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Mar 2011, 17:06:47 »
Witam mam problem rozliczylem sie przez internet lecz zamiast wpisac w rubryke 59A ulge na zone to wpisalem ją w 59 wyszlo ze mam zwrot ale nie pisze kiedy czy ktos mi powie jak to poprawic?

pozdrawiam rozliczających się

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Mar 2011, 17:14:53 »
Ja ostrzegam przed "poważnym" biurem jakim jest Tolkcener w Horsens prowadzi go Arab mówiący po Polsku.
Za rozliczenie chciał 500 kr. kiedy przyszłam odebrać zażyczyl sobie 500kr plus 2400kr bo stwierdził że mam wysoki zwrot ok 14-15  tyś. i w takich przypadkach pobiera 20 procent. Łobuz nawet rachunku nie miał czyli na czarno bandyctwo!!!

Wierzyc  sie nie chce ....zaplacilas?
podaj wszystkie namiary na to "biuro"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Mar 2011, 17:45:41 »
 Skat ma prawo weryfikacji rozliczeń wstecz ,takie prawo przysługuje również podatnikom (o ile dobrze pamiętam  to możemy starać się o korektę do 3 lat wstecz). Ja zawsze sam się rozliczałem bywało że niekorzystnie dla siebie. Dlatego czasami warto wrócić do przeszłych lat a w razie jakichkolwiek wątpliwości zapytać jeśli masz racje sprawę załatwiają  z reguły  od ręki . Jeden warunek musisz wiedzieć czego chcesz wtedy pomogą.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Mar 2011, 18:05:05 »
Bez przesady, Skat nikomu na zlosc nic nie robi; mieli i maja redukcje personelu, sa napewno problemy z interpretacja wiele nowych skomplikowanych przepisow (zwlaszcza dla "nowych") poza tym pamietajcie to Skat jest zrodlem socjalnego dobrobytu w Dk.
To waszym obowiazkiem jest dostarczenie poprawnie wypelnionego selvangivelse..

ok. z tym się zgodzę że urzędnicy Skat sami się gubią w interpretacji przepisów, bo idąc do kilku z nich z osobna i zapytać o to samo otrzymuje się wiele różnych odpowiedzi  :o
No tak my mamy obowiązek złożenia prawidłowo wypełnionych selvangivelse, ale kto ma obowiązek wystawiania nam prawidłowych kart podatkowych  ???
a czy my musimy płacić za błędy niedoinformowanych urzędników Skat ???

Offline dziunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Mar 2011, 18:11:10 »
Wierzyc  sie nie chce ....zaplacilas?
podaj wszystkie namiary na to "biuro"
Pewnie że nie,zabrałam dokumenty które zostawiłam przecież to rozbój w biały dzień.
Nie jestem z Horsens specjalnie tam jechałam, ale to duże biuro rachunkowe i tłumacze, a ten szef nazywa się Abil czy Abdul jakos tak.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Mar 2011, 18:18:31 »

Komputer wszystko wyliczyl, komputer przelal pieniedze......... za kilka miesiecy Roga dostaje 127 emaili: "Nie wiem o co chodzi, przyznali mi wszystko a teraz........zlodzieje”.Co najgorsze, czesto sie zdarza ze przy okazji Skat ponownie ustosunkowuje sie do 2008, 2009.

Tyle na dzisiaj. Spiesze, pozostalo tylko 2-3 dni do zamkniecia 1-szej rundy rozliczen.

A tak na marginesie, to tak troche "bezzebnie" tutaj na forum bez moich prowokacji.
Pozdrawiam i pozytywnych rozliczen zycze. Roga

Cale szczescie nie zapominasz skromnie przypomniec o sobie;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Mar 2011, 18:18:31 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25509
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17743
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22030
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21495
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24079
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy