poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Manipulowanie czy brak kultury dialogu ?  (Przeczytany 35628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Manipulowanie czy brak kultury dialogu ?
« dnia: 26 Lip 2011, 02:04:03 »
Dotyczy zyczen Pani Haliny, aby moj post w watku DzieciomPomoc przeniesc do innego watku o co prosi administratora.
Chodzi o to, ze wedlug p. Haliny moj post nie wiele ma wspolnego z tematem itp.

Oto co napisalem 24.7.2011 godz. 15:48

,,,nie stawienie sie nawet na b. wazna rozmowe w komunie nie jest jedyna podstawa do odebrania praw rodzicielskich, zwlaszcza matce !!!

,,, Druga sprawa to ewentualne przestepstwo  ze strony ojca. Oczywiscie, jezeli jest takie podejrzenie, to nalezy ta sprawe jak najszybciej zglosic do odpowiednich organow w celu wyjasnienia/sprawdzenia,,,,,   

,,,, W ok. 80% prezentowane problemy naszych rodakow (i innych obcokrajowcow przebywajacych w Danii), a mowie o setkach w ciagu  roku (sprawy socjalne, rodzinne, separacje, rozwody, sprawy majatkowe, podatki itp.) – nie sa w 1-szej fazie przedstawiane wlasciwie,,,,,,

,,,, Miejmy nadzieje, ze adwokat zajmujacy sie takimi sprawami, naswietli/wyjasni sprawe.,,,,

,,,,, Przeciez po to jest Forum, aby moc zapytac, pozalic sie, poszukac wsparcia, porady, ale rowniez byc przygotowanym na krytyczne uwagi i watpliwosci. Tylko w ten sposob zapewniamy zdrowa, wlasciwa i pozyteczna wymiane zdan.

A teraz prosze zwrocic uwage jaka byly uwagi p. Haliny (24.7.2011 godz. 21:21)

,,,,, Roga jak się czyta twoje wypowiedzi to się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera.,,,,

,,,,A ty starasz się swoimi filozofiami zniechęcić ew.osoby ,które mogły by pomóc???
Matko co z ciebie za człowiek???,,,,

,,,, Czy ktoś cię zapytał jakie masz negatywne opinie o polakach?NIE!!!,,,,

,,,, Jaki masz cel aby sugerować coś przeciwko matce skoro jej zupełnie nie znasz?,,,

,,, Może załóż sobie osobny temat  i tam pisz same negatywy o polakach skoro cię to bawi,,,

Manupulowanie, stawianie bezpodstawnych zarzutow, oceny mojej osoby,stawianie wielu ???
!!! i pisanie duzymi literami nie zmienia faktu, ze mamy do czynienia z brakiem tzw. kultury dialogu. Az sie prosi postawic takie same pytanie:

,,, Jaki masz cel aby sugerować coś przeciwko mnie skoro mnie  zupełnie nie znasz?,,,

Reszta jest milczeniem, a administrator zawsze ma prawo zrobic to co uwaza za wlasciwe.

Offline CHOINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Manipulowanie czy brak kultury dialogu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lip 2011, 09:39:06 »
                   .................ROGA........... ale lepiej chyba by było.......ROGA-CZ  ;D....................................

.................................wydaje mi się chłopaku , że masz sporą wiedzę , ale za to ty już nie myslisz Polskimi kategoriami......................

...................................dlatego właśnie nie potrafisz zrozumieć , tej całej Halinki, lata spędzone w KRÓLESTWIE............

..................................... ,bez obrazy , dają już o sobie znać...........................................

Pozdro  :)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lip 2011, 10:50:28 »
Pani Halino,

Nikt tu juz pani nic madrego nie doradzi, gwarantuje to, a wyrazy wspolczucia tez w rzeczywistosci niczego nie zmienia, zostal tylko adwokat; polemizowanie tutaj to strata czasu.
Powinnescie w racjonalny i bez emocji sposob ustalic i spisac najwazniejsze, suche i latwe do udowodnienia fakty , poczem zwrocic sie do wybranego adwokata, ktory sie juz takimi sprawami z sukcesem zajmowal.

Choina,

Polskimi kategoriami? Jakimi? Roga i inni, caly czas pomagaja rodakom ktorzy myslac polskimi kategoriami sa w klopotach czy rozterce.
Pamietaj, ze polskie kategorie myslenia sa tez w duzej mierze przyczyna waszego pobytu poza granicami zabalaganionej Polski.
« Ostatnia zmiana: 26 Lip 2011, 11:01:00 wysłana przez jamjurand »

Offline CHOINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lip 2011, 11:25:57 »
.......................Jakiego waszego pobytu , a ty co ?????? Jestes jakis INNY , LEPSZY może , co ?........................................

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lip 2011, 11:45:38 »

Polskimi kategoriami? Jakimi? Roga i inni, caly czas pomagaja rodakom ktorzy myslac polskimi kategoriami sa w klopotach czy rozterce.
Pamietaj, ze polskie kategorie myslenia sa tez w duzej mierze przyczyna waszego pobytu poza granicami zabalaganionej Polski.

Podpisuje sie pod tymi słowami obiema rekoma, dodam tylko ze w moim przypadku powinno brzmieć "naszego pobytu"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lip 2011, 11:47:37 »
Do Choina:

Co to jest: myslenie polskimi kategoriami?

Polskie sa inne od slowackich? A mozesz wyjasnic róznice miedzy polskimi kategoriami myslenia a litewskimi ?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lip 2011, 12:05:56 »
To chyba proste , co to są polskie kategorie? Każdy rozumny to wie , to jak z ulgami , każdy chce brać nie interesując się czy mu się należą , lewe zaświadczenia , mówienie nieprawdy w skat , obiecywanie solidności i uczciwości w pracy - ok. ale tylko przez kilka pierwszych dni pracy itd. A później pretensje to Danii , że kraj do d...y. Jesteśmy tutaj gośćmi a nie panami świata i o tym należy pamiętać. Znam kilkunastu litwinów i żaden z nich nie jest taki ważny jak nasi rodacy , śmiejecie się z duńczyków , że debile i nabuseby. Chodź nie mała część naszych rodaków to ludzie od pługa oderwani , ja nie ubliżam - tylko komentuję zachowanie. Dlaczego 3 na 4 rozpoznaje się z daleka , że to nasi. Bez komentarza. I jeszcze jedno , nie obrażajcie się nawzajem bo niedługo będziecie narzekać , że nie ma nikogo konkretnego do pomocy na tym forum. Szanujmy się nawzajem , z wadami i bez. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lip 2011, 12:05:56 »

vred

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lip 2011, 12:13:52 »
Dotyczy zyczen Pani Haliny, aby moj post w watku DzieciomPomoc przeniesc do innego watku o co prosi administratora.
Chodzi o to, ze wedlug p. Haliny moj post nie wiele ma wspolnego z tematem itp.

Oto co napisalem 24.7.2011 godz. 15:48

,,,nie stawienie sie nawet na b. wazna rozmowe w komunie nie jest jedyna podstawa do odebrania praw rodzicielskich, zwlaszcza matce !!!

,,, Druga sprawa to ewentualne przestepstwo  ze strony ojca. Oczywiscie, jezeli jest takie podejrzenie, to nalezy ta sprawe jak najszybciej zglosic do odpowiednich organow w celu wyjasnienia/sprawdzenia,,,,,  

,,,, W ok. 80% prezentowane problemy naszych rodakow (i innych obcokrajowcow przebywajacych w Danii), a mowie o setkach w ciagu  roku (sprawy socjalne, rodzinne, separacje, rozwody, sprawy majatkowe, podatki itp.) – nie sa w 1-szej fazie przedstawiane wlasciwie,,,,,,

,,,, Miejmy nadzieje, ze adwokat zajmujacy sie takimi sprawami, naswietli/wyjasni sprawe.,,,,

,,,,, Przeciez po to jest Forum, aby moc zapytac, pozalic sie, poszukac wsparcia, porady, ale rowniez byc przygotowanym na krytyczne uwagi i watpliwosci. Tylko w ten sposob zapewniamy zdrowa, wlasciwa i pozyteczna wymiane zdan.

A teraz prosze zwrocic uwage jaka byly uwagi p. Haliny (24.7.2011 godz. 21:21)

,,,,, Roga jak się czyta twoje wypowiedzi to się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera.,,,,

,,,,A ty starasz się swoimi filozofiami zniechęcić ew.osoby ,które mogły by pomóc???
Matko co z ciebie za człowiek???,,,,

,,,, Czy ktoś cię zapytał jakie masz negatywne opinie o polakach?NIE!!!,,,,

,,,, Jaki masz cel aby sugerować coś przeciwko matce skoro jej zupełnie nie znasz?,,,

,,, Może załóż sobie osobny temat  i tam pisz same negatywy o polakach skoro cię to bawi,,,

Manupulowanie, stawianie bezpodstawnych zarzutow, oceny mojej osoby,stawianie wielu ???
!!! i pisanie duzymi literami nie zmienia faktu, ze mamy do czynienia z brakiem tzw. kultury dialogu. Az sie prosi postawic takie same pytanie:

,,, Jaki masz cel aby sugerować coś przeciwko mnie skoro mnie  zupełnie nie znasz?,,,

Reszta jest milczeniem, a administrator zawsze ma prawo zrobic to co uwaza za wlasciwe.

Wydaje mi sie ze  autorce tamtego watku chodzilo o dotarcie do polskich adwokatow mieszkajacych w odense a nie rozwodzenie sie ktora strona ma racje. Kazdy post niedotyczacy owych adwokatow uwazam za zasmiecanie watku i prosba o zalozenie nowego watku wedlug mnie jest uzasadniona.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lip 2011, 12:19:55 »
.......................Jakiego waszego pobytu , a ty co ?????? Jestes jakis INNY , LEPSZY może , co ?........................................

Przyjechalem do Danii bardzo dawno i na zupelnie innych zasadach, dlatego "waszego" i dlatego tez jestem "inny" bo bardziej doswiadczony. Czy "lepszy"? Nie wiem, bo cie nie znam, bez watpienia mam jednak lepszy, bo obiektywny i racjonalny sposob rozumowania :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lip 2011, 15:14:27 »

.................................wydaje mi się chłopaku , że masz sporą wiedzę , ale za to ty już nie myslisz Polskimi kategoriami......................

...............................dlatego właśnie nie potrafisz zrozumieć , tej całej Halinki, lata spędzone w KRÓLESTWIE............

..................................... ,bez obrazy , dają już o sobie znać...........................................

Pozdro  :)
Masz w zupelnosci racje, nie mysle polskimi kategoriami i w zasadzie nigdy nie myslalem, poniewaz cale moje dorosle zycie mysle innymi kategoriami. Byc moze dzieki temu moge nie tylko przekazac wiele informacji pozytecznych dla osob przybywajacych tutaj, gdzie w wielu sprawach praktycznych nalezy myslec kategoriami przyjetymi wlasnie tutaj, a ”polskie myslenie” pozostawic dla siebie w sferze zycia prywatnego. Tak samo mysli na pewno wiele innych osob tutaj na forum.
Do tego dochodzi ich wiedza i doswiadczenia, czesto zdobyte wyksztalceniem lub jego uzupelnieniem w tym kraju i obcowaniem od lat z ”tubylcami”, a przede wszystkim socjalny i zawodowy network na wielu i roznych poziomach zycia spolecznego i zawodowego.

Czesto mysle o tym jaka to szkoda, ze nagminny brak umiejetnosci sluchania,wyciaganie ”guldkorn” i akceptowania, ze ”ktos moze wiedzic lepiej ode mnie”, uniemozliwia wielu osobom z korzystania ze sprawdzonych i wiarygodnych faktow, przepisow, zwyczajow, zamiast borykania sie od podstaw ze zwyklymi codziennymi sprawami czy to w komunie, Statsforvaltningen, miejscu pracy, zwiazkach zawodowych czy Skat.

Nie mysle tutaj specjalnie o sobie, poniewaz wiekszosc rad i porad ”naszym” i innym osobom z z innych krajow, przekazuje od lat bezinteresownie przewazniena priv., poniewaz problemy sa natury bardzo prywatnej i nie zawsze nadajace sie na opublikowanie na forum, a moje uwagi na forum to byc moze tylko 1% z tego co przekazuje innym, droga mailowa, uczestnictwem w spotkaniach w urzedach, sadach itp.

Mysle natomiast o wielu osobach, udzielajacych doskonalych rad i informacji, osobach, ktore niestety wdlug mnie traktowane sa nie tak jak sobie na to zasluguja, poniewaz  nagminnie ”my wiemy lepiej”, albo ”kolega mi powiedzial a on jest tutaj juz 3 lata i wie””, albo ”dlaczego jestes taki antypolski” lub ”zatraciles juz polskosc i jestes taki sam jak ci  leniwi i glupi dunole”.

Wystarczy tylko cofnac sie 2 lata wstecz i stwierdzic, ze forum stracilo kilku prawdziwych ”fachowcow”. Moja obawa, ze forum pozbawione zostanie tzw. kapciteter, ktorzy podjeli sie szlachetnego zadania pomocy, szczegolnie nowoprzybylym, nie jest odosobniona. Wszyscy wspolnie, poprze znasze zachowania, nasza forme dyskusji, nasza tolerancje i zaangazowanie decydujemy o tym jakie chcemy miec forum.

Pozdrawiam.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lip 2011, 16:06:14 »
Cytuj (zaznaczone)
To chyba proste , co to są polskie kategorie? Każdy rozumny to wie , to jak z ulgami , każdy chce brać nie interesując się czy mu się należą , lewe zaświadczenia , mówienie nieprawdy w skat , obiecywanie solidności i uczciwości w pracy - ok. ale tylko przez kilka pierwszych dni pracy itd. A później pretensje to Danii , że kraj do d...y. Jesteśmy tutaj gośćmi a nie panami świata i o tym należy pamiętać. Znam kilkunastu litwinów i żaden z nich nie jest taki ważny jak nasi rodacy , śmiejecie się z duńczyków , że debile i nabuseby. Chodź nie mała część naszych rodaków to ludzie od pługa oderwani , ja nie ubliżam - tylko komentuję zachowanie. Dlaczego 3 na 4 rozpoznaje się z daleka , że to nasi. Bez komentarza. I jeszcze jedno , nie obrażajcie się nawzajem bo niedługo będziecie narzekać , że nie ma nikogo konkretnego do pomocy na tym forum. Szanujmy się nawzajem , z wadami i bez. Pozdrawiam

krotko,zwiezle i na temat ;D. po raz kolejny podzielam Twoj poglad w 100%.szkoda,ze Cie nie znam osobiscie ;D

Offline Hildegarda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-6
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lip 2011, 22:28:55 »
Roga, Jurand og resten af "de gamle"

Nie dziwcie sie attitudom zachowawczym tej nowej polskiej gardy, tym mlodym polskim gniewnym.
Oni tylko przenosza do Danii wzorce wychowawcze z obecnej Polski.
To widza i slysza na codzien w polskiej TV, czytaja ( o ile czytaja) w gazetach o codziennych korrupcjach, oszukiwaniu i wzajemnym wyzysku + codzienne programy o genialnych karierach nie popartych ani specjalnym talentem ani aparycja.
Po trupach do celu.
Akcje zbiorek chrytatywnych, gdzie ofiara dostaje sole 1000zl, a reszta trafia do zbieraczy sa nagminne.

To nie my wychowani na kap. Klosie, psie Szariku, Zorro, francuskich filmach "plaszcza i szpady",i Romantyzmie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lip 2011, 22:28:55 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26654
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17923
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39578
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19008
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?