Ogólne > Kultura

Polska Biblioteka Internetowa w Danii!:)

<< < (3/3)

jamjurand:
Bedzie to trudne do zrealizowania (logistyka i administracja); najlepiej spotkac sie na jakims loppemarked i powymieniac czy sprzedac.
Mam paredziesiat polskich ksiazek (dosc stare), przed laty chcialem ksiazki, nadaremnie, podarowac do jakiegos wiezienia; kiedys je pewnie zamienie na byle co, albo sprzedam na wage :)

Juta:
No dobra, Marcin. Calej biblioteczki nie skataloguje, ale na poczatek.

Wojciech Tochman, Wsciekly pies oraz Jakbys kamien jadla
Wojciech Szczawinski, Mysli przy koncu drogi
Jerzy Jarzebski, Wszechswiat Lema
Krzysztof Maslon, Lekcja historii najnowszej, Milosc nie jest nam dana oraz Nie uciec nam od losu
Grzegorz Kolacz, Czasami trudno sie bronic
Marek Edelman, I byla milosc w getcie
Ida Fink, Wiosna 1941
Joanna Wiszniewicz, Zycie przeciete. Opowiesci pokolenia Marca
Agata Tuszynska, Cwiczenia z utraty
Adam Michnik, Wscieklosc i wstyd
Ludwik Stomma, Polskie zludzenia narodowe
Tomasz Lis, Polska glupcze!
Michal Komar, wywiad rzeka z Wladyslawem Bartoszewskim
Krzysztof Mroziewicz, Moc, niemoc i przemoc
Wybierz czerwona pigulke. Nauka, filozofia i religia w Matriksie.
Piotr Siemion, Niskie laki
Piotr Ibrahim Kalwas, Dom
Paolo Coelho, Weronika postanawia umrzec
John Irving, Metoda wodna
Charles Dickens, Wielkie nadzieje
Cormac McCarthy, Droga
Orhan Pamuk, Stambul
Wieslaw Mysliwski, Traktat o luskaniu fasoli
Zenon Kruczynski, Farba znaczy krew

Mieszkam w Kopenhadze na Amager. Bardzo prosze ewentualnych zainteresowanych o nieprzysylanie mi pytan w stylu "o czym jest ta ksiazka?" -- to sobie mozna wyguglac.

tosia:
Oddam za darmo :
Droga do bliskosci - Pia Mellody
Mezczyzni sa z Ziemi i kobiety sa z Ziemi - Kenneth Wenning
Jesli milosc jest gra -Cherie Carter-Scott
Okolice Århus

jakotako:
Katalogi większości ostatnich aukcji antykwarycznych warszawskiego Lamusa www.lamus.pl począwszy od katalogu nr XIV z 2002 roku; katalogi antykwariatu „Tom” z Warszawy, „Wójtowiczów” z Krakowa”, Ban-Dreasa z Bydgoszczy. Tak a propos to  generalnie z chęcią podyskutuję na tematy bibliofilskie (głównie polonika z XVIII-XIX wieku, pierwodruki, książki geograficzne, historyczne, generalnie zbieranie starych ciekawych książek nie tylko ze względu na treść ale także na oprawy, czy wydanie  - generalnie chodzi mi o stare książki traktowane jako dzieła sztuki);
Łysiaka Empireum, Malarstwo Białego Człowieka tomy 2-7 ale mogę pożyczyć tylko osobom które dobrze znam (tom 1 pożyczyłem osobie którą słabo znałem i tak się skończyło…; tom 8 mam z osobistą dedykacją Waldemara Łysiaka (czyli najlepszego dla mnie obecnie polskiego pisarza) – także do wglądu tylko na miejscu  ;)
Poza tym: Waldemara  Łysiaka: Wyspa Zaginionych Skarbów, Statek, RZECZPOSPOLITA KŁAMCÓW – SALON, ALFABET SZULERÓW CZ 1 i 2, Mitologia, Czwórka itd – generalnie jeśli chodzi o Łysiaka – gdyby ktoś chciał poczytać mogę pożyczyć wszystkie tytuły bo wszystkie mam – tyle że część w Polsce ale jakby co – mogę przywieźć – dobrej literatury nigdy za wiele…

Ziemkiewicza – „Michnikowszczyzna”; z nowszych rzeczy saga Georga Martin’a „Pieśń Lodu i Ognia”; katalogi monet „Word Coins” Krausego, jeśli bym dobrze poszukał to katalogi porcelany i bankonotów, Banacha o „Polskiej książce ilustrowanej do XIX wieku, Cubrzyńskiej o „Polskich „superekslibrisach XVI- XVIII wieku”, przewodniki kajakowe po Polsce itd itd… - generalnie dużo książek…
….Sensowne byłoby aby ktoś kto chciałby poczytać o czymś, o kimś – napisał czego konkretnie poszukuje – jakiej tematyki / działu / autora – może da się taką książkę załatwić  :D
Mieszkam (niestety jeszcze jakiś czas – myślę że maksymalnie 2 lata potem powrót do Polandii  ;D) w Kolding.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej