Ogólne > Rodzina ...

pytanie

<< < (2/3) > >>

greg1969:
Swego czasu usłyszałem gdzieś taką odpowiedź: "Wszy nie tygrysy, nie pozagryzają" - dobre  ;D ;D ;D

turbo:

--- Cytat: nadusiaa w 17 Mar 2011, 07:00:54 ---witam mam pytanie jeśli ktoś wie to proszę powiedzieć.moje dziecko w tym roku 6 razy przyszło do domu ze wszami ,mam już tego dosyć w szkole nauczyciele nic z tym nie robią mimo to jak ich poinformuje zeby sprawdzili włosy dzieciom to te osoby z wszami na drugi dzień i tak przychodzą do szkoły i zarażają ponownie ,dla mnie niepoważni rodzice i nauczyciele.czy jest taka sama tutaj instytucja jak u nas w polsce sanepit gdzie sie zgłasza takie rzeczy żeby ktoś sie tym w kącu zajął

--- Koniec cytatu ---

mój synek gdy poszedł do żłobka to pani prowadząca ten żłobek właśnie uprzedzała o problemie wszawicy wśród dzieci. cywilizowany kraj ale żeby dzieci ze wszami do szkoły wysyłać... brak słów  :o
a może to już taka tradycja wikingów ;D

varszafiak:
Ochydztwo jakies  :o   
I ja mam poslac zq pol roku dziecko do zlobka?

Wesz ludzka (Pediculus humanus)
.... od 0,35 do 6 mm długości, silnie spłaszczone, pozbawione skrzydeł, okryte skórzastym, chitynowym pancerzem o ściśle zrośniętych segmentach. Mają zredukowane oczy, krótkie czułki, kłująco-ssące narządy gębowe, odnóża przednie i środkowe wyspecjalizowane w poruszaniu się wzdłuż włosa, odnóża środkowe i tylne wyposażone są w pazurki czepne, dzięki którym wesz może utrzymać ciężar 2000 razy przewyższający ciężar jej ciała. Żywią się krwią wysysaną po nakłuciu skóry żywiciela.
.... Po ok. 6 dniach z jaj wylęgają się larwy, przypominające wyglądem i sposobem odżywiania osobniki dorosłe.
... roznosza , recurrentis wywołujacy dur powrotny epidemiczny, a drugi jest roznosicielem riketsji (Rickettsia), wywołujących tyfus plamisty; powoduje także inne choroby, np. wszawicę.

jamjurand:
http://www.sst.dk/publ/Publ2007/CFF/Hovedlus/vejl_hovedlus2007.pdf
Pamietam jak nafta+recznik byly najefektywniejszym srodkiem na wszy :)

Juta:
Nie tylko w Danii sa takie problemy, znajomi z Wielkiej Brytanii opowiadaja to samo ;) Rada znajomej matki, jak juz sie wszy u dziecka pozbedziemy: kupic olejek eukaliptusowy i wcierac we wlosy po kazdym myciu glowy; wszy podobno nie znosza tego zapachu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej