Ogólne > Rodzina ...

JESTEM W CIAZY;-)POMOZCIE-CO DALEJ???

<< < (3/6) > >>

aneczka.k:
Z powodu ciazy zwolnic nie mozna ale z powodu redukcji etatow owszem, nawet gdy kobieta jest w ciazy, tak przynajmniej bylo 3 lata temu... Taka informacje udzielono mi w 3F

@ae@:
Reksio: czy moglabys podac przepis prawny/link mówiacy ze nie mozna zwolnic kobiety w ciazy ?

Reksio:
Do @ae@: jak tylko będę miała to ci prześlę  :)

[Posted on: 08 Lis 2011, 19:59:42]
@ae@: Wgł. FOA i Dansk Arbejdsgiverforening, jest to niemożliwe. Prawnie rzeczywiście taka możliwość istnieje, ale to pracodawca MUSI udowodnić w wiarygodny sposób, że zwolnienie nie ma NIC wspólnego z ciążą lub byciem na macierzyńskim, co praktycznie jest niemożliwością. Bo jeśli jest tak zwana redukcja etatów, to przez jakis określony czas nie ma prawa zatrudnić nikogo na miejsce ciężarnej. A zanim ją zwolni ma w pierwszej kolejnosci OBOWIĄZEK przeniesienia jej na inne stanowisko. Z tym się właśnie spotkałam siedząc w zarządzie, stąd była moja pewność  :)

@ae@:
Czyli Jomir ma racje - z powodu ciazy nie mozna pracownicy zwolnic ale z kazdego innego powodu - tak.
Redukcja etatów, likwidacja wlasnie tego stanowiska pracy, zakonczenie projektu w którym bylo sie zatrudnionym, brak pracy/zamówien sa legalnymi powodami.

Owszem nie moze byc tak ze zwalnia sie ciezarna z powodu redukcji etatu a na drugi dzien zatrudnia sie kogos innego bo wtedy istnieje podejrzenie ze nie redukcja etatu byla przyczyna a ciaza.

Nigdzie nie jest okreslone jak dlugo brak zamówien ma trwac to znaczy ze mozna ciezarna zwolnic i po miesiacu ( to tylko przyklad) zatrudnic kogos innego bo teraz juz sa zamówienia, trzeba udowodnic ze nie wiedzialo sie o tych zamówienich wczesniej.

Nigdzie nie znalazlam przepisu prawnego mówiacego ze pracodawca ma obowiazek przeniesienia na inne stanowisko, byc moze w FOA overenskomst taki punkt istnieje ale ja go nie znalazlam.

Reksio:
Ale trzeba pamiętać że to pracodawca ma obowiązek wszystko udowadniać, a więc i to że nie wiedział nic o kolejnych zamówieniach itp. O obowiązku przeniesienia na inne stanowisko czytałam między innymi, jakies trzy może cztery miesiące temu na stronie gravid.dk

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej