poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wybory w Danii  (Przeczytany 27586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inna

• Gość
Odp: Wybory w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Wrz 2011, 06:55:14 »
Wczoraj ogladajac debate weczorna politkow wkurzyla mnie jak zwykle Pija K. Oskarzala jak zwykle østeuroper a wszczegolnosci jak zwykle polakow o to ze tu jestesmy i zabieramy dunolom job. Tylko ze zapomaniala dodac jak dunole autobusami jezdzili do Polski aby zwerbowac pracaownikow. Mam nadzeije ze ona poniesie fiasko w tych wyborach.
Napiscie co wy o tym myslicie.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Wrz 2011, 08:09:42 »
To w sumie nic nowego. Pia K. i jej DF to nacjonalisci i ksenofoby. Niedawno ktos na tym forum usilowal mi wmowic, ze DF jest ok, bo walczy z muzulmanami, natomiast wspiera Polakow. Mam nadzieje, ze przejrzal na oczy.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Wrz 2011, 11:20:32 »
Wczoraj ogladajac debate weczorna politkow wkurzyla mnie jak zwykle Pija K. Oskarzala jak zwykle østeuroper a wszczegolnosci jak zwykle polakow o to ze tu jestesmy i zabieramy dunolom job. Tylko ze zapomaniala dodac jak dunole autobusami jezdzili do Polski aby zwerbowac pracaownikow. Mam nadzeije ze ona poniesie fiasko w tych wyborach.
Napiscie co wy o tym myslicie.

Zapomnialas nadmienic, ze Kjersgaard w pierwszym rzedzie wspomniala o duzych pieniadzach ktore polacy czy polskie firmy sa winne do Skatu. Miala ona tez pretensje do Socialdemokraterne o niedorobiona Østaftale, ktora zmieniano wielokrotnie doprowadzajac do chaosu (kosztow?) w statsforvaltningen, skacie czy komunach.

Pierwszy raz slyszalem, zeby ona cokolwiek wspomniala o polakach; dzieki jej popularnej antymuzulmanskiej polityce, skopiowanej przez wiekszosc innych parti (w obawie o strate wyborcow); srodowiska religijnych fanatykow sa teraz kontrolowane.Skonczyly sie czasy gdzie niedopasowanych invadrere bralo sie na wychowawcza wycieczke dookola swiata i juz w pierwszym porcie pedagodzy zostali pobici i nowa hierarchia na statku wprowadzona :)

Autobusy:Trzeba byc naiwnym zeby gdziekolwiek liczyc na dozywotnia prace (z wyjatkiem rodzin krolewskich).Wczasie kryzysu ekonomicznego mysli sie w pierwszym rzedzie o zatrudnieniu wlasnej bezrobotnej sily roboczej, takie sa niestety polityczne realia. Dodam tez, ze kazdy dobry polski budowlaniec nie musi szukac pracy za granica bo w Polsce jest pelno roboty.

Tak jak przewiduja komentatorzy polityczni beda na nia glosowac wierni wyborcy, a jest ich duzo, zostana w dalszym ciagu 3-4 partia co do wielkosci (Radikale Venstre ich przegonia, a oni przegonia zdecydowanie SF).

Niezdecydowany jeszcze, lece glosowac, a moze mi sie korzystnie uda sprzedac karte wyborcza? :)

inna

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Wrz 2011, 11:32:45 »
mhh wiesz ja za bardzo polityka sie nie interesuje sluchalam bo musze byc na czasie.
Mam nedzieje ze oddasz glos na Helke ona czasami dobrze szczeka   ::) decyzja oczywiscie twoja  :-X

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Wrz 2011, 11:43:38 »
Helle jest "blank" (cos tak jak durna) jak powiedzial jeden z jej bylych i zaufanych wspolpracownikow, z tym sie w zupelnosci zgadzam.
Lubie wyszczekanych politykow (Pind, Messerschmidt) i ladne "polityczki" (?); Johanne ma obydwie zalety, ale poltyczny program moze nie ten :)
Radikale Venstre ma atrakcyjne "polityczki", ale niedawno jakis rozbawiony i kumaty komentator cytowal jakiegos mocnego poltyka, ze trzeba byc umyslowo chorym zeby na nich glosowac, chociaz ich sukces moze doprowadzic do interesujacej wolnoamerykanki przez nastepnych pare tygodni.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2011, 11:58:13 wysłana przez jamjurand »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Wrz 2011, 22:02:20 »
przestancie na ta kobiete Pia.K. tak narzekac,chyba nie ma takiej drugiej ”zmartwionej losami wlasnego kraju” pani polityk

ona jest symbolem pewnej dekady ale takze etapu ktory odchodzi juz do lamusa ,spoleczenstwo jest teraz ”bardziej nowoczesne” i przestalo wierzyc w tradycyjne metody ”wychowawcze”

oto przyklad,naiwnej Danii ,zdjecia i artykul mowi sam za siebie...dziwie sie ze ”indvandrere” ma ja czelnosc nazywac ”patriotow” rasistami , a dunski polityk wystawiony na smiech w islamskiej Turcji – jakiez symboliczne ale jakie realne...
http://www.b.dk/politiko/pia-k.-gjort-til-grin-i-tyrkiet

przyszlosc jest dzisiaj,Helle osobiscie pojdzie odwiedzic ”meczet kopenhaski” jak sie wkrotce wybuduje

czytalam ze mlodzi wierza w Helle,no zobaczymy w jakiej Danii przyjdzie im sie zestarzec,decyzje ktore zapadna teraz beda ”owocowac”(miejmy nadzieje) w nastepnych dekadach ,ciekawe jak sie tez Dania ukierunkuje...z socjaldemokracja

[Posted on: 15 Wrz 2011, 20:33:52]

widze po wynikach ze im blizej stolicy tym bardziej czerwono...ha,ha domyslam sie dlaczego

na mørk jylland rzadzi Venstre ,przyklad z Kolding Syd na przyklad...

http://web.politiken.dk/valg2011/resultater/FVdetail.asp?ident=K60

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Wrz 2011, 22:02:20 »

Offline franek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-2
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Wrz 2011, 22:11:37 »
bara-bara oddalem glos na SD i chyba wygramy a reszta z pod znaku pij niech placze i innych moze wiecej naszych zostanie w tym pieknym kraju

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Wrz 2011, 23:45:44 »
En æra i dansk politik er forbi.

socjalizm to bieda,taka jak byla w "żelaznej" Polsce

no ale po co komu, zimowe buty za 1.500 kr.jak Dania przejdzie na islam to wszyscy bedziemy chodzic w sandalkach  ;D

Offline Tricktah

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Wrz 2011, 07:29:32 »
[[http://www.tvn24.pl/-1,1717545,0,1,czerwony-blok-siega-po-wladze-w-danii,wiadomosc.html]

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Wrz 2011, 09:25:14 »
Mam nadzieje, ze najbardziej przegiete i absurdalne pomysly (12 minut, zamkniecie wszystkich fast-foodow,  gigantyczne podwyzki cen na to, czego Helle nie lubi itd) nie zostana zrealizowane. No i te wszystkie zakazy i nakazy, ktore nam czerwoni obiecali. Licze na to, ze to bylo takie sobie populistyczne gadanie.
Mam nadzieje takze, ze Helle swoim przykladem pokaze, ze placenie podatkow w Danii to prawdziwa przyjemnosc :)
A kiedy slyszalam co i jak Løkke mowil poznym wieczorem to sobie pomyslalam, ze polskich i dunskich politykow dzieli przepasc. Lata swietlne.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Wrz 2011, 12:06:29 »
Mam nadzieje, ze najbardziej przegiete i absurdalne pomysly (12 minut, zamkniecie wszystkich fast-foodow,  gigantyczne podwyzki cen na to, czego Helle nie lubi itd) nie zostana zrealizowane. No i te wszystkie zakazy i nakazy, ktore nam czerwoni obiecali. Licze na to, ze to bylo takie sobie populistyczne gadanie.
Mam nadzieje takze, ze Helle swoim przykladem pokaze, ze placenie podatkow w Danii to prawdziwa przyjemnosc :)
A kiedy slyszalam co i jak Løkke mowil poznym wieczorem to sobie pomyslalam, ze polskich i dunskich politykow dzieli przepasc. Lata swietlne.

Masz racje. Polskim politykom brak kultury politycznej. Odnosnie zwyciestwa "czerwonych" nalezy podkreslic, ze SD stracili 1 mandat a SF 7, a wiec zwyciestwo to wyjatkowo zasluga Radikale Venstre i Enheds Liste. Helle jest zwiazana zobbowiazaniami/umowami z bylem rzadem odnosnie 24-år regel, a Radikale umowami z bylem rzadem dotyczcymi polityki ekonomicznej (efterløn itp.). Ciekawe czy SF bedzie glosowal za reformami ekonomicznymi do ktorych zobowiazalasi SD. Nastepne wybory, chyba za 1½-2 lata. Venstre najwieksza partia w Danii aDF nadal 3-cia partia.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Wrz 2011, 12:51:46 »
Bez przesady Roga  :) ; w jaki sposob sadzisz pogodza efterlønsprojekt z 24 årsregler, to sa przeciez prestizowe sprawy dla enhedslisten, SF i radikale venstre? Nie zdziwilbym sie jak by Vestager zostala za miesiac "uwiedziona" przez niebieskich. Przewiduje wybory w ciagu pol roku. Dodam ze "papuga" nie ma zadnej rutyny w trudnych negocjacjach.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Wrz 2011, 13:52:26 »
A może Ci co "czują" nową sytuację na duńskiej scenie politycznej przybliżą co moze spodziewać się "Kowalski" (mam na myśli emigrację polską) po nowym rządzie i parlamencie ;D???

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Wrz 2011, 19:19:58 »
Pomijając  fakt że jedna z dyrektyw unijnych przewidziała odpowiedzialniść karną  za lżenie/nie właściwe wypowiedzi wobec  muzułmanów (ukłon dla DF) a w Brukseli opracowywane  są właśnie nowe przepisy dotyczące Układu Shengen    :)  (żeby już nikt nie robił  takich cyrków w wewnątrz  EU) ,to możemy zaczerpnąć powietrza  ;) A tak poza tym  jak zacznie się sypać to znowu zaczną szukać winnych swoich błędnych decyzji , a na kogo zwalić najłatwiej  ???  niech pomyśle  ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2011, 20:05:26 wysłana przez vordingborg »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Wrz 2011, 19:19:58 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309494
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16891
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39608
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45850
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42618
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand