Ogólne > Rodzina ...

CIĄŻA

<< < (64/94) > >>

swette_1986:
Zmieniło się, co prawda nie miałam okazji osobiście rodzić wcześniej ani w polskich ani w duńskich szpitalach. Rodziłam 10 miesięcy temu. Salę porodową miałam "swoją". Na sali była położna i studentka, moja mama i mój mąż:) Moi bliscy jeśli mięli ochotę na sok, kawę, herbatę czy kanapkę nie było z tym problemu, położna wraz ze studentką na zmianę pytały czy czegoś potrzebują. Przy mnie ciągle była położna jeśli wychodziła na chwilę była studentka. Po porodzie zostałam przewieziona wraz z dzieckiem i mężem :) do pokoju, w którym spędziliśmy równe 3 doby. Ja mogłam spokojnie odpocząć bo przy dziecku czuwał mąż. Mąż miał kanapę z pościelą był z nami przez cały czas pobytu w szpitalu. W pokoju mięliśmy łazienkę. Posiłki zamawialiśmy przez telefon z pokoju z "karty dań". W razie jakichkolwiek pytań blisko były położne, który rozwiewały najmniejsze wątpliwości, tłumaczyły co i jak. Co jakiś czas przychodziły, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku i czy rodzice dają sobie radę :) To było przy porodzie naszego pierwszego dziecka. Wszystko było w ramach ubezpieczenia.
Moja siostra rodziła swoje pierwsze dziecko 2 lata temu w Polsce. Na sali porodowej były 4 kobiety 1 lekarz i 1 pielegniarka. Szwagier chcąc być przy porodzie musiał zapłacić w szpitalnej kasie okrągłe 500zł. Na salę porodową został wpuszczony dopabuse gdy były już ostatnie bóle parte oczywiście po uprzednim okazaniu dowodu wpłaty za "poród rodzinny" zdążył przeciąć pępowinę i został wyproszony z sali. :( Zabrali siostrze synka i po kilku godzinach dostała go do karmienia i znów go zabrali....Ona mówiła, że mimo tego, że była zmęczona chciała mieć przy sobie swoje dziecko, przytulić patrzeć na nie itd. Nie pozwolono. :(  Ja pojechałam do szpitala z żelem pod prysznic szamponem i grzebieniem, siostra zabrała pół domu bo nic nie mięli w szpitalu. Widać, że podatki w Danii na coś idą. A jeśli chodzi ogólnie o duńską służbę zdrowia, ja naprawdę nie mam na co narzekać. Mam do lekarzy bardzo duże zaufanie czego nie mogę powiedzieć o lekarzach w Polsce.
Troszkę zeszłam z tematu :) Niechcąco ;) :)

asiorekk:

--- Cytat: oliwcia_kg w 04 Kwi 2012, 13:47:17 ---Witam wszystkie mamusie i przyszłe mamusie  ;) planowo za 3 tyg. będę rodzić w Hvidovre i chciałabym się zapytać czy któraś z was tam rodziła??? Intersuje mnie jak tam jest no i jaka opieka pozdrawiam :P     Nie ukrywam , że ten ostatni miesiąc strasznie się boje... pozdrawiam :D

--- Koniec cytatu ---

Oliwcia_kg mnie tez czeka porod za kilka tygodni w Hvidovre daj znac jak ci poszło, i wogóle jak było bo ja też się boję zważywszy że to moj pierwszy raz:))))) Trzymam kciuki i szybkiego porodu życze;)

ishtar_84:
Witam.
Chcialam sie przylaczyc do dyskusji na temat porodow w Danii(fakt troche pozno,gdyz termin mam za 3 tyg.,ale zawsze mozna sie jeszcze wymienic informacjami:).Ja bede rodzila w Hvidovre,juz niedlugo.Poczytalam ostatnio tu na forum,ze generalnie nie musze wynosic pol domu do szpitala,a jedynie najpotrzebniejsze rzeczy(to bardzo mnie cieszy).U mnie problem jest tego typu,ze w zasadzie jeszcze kiepsko radze sobie z dunskim,lepiej mi idzie po angielsku i sie zastanawiam jak to wyglada na miejscu w szpitalu,no i wczesniej jak sie dzwoni pod numer alarmowy?Podejrzewam ze trudno mi sie bedzie skupic w bolach na rozmowie i nawet po angielsku moge zapomniec najprostsze slowa:/niewiem jak to bedzie,i w sumie tego chyba obawiam sie najbardziej.Z tego co sie dowiedzialam od swojej poloznej,ktora mnie prowadzi,mam do wyboru kilka sposobow porodu,aczkolwiek jak zapomne jezyka w gebie to jak poprosze o cos konkretnego?...hmmm...chyba powoli zaczynam sie denerwowac...

Idris:
Ishtar tutaj prawie wszyscy mowia po angielsku wiec raczej nie bedziesz miala problemu a najlepiej wez z soba kogos kto nie straci glowy. O jakim numerze alarmowym piszesz, z tego co pamietam, to dzwoni sie po prostu na oddzial. Nic sie nie martw, jak juz przychodzi co do czego czlowiek robi sie dziwnie opanowany.

mary79mary:
Dziewczyny a kiedy jest pierwsze szczepienie dziecka? I wogole na co tu szczepia i kiedy?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej