Ogólne > Rodzina ...

cukrzyca ciążowa

<< < (3/3)

CzaryMary:

--- Cytat: weronicisiunia w 10 Wrz 2011, 17:14:13 ---nio troszke skape :) ale juz sie rozpisuje:) jestem w 31 tygodniu ciąży. W zeszly poniedzialek mialam robiony test obciążony glukozą (75 g) i wyszlo mi 9.5 nie wiem czy to duze odstepy od normy czy tez nie. Strasznie sie martwie czy wszystko bedzie dobrze. Diete juz ograniczylam.

--- Koniec cytatu ---
Norma duńska to 9., polskie standardy są bardziej restrykcyjne i norma jest niższa. Ja miałam 8,75 więc na cukrzycę ciążową tutaj się nie załapałam, natomiast w Polsce miałabym ją stwierdzoną. W Danii norma również w najbliższym czasie również będzie obniżona, a samo badanie będzie przeprowadzone metodą tak jak miałam mierzone w Polsce - na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach a krew pobierana z palca. Ostatnio słyszałam, że Dania przoduje w leczeniu cukrzycy, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego obowiązuje przestarzała norma oraz metoda badania. Powinnaś przez jakiś czas robić badanie glukometrem 2 godz. po zjedzeniu posiłku, co pomoże w kontroli poziomu glukozy i eliminacji niewłaściwych pokarmów.

--- Cytat: MalaCzarna w 10 Wrz 2011, 14:31:35 ---Weronika  :)Skąpe info przesyłasz ale...
1.Unikaj w posiłkach wszystkiego co obciąża trzustkę :cukier,mięso (szczególnie wołowina)...produkty mleczne niestety też.
(resztę doczytasz)
2.min.51% każdego posiłku powinne stanowić surowe warzywa i owoce najlepiej eko
Najlepsza przy problemach z trzustką (jej częscią wewnątrz wydzielniczą odpowiedzialną za produkcję insuliny) jest dieta na surowo -to jednak dla wielu kwestia dyskusyjna.
3.Papaya jest owocem które pomaga odbudowywać/regenerować trzustkę.
 pozdrawiam :)

--- Koniec cytatu ---

To ciekawe info o papai, gdzie można o tym więcej poczytać? Szkoda, że papaje są rzadko dostępne w sklepach, a jak już są, to mają smak niejadalny.

P.S.1. Chleb, ryż czy makaron można jeść, pod warunkiem, że są razowe a nie białe.
P.S.2. Z kolei na owoce trzeba uważać, gdyż niektóre zawierają bardzo dużo cukru

weronicisiunia:
w ostatni poniedzialek bylam w szpitalu u dietetyka. Dostalam glukometr ktorym musialam mierzyc cukier na czczo 1.5 h po posilku przedobiadem i po obiedzie (1.5h). Robilam tak przez tydzien i ani razu nie przekroczylam normy. Na ostatniej wizycie u pielegniarki dowiedzialam sie ze w tym tygodniu cukier mam mierzyc tylko przez dwa dni w tygodniu. Narazie jest wszytko dobrze. Tak w ogole to zastanawiam sie czy mam ta cukrzyce bo jem prawie wszystko i cukier mi nie skacze ponad norme ale poswiecam sie dla dzidzi :) jeszcze tylko 7 tygodni :) Teraz jestem w 33 tygodniu, w 32 mialam usg i wyszlo mi zze dzidzia jest duza zobaczymy co bedzie na nastepnej wizycie :)

MalaCzarna:
CzaryMary
To ciekawe info o papai, gdzie można o tym więcej poczytać?

Czytałam o tym artykuł lub miałam ksero (nie pamiętam). Jest naukowiec który zajmuje się dietetyką w temacie Jedz surową żywność .
Na pewno oglądalam wywiady z jego pacjentami/podopiecznymi.

Jeżeli cię to interesuje poszukam w weekend ,w ciągu tygodnia padam ze zmęcznia.

Szkoda, że papaje są rzadko dostępne w sklepach, a jak już są, to mają smak niejadalny.

Można dostać tabletki-suplement diety.

CzaryMary:
Doczytałam już o papai. Odbudować trzustki to raczej nie odbuduje, ale rzeczywiście ma działanie wspomagające trzustkę, gdyż zawiera enzym o podobnie działających właściwościach, więc działa to na zasadzie odciążenia organu. Przestrzegam jednak przed jedzeniem owoców papai w ciąży, gdyż może mieć właściwości poronne. Podczas urlopu w ciąży objadałam się świeżą papają, bo bardzo lubię - całe szczęście, że nic się nie stało (być może dotyczy to tylko owoców niedojrzałych).
Suplementy typu papaja, pomidor albo czosnek w tabletce to według mnie strata pieniędzy.
Ciąża to nie jest dobry czas na eksperymenty, jest to czas szczególny dla organizmu - dieta na surowo jest odradzana. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej