poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pytane /  (Przeczytany 9088 razy)

Offline rot

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pytane /
« dnia: 29 Mar 2011, 10:08:36 »
 :) mam takie pytanie mieszkam :)w dani juz 4 lata ,pracowałam tu przez 2 lata w pracy na umowe potem mnie zwolnili ,nie byłam zapisana do a-kase .zaszłam w ciąże i urodziłam dziecko i mam meza ktory pracuje .nie starcza pieniedzy .czy jak bym poszła do komuny czy by oni mi pomogli finansowo ??

Offline mazal

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: pytane /
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Mar 2011, 10:47:44 »
Witam.
Bylam w takiej sytuacji jak Ty. Po utracie pracy nalezy niezwlocznie zarejestrowac sie w Jobcenter. Tydzien temu urodzilam i teraz jestem na macierzynskim. Komuna placi mi kontanthjælp.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Mar 2011, 17:50:59 »
obawiam ze pozostaje tylko ulga na niepracujaca zone.
jeszcze jedna opcja
Jezeli dziecko nie ma 3 lat i nie uczeszcza do zlobka mozna starac sie o kase 6000 miesiecznie jest to alternatywa dla kommuny zamiast oplacac zlobek. przyznaja to tylko na rok.

[Posted on: 29 Mar 2011, 12:47:44]

sorrki to jest 7063 ale na reke 6100.
(Kopenhaga)

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Mar 2011, 19:43:24 »
mowisz o privat børne passing,czy to cos innego?

varszafiak

• Gość

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Mar 2011, 21:21:48 »
Trzeba zwrócic uwage na : du bliver ikke ansat til at passe dit eget barn, men modtager et tilskud

Trzeba zatrudnic opiekunke do dziecka, na takich samych zasadach jak wszystkich innych. A opiekunka musi placic skat ze swoich dochodów.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Mar 2011, 00:34:52 »
jest jeszcze jedna forma, opiekujesz sie swoim dzieckiem i minimum jeszcze jedno dobierasz do pilnowania.Chyba, że sama masz bliźnięta lub więcej :)
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Mar 2011, 00:34:52 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Mar 2011, 06:15:48 »
Trzeba zwrócic uwage na : du bliver ikke ansat til at passe dit eget barn, men modtager et tilskud

Trzeba zatrudnic opiekunke do dziecka, na takich samych zasadach jak wszystkich innych. A opiekunka musi placic skat ze swoich dochodów.
chodzi o to ze nie jest to twoja praca a dotacja .... znam osobiscie 3 kobiety ktore to pobieraja.
Nalezy wypelnic wniosek online i tu potrzebny jezyk dunski. (link u dolu strony)

[Posted on: 30 Mar 2011, 00:42:36]

Cdn.
nie jest placone ATP i co za tym idzie nie liczy sie to do starzu pracy.  Po prostu dotacja na dziecko.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Mar 2011, 08:05:35 »
sama bylam na tym i nic skomplikowanego w wypelnieniu wniosku nie bylo, max opieke bierze sie na rok ale z tego co pamietam dziecko musi miec okreslony wiek aby rodzic mogl z tego skorzystac a i jeszcze trzeba dziecko zapisac do zlobka tzn nie ze chcesz aby poszlo od razu tylko np wziasc opieke na 12 miesiecy i podac date od kiedy dziecko idzie do zlobka od nastepnego dnia kiedy ta opieka sie konczy. Raz na poczatku przyjchodzi Pani z komuny i mowi o bezpieczenstwu dziecka w domu tzn aby noze i srodki czystosci byly wysoko aby okna byly zabezpieczone, ze trzeba miec taki alarm przeciwpozarowy itp..... tak bylo jakies 1,5 roku temu moze cos sie zmienilo ale jak pojdziesz zalatwic to to wszystko Ci wyjasnia....

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Mar 2011, 09:24:37 »
znam sytuacje z przed miesiaca nic sie nie zmienilo , spotkanie wygladalo dokladnie jak opisujesz dodam  jeszcze ze duza uwage zwracala na kable elektryczne i zabezpieczenie gniazd kontaktow. Mama dziecka musiala opisac jak wyglada standardowy dzien , ile spedza czasu na spacerach i zabawie z rowiesnikami.

Offline rot

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Mar 2011, 19:20:53 »
Byłam dzisiaj w komunie i tak to kolorowo to nie jest .Bo sie nie dostaje kay tej tylko oni ci opłacają opiekunke ,a do reki to nic nie dostajesz .w mojej sytuacji to nawet krony nie dostane ,tylko powiedzieli że moge napisac wniosek na dopłate do czynszu i tyle

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwi 2011, 00:55:27 »
zaloguj sie i wypełnij formularz na stronie uzbrój sie w cierpliwosc czekając  na odpowiedź ...pewnie ze nie udzielają tego z "automatu" , ale szanse sa duże zwłaszcza w Kopenhadze.
Jak pójdziesz do Borgerservice nic nie załatwisz.

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwi 2011, 08:26:02 »
Nie piszesz z jakiego miasta jestes bo tego w Kopenhadze nie zalatwia sie w komunie tylko tam gdzie zlobki i przedszkola czyli w Nørreport, znam osobiscie dwie dziewczyny ktore obecnie sa na tym, jedna od grudnia zeszlego roku druga nie wiem ale nie mialy problemu z zalatwieniem tego wiec albo poszlas do zlego miesca albo nie pytasz o to co trzeba.....

Offline rot

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwi 2011, 11:09:25 »
jestem z aalborg i nie wiedziałam ze to trzeba zalatwic gdzie indziej dzieki za informacje .

[Posted on: 01 Kwi 2011, 08:40:11]

jak sie nazywa ta siedziba do ktorej mam sie udac zeby to zalatwic

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwi 2011, 13:34:15 »
jestem z aalborg i nie wiedziałam ze to trzeba zalatwic gdzie indziej dzieki za informacje .

[Posted on: 01 Kwi 2011, 08:40:11]

jak sie nazywa ta siedziba do ktorej mam sie udac zeby to zalatwic

Pladsanvisningen
google mowia ze tu
Plads­an­vis­ning
Søn­der­bro 12
9000 Aal­borg
Tlf. 9931 3131
pladsanvisningen@aalborg.dk
Mandag 09.00 - 12.00
Tirsdag  09.00 - 12.00
Onsdag Lukket