poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: alimenty w danii szukam pomocy  (Przeczytany 28759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: alimenty w danii szukam pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lip 2011, 00:47:16 »
Udaj się do MOPS w PL bo to oni przejmują obowiązek alimentacyjny max do 500 zł jeśli miesięczny dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza 725zł  :) Tyle ci może zaoferować nasza ojczyzna. Ojciec jest bezkarny no chyba że głupi, a jak głupi to gdzie  miałaś oczy   ???.
500 zl. w Polsce - to duzo. W Danii kwota przy normalnych dochodach nie jest o wiele wieksza - moze 1.200 kr. miesiecznie.

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lip 2011, 09:11:23 »
Powinnas tez wiedziec ze TWOJA sytuacja finansowa sie TEZ zmienila od MOMENTU JAK mialas zasadzone alimenty,i Powinnas to zglosic w SADZIE RODZINNYM.W WYROKU JAKI OTRZYMALAS ZE SADU MASZ TAM NAPISANE .prawo dziala w DWIE STRONY .JAK SIE POGORSZY I JAK SIE POLEPSZY.MI NAWT CHCIELI WZIASC DOCHODY MOJEGO NOWEGO FACETA Z KTORYM MIESZKALAM .

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lip 2011, 16:26:45 »
Podłaczę się pod wątek w swojej sprawie, ???

Mój syn mieszka z byłą zoną w pl ma 18 lat chodzi do szkoły, wysyłam regularnie alimenty ,oczywiscie zaprosiłem go na miesiąc wakacji do Danii , ale matka niestety nie chciała mu dać na bilet,więc zapłaciłem,,,Eurolines autobus,, poprosiłem go tylko żeby  wziął jakies pieniądze na podróż bo róznie bywa ale skutek ten sam i teraz do czego zmierzam.

Mam taki zamiar aby niewysyłać byłej żonie  alimentów za mc lipiec (ponieważ syn będzie u mnie)tylko wręczyć je synowi ,oczywiscie na pismie że na czas 1 mca otrzymalem alimenty itd itd(wiadomo podkładka), ale nadal niewiem czy to mądry pomysł czy żona może udać sie z tym do komornika ,staram się dmuchać na zimne ,jesli ktoś wie cos na ten temat czekam na odpowiedzi ,pozdro dla wszystkich.

Offline adwokat

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lip 2011, 17:01:50 »
przeczytalem tak pokrutka co piszecie i mam wiedze taka ze dania pomoze z zamieszkaniem , z doplata do mieszkania w ciezkiej sytuacji ze da zasilek jak stracicie prace ze do szkoly wysle zupelnie za darmo ale ze jeszcze wyplaci alimenty za jakiegos buraka w polsce to juz jestem zupenie zdziwiony tym stanem zeczy , nie dziwie sie dunczykom ze tak radykalne przepisy wdrazaja co jakis czas i bronia sie usilnie przed wyplywem pieniedzy z budrzetu bo owszem mamy unie europejska ale placenie alimentow za ludka ktory gdzies tam dzieciaczka w polsce splodzil i z dania nie ma zupelnie nic wspulnego to jest dla mnie jakos nie zrozumiale.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Lip 2011, 19:48:23 »
Podłaczę się pod wątek w swojej sprawie, ???

Mój syn mieszka z byłą zoną w pl ma 18 lat chodzi do szkoły, wysyłam regularnie alimenty ,oczywiscie zaprosiłem go na miesiąc wakacji do Danii , ale matka niestety nie chciała mu dać na bilet,więc zapłaciłem,,,Eurolines autobus,, poprosiłem go tylko żeby  wziął jakies pieniądze na podróż bo róznie bywa ale skutek ten sam i teraz do czego zmierzam.

Mam taki zamiar aby niewysyłać byłej żonie  alimentów za mc lipiec (ponieważ syn będzie u mnie)tylko wręczyć je synowi ,oczywiscie na pismie że na czas 1 mca otrzymalem alimenty itd itd(wiadomo podkładka), ale nadal niewiem czy to mądry pomysł czy żona może udać sie z tym do komornika ,staram się dmuchać na zimne ,jesli ktoś wie cos na ten temat czekam na odpowiedzi ,pozdro dla wszystkich.
Na pewno w wyroku zapisano że alimenty płatne do rąk matki ,standardowa procedura .Syn jest pełnoletni więc alimenty możesz płacić dziecku pod jednym warunkiem musisz zrobić to przez sąd, to sąd musi przeanalizować sytuacje i podjąć decyzje.Może latorośle będzie chciało zostać w Danii i tu się uczyć wtedy role się odwrócą  ;)

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lip 2011, 20:22:53 »
Na pewno w wyroku zapisano że alimenty płatne do rąk matki ,standardowa procedura .Syn jest pełnoletni więc alimenty możesz płacić dziecku pod jednym warunkiem musisz zrobić to przez sąd, to sąd musi przeanalizować sytuacje i podjąć decyzje.Może latorośle będzie chciało zostać w Danii i tu się uczyć wtedy role się odwrócą  ;)

JAK SYN MA UKONCZONE 18 LAT to sam moze złozyc do sadu ze alimenty maja byc na niego ,i wtedy nie ojciec idzie na sprawe tylko matka na ktora do tej pory były jako OPIEKUNA NIEPEŁNOLETNIEGO DZIECKA,A OJCIEC DOSTANIE TYLKO PISMO ZE MA WYSYŁAC ALIMENTY NA SYNA A NIE NA MATKE.ale nie sadze by syn chciał wchodzic na droge sadowa ,z matka ,bo usłyszy ,,,,ja cie zywie ,utrzymuje ,ubieram ,oplacam mieszkanie itd,itd,itd,takie jest zycie ,a matki po rozwodach biora dzieci jak rzecz do rozgrywki ,nie da na wakacje ,bo nie EGOISTKI I TYLE .jest jedynie srawiedliwe ze kiedys dziecko stanie sie pełnoletnie i moze zadecydowac ze chce mieszkac u ojca.POWODZWENIA

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lip 2011, 20:40:20 »
matki po rozwodach biora dzieci jak rzecz do rozgrywki ,nie da na wakacje ,bo nie EGOISTKI I TYLE .jest jedynie srawiedliwe ze kiedys dziecko stanie sie pełnoletnie i moze zadecydowac ze chce mieszkac u ojca.POWODZWENIA

Tylko że nikt nie zwróci nikomu straconych lat ,a to że matka zostanie sama to też marna pociecha

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lip 2011, 20:40:20 »

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lip 2011, 22:39:21 »
Czemu dziecko ma byc karta przetargową,przeciez dziecko nie bierze rozwodu z ojcem.a matki tylko patrza zeby jak najwiecej kasy wyciagnac od ojca dziecka.a zycie nie polega tylko na tym ze facet ma płacic ,dziecko powinno miec swiadomosc ze ma tez ojca ,a jest i tak ze po rozwodach matki wbijaja w głowe dziecku ,,jaki to ojciec s....,takie jest zycie i temat bez konca ,stajesz w obronie matek jak same ,,zostana,,a co z ojcami ktorzy tylko płacą i mie moga sie doprosic widzenia z dzieckiem bo jak termin sie zbliza widzenia to mamuska zawsze cos wymysli ,ale terminu alimentow tu UMIEJA PILNOWAC .SZKODA ZE LUDZIE PO ROZWODACH NIE POTRAFIA DAC DZIECKU PEWNOSC ZE JEST KOCHANE PRZEZ NICH DWOCH , ::)

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lip 2011, 08:59:11 »
Czemu dziecko ma byc karta przetargową,przeciez dziecko nie bierze rozwodu z ojcem.a matki tylko patrza zeby jak najwiecej kasy wyciagnac od ojca dziecka.a zycie nie polega tylko na tym ze facet ma płacic ,dziecko powinno miec swiadomosc ze ma tez ojca ,a jest i tak ze po rozwodach matki wbijaja w głowe dziecku ,,jaki to ojciec s....,takie jest zycie i temat bez konca ,stajesz w obronie matek jak same ,,zostana,,a co z ojcami ktorzy tylko płacą i mie moga sie doprosic widzenia z dzieckiem bo jak termin sie zbliza widzenia to mamuska zawsze cos wymysli ,ale terminu alimentow tu UMIEJA PILNOWAC .SZKODA ZE LUDZIE PO ROZWODACH NIE POTRAFIA DAC DZIECKU PEWNOSC ZE JEST KOCHANE PRZEZ NICH DWOCH , ::)

Zgadzam się w 100 % z twoją wypowiedzią. Zawsze ojciec dziecka jest tym najgorszym nawet wtedy gdy małżeństwo rozpada się z winy żony a nie męża. Dużo ludzi nie bierze tego pod uwagę że małżęństwa rozpadają się także z winy kobiety.

amica

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lip 2011, 16:51:44 »
Nela, ten rodzic jest podły który zdradza swoja żonę czy tez partnerkę, dziecko nawet. Porzucając nie przejawia żadnego zainteresowania dzieckiem. Mój ex właśnie po 11 latach małżeństwa,zdradził, porzucił i ma gdzieś własne dziecko. Nie interesuje sie dzieckiem, nie dzwoni, nie pisze nie kupuje mu nic aż wreszcie nawet nie łoży na dziecko.Nawet nie próbuje odwiedzać dziecka(kochanka nie pozwala) choć bardzo o to prosiłam, ja jak również moje dziecko. Dramat jaki zgotował nam wraz ze swoją kochanką stał sie jego i jego kochanki celem aby nas zniszczyć tz. mnie i dziecko. Narażał własne dziecko na spotkania z wulgarną dyskotekową różową landrynką, gdzie matka dziecka(ja) była obrzucona wulgarnymi epitetami w obecności dziecka, które trzęsąc sie tuliło sie ze strachu do mnie, "tatuś" stał obok i nie reagował. Traumę jaką doświadczyło dziecko było dramatem, pomoc psychologa była niezbędna, zmiany jakie dziecko doznało rzutują na jego obecne życie. Dodatkowo, "tatuś" choć zarabia w Danii, i to nie mało, to nie łoży na dziecko a sam tymczasem bawi się jeździ na wczasy opala się ze swoja k.. na plażach nadmorskich popijając drinki za kilkadziesiąt euro, a dziecko, choć matka pracuje(wiemy ile się w Polsce zarabia) nie wyjedzie na wakacje, przesiedzi w bloku przed tv bo nawet nierzadko na kino nie stać. Ex ukrywa się w Danii czuje się bezpieczny, ale już nie długo niech już zawsze ogląda się za siebie, bo nie tylko komornik ale i wielu innych go szukają. I właśnie dlatego moje wpisy wcześniejsze są uzasadnione. teraz wiem, że właśnie ci pseudo-tatusiowie lub jego kochanki będą mnie obrażać.Lecz jeśli jest tu ktoś życzliwy to podpowie..."jak uzyskać alimenty z Danii"? Ja nie mam nic do ukrycia, sumienie mam czyste, teraz tylko chcę aby "ojciec" mojego dziecka zaczął pomagać finansowo w jego utrzymaniu,a to jest jego obowiązek, bo, że już widywać dziecka nie chce- to wiem.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lip 2011, 21:58:08 »
Jaki dziwny jest ten świat amika znów jest kobietom ,jamjurand widzisz a nie grzmisz ::)  oczywiście stare karty zniknąć musiały :) to lipne konto

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lip 2011, 22:15:59 »
Nela, ten rodzic jest podły który zdradza swoja żonę czy tez partnerkę, dziecko nawet. Porzucając nie przejawia żadnego zainteresowania dzieckiem. Mój ex właśnie po 11 latach małżeństwa,zdradził, porzucił i ma gdzieś własne dziecko. Nie interesuje sie dzieckiem, nie dzwoni, nie pisze nie kupuje mu nic aż wreszcie nawet nie łoży na dziecko.Nawet nie próbuje odwiedzać dziecka(kochanka nie pozwala) choć bardzo o to prosiłam, ja jak również moje dziecko. Dramat jaki zgotował nam wraz ze swoją kochanką stał sie jego i jego kochanki celem aby nas zniszczyć tz. mnie i dziecko. Narażał własne dziecko na spotkania z wulgarną dyskotekową różową landrynką, gdzie matka dziecka(ja) była obrzucona wulgarnymi epitetami w obecności dziecka, które trzęsąc sie tuliło sie ze strachu do mnie, "tatuś" stał obok i nie reagował. Traumę jaką doświadczyło dziecko było dramatem, pomoc psychologa była niezbędna, zmiany jakie dziecko doznało rzutują na jego obecne życie. Dodatkowo, "tatuś" choć zarabia w Danii, i to nie mało, to nie łoży na dziecko a sam tymczasem bawi się jeździ na wczasy opala się ze swoja k.. na plażach nadmorskich popijając drinki za kilkadziesiąt euro, a dziecko, choć matka pracuje(wiemy ile się w Polsce zarabia) nie wyjedzie na wakacje, przesiedzi w bloku przed tv bo nawet nierzadko na kino nie stać. Ex ukrywa się w Danii czuje się bezpieczny, ale już nie długo niech już zawsze ogląda się za siebie, bo nie tylko komornik ale i wielu innych go szukają. I właśnie dlatego moje wpisy wcześniejsze są uzasadnione. teraz wiem, że właśnie ci pseudo-tatusiowie lub jego kochanki będą mnie obrażać.Lecz jeśli jest tu ktoś życzliwy to podpowie..."jak uzyskać alimenty z Danii"? Ja nie mam nic do ukrycia, sumienie mam czyste, teraz tylko chcę aby "ojciec" mojego dziecka zaczął pomagać finansowo w jego utrzymaniu,a to jest jego obowiązek, bo, że już widywać dziecka nie chce- to wiem.
Amica nie wiem jaka jest twoja sytuacja naprawdę  i praktycznie duzo mnie to nie obchodzi. Ja tylko stwierdzam fakty które wystepują i mało sie o nich mówi. Podkreślę jeszcze raz że jak matka jest pokrzywdzona to jest głośno ale jak ojciec to już nie. Życzę ci powodzenia w uzyskaniu pieniążków które nie wątpię w to że się dziecku należą. Powodzenia

amica

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lip 2011, 22:21:09 »
Jaki dziwny jest ten świat amika znów jest kobietom ,jamjurand widzisz a nie grzmisz ::)  oczywiście stare karty zniknąć musiały :) to lipne konto
... a ty dalej swoje człowieku. O co Tobie biega? Wciąż czepiasz się wszystkich a siebie nie widzisz... ile w Tobie empatii!
Jesteś ślepy emocjonalnie, nie potrafisz dostrzec problemów innych, widzisz jedynie swoje podrasowane na tym portalu ego. współczuję Ci tak zwyczajnie, po ludzku, jakim jesteś człowiekiem, bez odrobiny szacunku dla innych.
Twoja odpowiedź jest jedynie rodzajem nienawiści do takich osób jak ja które nie z własnej winy znalazły się w w/w położeniu. Domniemuję, że jesteś facetem podobnym do mojego byłego męża. Jak nic nie masz do powiedzenia w temacie to wystarczy milczeć. Szukasz tu poklasku ośmieszając kogoś, swoją empatyczną naturą.... szczerze współczuję.

poza tym spotkałam się na tym forum z wzajemnym poniżaniem nie tylko mnie ale i innych osób.Są tu "ludzie", którzy szukają tylko okazji, aby kogoś ośmieszyć, wyśmiać , drwić, poniżyć itp. Nic więc dziwnego nie ma w tym powiedzeniu , że polski naród jest znienawidzony między sobą. Znane jest również, powiedzenie, ze polak polakowi nie pomoże na obczyźnie, smutne to jest i zmykam stąd, bo widzę tylko agresję i mnóstwo empatii na tym forum. Pozdrawiam ludzi szczerych i uczciwych oby wam sie wiodło z dala od kraju.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lip 2011, 22:25:56 »
http://www.poloniainfo.dk/forum?topic=41338.msg100862#msg100862                szczególnie polecam kawałek                                                                                          SAMA NAPISAŁAS

bardzo dobrze napisane! podpisuję się pod tym czterema łapami!
chociaż jestem facetem mam dzieci i nie wiem co mnie w życiu czeka to nigdy bym nie skazał swoich dzieci na to zeby żyły w nędzy a ja w luksusie,tu chodzi o sumienie którego nie wszyscy faceci są w posiadaniu. Wielką pogardą traktuje tych którzy migają się NAGLE od obowiązku wychowawczego wobec własnych dzieci, udają cwaniaczków myśląc ze kwota kilku stówek(200-400) starczy na to co przedtem dziecko miało! tacy faceci są godni politowania egocentryczni pajace myślący o swoim bycie. i niech się zaden tu nie burzy i nie cwaniakuje!"

amica

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lip 2011, 22:38:14 »
vordingborg, bardzo dobra jest taka postawa którą przedstawiłeś, jako faceta. Ja muszę borykać się z takimi właśnie sprawami. Kombinuję jak mogę, tu w kraju, biorę dodatkowe prace, za kilka złotych wysprzedaję swoje rzeczy.Już teraz zastanawiam się za co kupię wyprawkę dziecku,a idzie teraz do szkoły. O wakacjach może moje dziecko zapomnieć, a ex mąż właśnie jest na wczasach nad morzem z kochanką.  Mój ex, kupił sobie i swojej kochance ekskluzywny samochód, korzysta z wielu dobrodziejstw tego świata, eh! niech korzysta, jego życie.Ale choćby płacił tyle co sąd nakazał, nic więcej od niego nie chcemy.To że dziecka nie chce znać, to już inna sprawa. Ja sama nawet sądownie starałam się o kontakty ojca z dzieckiem, nawet na sprawę nie przyjechał.
Tak jak zauważyłeś vordingborg, moje dziecko wcześniej żyło w dobrobycie ojciec niczego mu nie załował, a dziś musze dziecku odmówić batona bo często nie stać.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Lip 2011, 22:38:14 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 320151
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19331
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 41217
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 48673
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44230
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand