poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 244965 razy)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #165 dnia: 11 Lis 2011, 14:31:37 »
czy z kazdej ciazy  trzeba robic problem zapytajcie swoje matki  albo babcie zgroza jakie slabe to pokolenie

NOOOO... sprawdzmy tez umieralnosc noworodkow i kobiet w trakcie porodu czy tez pologu w tamtych czasach...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 11 Lis 2011, 18:37:53 »
pozwole sobie wkleic ten link z "artykuly w prasie polskiej " , mysle ,ze bedzie on interesujacy tez tutaj  ;)

http://wyborcza.pl/rodzicpoludzku/1,114118,10553874,Dunki_sa_bardziej_wyluzowane.html

przeczytalam i mysle ze jest ciekawy ten artykul ... Czy ktoras z was rodzila w domu ? Powiem Wam,ze nawet sobie wyobrazam siebie rodzaca w domu ... ogladalam troche filmow z porodow i przeraza mnie to ,ze lekarze sie tak spiesza z pomoca rodzacej - mam na mysli nacinanie , cisniecie na brzuch ,ciagniecie za glowke .Nie wiem ... moze sie myle ?Nie mam doswiadczenia w tych sprawach ale dla mnie wyglada to jak przyspieszanie tego wszystkiego na sile ...

Lekarze wiedza co robia ,a nacinaja ,bo nie jest fajnie jak popekasz ,jak nie masz siły przec to musza na brzuch naciskac .taka natura .nie ogladaj filmow bo tak naprawde  porod nie jest taki grozny i bolesny .a warto troche pocierpiec.ja sie naczytałam i w wielkim strachu szłam na porodowke i najbardziej bałam sie tego nacinania a nie było tak zle .powodzenia

Offline weronicisiunia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #167 dnia: 12 Lis 2011, 09:33:29 »
tydzień temu urodziłam synka. To moje drugie dziecko. W Polsce przy pierwszym porodzie bylam nacinana. Tutaj  w Danii peklam. I szczerze mowiac mniejszy bol czuje teraz niz po nacieciu. Szycie w ogole mnie nie boli. Siadac moglam juz normalnie nastepnego dnia po porodzie. Przy nacieciu pamietam problem z siadaniem mialam chyba przez dwa tygodnie. Wydaje mi sie ze wszystko zalezy od kobiety i jej ciala.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #168 dnia: 16 Lis 2011, 00:59:06 »
A ja u położnej miałam do wypełnienia całą listę przygotowawczą co do porodu, między innymi kto ma być przy porodzie, czy zgadzam się na obecność studentów, czy chcę być nacinana, jaka ma być forma znieczulenia - jeśli chcę znieczulenie itp. Oczywiście mam prawo zmienić zdanie, no i jeśli to będzie konieczne to będą nacinać ale tu o wszystko pytają pacjentkę przed porodem. Lista jest naprawdę długa i aż byłam zdziwiona jakie tam były pytania, o robienie lewatywy i naciskaniu brzucha też  :)

Mam rodzić w Aalborg za cztery miesiące, ale pytałam dziewczyny z mojej grupy na gimnastyce i każda wypełniała taką listę.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #169 dnia: 16 Lis 2011, 12:29:52 »
A ja u położnej miałam do wypełnienia całą listę przygotowawczą co do porodu, między innymi kto ma być przy porodzie, czy zgadzam się na obecność studentów, czy chcę być nacinana, jaka ma być forma znieczulenia - jeśli chcę znieczulenie itp. Oczywiście mam prawo zmienić zdanie, no i jeśli to będzie konieczne to będą nacinać ale tu o wszystko pytają pacjentkę przed porodem. Lista jest naprawdę długa i aż byłam zdziwiona jakie tam były pytania, o robienie lewatywy i naciskaniu brzucha też  :)

Mam rodzić w Aalborg za cztery miesiące, ale pytałam dziewczyny z mojej grupy na gimnastyce i każda wypełniała taką listę.

Super sprawa , tez chcialabym dostac taka liste ,do porodu zostalo mi  mniej niz Tobie,mam termin na koniec stycznia ,u poloznej bylam do tej pory dopabuse 2 razy,kolejny termin mam po swietach ,wybralam porod na Skejby .Czy ktos wie czy na Skejby tez daja taka liste do wypelnienia??

Podobno nie chca za bardzo dawac znieczulen ,czy to prawda ?Znajoma twierdzi,ze sa nastawieni tak bardzo na nature ,ze ze znieczuleniem czekaja do ost chwili...Mowila,ze rodzila w wodzie i ze jest lawiej niz "standardowo".Ale to pewnie indywidualna sprawa ...Moja mama miala zamiar rodzic w wodzie,ale nie zdazyla do niej wejsc  :) wiec nic mi na ten temat nie poopowiadala...
Reksio ,czy to bedzie Twoje 1wsze dziecko?

[Posted on: 16 Lis 2011, 12:11:58]

tydzień temu urodziłam synka. To moje drugie dziecko. W Polsce przy pierwszym porodzie bylam nacinana. Tutaj  w Danii peklam. I szczerze mowiac mniejszy bol czuje teraz niz po nacieciu. Szycie w ogole mnie nie boli. Siadac moglam juz normalnie nastepnego dnia po porodzie. Przy nacieciu pamietam problem z siadaniem mialam chyba przez dwa tygodnie. Wydaje mi sie ze wszystko zalezy od kobiety i jej ciala.

Gratulacje !! Nowy w domku  :) , wybraliscie juz imie ? My postanowilismy ,ze imie musi byc uniwersalne i pasowac wszedzie ( szczegolnie w PL i DK)synka nazwiemy Fabian  :)
Gdzie rodzilas? w ktorym szpitalu ?jak szybko wyszlas do domu ? jaka byla roznica w czasie miedzy 1wszym a 2gim porodem ?

Jakies dobre rady ??

Jak duzy sie urodzil ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #170 dnia: 16 Lis 2011, 12:46:09 »
Bzdura totalna. Jezeli chcesz znieczulenie, dostaniesz znieczulenie. Jezeli chcesz cesarke, dostaniesz cesarke.
Jezeli chcesz naturalnie, bedzie naturalnie.
Oczywiscie za kazdym razem, zostanie przeprowadzona z Toba dluga rozmowa mowiaca o wszystkich pozytywnych i negatywnych (z naciskiem na negatywne) skutki wybranego rozwiazania. Chodzi o to, by pacjentka byla poinformowana i swiadoma konsekwencji decyzji.

W Danii nie istnieje cos takiego jak standardowe nacinanie. Nie robi sie tez lewatywy.
I nie ma tu nic do tego jaki to jest szpital, bowiem wszystkie szpitale podlegaja procedurom wyznaczonym przez MInisterstwo Zdrowia.

Glowa do gory, bedzie dobrze. Zapewniam CIe, ze porod w Danii mozna zaliczyc spokjonie do "rodzic po ludzku".

Osobiscie urodzilam w lutym, przez planowane ciecie cesarskie, ktore bylo cieciem cesarskim czesciowo na zyczenie. Czesciowo, z racji tego, ze mam przepukline w kregoslupie i ryzyko zagrozenia mojego zdrowia w wyniku porodu naturalnego bylo 50/50, wiec to my z mezemy musielismy podjac decyzje.
Gdy juz ja podjelismy, bylimy na 3 spotkaniach w szpitalu. Na pierwszym nas uswiadomiono o roznicach i konsekwancjach naszego wyboru.

[Posted on: 16 Lis 2011, 12:37:05]

Na drugim omowiono przebieg porodu i role mojego meza.
Na tydzien przed porodem, bylo juz konkretne spotkanie z anestozjologiem, chirurgiem i pielegniarka, ktora przy porodzie miala asystowac.
Dzien samego porodu byl fantastycznie zorganizowany, bylam naprawde pod wrazeniem sprawnosci obslugi.

Jezeli chodzi o porod naturalny (moje 4 przyjaciolki z grupu polozniczej rodzily w tym samym czasie naturalnie), przebiegal on rownie spokojnie, sympatycznie i zorganizowanie.
Jedna byla tchorzem, wiec poprosila o zewnatrzoponowke (juz na pocztaku). Jedna (kamikadze :) ) rodzila bez niczego, ale poprosila o zewnatrzoponowke w ostatniej chwili. Trzecia rodzila tylko z gazem.

Nic sie nie martw. W odopowiednim czasie otrzymasz wszystkie informacje, dokumenty oraz swoja liste do wyboru.

Zycze powodzenia. Bedzie dobrze.

[Posted on: 16 Lis 2011, 12:42:10]

Co do wyjscia do domu, tak naprawde decydujesz Ty.
Jezeli czujesz sie na silach, chcesz i z karmieniem i dzieckiem jest wszystko ok. MOzesz isc nawet godzine pozniej (mowa o porodzie naturalnym).
Jezeli chcesz, mozesz zostac do 3 dob.

Po cesarce, generalnie mowa jest o 5 dobach, ale znow wszystko zalezy od Ciebie.
Ja urodzilam w srode rano, a w sobote kolo poludnia stwierdzilismy z mezem, ze zwariujemy z nudow w tym szpitalu, wiec o 17 poinformowalismy, ze idziemy do domu i godzine pozniej poszlismy.
Mielismy problem z karmieniem i zbyt duza utrata wagi przez Mala, wiec zostalismy "puszczeni" do domu, ale wciaz bylismy na oddziale. Przez 3 dni, przyjezdzalismy codziennie na kontrole wagi i stanu Malej. Wypisano nas na stale, gdy Mala wyrownala wage urodzeniowa.

Offline agg

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #171 dnia: 16 Lis 2011, 13:01:27 »
Dzieki za odpowiedz!Milo uslyszec takie informacje ! Rozumiem ,ze sprawy nacinania i lewatywy sa sprawa indywidualna ?Mozesz napisac cos wiecej o "zewnatrzoponowce"?jak dziala i jak daje sie to znieczulenie itd.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 16 Lis 2011, 13:01:27 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #172 dnia: 16 Lis 2011, 13:04:31 »
:) agg, o ile nikt nie napisze wczesniej, to napisze wieczorem, bo teraz juz musze zmykac, a nie chce pisac byle czego byle jak.

Milego dnia

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #173 dnia: 16 Lis 2011, 13:40:56 »
Jomir, nie wprowadzaj w błąd. Cesarki nie fundują wyłącznie na twoją zachciankę, tylko musi być uzasadnienie lekarza tak jak w twoim przypadku. U mnie nie zgodzili się na cesarkę mimo, że mam poważną wadę wzroku - tylko jeśli miałabym ryzyko odklejenia siatkówki. Może być jedynie planowana przez lekarza albo nagła.
Poza tym, w Danii zależy wszystko od Regionu w którym rodzisz, ogólnie jest tak samo, ale cytuję (dla lubiących paragrafy):

"...Ca. halvdelen af alle nybagte familier er hjemme efter 48 timer. Nogle er hjeme allerede efter 4 timer, hvis alt er g[et planmæssigt - det er forskelligt fra region til region og fra første til flergangsfødende. Nogle bliver p[ barselsafdelingen, andre overflyttes til patienthoteller." 

Cytat pochodzi z książeczki wydanej dla komuny, która zawiera wszystkie podstawowe info dla przyszłej mamy, jest za darmo dawana przez lekarza przy wypisywaniu vandrejournal dla ciężarnej. Napisana przez grupę lekarzy i konsulentów z komuny, a nazywa się "Graviditet, fødsel og den nye familie".

U nas w Aalborg "pierworódki" zostają przewiezione do patienthotellet, gdzie są pod opieką położnych do 5 dni. Tatuś lub inna osoba towarzysząca może z nami tam spać, dostaje też śniadanie i kolację za darmo, obiad musi zapłacić sam. Te które już rodziły wypuszczają do domu po kilku godzinach, jeśli wszystko poszło ok, te po cesarkach i komplikacjach też zostają na dłużej w barselshotellet.

Tak, agg to będzie nasze pierwsze  :) ale sporo przerabiałam też rok temu kiedy straciłam ciążę w 8 tygodniu  :-[ Daj jakiś namiar na siebie to będę w stanie wysłać Ci lub przekazać trochę info  :) Możemy też się spotkać  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #174 dnia: 16 Lis 2011, 13:44:53 »
Witam,
pozwole sobie wlaczyc sie do dyskusji, i podzielic sie wiedza na temat porodu w Danii :)
13 wrzesnia urodzilam swoje pierwsze dziecko, coreczke w szpitalu w Esbjergu. Porod odbyl sie w wodzie, ktora byla jedynym srodkiem znieczulajacym. Atmosfera w trakcie fenomenalna. Intymnie, milo, spokojnie (poza moimi wrzaskami :)) W porodzie uczestniczyl moj maz, moja siostra i dwie polozne, z czego jedna to studentka i to ona odbierala porod. Nie nacinano mnie, peklam, ale szycie odbywalo sie w znieczuleniu, wiec ok.

To, co mnie najbardziej zaskoczylo w Danii, to przyjazd do szpitala z 4 cm rozwarcia, wczesniej nie chca widziec rodzacej :) na poczatku mnie to przerazilo, a z czasem mysle, ze to b. dobry pomysl. W moim przypadku bylo tak, ze odeszly mi wody, pojechalam do szpitala, dali mi tabletke na skurcze i odeslali do domu :) mialam czekac na owe 4 cm. do szpitala wrocilam ok 3 godz pozniej, a coreczka przyszla na swiat w ciagu 4 godz.
Druga rzecz, ktora mnie zaskoczyla, to wyjscie z wanny w 2 minuty po porodzie :) na to nie bylam przygotowana, ale dalam rade przy pomocy wszystkich zebranych :)

nie wiem, jak to jest w innych regionach, ale na poludniu Danii rodzi sie od 1 wrzesnia ambulatoryjnie, tzn. rodzisz i wychodzisz :) oczywiscie udziela wszelkiej pomocy i informacji. ja ze wzgledu na chora tarczyce zostalam na noc. nastepnego dnia okolo poludnia bylysmy juz w domu :)
polecam porod w tym kraju ze wzgledu na fachowosc i super atmosfere. Poza moim wlasnym porodem uczestniczylam w porodzie mojej kolezanki (sama bylam w 5 miesiacu wtedy). Ona rodzila na lozku, bez znieczulenia. urodzila sliczna, zdrowa duza dziewczynke w rownie fantastycznej atmosferze.
pozdrawiam wszystkie mamusie:)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Lis 2011, 14:02:04 »
Do agg: Babka, która prowadzi naszą grupę z gimnastyki (położna, trójka dzieci) ostatnio się nas pytała gdzie wybrałyśmy poród. Wiadomo, wszystkie Aaalborg. No to ona na to, że szkoda, że nie Skejby, bo tam jest super nowocześnie i opieka zarąbiasta, w porównaniu do Aalborg. No to trochę mi mina zrzedła, a ona jeszcze na to, żebyśmy się zastanowiły, bo akcja porodowa dlugo trwa, więc zdążymy z dojazdem, a warto  ;D  ;D ;D

Więc powodzenia agg ze Skejby, można tylko pozazdrościć  :D

[Posted on: 16 Lis 2011, 13:52:12]

Witaj lebowski, gratuluję  :)

Rodzące po raz pierwszy mają prawo do kilkudniowego pobytu  na barselsafdeling albo patienthotellet. Książeczka o której wcześniej wspominiałam, jest aktualna na 2011 rok.

Czytałam niedawno artykuł, który mi podniósł ciśnienie, że bardzo często "kłamią" w szpitalach mówiąc, że jak wszystko jest ok, to do domu. Mojej koleżance też tak powiedzieli (dunce), a ona na to, że nie, bo ma do tego pełne prawo i tyle. Została cztery dni  ;D Ponoć wciskają kity, bo muszą oszczędzać. Tak jak z transportem do patienthotellet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Lis 2011, 17:47:07 »
Reksio a gdzie ten paragraf, bo jak dla mnie paragraf to przepis prawny? Ty cytujesz cos z ulotki, a ulotka medyczna to niekoniecznie przepis.

Poza tym zdanie, ktore mowi: polowa nowoupieczonych rodzin jest w domu po 48 godzinach. Niektorzy sa w domu nawet po 4 godzinach ..." nic nie mowi o tym jak dlugo mozna zostac w szpitalu, a to jak dlugo generalnie ludzie zostaja.

Wiem, ze koniecznie bys chciala dopiec, albo osmieszyc, ale poki co osmieszasz tylko siebie.

[Posted on: 16 Lis 2011, 17:41:19]

A tu o cesarce na zyczenie, na przyklad ze szpiyala Uniwersyteckiego z Odense.
http://www.ouh.dk/wm337552

Po dunsku czytasz, wiec powinnas zrozumiec.

Lekarze, probuja odwiesc pacjentke od tego, gdyz ich (oficjalnym) zdaniem porod silami natury jest najlepszy i dla dziecka i dla matki.
Natomiast jezeli kobieta bardzo chce, albo bardzo boi sie porodu naturalnego, to nie maja prawa od mowic. Ale jak napisalam wczesniej, najpierw odbedzie sie spotkanie, na ktorym beda chcieli Cie przekonac, ze to nie jest dobre rozwiazanie.

Jezeli Tobie cesarki nie zrobili to wylacznie dlatego, ze nie bylas do konca zdecydowana i dalas sie przekonac.

[Posted on: 16 Lis 2011, 17:45:37]

A tu jeszcze z innego szpitala, tym razem z okolic stolicy:

http://www.hillerodhospital.dk/menu/Afdelinger/Gynaekologisk_ObstetriskAfdeling/Foedeafdelingen/Foedslen/Kejsersnit/OnsketKejsersnit.htm

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #177 dnia: 16 Lis 2011, 17:59:13 »
Tak, jak wsponialam wczesniej, na poludniu Danii (nie wiem nic o innych regionach) z dniem 1 wrzesnia 2011  wprowadzono porody ambulatoryjne. Na wczesniejszych spotkaniach z polozna bylysmy do tego przygotowywane (wszystkie dziewczyny przezywaly swoja pierwsza ciaze). Zreszta polozne tez sie przygotowywaly :) Oczywiscie mowimy tylko o porodach naturalnych, ktore przebiegly bez komplikacji.
 Nie wiem, jak to jest, kiedy koniecznie chce sie zostac w szpitalu, ja z tego nowego rozwiazania jestem bardzo zadowolona. Nie widze powodow, dla ktorych mialabym zostac w szpitalu.
W moim przypadku wszystko poszlo bardzo sprawnie. Nie mialam zadnych problemow okoloporodowych (jak juz wspomnialam, zostalam "wyrzucona" z wanny w 2 minuty po porodzie  :D, wiec z poruszaniem sie nie bylo problemu), Mala od razu wiedziala jak sie zabrac za ssanie :) Wiec pojscie do domu, na wlasna kanape bylo najlepszym rozwiazaniem. Gdyby sie cos dzialo, w kazdej chwili mozna zadzwonic do szpitala, do poloznej itp.

Z perspektywy czasu moge powiedziec, ze na prawde nie warto sie stresowac. Mnie osobiscie "pomogl" porod kolezanki, w ktorym uczestniczylam. Paradoksalnie bardzo mnie uspokoil i do szpitala jechalam z ogromnym zaufaniem dla personelu. Nie ma sie co oszukiwac, to tak na marginesie dla przyszlych mam,  porod boli, ale nie trwa to dlugo i jest do wytrzymania, tym bardziej, ze juz w sekunde po, nic nie boli i jest tylko nieziemska radosc :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #178 dnia: 16 Lis 2011, 18:05:54 »
Przeczytalam Wasze wypowiedzi i przyznam, ze podobaja mi sie :) Moja polozna, (Polka, bardzo mila kobieta) ktora prowadzila moje dwie ciaze nie pozwalala mi sluchac opowiadan matek, bo One najczesciej koloryzuja caly przebieg porodu, przy okazji zlosliwie straszac ;)

Ja jestem zadowolona z dwoch porodow. Na piewszym mialam komplikacje wiec kolejne rodzilam przez ciecie cesarskie. Uprzednio odpowiednio podszkolona przez polozna co mowic na spotkaniu w szpitalu. Nie sadze wiec aby porod przez ciecie cesarskie byl dla wlasnego widzi mi sie .

Acha, dodam, ze ja do szpitala rodzic moglam przyjechac dopabuse po tym jak mi wody odejda :) Odeszly ... a tu jeszcze 35 km do szpitala :) Mialam stresa, ale niepotrzebnie, jak sie okazalo :)

Pozdrawiam :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #179 dnia: 16 Lis 2011, 19:22:23 »
Balam sie tego samego, z tym ze mialam do szpitala 21 km. To dodatkowo utwierdzalo mnie w slusznosci decyzji dotyczacej cesarki.
U mnie zalecali przyjechac do szpitala dopabuse jak pojawia sie skurcze co 5 minut, co jak dla mnie to "juz jazda bez trzymanki".  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 16 Lis 2011, 19:22:23 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6857
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8211
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6798
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9065
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12472
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga