poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PoloniaInfo.dk / PoloniaInfo.se  (Przeczytany 43794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kajetan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
PoloniaInfo.dk / PoloniaInfo.se
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lip 2008, 17:30:22 »
No i powiedz mi, w takim razie, co CI skopiowano?????
Domene inteernetowa????
Nie badz smieszny.

Nazwe Mirra, nazwe. Nasz serwis sie tak nazywa od wrzesnia 2000. Firme i nazwe mamy zarejestrowana od listopada 2000. Dzialamy na "podobnym" rynku, bo nasze kraje dzieli w sumie tylko most i zdarza sie, ze oglaszamy imprezy odbywajace sie w Kopenhadze dla naszych czytelnikow z Malmö. Podobnie jak polonijne strony internetowe w Danii oglaszaja imprezy, ktore odbywaja sie w Malmö. Jest wiec pewna zbieznosc rynkow, badz co badz. Autorzy tej strony o tym wiedza, bo zadarzalo sie ze wymienialismy sie informacjami.

Domeny mi nie skopiowano, bo takiej nie mialem (.dk) jak slusznie zauwazyliscie. Nasza firma nazywa sie PoloniaInfo (zauwaz, rozwniez pisana jako jedno slowo, z duzym I w srodku).

Ja sie zgadzam  z wami pod wieloma wzgledami. Jednak otworzcie umysly i sprobujcie sprawe z szerszej perspektywy. To nie jest tak, ze autorzy tej strony wymyslili ta nazwe. Albo, ze startuja nowy serwis i mysleli, ze to jakis standard nazewnictwa jest. Nie. Autorzy tej strony znaja nasza firme i nasz serwis od lat i teraz nagle wpadli na pomysl, zeby "naszej" nazwy uzyc dla swojego serwisu.

Nie mowcie mi, ze nie mam prawa sie czepiac, bo to jest forum i mam prawo wywalic z siebie co mi lezy na sercu. Jak juz wczesniej pisalem nie jest to zadne prawne rzadanie, bo nie mamy tej nazwy zarejestrowanej w Danii. Jest to pewnego typu odczucie... ktorego nie wiem jak wyrazic. Jakby mi ktos na wycieraczke narobil. I to mi sie nie podoba i na to narzekam.
Nie robie zadnych roszczen co do tej nazwy ani nie zadam zeby autorzy ja zmienili. Nie podoba mi sie poprostu sposob w jaki to zostalo zrobione.
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2008, 17:32:26 wysłana przez Tula »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lip 2008, 17:36:27 »
A ja powiem, ze jesli sprawa sie tak przedstawia, jak Pan o niej pisze, Kajetanie, to ja Panskie wzburzenie rozumiem.

K3

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lip 2008, 17:40:23 »
Nie podoba mi sie poprostu sposob w jaki to zostalo zrobione.

A w jaki według ciebie sposób miałoby to być zrobione ??
Podanie, znaczki skarbowe, może opłata licencyjna ??

Nic nie stoi na przeszkodzie zarejestrować w DK firmę XYZ, jeśli nawet w innym kraju jest firma o takiej samej nazwie. Nawet rodzaj działalności może być taki sam.

Dla przykładu podam ci taką nazwę: iNet. Firm o takiej nazwie jest mnóstwo, dla przykładu: www.inet.dk i www.inet.pl
Obie zajmują się tym samym. A mimo wszystko żadna się rzuca, że była "pierwsza", bo była... ale na swoim lokalnym rynku
A to że podobny, to nie znaczy, że "ten sam"....

Tula

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lip 2008, 17:42:28 »
Wszyscy sie na tego nieszczesnego Kajetana rzucacie, to ja zostane adwokatem diabla.
Ja bym to widziala w taki sposob -- administratorzy naszej strony pisza do Kajetana "Stary, zmieniamy pare rzeczy na swoim portalu i myslimy o zmianie nazwy, mielibyscie cos przeciwko temu, zebysmy wykorzystali Wasza, tylko z dopiskiem dk?"

K3

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lip 2008, 17:45:35 »
Wszyscy sie na tego nieszczesnego Kajetana rzucacie, to ja zostane adwokatem diabla.
Ja bym to widzialam w taki sposob -- administrator naszej strony pisze do Kajetana "Stary, zmienial pare rzeczy na swoim portalu i mysle o zmianie nazwy, mielibyscie cos przeciwko temu, zebysmy wykorzystali Wasza, tylko z dopiskiem dk?"

a ja podam inny przykład:

poloniainfo.se ma także adres polonia.se (swoją drogą łatwiejszy, nie wiem czemu używają jako głównego tego poloniainfo.se)
istnieje tez portal polonia.dk... jakoś tam nie widać zarzutów, że "wykorzystaliście naszą nazwę, jesteście be i w ogóle..."

I Tula, zrozum: to nie jest wykorzystanie nazwy, tylko adres internetowy: dwa rożne kraje, dwie różne domeny, dwa odrębne rynki działania

Offline Majkelek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • głupi ten co głupio robi
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lip 2008, 17:45:53 »
Dlaczego nie powiesz że chodzi Ci wyłącznie o kase,a nie płaczesz że ktoś użył tak genialnej nazwy jak poloniainfo.Wątpię czy autorzy tej strony biorą jakiekolwiek korzyści majątkowe z prowadzenia tej strony. Naprawdę jest się o co złościć. Przepraszam czy Ty masz 5 lat ? Wątpię czy autorzy tej strony biorą jakiekolwiek korzyści majątkowe z prowadzenia tej strony.
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2008, 17:46:28 wysłana przez Tula »
Kids, you tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lip 2008, 17:47:30 »
Prosze uczestnikow dyskusji o odpuszczenie sobie osobistych wycieczek!

Cytat: author Majkelek
Dlaczego nie powiesz że chodzi Ci wyłącznie o kase?
Wyrzucilam inwektywe, to raz. Dwa, gdzie wyczytales, ze chodzi o kase? Proponuje ochlonac...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lip 2008, 17:47:30 »

Offline kajetan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lip 2008, 18:02:02 »

a ja podam inny przykład:

poloniainfo.se ma także adres polonia.se (swoją drogą łatwiejszy, nie wiem czemu używają jako głównego tego poloniainfo.se)
istnieje tez portal polonia.dk... jakoś tam nie widać zarzutów, że "wykorzystaliście naszą nazwę, jesteście be i w ogóle..."

Uzywanie domeny polonia + kraj (polonia.com, polonia.no, polonia.dk, polonia.de itd) to "standard" nazywania stron polonijnych od poczaku internetu. PoloniaInfo wykupila  domene polonia.se z tego powodu. Uzywamy jednak naszej nazwy firmowej, PoloniaInfo, rowniez w oficjalnej domenie strony.

Wątpię czy autorzy tej strony biorą jakiekolwiek korzyści majątkowe z prowadzenia tej strony.

A co ma piernik do wiatraka?

Wedlug mnie? Wogole nie powinno byc cos takiego zrobione.  Nie powinna nastapic zmiana nazwy na taka sama, ktora juz istnieje i dziala od lat na praktycznie tym samym rynku. Nie w tylko w tym wypadku.

K3

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lip 2008, 18:07:46 »
Wedlug mnie? Wogole nie powinno byc cos takiego zrobione.  Nie powinna nastapic zmiana nazwy na taka sama, ktora juz istnieje i dziala od lat na praktycznie tym samym rynku. Nie w tylko w tym wypadku.

nie powinno ... podaj jakaś podstawę zabraniającą tego typu działań, a nie tylko twoje widzimisię....

bo jak na razie, to ten wątek przypomina mi tylko lamet "jaki ja byłem głupi, że tego nie zrobiłem...."

Tula

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lip 2008, 18:09:21 »
K3, poza prawem istnieje jeszcze szeroko pojeta etyka postepowania. Ja rozumiem zale Kajetana. Sprawa jest przykra.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lip 2008, 18:12:52 »
Ok, zostalam poproszona o udzial w dyskusji, wiec napisze, co sadze.

Uwazam, ze uczciwe i etyczne, zwlaszcza, iz panowie sa znaja ew. wymieniaja uwagi miedzy soba dotyczace funkcjonowania stron itp, powiadomienie i zapytanie sie o stosunek do zmiany nazwy.

Przyznaje, ze dopabuse pod wplywem dyskusji znalazlam i odwiedzialam strone dotyczaca Polonii w Szwecji.
Ma bardzo ciekawa zawartosc, zwl. Zapytaj sie lekarza/ prawnika; duzo wiadomosci o imprezach i mozliwosc korzystania z wew. ksiazki teleadresowej.

K3

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lip 2008, 18:15:09 »
K3, poza prawem istnieje jeszcze szeroko pojeta etyka postepowania. Ja rozumiem zale Kajetana. Sprawa jest przykra.

Etyka owszem... ale czy domena poloniainfo.dk dotyczy tego samego rynku działania ??
Bo wg twoich zasad, to również rejestracja strony poloniainfo.tv czy poloniainfo.jp jest "zła" ??

gdyby to była rejestracja poloniainfo.dk tylko i wyłącznie w celu zarobku to owszem... jest to działanie wredne...
ale strona działa już od dłuższego czasu, a i wcześniej willy informował tez o fakcie przeniesienia w przyszłości całości pod ten adres...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lip 2008, 18:18:21 »
Bo wg twoich zasad, to również rejestracja strony poloniainfo.tv czy poloniainfo.jp jest "zła" ??
Napisze to ostatni raz, bo ta dyskusja prowadzi donikad.
Wg moich zasad, jesli prowadzilabym portal polonijny i miala kontakt jakis z innymi portalami, ktore zainspirowalyby mnie do zmiany nazwy, zapytalabym, czy maja cos przeciwko. I jesli mieliby, pozostalabym przy starej. To takie proste.

Offline kajetan

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lip 2008, 18:23:01 »
nie powinno ... podaj jakaś podstawę zabraniającą tego typu działań, a nie tylko twoje widzimisię....
bo jak na razie, to ten wątek przypomina mi tylko lamet "jaki ja byłem głupi, że tego nie zrobiłem...."

K3, ja nie uwazam, ze bylem glupi, ze tego nie zrobilem. Ja nie chce prowadzic strony w Danii ani w innym kraju. Gdybym chcial je tam prowadzic, to bym zarejestrowal.

Wydaje mi sie, ze Tula to dobrze podsumowala. Etyka postepowania.
Nie mowiac o ewentualnych pomylkach pozniej, jak nowi uzytkownicy beda szukac poloniainfo w googlach i takie rozne wychodzace z tego problemy.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: PoloniaInfo.dk / PoloniaInfo.se
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lip 2008, 22:42:48 »
Widzę że się temat bardzo rozwinął. Więc napiszę co ja mam do powiedzenia. Jakby nie patrzeć jest to moja decyzja.

Głownie pojawił się zarzut natury etycznej. No cóż, nie zrobiłem dokładnego rozpoznania, ale nie zmienia to faktu że w języku potocznym strona nasza zwana była właśnie ... PoloniaInfo ... poprzedni adres jest delikatnie mówiąc ciężki do wpisania i do zapamiętania ... a to że strona o podobnym adresie już istnieje i ma się dobrze, uznałem za dobry wybór.

Tłumaczyć się nie zamierzam, każdy ma swoje racje. Nie uważam jednak że powinienem pytać o zdanie czy też że postąpiłem nieetycznie.
Powód: Zupełnie inny obszar działania, strona skabusewana do podobnej grupy społecznej, jednak na zupełnie innym obszarze. Oraz to co już napisałem powyżej.

Więcej tłumaczyć się nie zamierzam.

A że ktoś ma inne zdanie na ten temat jest zupełnie normalne. Każdy ma prawo do swojego zdania i do jego wyrażania.

Pozdrawiam Willy.

Ps. Wiecie ile jest klonów gazeta.pl ??? i nikt się tego nie czepia.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

Odp: PoloniaInfo.dk / PoloniaInfo.se
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lip 2008, 22:42:48 »

poloniainfo/praca.dk

Zaczęty przez aarhusNDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 36975
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 00:13:48
wysłana przez jamjurand
szukam pomocy dot.ogłoszeń w poloniainfo.dk