poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dagpleje- prywatne czy z komuny  (Przeczytany 6210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline juhu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
dagpleje- prywatne czy z komuny
« dnia: 25 Sie 2011, 10:26:25 »
Witam, mam pytanie jaka jest roznica miedzy prywatnym dagpleje a tym ktore oferuje komuna. Macie moze jakies doswiadczenie w tej sprawie. Wlasnie dostalam list z komuny, ze moj syn ma przyznane miejsce w komunalnej placowce i teraz nie wiem, co robic. Wiem, ze prywatne dagpleje sa np. tansze, wczoraj rozmawialam ze znajomym Dunczykiem i wyglada na to ze roznica wynosi prawie 700koron miesiecznie, z tym ze w komunalnym dagpleje rodzenstwo ma 50% znizke,a o znizke w prywatnym nalezy sie starac w komunie, tylko czy przyznaja? Ale czy jest poza tym jakas inna roznica, czy opiekunki z komuny sa jakos odpowiednio przeszkolone, czy moze nia zostac kazda, ktora ma taka ochote. Wlasnie znajoma otwiera prywatne dagpleje, i nie potrzebuje nic oprocz placu zabaw i pomieszczenia dla dzieci, chodzi o to ze nie potrzebuje zadnego przeszkolenia pedagogicznego (no ale do bycia mama tez nie potrzeba zadnej szkoly, nia sie poprostu jest). Jak wyglada sprawa kiedy opiekunka z komunalnej placowki zachoruje, czy wtedy dzieci przenoszone sa do innej, czy moze dostaja zastepstwo, bo z tego co wiem w prywatnym dagpleje jest wtedy problem, ze dziecko trzeba zabierac do domu lub wozic gdzies indziej, a jak jest w okresie wakacyjnym? A jak jest z roznymi formami aktywnosci np. wyjazdy do zoo, ktore placowki sa lepiej zoorganizowane.
Chcialabym poznac wasze opinie, bo musze dac odpowiedz do komuny, wiem zawsze w trakcie mozna zmienic opiekunke, ale po co dziecku w glowie przewracac :)

pozdrawiam serdecznie

Offline frija01

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
Odp: dagpleje- prywatne czy z komuny
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sie 2011, 11:54:18 »
Moje dzieci byly u "komunalnej" dagpleje i nigdy nie mialam zadnych obiekcji. komunalne opiekunki sa zatrudniane przez komune, prywatne dostaja tylko jakies doplaty. Nie wiem, czy potrzebne sa jakies specjalne kursy, ale wiem ze opiekunki maja roznego rodzaju kontrole.
Normalnie komunalne opiekunki maja grupy w ktorych przynajmniej raz w tygodniu sie spotykaja i jedna " zaprzyjazniona" opiekunke, z ktora regularnie sie odwiedzaja czy chodza na spacery, po to aby w razie choroby twojej dagpleje, twoje dziecko moglo przebywac u osoby, ktora jest mu znana i bawic sie z dziecmi z ktorymi mialo wczesniej kontakt.
Wiem, ze aby zostac prywatna opiekunka, musisz sama zebrac odpowiednia ilosc dzieci, komunalne nie musza sie o to martwic, bo robi to za nie ktos inny;) Jak sie zdecydujesz na komunalna dagpleje, masz prawo wyboru, o ile pamietam mozesz 3 razy powiedziec nie.... W mojej opini ten system dziala bardzo dobrze, grupy nie moga byc wieksze niz 3 dzieci +czasami jedno dziecko, ktorego dagpleje jest chora, albo ma ferie... Opiekunki sa dobrze zorganizowane i bardzo aktywne ;)
Nie wiem jak to dziala u prywatnych, ale najlepiej zapytac sie w komunie jaka jest zasadnicza roznica...

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sie 2011, 15:53:25 »
Mam dziecko u prywatnej dagpleje. Z opieki jestem bardzo zadowolona. Organizuje wycieczki, dzieci maja naprawde super wypelniony dzien. Tylko niestety w razie choroby dagpleje nie dostaje zastepstwa. Jesli nagle musi wziac wolne, sama musze cos organizowac. No i w wakacje tez niestety 3 tygodnie siedzialam w domu z dzieckiem. To jest ogromny minus. Ja place 800 koron miesiecznie mniej niz gdybym miala nianke z komuny. Ogolnie niczym sie opieka nie rozni. Moja nianka tez ma kontrole z komuny. Tez przychodzi psycholog do dzieci. Ale niestety brak zastepstwa w razie choroby i wakacje sa ogromnym minusem. Wybor nalezy do Ciebie.

CociaRenia

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lis 2011, 10:49:11 »
Witam:) Prywatne dagpleje czy komunalne dagpleje?
Osobiscie wybralabym prywatne :) albo normalny panstwowy zlobek:)
Moim zdaniem najwazniejsze jest to ze opiekunka lubi dzieci i swoja prace..... :)
Nie mozna generalizowac, bo ludzie sa rozni.....
Nie jest wymagane wyksztalcenie pedagogiczne w prywatnym i komunalnym dagpleje, pedagodzy przeprowadzaja rozmowy kwalifikacyjne oraz kontroluja prace.
Pracowalam jako kommunal dagplejer i widzialam rozne sytuacje, wspaniale ale tez straszne....pracowalam tez w zlobku....:)
Niektore komunlane dagplejer sa przemeczone i zestresowane ...
No i polecam, planowanie urlopu i wakacji 2012 juz teraz, zeby dziecko nie musialo byc w gæstepleje...

Pozdrawiam:)
« Ostatnia zmiana: 07 Lis 2011, 11:15:34 wysłana przez CociaRenia »

Offline Natalia_Odense

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Gru 2011, 17:47:50 »
Witam :) Ja też mam synusia w dagpalju i jestem mega zadowolona :) Opiszę Ci jak to u mnie wygląda :) Mały chodzi od pon do piątku , dzieci mają 4 posiłki ( śniadanie,drugie śniadanie,obiad i podwieczorek) Codziennie wychodzą na dwór koło 9 ( no chyba,że leje jak z cebra) o 12 idą spać ( w wózku na podwórku) ja akurat wózka nie musiałam dawać,bo " moja dzienna mama" miała :) Co tydzień dostaję plan zajęć dzieciaczków. Jeżeli chodzi o chorobowe opiekunki to ZAWSZE gdy coś się dzieje mam telefon z biura czy chcę zastępstwo czy dziecko zostaje w domu, o wakacjach też jesteśmy informowani ponad miesiąc na przód i też pytają czy chcemy jakąś inną opiekunkę w tym czasie. Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej ja pisałam o Dagpaljen Rosengård w Odense
A i zapomniałabym co dwa tygodnie mój mały chodzi do "play hous'u" spotykają się tam wszystkie opiekunki z dziećmi i wspólne spędzają dzień i tam również odbywają się wszystkie spotkania ( mieliśmy takie 14 takie świąteczne) był bal przebierańców i różne takie ;) Te spotkania nie są obowiązkowe.
Z takich praktycznych rzeczy to opiekunce daję tylko pampersy,chusteczki,poduszkę i kołderkę i ręcznik no i ciuszki na zmianę :)  Także ja jestem bardzo zadowolona i polecam
Pozdrawiam!!!

[Posted on: 17 Gru 2011, 17:45:13]

I jeszcze jedno, w grupie mojego synusia jest 4 dzieci z nim włącznie także to też jest fajne

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Gru 2011, 17:47:50 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26788
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18014
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39698
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19097
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?