Ogólne > Rodzina ...
JESTEM W CIAZY;-)POMOZCIE-CO DALEJ???
Jomir:
Potwierdzic tak dla niej samej tak. Ale nie dla zakladu pracy, mam na mysli wiazace orzeczenie.
aneczka.k:
dokladnie chyba najwczesniej w 7-8 tygodniu lekarz przyjmie, potwierdzi ciaze i wypelni karte ciazowa. Moja kolezanka zreszta tez to mi mowila, zadWonila do lekarza w 5 tygodniu wedlug jej wyliczen i kazal przyjsc jak bedzie w 7 tygodniu.jezeli chodzi o usg jezeli cos sie dzieje lekarz moze zlecic wczesniejsze ja mialam robione w 9 tygodniu, dostalam skabusewanie do prywatnej kliniki nie do szpitala a pozniej juz kolejne mialam w szpitalu...
dzumbastc:
Witam,dzieki za odpowiedzi;-) wiec,oczywiscie bylam u lekarza,ginekologa tez,4ty tydz mam potwierdzony badaniem USG,2 razy w tyg mam isc na test z krwi,ktory ma wykazac czy dziecko rosnie,za 2 tyg kolejne USG.W pracy powiedzialam ze jestem w ciazy,nie ma problemu,narazie nie pracuje,jednak-pracuje za 60dkk przez posrednika,nie wiem co teraz,naleza mi sie pieniadze z komuny,ale coo mam im przyniesc? zwolnenie od lekarza?a co z moim posrednikiem,ma prawo mnie teraz zwolnic????
Jomir:
Jezeli nie pracujesz, to musisz dostarczyc zwolnienie od lekarza, wowczas bedziesz miala wyplacany zasilek chorobowy (zakladam, ze nabylas prawa do niego), w ciazy zasilek chorobowy jest platny 100%.
Jezeli chodzi o zwolnienie, to w Danii jest nieco gorzej, bo mozna zwolnic kobiete w ciazy. Oczywiscie nie z powodu ciazy, ale powod zawsze sie da wymyslec.
Jezeli tak by sie stalo, to jezeli nabylas praw do chorobowego czy urlopu macierzynskiego, bedzie Ci on wyplacany przez A-kasse (jezeli oplacalas skladki), albo kommune.
Reksio:
--- Cytat: Jomir w 25 Wrz 2011, 15:25:48 ---Potwierdzic tak dla niej samej tak. Ale nie dla zakladu pracy, mam na mysli wiazace orzeczenie.
--- Koniec cytatu ---
Bzdura. W ub. roku byłam w ciąży, w 5 tyg. zaczęłam mieć bóle podbrzusza ale nie krwawiłam, lekarka od razu wypisała mi zwolnienie z powodu problemów związanych z ciążą, i było to ważne dla mojego szefa bo od pierwszego dnia mojej nieobecnosci dostawał refundację. A im wcześniej szef się dowie że pracownica jest w ciąży tym lepiej bo nie może jej już od tego momentu zwolnić bo jest pod ochroną. Niestety tej ciąży nie donosiłam i wróciłam do pracy, ale teraz znowu jestem w ciąży i już w piątym miesiącu :)
I JOMIR: w Danii NIE można zwolnić kobiety w ciąży. Jestem tutaj ponad dwadzieścia lat, przesiedziałam kilka w głównym zarządzie w związkach i sporo o tym wiem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej