poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CIĄŻA  (Przeczytany 245182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline swette_1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Odp: CIĄŻA
« Odpowiedź #315 dnia: 05 Kwi 2012, 13:38:25 »
Zmieniło się, co prawda nie miałam okazji osobiście rodzić wcześniej ani w polskich ani w duńskich szpitalach. Rodziłam 10 miesięcy temu. Salę porodową miałam "swoją". Na sali była położna i studentka, moja mama i mój mąż:) Moi bliscy jeśli mięli ochotę na sok, kawę, herbatę czy kanapkę nie było z tym problemu, położna wraz ze studentką na zmianę pytały czy czegoś potrzebują. Przy mnie ciągle była położna jeśli wychodziła na chwilę była studentka. Po porodzie zostałam przewieziona wraz z dzieckiem i mężem :) do pokoju, w którym spędziliśmy równe 3 doby. Ja mogłam spokojnie odpocząć bo przy dziecku czuwał mąż. Mąż miał kanapę z pościelą był z nami przez cały czas pobytu w szpitalu. W pokoju mięliśmy łazienkę. Posiłki zamawialiśmy przez telefon z pokoju z "karty dań". W razie jakichkolwiek pytań blisko były położne, który rozwiewały najmniejsze wątpliwości, tłumaczyły co i jak. Co jakiś czas przychodziły, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku i czy rodzice dają sobie radę :) To było przy porodzie naszego pierwszego dziecka. Wszystko było w ramach ubezpieczenia.
Moja siostra rodziła swoje pierwsze dziecko 2 lata temu w Polsce. Na sali porodowej były 4 kobiety 1 lekarz i 1 pielegniarka. Szwagier chcąc być przy porodzie musiał zapłacić w szpitalnej kasie okrągłe 500zł. Na salę porodową został wpuszczony dopabuse gdy były już ostatnie bóle parte oczywiście po uprzednim okazaniu dowodu wpłaty za "poród rodzinny" zdążył przeciąć pępowinę i został wyproszony z sali. :( Zabrali siostrze synka i po kilku godzinach dostała go do karmienia i znów go zabrali....Ona mówiła, że mimo tego, że była zmęczona chciała mieć przy sobie swoje dziecko, przytulić patrzeć na nie itd. Nie pozwolono. :(  Ja pojechałam do szpitala z żelem pod prysznic szamponem i grzebieniem, siostra zabrała pół domu bo nic nie mięli w szpitalu. Widać, że podatki w Danii na coś idą. A jeśli chodzi ogólnie o duńską służbę zdrowia, ja naprawdę nie mam na co narzekać. Mam do lekarzy bardzo duże zaufanie czego nie mogę powiedzieć o lekarzach w Polsce.
Troszkę zeszłam z tematu :) Niechcąco ;) :)
Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko.
— Albert Einstein

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #316 dnia: 08 Kwi 2012, 18:30:54 »
Witam wszystkie mamusie i przyszłe mamusie  ;) planowo za 3 tyg. będę rodzić w Hvidovre i chciałabym się zapytać czy któraś z was tam rodziła??? Intersuje mnie jak tam jest no i jaka opieka pozdrawiam :P     Nie ukrywam , że ten ostatni miesiąc strasznie się boje... pozdrawiam :D

Oliwcia_kg mnie tez czeka porod za kilka tygodni w Hvidovre daj znac jak ci poszło, i wogóle jak było bo ja też się boję zważywszy że to moj pierwszy raz:))))) Trzymam kciuki i szybkiego porodu życze;)

Offline ishtar_84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #317 dnia: 10 Kwi 2012, 17:55:58 »
Witam.
Chcialam sie przylaczyc do dyskusji na temat porodow w Danii(fakt troche pozno,gdyz termin mam za 3 tyg.,ale zawsze mozna sie jeszcze wymienic informacjami:).Ja bede rodzila w Hvidovre,juz niedlugo.Poczytalam ostatnio tu na forum,ze generalnie nie musze wynosic pol domu do szpitala,a jedynie najpotrzebniejsze rzeczy(to bardzo mnie cieszy).U mnie problem jest tego typu,ze w zasadzie jeszcze kiepsko radze sobie z dunskim,lepiej mi idzie po angielsku i sie zastanawiam jak to wyglada na miejscu w szpitalu,no i wczesniej jak sie dzwoni pod numer alarmowy?Podejrzewam ze trudno mi sie bedzie skupic w bolach na rozmowie i nawet po angielsku moge zapomniec najprostsze slowa:/niewiem jak to bedzie,i w sumie tego chyba obawiam sie najbardziej.Z tego co sie dowiedzialam od swojej poloznej,ktora mnie prowadzi,mam do wyboru kilka sposobow porodu,aczkolwiek jak zapomne jezyka w gebie to jak poprosze o cos konkretnego?...hmmm...chyba powoli zaczynam sie denerwowac...

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #318 dnia: 11 Kwi 2012, 12:36:36 »
Ishtar tutaj prawie wszyscy mowia po angielsku wiec raczej nie bedziesz miala problemu a najlepiej wez z soba kogos kto nie straci glowy. O jakim numerze alarmowym piszesz, z tego co pamietam, to dzwoni sie po prostu na oddzial. Nic sie nie martw, jak juz przychodzi co do czego czlowiek robi sie dziwnie opanowany.

Offline mary79mary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #319 dnia: 11 Kwi 2012, 14:54:11 »
Dziewczyny a kiedy jest pierwsze szczepienie dziecka? I wogole na co tu szczepia i kiedy?

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #320 dnia: 11 Kwi 2012, 15:53:08 »
Odnośnie szczepień pisze wszystko tutaj:) http://www.sst.dk/publ/Publ2010/CFF/English/BoerneVaccinationsPrgr_en.pdf chyba za wiele sie nie zmieniło przez te dwa lata chociaż kto wie:)))))

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #321 dnia: 11 Kwi 2012, 22:26:40 »
Pierwsze jest w trzecim miesiacu, dyfteryt, tezec, krztusiec, polio, hib i pneumokoki. Acha i nie spodziewaj sie badania lekarskiego przed szczepieniem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #321 dnia: 11 Kwi 2012, 22:26:40 »

Offline ishtar_84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #322 dnia: 15 Kwi 2012, 13:34:39 »
Idris, tak mialam na mysli numer na oddzial.A co do osoby ktora bedzie mi towarzyszyla,to oczywiscie moj chlopak ktory mam nadzieje nie spanikuje hehe...w razie czego istnieje tez mozliwosc zamowienia tlumacza(z tego co sie dowiedzialam),ale mysl ze jeszcze jedna osoba bedzie na sali,chyba jest bardziej przerazajaca niz perspektywa porozumienia sie samej,chocby rekoma.Poza tym nie pierwsza ja i nie ostatnia,ktora po dunsku jeszcze nie wojuje,wiec powoli obawy moje ida w odstawke.Najpotrzebniejsze rzeczy spakowane,telefony pod reka i jedynie pozostaje czekanie...na szczescie mam jeszcze sporo spraw do zalatwienia przed porodem,i powoli ogarnia mnie syndrom sprzatania,wiec z pewnoscia nie bedze sie nudzic w oczekiwaniu na dzidziusia:)pozdrawiam wszystkie obecne i przyszle mamusie:)

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #323 dnia: 03 Maj 2012, 11:57:39 »
Hej dziewczyny:) mam pytanie do wszytskich które rodziły w Danii. Otóż byłam dziś u swojego lekarza i przy okazji spytałam o badanie na obecność paciorkowca ( w Polsce jedno w ważniejszych badań przed porodem) i lekarka stwierdziła, że raczej tego nie robią co mnie trochę zdenerwowało, ale kazala jeszcze spytać położnej. I moje pytanie do was brzmi czy miałyście tutaj robione to badanie??? i czy wogóle byłyście badane ginekologicznie w ciążcy? bo ja tylko raz na początku, tylko po to żeby ją potwierdzić. Co mnie też dziwi, bo gdyby mi się szyjka skracała, albo gdybym miała rozwarcie to nawet nikt by o tym nie wiedzial eh...
Napiszcie jak to było w waszym przypadku, ja jestem w 32 tyg. Pozdrawiam

Offline ishtar_84

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #324 dnia: 03 Maj 2012, 12:21:50 »
asiorekk...ja przez cala ciaze nie bylam badana ginekologicznie,jedynie tak jak ty mowisz na poczatku zeby potwierdzic ciaze,a pozniej polozna raz wymacala ,bo nie mogla odnalezc glowki dziecka.i to tyle,nikt nic nie zagladal i nie badal.A co do tego badania,to fakt nie mialam go rowniez,tyle ze ja nawet niewiedzialam ze to obowiazkowe w Polsce,bo zapewne bym je zrobila jak bylam na urlopie.No ale teraz to juz za pozno(39tydz.).Mnie zmartwil na samym poczatku fakt zrobienia jedynie 2xUSG,ale tutaj to ponoc normalne,tak jak i wiele innych rzeczy dla nas polek nie do pomyslenia.Jak bylam w polsce to obowiazkowo polecialam do ginekologa i na usg,i tam w zasadzie lekarz mnie troche nastraszyl,ze mam skrocona szyjke macicy i ze za malo wod plodowych.Oczywiscie wszystko przekazalam swojej lekarce i poloznej,ktore niezbyt optymistycznie podeszly wogole do samego faktu ze bylam u polskiego ginekologa stwierdzajac fakt,iz oni sa niekompetentni i nie mozna im wierzyc.Fakt faktem cala ciaza przebiega bez komplikacji i moze to i dobrze ze jesli wszystko jest ok,to nie ciagaja cie non stop po lekarzach.Bo w moim przypadku wlasnie ten lekarz w Polsce troche narobil mi obaw...Niewiem jak inne dziewczyny przechodzily tu ciaze ,ja opisalam ci tylko moj przypadek.Pozdrawiam i zycze wytrwalosci,bo pod koniec ciazy mi juz jej troche brakuje,a do terminu jeszcze tydzien:)

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #325 dnia: 03 Maj 2012, 12:26:41 »
asiorekk nie nikt mi nie proponowal badan na paciorkowca, co do badania ginekologicznego to ja przez cala ciaze nie bylam badana. Pamietam jak polozna na pierwszej konsultacji powiedziala, ze badanie ginekologiczne jest wogole nie potrzebne i gdyby lekarz chcial zrobic to mozemy spokojnie odmowic. Wtedy bylam w wielkim szoku. Ishtar powodzenia.

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #326 dnia: 03 Maj 2012, 12:41:42 »
Czesc dziewczyny.Moze ktos ma taki sam problem jak ja i moze mi pomoc:(Jestem zrozpaczona matka prawie 9m-c coreczki jest sliczna i slodka:*Rodzilam ja w Horsens w szpitalu,urodzila sie 5 tyg.wczesniej i na poczatku wszystko rozwijalo sie dobrze az pewnego dnia okazalo sie ze moje dziecko ma wzmozone napiecie miesniowe.Ile sie nachodzilam do lekarza rodzinnego zeby dostac skabusewanie do pediatry a potem juz ruszyla fala badan i rzecz jasna rehabilitacja,z ktorej na pocztku cieczylam sie ale wg mnie nie przynosila zadnych effetkow.Pozniej wyjechalam do Polski na 2 m-c i tam chodzilam po lekarzach od ktorych dowiedzialm sie ze podobno doszlo do niedotlenienia pod czas porodu,ale to teraz juz nie wazne,bo nikomu niczego nie bede udowadniac tylko chce rehabilitowac coreczke tylko nie wiem gdzie czy w Danii czy w Polsce? Z rehabilitacji w Polsce jestem bardzo zadowolona.W Polsce dzieci sa rehabilitowane wg metody NDT-Bobath czy w Danii tez stosuja taka metode?

Offline JoannaDark

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #327 dnia: 03 Maj 2012, 12:50:45 »
Wiem ze w Polsce opieka zdrowotna kuleje, ale o dzieci dbaja bardzo dobrze,takze i rehabilitacja jest na wysokim poziomie a jak jest w Danii?Wiem ze musze zrobic wszystko co jest mozliwe do 1 roku zycia dziecka bo wtedy najlatwiej dziecko uczyc lepszych nawykow.Tylko wkurza mnie lekcewazenie w Danii tego problemu.Ja nie zdazylam wrocic z Polski a nasza fisioterapeutka wyjezdza na urlop,w Polsce juz by zalatwili zastepstwo na ten czas bo takie dziecko powinno byc pod opieka rehabilitanta 2-3 razy w tygodniu, a ona mi mowi ze przez ten czas ja mam sama cwiczyc(co z pewnoscia robie codziennie),ale do cholery jasnej przeciez nie jestem rehabilitantka po kursie.Jeszcze mam pytenie czy ja moge zaltwic rehabilitanta z kommuny albo prywatnego placac pieniedzmi z ubezpieczenia bo moje dziecko jest ubezpieczone w Tryg.I czy moge odzyskac pieniadze w Danii za rehabilitacje coreczki w Polsce,jezeli tak to gdzie mam sie udac:) Prosze pomozcie:(

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #328 dnia: 15 Maj 2012, 00:31:20 »
Dziewczyny a kiedy jest pierwsze szczepienie dziecka? I wogole na co tu szczepia i kiedy?

Szczepienia tutaj są dobrowolne i możesz też uzgodnić z lekarzem na co chcesz szczepić. Ja np. już mam uzgodnione jakie szczepienia chcę a jakie nie mimo że to dopabuse za miesiąc. Warto też poczytać na temat szczepień, plusy i minusy zanim zrobi się pełną serię. Tutaj szczepią na wszystko ale niestety nie informują na temat skutków ubocznych niektórych szczepień  >:(
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #329 dnia: 15 Maj 2012, 23:04:21 »
Ja szczepię na wszystko co jest zalecane, nie chcę ryzykować którejś z tych choróbsk.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #329 dnia: 15 Maj 2012, 23:04:21 »

ciaza

Zaczęty przez kjoopDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6873
Ostatnia wiadomość 30 Gru 2014, 08:58:30
wysłana przez Jomir
Ciąża

Zaczęty przez Hania1111Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8229
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2022, 21:41:32
wysłana przez RybkaWillego
Ciąża a akasse

Zaczęty przez ewkasDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6812
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2014, 10:21:42
wysłana przez letniak
Ciąża a praca na farmie norek

Zaczęty przez asienka17225Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9077
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2018, 09:34:26
wysłana przez Michalina3838
Ciąża i bezrobocie.

Zaczęty przez ewelina_corazonDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 12486
Ostatnia wiadomość 14 Paź 2012, 17:55:33
wysłana przez roga